Κόντρα Ξυνίδη με Κοντό και Παυλίδη για το γεωθερμικό πεδίο του Νέστου και το ακίνητο της VOA

Με ανακοίνωση του ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και βουλευτής Ξάνθης του ΠΑΣΟΚ Σωκράτης Ξυνίδης, παρεμβαίνει στις δηλώσεις – καταγγελίες τόσο του βουλευτού της ΝΔ Αλέξανδρου Κοντού σχετικά με την έρευνα των γεωθερμικών πεδίων, όσο και του περιφερειακού συμβούλου Γιώργου Παυλίδη για την υπόθεση της έκτασης της "Φωνής της Αμερικής".

Λίγες ώρες αργότερα εξέδωσαν απαντήσεις ο Αλέξανδρος Κοντός και ο Γιώργος Παυλίδης...

Στην μακροσκελή ανακοίνωσή του ο Σωκράτης Ξυνίδης αναφέρει:

«Από προχτές έχουν υποπέσει στην αντίληψή μου μια σειρά δημοσιευμάτων στον τοπικό τύπο, τα οποία βάλουν κατά των διαδικασιών έρευνας και διαχείρισης του γεωθερμικού πεδίου του Νέστου. Μάλιστα είναι κοινώς γνωστό ότι το σύνολο των δημοσιευμάτων έχουν ως σημείο αναφοράς στην κριτική τους, την τοποθέτηση του βουλευτή της ΝΔ κ. Α. Κοντού στην αρμόδια επιτροπή της βουλής στην οποία ήρθε προς ενημέρωση το σχέδιο της σύμβασης με τον ανάδοχο του έργου.

Η αξιοποίηση και η εκμετάλλευση της γεωθερμίας αποτέλεσε για τον Νομό μας διαρκές αίτημα που το υιοθέτησαν και αγωνίστηκαν για αυτό με πάθος τα στελέχη του τοπικού ΠΑΣΟΚ, θέτοντας το ως απόλυτη προτεραιότητα για την Ξάνθη την εποχή που ο κ. Κοντός ως αρμόδιος υπουργός έκλεινε το ένα μετά το άλλο τα συνεταιριστικά εργοστάσια αποδυναμώνοντας με κάθε δυνατό τρόπο την παραγωγική βάση του Νομού. Στην κατεύθυνση αυτή δύο μεγάλες πρωτοβουλίες αναλήφθηκαν από τις κυβερνήσεις του Γ. Παπανδρέου και ειδικότερα την πολιτική ηγεσία του υπουργείου ΠΕΚΑ.

Η πρώτη (Ν.4001/2011 άρθρο 180) δίνει το δικαίωμα κατάτμησης των ήδη βεβαιωμένων γεωθερμικών πεδίων επιτρέποντας τη μίσθωση γεώτρησης και την υλοποίηση ιδιωτικών υποδομών προσφέροντας έτσι ευελιξία στην διαδικασία αξιοποίησης του δυναμικού. Ενδεικτικό των παραπάνω είναι άλλωστε το γεγονός ότι σε πρόσφατη πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος της αποκεντρωμένης διοίκησης κατατέθηκαν 27 αιτήσεις ενδιαφερομένων για το σύνολο των Γεωθερμικών πεδίων της Μακεδονίας και της Θράκης ενώ 4 από αυτές αφορούν στο πεδίο του Ερασμίου και 5 σε εκείνο της Κεσάνης.

Αλήθεια προς τί το όψιμο ενδιαφέρον του κ. Κοντού όταν ο ίδιος και η ΝΔ καταψήφιζαν την συγκεκριμένη διάταξη στη εθνικό κοινοβούλιο;

Συμφωνεί ακόμη ο όψιμος υποστηρικτής των μικροκαλλιεργητών κ. Κοντός με την τοποθέτηση του αρμόδιου τομεάρχη της ΝΔ κ. Καλαφάτη ο οποίος στη συνεδρίαση στις 26-7-2011 δήλωνε καταψηφίζοντας το συγκεκριμένο άρθρο τότε ότι "διαφωνούμε, διότι σύμφωνα με αυτές αποκλείετε την ενδεχόμενη έλευση μεγάλων επενδυτών, οι οποίοι θα ενδιαφέρονταν μόνο αν το γεωθερμικό πεδίο ήταν ενιαίο προς εκμετάλλευση από την αρχή".

