Βιώσιμη Ανάπτυξη στον Έβρο

του Δημήτρη Κ. Πετρίδη

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,
Η παγκόσμια οικονομική κρίση, είναι κρίση νεοφιλελευθερισμού και ασυδοσίας του χρηματοοικονομικού τομέα η οποία καταδεικνύει ότι η μετατροπή της παγκοσμιοποίησης σε διαδικασία παγκόσμιας απορρύθμισης ήταν αδιέξοδη, καταστροφική και επικίνδυνη.

Ταυτόχρονα όμως η ελληνική κρίση είναι πολυδιάστατη και αποτυπώνει την πλήρη αποτυχία... του μοντέλου ανάπτυξης και του συστήματος διαχείρισης, στον πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό τομέα. Στον πυρήνα της βρίσκεται το πολιτικό σύστημα, που, με κύρια ευθύνη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, δημιούργησε το πελατειακό κράτος και, σε συνέργεια με την επιχειρηματική ελίτ, διαμόρφωσε την κρατικοδίαιτη "ανάπτυξη", οικειοποιήθηκε τη δημόσια διοίκηση και οδήγησε τη χώρα στο τέλμα της διαφθοράς.

Η μείωση της ανταγωνιστικότητας, το δημοσιονομικό έλλειμμα, το δημόσιο χρέος και τελικά η κρίση δανεισμού, είναι γεγονότα που δημιούργησαν τον άμεσο κίνδυνο της χρεοκοπίας και της κοινωνικής κατάρρευσης. Όλοι μας καθημερινά ζούμε τις συνέπειες:
  • η επίσημη ανεργία καλπάζει σε ποσοστά άνω το 22% με τον Έβρο και την Θράκη στις πρώτες θέσεις.
  • ένας στους δύο νέους δεν έχει δουλειά.
  • οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις κλείνουν η μία μετά την άλλη.
  • οι πολίτες βρίσκονται σε απόγνωση.
  • οι κοινωνικές υπηρεσίες συρρικνώνονται.
  • οι Τομείς Υγείας, Παιδείας απορυθμίζονται.
Η χώρα μας διανύει την δυσκολότερη περίοδο, μετά τη μεταπολίτευση, και πρέπει να πάρει κρίσιμες αποφάσεις που θα καθορίσουν το μέλλον της.

Η Δημοκρατική Αριστερά διατυπώνει και καταθέτει μια διαφορετική πολιτική πρόταση αντιμετώπισης της κρίσης με αρχές και πεποιθήσεις:
  • Την έμφαση στην απασχόληση, µε σεβασμό των εργασιακών δικαιωμάτων, σε αντίθεση με την περιοριστική λογική,
  • Την προσήλωση σε μια ανταγωνιστικότητα στηριγμένη στην καινοτομία, τη νέα τεχνολογία και την ανάπτυξη των δεξιοτήτων,
  • Την ριζική αναδιοργάνωση του κράτους και της δημόσιας διοίκησης, χωρίς την διάλυση του δημόσιου τομέα και του κοινωνικού κράτους,
  • Την επιδίωξη δημοσιονομικής εξυγίανσης με την ουσιαστική φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου και του παραγόμενου πλούτου στην χώρα,
  • Την κοινωνικά δίκαιη, αναλογική, και καθολική, κατανομή και συμβολή των πολιτών στα φορολογικά βάρη και στις θυσίες,
  • Την "βιώσιμη ανάπτυξη" με συνδυασμό της οικονομικής δραστηριότητας και της προστασίας του περιβάλλοντος,
  • Λήψη μέτρων για την αναδιοργάνωση των τομέων υγείας, παιδείας, πολιτισμού, ασφάλειας αφενός ως δικαιωμάτων και αφετέρου ως συστατικών στοιχείων της διαδικασίας ανάταξης της ελληνικής κοινωνίας,
  • Επαναπροσδιορισμός της χώρα ως ισότιμος εταίρος στην Ευρώπη.

Η "βιώσιμη Ανάπτυξη" στην Π.Ε. του Έβρου με τους πλούσιους φυσικούς του πόρους, μπορεί να υποστηριχθεί από δράσεις:

● Στην προώθηση της ολοκληρωμένης ανάπτυξης της υπαίθρου και δημιουργία μιας ανταγωνιστικής αγροτικής οικονομίας με ριζική αντιμετώπιση, χρόνιων προβλημάτων, όπως το ζήτημα των πλημμυρών, την έλλειψη έργων υποδομής (αρδευτικά δίκτυα, αναδασμοί).