Η δεύτερη αφορά στην διενέργεια ανοιχτού διεθνούς διαγωνισμού το 2010 για την έρευνα και διαχείριση του μη ερευνημένου και βεβαιωμένου χώρου στο Δέλτα των ποταμών Νέστου και Έβρου στη Σαμοθράκη και τη νότια Χίο ενώ προσφάτως ανακοινώθηκε η διενέργεια αντίστοιχου διαγωνισμού για ακομή 4 περιοχές του Ελλαδικού χώρου. Ειδικότερα στην περιοχή μας αφορά το σύνολο του πεδινού τμήματος του Νέστου εξαιρώντας το ήδη βεβαιωμένο δυναμικό των πεδίων του Ερασμίου, της Κεσάνης και του Ερατεινού σε ότι αφορά στο νομό Καβάλας (Η διατύπωση με σαφήνεια επαναλαμβάνεται τόσο στο κείμενο του διαγωνισμού όσο και στο σχέδιο του μισθωτήριου συμβολαίου). Ο διαγωνισμός συγκέντρωσε το ενδιαφέρον ελληνικών και ξένων εταιριών κρίθηκε γόνιμος και κατέληξε στην ανακήρυξη αναδόχου ο οποίος ειδικά για τον κάμπο του Νέστου έχει προβλέψει επενδύσεις της τάξης των 71 εκατ. ευρώ.

Με τον τρόπο αυτό ανοίγει πλέον οριστικά το θέμα της διερεύνησης του συνόλου του γεωθερμικού δυναμικού της περιοχής μας και τίθενται οι βάσεις, εφόσον βεβαίως οι μελέτες το αποδείξουν, ακόμη και για την αξιοποίηση της γεωθερμίας στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ενισχύοντας στην περίπτωση αυτή τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου και την ανταγωνιστική του θέση. Για τους γνώστες των θεμάτων της γεωθερμίας άλλωστε αυτό θα σημαίνει περισσότερη και φθηνότερη διαθέσιμη ενέργεια για την υλοποίηση συνδυαστικών δράσεων και ειδικότερα δράσεων που συμβάλουν στην ανταγωνιστική αναδιάρθρωση του πρωτογενή τομέα στην περιοχή μας.

Αναρωτιέμαι αλήθεια τι θέλει να πει ο κ. Κοντός αφήνοντας ερωτηματικά για το ύψος της προσφοράς του πλειοδότη; Θα αισθανόταν άραγε πιο σίγουρος εάν είχε επιλεγεί κάποιος μειοδότης; Μήπως τότε θα σήκωνε το λάβαρο των καταγγελιών περί διαφθοράς και ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας;

Από σκοπιμότητα ή από απλή αγνοία συνεχίζει να αναφέρεται στην στο βεβαιωμένο γεωθερμικό δυναμικό Ερασμίου και Κεσάνης το οποίο όπως αναφέρεται σε όλα τα κείμενα αλλά και στην πρώτη σελίδα της σύμβασης που έχει στη διάθεσή του εξαιρείται του διαγωνισμού;

Πώς ακριβώς οραματίζεται την αξιοποίηση του γεωθερμικού πλούτου της χώρας χωρίς ιδιωτικές επενδύσεις σε μία εποχή όπου οι δημόσιες επενδύσεις θα είναι περιορισμένες;

Δυστυχώς για άλλη μια φορά στον βωμό της εξυπηρέτησης των μικροπολιτικών του φιλοδοξιών ο κ. Κοντός δείχνει ότι είναι έτοιμος να θυσιάσει τα πάντα και όλα ακόμη και όταν είναι προφανές ότι κριτική που ασκεί στοχοποιεί διαδικασίες που ανοίγουν προοπτικές ανάπτυξης για τον τόπο.

Τέλος δεν μπορώ να περάσω δίχως σχολιασμό την χθεσινή καταγγελία του κ. Παυλίδη ο οποίος ανακάλυψε την εξαγορά του ακινήτου της Φωνής της Αμερικής άκουσον, άκουσον από το ακίνητο που φιλοξένησε το Διεθνές Ραδιοτηλεοπτικό Κέντρο κατά την διάρκεια των ολυμπιακών αγώνων που βρίσκεται στην λίστα των πρώτων ακινήτων που διαθέτει προς αξιοποίηση το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου.

Ανακάλυψε δηλαδή ο κ. Παυλίδης την εξαγορά ακινήτου από ακίνητο!!!!

Ειλικρινά δεν γνωρίζω πως οραματίζεται ο κ. Σαμαράς να πυροδοτήσει την ανάπτυξη στη χώρα σε κάθε περίπτωση πάντως να χαίρεται τους πυροκροτητές του, τους κυρίους Παυλίδη και Κοντό, στην Ξάνθη.»

Σε οξύ τόνο και με την προαναγγελία της κατάθεσης μηνυτήριας αναφοράς στον Οικονομικό Εισαγγελέα, απάντησε ο βουλευτής της ΝΔ Αλέξανδρος Κοντός στην ανακοίνωση του Σωκράτη Ξυνίδη, χαρακτηρίζοντάς τον "κηπουρό" του Γ. Παπανδρέου.

Όπως αναφέρει: «Κατά την προσφιλή του τακτική ο κ. Σωκράτης Ξυνίδης αναλώνεται σε πολλά λόγια, αλλά για την «ταμπακιέρα» δε λέει τίποτα. Γιατί άραγε; Τι σκοπιμότητες εξυπηρετεί; Για μία ακόμη φορά επιλέγει, αντί να ασχοληθεί επί της ουσίας και να δώσει «μάχη» για τα πραγματικά συμφέροντα του Τόπου μας και όχι άλλων συμφερόντων, να δηλώσει πολιτικό παρών με το να εξαπολύει λάσπη εναντίον μου.

Προφανώς, εν όψει της αλλαγής ηγεσίας στο κόμμα του, αγωνιά για την πολιτική του επιβίωση, μιας και η ετοιμόρροπη καρέκλα του «κηπουρού» του Γ. Παπανδρέου δεν του επιτρέπει να αισθάνεται και πολιτικά ασφαλής.

Πριν, όμως, ασχοληθεί και πάλι με το πρόσωπό μου ας ενημερωθεί για τις ενέργειες μου, ως Υπουργός, για την αξιοποίηση της Γεωθερμίας στον τόπο μας. Ενέργειες, οι οποίες οδήγησαν στην ψήφιση του Νόμου 3734 του 2009 που για πρώτη φορά έδινε την δυνατότητα κατάτμησης και αξιοποίησης των γεωθερμικών πεδίων στη χώρα μας και οι οποίες έχουν τύχει της ανάλογης αναγνώρισης από τους συμπολίτες μου.

Συνεχίζοντας, δε, τις προσπάθειές μου πάντα στην κατεύθυνση της διαφάνειας και της προάσπισης των συμφερόντων του Τόπου μας και προκειμένου να διαπιστωθεί η νομιμότητα ή μη των σχετικών συμβάσεων και να αποτραπεί η επί 30 χρόνια εκμετάλλευση σημαντικού μεγέθους των γεωθερμικών πεδίων της χώρας μας από μία και μόνον εταιρία, προσωπικά ετοιμάζω και θα καταθέσω στον Οικονομικό Εισαγγελέα κ. Μουζακίτη μηνυτήρια αναφορά για την ποινική διερεύνηση του θέματος.

Όσο για τον κ. Ξυνίδη, γνωρίζει καλά ότι πολιτικά έχει κριθεί στην συνείδηση των πολιτών του Νομού μας, ας αφήσει λοιπόν τα πολιτικά «παιχνίδια» και ας ασχοληθεί, έστω και την ύστατη ώρα, με πραγματικό ενδιαφέρον με τα προβλήματα του Τόπου μας.»

Από την πλευρά του Γιώργου Παυλίδη, η ανακοίνωση Ξυνίδη προκάλεσε την απάντησή του:

«Για την ταμπακιέρα ο κ. Ξυνίδης δεν λέει τίποτε. Από εξυπνάδες, ακίνητα και αναπτυξιακή ακινησία χορτάσαμε. Τι γίνεται με τη «Φωνή της Αμερικής» θα μας πει επιτέλους;

Για το εάν προορίζεται για 99 χρόνια και πως η τεράστιας αξίας περιοχή δε γνωρίζει;

Γιατί τόση ενόχληση, δηκτικότητα και ερειστικότητα σε δημόσια ερωτήματα;

Το "ακίνητο" που αναφέρει ο κ. Ξυνίδης, μόνο ως προϊόν ακινησίας στην ανάπτυξη και στην ενημέρωση της κοινωνίας μπορεί να εξηγηθεί. Εκτός από τα ακίνητα υπάρχουν κι αλλού... εταιρίες και όχι μόνο.

Τέλος όσον αφορά τα γεωθερμικά πεδία, όλοι γνωρίζουν ότι έρευνα, διαχείριση και επενδύσεις - ανάπτυξη δεν ταυτίζονται.