● Στην ενθάρρυνση και διευκόλυνση, των νέων που θέλουν να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα και των συλλογικών δομών (πχ Ομάδες Παραγωγών).

● Στην ανάδειξη του τοπικού αγρο-διατροφικού μοντέλου, που θα βασίζεται στην παραγωγή πιστοποιημένων, βιολογικών, ποιοτικών, υψηλής προστιθέμενης αξίας, εμπορεύσιμων προϊόντων.

● Στην παραγωγή νέων προϊόντων που δεν χρειάζονται μεγάλες εκτάσεις αλλά προϋποθέτουν εξειδικευμένη γνώση.

● Στον καθορισμό κτηνοτροφικών περιοχών για την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας.

● Στην Ορθολογική αξιοποίηση του δασικού πλούτου.

● Στην ανάπτυξη μόνιμων δομών εκπαίδευσης, επιμόρφωσης και εφαρμοσμένης έρευνας με την ενεργό συμμετοχή του Πανεπιστημίου Θράκης (Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης).

● Στην αναδιάρθρωση και ανάπτυξη ανταγωνιστικής καθετοποιημένης παραγωγής στην μεταποίηση των αγροτικών προϊόντων.

● Στην δημιουργία μιας υγιούς και ισότιμης συνεργασίας μεταξύ παραγωγών και φορέων εμπορίας και μεταποίησης στα πλαίσια της συμβολαιακής γεωργίας.

● Στην διαμόρφωση προϋποθέσεις για εξαγωγική κατεύθυνση των προϊόντων σε νέες αγορές.

● Στην προστασία της αλιείας και της θάλασσας.

● Στην αξιοποίηση των γεωθερμικών πεδίων.

● Στην σύνδεση των τοπικών προϊόντων με τον Τουρισμό.

Στην ανάδειξη και αξιοποίηση της οικολογικής ταυτότητας του Έβρου και της Θράκης.
Η περιοχή μας, προσφέρεται για πολλά είδη τουριστικής δραστηριότητας, διότι περιλαμβάνει ένα εκτεταμένο σύμπλεγμα χώρων και διαδρομών, με αξιόλογα μνημεία αρχαιολογικού, ιστορικού και αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος καθώς και περιοχές φυσικού κάλλους (υδροβιότοποι διεθνούς σημασίας, δασικά συμπλέγματα, ιαματικές πηγές, παραλίες, νησιά) που σε συνδυασμό με τοπικά έθιμα και θρησκευτικά μνημεία μπορούν να ελκύουν κάθε χρόνο σημαντικό αριθμό επισκεπτών.

Στην ανάδειξη του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου σε παράγοντα ανάπτυξης της περιοχής μας και σύνδεση του με την τοπική κοινωνία.

Στην αξιοποίηση της γεωγραφική θέσης του Έβρου και της Θράκης με την ανάδειξη τους ως κομβικού χώρου για τα Βαλκάνια και τις Παρευξείνιες χώρες.

Η "βιώσιμη ανάπτυξη" πρέπει να έχει στόχο την βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων.

Στην επιλογή αυτή δεν υπάρχει θέση για "επενδύσεις" του είδους των Χρυσωρυχείων και παρόμοιων δραστηριοτήτων.

Η Δημοκρατική Αριστερά, δύναμη ευθύνης και ανατροπής, πιστεύει πως υπάρχει επιλογή για μια άλλη Ελλάδα. Η χώρα έχει τις αντικειμενικές δυνατότητες όχι μόνο να αποφύγει την κατάρρευση, αλλά να κερδίσει μια θέση ανάμεσα στις πιο ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου.

Η Ελλάδα αξίζει αυτή τη θέση. Είναι χώρα με μεγάλη ιστορία και συγκριτικά πλεονεκτήματα και έχει αντιμετωπίσει επιτυχώς μεγάλες προκλήσεις.

Ο Έβρος και η Θράκη μπορεί.
Η Ελλάδα μπορεί.

Ενισχυμένη η Δημοκρατική Αριστερά είναι ικανή να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στην ανάπτυξη μιας στρατηγική μακράς πνοής, σε δημοκρατική και προοδευτική κατεύθυνση.