Γιατί του διαφεύγει;»

ΣΧΟΛΙΑ

Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω

Ακολουθήστε το Alexandroupoli Online
Google News | Facebook | Twitter | Instagram | Linkedin | Pinterest

[ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ]$type=three$count=6$meta=0$snip=0$cate=0$rm=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$show=page$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

Όνομα

Αγγελίες,10,Αγροτικά,608,Αγωγοί,117,Αθλητικά,2047,Αλεξανδρούπολη,8560,Άμυνα,349,Ανακύκλωση,34,ΑΝΕΛ,58,Απεργίες,149,Άρθρα - Απόψεις,3018,Αστυνομικά,486,Αυτοδιοίκηση,3321,Αυτοδιοικητικές Εκλογές,859,Αυτοκίνητο,5,Αφιερώματα,235,Βαλκάνια,31,Βουλευτικές Εκλογές,484,Γελοιογραφίες,6,Γενικά,96,ΔΗΜΑΡ,22,Δημόσια Έργα,57,Δημόσιο,43,Διαδίκτυο,184,Διαμαρτυρίες,89,Διασκέδαση,38,Διδυμότειχο,698,Δράμα,116,Έβρος,18469,Εθελοντισμός,253,Εκδηλώσεις,2567,Εκκλησία,1235,Εκπαίδευση,1499,Ελλάδα,1313,Ελληνισμός,31,Ελληνοτουρκικά,347,Ενέργεια,71,Επιστήμες,13,Επιχειρήσεις,634,Εργασία,23,Εργασιακά,298,Ερευνα αγοράς,11,Ευρωεκλογές,58,Ευρώπη,119,Ζωή και Υγεία,327,Θράκη,755,Ιστορία,230,Καβάλα,194,Καιρός,35,Καταγγελίες,70,Καταναλωτικά,198,ΚΙΝΑΛ,29,ΚΚΕ,588,Κοινωνία,91,Κοινωνική Προσφορά,170,Κόσμος,673,ΛΑΕ,8,ΛΑΟΣ,19,Λήμνος,9,Μειονότητα,24,Μεταναστευτικό,146,Μόδα,8,Μουσική,198,ΝΔ,463,Ξάνθη,213,Οικολογία,342,Οικονομία,588,Ορεστιάδα,1503,Πανταζίδου,166,Παπανικολόπουλος,274,ΠΑΣΟΚ,276,Περιβάλλον,426,Περίεργα,9,Περιφέρεια ΑΜ-Θ,3893,Πολιτική,1487,Πολιτισμός,221,ΠΟΤΑΜΙ,24,Πρόσωπα,80,Προτεινόμενο,9,Πρώτο Θέμα,6173,Ροδόπη,416,Σαμοθράκη,667,Σαρσάκης,42,Σάτιρα,62,Σουφλί,558,Σπίτι,23,Συγκοινωνίες,287,Σύλλογοι,303,Συνέδρια,140,ΣΥΡΙΖΑ,411,Σχολείο,9,Τέχνες,116,Τεχνολογία,54,Τουρισμός,256,Τρίγωνο,66,Τυχερό,53,Υγεία,1096,Φέρες,393,Lifestyle,8,Media,305,Showbiz,19,
ltr
item
Alexandroupoli Online: Κόντρα Ξυνίδη με Κοντό και Παυλίδη για το γεωθερμικό πεδίο του Νέστου και το ακίνητο της VOA
Κόντρα Ξυνίδη με Κοντό και Παυλίδη για το γεωθερμικό πεδίο του Νέστου και το ακίνητο της VOA
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj5QmU1WoqWQLsIvgK4In8SGLcC7TBq02MCmR0zqcPK8o6l0AoiQ-Z69ohKfzu7KuL3I7Dka_Pj5LyJI_z0cT1Ok2xFgMWYsn2CGNYhXq-4SRkgFulXxuLbvvriJvUE3coDVyss5OiceV4/s200/hp.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj5QmU1WoqWQLsIvgK4In8SGLcC7TBq02MCmR0zqcPK8o6l0AoiQ-Z69ohKfzu7KuL3I7Dka_Pj5LyJI_z0cT1Ok2xFgMWYsn2CGNYhXq-4SRkgFulXxuLbvvriJvUE3coDVyss5OiceV4/s72-c/hp.jpg
Alexandroupoli Online
https://www.alexpolisonline.com/2012/03/voa.html
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/2012/03/voa.html
true
1602981175067084807
UTF-8
Loaded All Posts Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Περισσότερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Δείτε περισσότερα ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα. Να βάζετε τόνους στις λέξεις για καλύτερα αποτελέσματα. Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαΐου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαϊ Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα πριν 1 λεπτό πριν $$1$$ λεπτά πριν 1 ώρα πριν $$1$$ ώρες χθες πριν $$1$$ μέρες πριν $$1$$ εβδομάδες σχολίασε Ακόλουθοι Ακολουθήστε THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Πίνακας Περιεχομένων