Δημήτριος Κ. Πετρίδης
Αγρ. Τοπογράφος Μηχανικός
Υποψήφιος Βουλευτής Έβρου
με τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

ΣΧΟΛΙΑ

Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω

Ακολουθήστε το Alexandroupoli Online
Google News | Facebook | Twitter | Instagram | Linkedin | Pinterest

[ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ]$type=three$count=6$meta=0$snip=0$cate=0$rm=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$show=page$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

Όνομα

Αγγελίες,10,Αγροτικά,608,Αγωγοί,117,Αθλητικά,2045,Αλεξανδρούπολη,8520,Άμυνα,347,Ανακύκλωση,34,ΑΝΕΛ,58,Απεργίες,148,Άρθρα - Απόψεις,3017,Αστυνομικά,486,Αυτοδιοίκηση,3315,Αυτοδιοικητικές Εκλογές,859,Αυτοκίνητο,5,Αφιερώματα,235,Βαλκάνια,31,Βουλευτικές Εκλογές,484,Γελοιογραφίες,6,Γενικά,96,ΔΗΜΑΡ,22,Δημόσια Έργα,57,Δημόσιο,43,Διαδίκτυο,182,Διαμαρτυρίες,89,Διασκέδαση,38,Διδυμότειχο,693,Δράμα,116,Έβρος,18420,Εθελοντισμός,253,Εκδηλώσεις,2553,Εκκλησία,1230,Εκπαίδευση,1485,Ελλάδα,1310,Ελληνισμός,31,Ελληνοτουρκικά,347,Ενέργεια,71,Επιστήμες,13,Επιχειρήσεις,632,Εργασία,23,Εργασιακά,298,Ερευνα αγοράς,11,Ευρωεκλογές,50,Ευρώπη,119,Ζωή και Υγεία,327,Θράκη,754,Ιστορία,229,Καβάλα,192,Καιρός,35,Καταγγελίες,70,Καταναλωτικά,198,ΚΙΝΑΛ,29,ΚΚΕ,581,Κοινωνία,90,Κοινωνική Προσφορά,170,Κόσμος,673,ΛΑΕ,8,ΛΑΟΣ,19,Λήμνος,9,Μειονότητα,24,Μεταναστευτικό,146,Μόδα,8,Μουσική,198,ΝΔ,463,Ξάνθη,213,Οικολογία,342,Οικονομία,587,Ορεστιάδα,1495,Πανταζίδου,165,Παπανικολόπουλος,274,ΠΑΣΟΚ,275,Περιβάλλον,424,Περίεργα,9,Περιφέρεια ΑΜ-Θ,3887,Πολιτική,1481,Πολιτισμός,221,ΠΟΤΑΜΙ,24,Πρόσωπα,80,Προτεινόμενο,8,Πρώτο Θέμα,6162,Ροδόπη,415,Σαμοθράκη,667,Σαρσάκης,42,Σάτιρα,62,Σουφλί,557,Σπίτι,23,Συγκοινωνίες,287,Σύλλογοι,303,Συνέδρια,138,ΣΥΡΙΖΑ,411,Σχολείο,9,Τέχνες,116,Τεχνολογία,53,Τουρισμός,256,Τρίγωνο,64,Τυχερό,53,Υγεία,1093,Φέρες,391,Lifestyle,8,Media,305,Showbiz,19,
ltr
item
Alexandroupoli Online: Βιώσιμη Ανάπτυξη στον Έβρο
Βιώσιμη Ανάπτυξη στον Έβρο
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhTCmklKDHr0SNRj7QyFS-H9bRDHY1V0tqJjjLf_PL_A_Q8B_h-JlydcrYU8QqUQ5Ao1XMHLvs_MgGevf0_LlMxyRRgle5IxSzmgI-PBGjBRFn66-3g0Vgx4IO5jEm-vNgnjJY5Vo_UT2EZ/s200/petridis.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhTCmklKDHr0SNRj7QyFS-H9bRDHY1V0tqJjjLf_PL_A_Q8B_h-JlydcrYU8QqUQ5Ao1XMHLvs_MgGevf0_LlMxyRRgle5IxSzmgI-PBGjBRFn66-3g0Vgx4IO5jEm-vNgnjJY5Vo_UT2EZ/s72-c/petridis.jpg
Alexandroupoli Online
https://www.alexpolisonline.com/2012/04/blog-post_21.html
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/2012/04/blog-post_21.html
true
1602981175067084807
UTF-8
Loaded All Posts Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Περισσότερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Δείτε περισσότερα ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα. Να βάζετε τόνους στις λέξεις για καλύτερα αποτελέσματα. Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαΐου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαϊ Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα πριν 1 λεπτό πριν $$1$$ λεπτά πριν 1 ώρα πριν $$1$$ ώρες χθες πριν $$1$$ μέρες πριν $$1$$ εβδομάδες σχολίασε Ακόλουθοι Ακολουθήστε THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Πίνακας Περιεχομένων