Επιστολή Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ και Δημάρχων του Έβρου στον Βορίδη για τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας

Επιστολή την οποία προσυπογράφουν ο Περιφερειάρχης Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης Άρης Γιαννακίδης, η Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Γεωργία Νικολάου και οι Δήμαρχοι Αλεξανδρούπολης Ευάγγελος Λαμπάκης, Διδυμοτείχου Παρασκευάς Πατσουρίδης, Σουφλίου Ευάγγελος Πουλιλιός και Ορεστιάδας Δημήτριος Μουζάς, απεστάλη σήμερα Δευτέρα 9 Ιανουαρίου, με παραλήπτη τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μάκη Βορίδη.

Στην επιστολή οι συνυπογράφοντες αυτοδιοικητικοί ζητούν από το Υπουργείο να αναλάβει τις ευθύνες του ενεργοποιώντας εκείνους τους μηχανισμούς προκειμένου να προχωρήσουν οι... σχετικές διαδικασίες σε θεσμικό επίπεδο ώστε να λειτουργήσει η ΕΥΔΕ Έβρου και ταυτόχρονα να αναληφθούν πρωτοβουλίες σε διακρατικό επίπεδο ώστε το θέμα των επαναλαμβανόμενων καταστροφών να αντιμετωπιστεί ολοκληρωτικά.

Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής:

«Κύριε Υπουργέ
Η επιστολή αυτή που συνυπογράφεται από τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης και το σύνολο των θεσμικών εκπροσώπων της τοπικής Αυτοδιοίκησης του Νομού Έβρου συνιστά μία κραυγή αγωνίας για το μέλλον ενός τόπου που τα τελευταία χρόνια έχει υποστεί ανυπολόγιστες ζημιές λόγω των επαναλαμβανόμενων καταστροφικών πλημμυρών του ποταμού Έβρου και των παραποτάμων του.

Η παραπάνω κατάσταση πρωτίστως αποτελεί απειλή για την ζωή των κατοίκων και είναι ευτύχημα που μέχρι στιγμής δεν ζήσαμε τέτοιας μορφής τραγωδίες. Ωστόσο έχει προκαλέσει τεράστιες ζημιές όχι μόνο στις παραποτάμιες αγροτικές καλλιέργειες, εγκαταστάσεις και πάσης φύσεως υποδομές αλλά έχει πλήξει και το σύνολο των τοπικών οικονομιών, αφού είναι γνωστή η αλυσιδωτή σχέση αυτών των καταστροφικών γεγονότων. Γνωρίζετε πολύ καλά την ιδιομορφία της περιοχής μας και τις τεράστιες επιπτώσεις που προκαλεί η καταστροφική επανάληψη ενός φαινομένου, το οποίο δεν μπορούμε θεσμικά να διαχειριστούμε σε τοπικό ή ακόμη και περιφερειακό επίπεδο.

Με δεδομένη την οικονομική κρίση που έχει πλήξει βίαια και τον τόπο μας κάθε επιπλέον επιβάρυνση στην ήδη τραγική κατάσταση δεν επιφέρει μόνο οικονομικο- κοινωνικές επιπτώσεις αλλά κυρίως προκαλεί αισθήματα ανασφάλειας στους ακρίτες κατοίκους του Έβρου.

Κύριε Υπουργέ
Η ευθύνη της αντιπλημμυρικής προστασίας και της αντιμετώπισης των φαινομένων αυτών αποτελούσε, μέχρι πρόσφατα, αρμοδιότητα της κεντρικής διοίκησης (δια της κρατικής Περιφέρειας και των εντεταλμένων προς αυτή υπηρεσιών της). Με τον Ν.3852/2010 (Καλλικράτης) οι υπηρεσίες αυτές έπαψαν να λειτουργούν, από την 1-07-2011 το προσωπικό τους εντάχθηκε, εν μέρει στην αιρετή Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και εν μέρει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μ-Θ.

Με το Π.Δ 54/2011 (ΦΕΚ 135Α’/01-06-2011), συνιστάται Ειδική Υπηρεσία Δημοσίων Έργων Αντιπλημμυρικής προστασίας της κοιλάδας του ποταμού Έβρου και των παραποτάμων του (ΕΥΔΕ ΕΒΡΟΥ) με οκταετή διάρκεια λειτουργίας και έδρα το Σουφλί. Δυστυχώς από τότε δεν έχει γίνει απολύτως τίποτε. Η υπηρεσία δεν έχει ακόμα στελεχωθεί, πολύ δε περισσότερο δεν έχει προβλεφθεί η ενίσχυσή της με εκείνα τα μέσα και χρηματοδοτικά εργαλεία που θα της επέτρεπαν να λειτουργήσει ουσιαστικά και φυσικά για το λόγο που αυτή συστήθηκε.

Στο άρθρο 5 του ιδίου Π.Δ ρητά αναφέρεται ότι «Μεταβατικά και μέχρι να στελεχωθεί και λειτουργήσει η ΕΥΔΕ ΕΒΡΟΥ, τις αρμοδιότητές της ασκεί το τμήμα κατασκευών της Δ/νσης Εγγειοβελτιωτικών Έργων (Δ7) της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων του ΥΠΟ.ΜΕ.ΔΙ». Μέχρι σήμερα το αρμόδιο τμήμα της Δ7 όχι μόνο δεν εμφανίσθηκε στη περιοχή προκειμένου να αναλάβει τις υποχρεώσεις του αλλά ολιγώρησε και στο να συναινέσει στην εκτέλεση αμέσων και επειγουσών εργασιών που θα χρηματοδοτούνταν από τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας.

Στην αιρετή Περιφέρεια και τους Δήμους δεν έχει μεταβιβαστεί καμιά αρμοδιότητα σχετική με τη διαχείριση του θέματος, με αποτέλεσμα την πλήρη αδυναμία των αυτοδιοικητικών αρχών να μπορούν θεσμικά να εκτελέσουν έργα και παρεμβάσεις αντιπλημμυρικής προστασίας.

Η Περιφέρεια ΑΜΘ και οι Δήμοι έχουν εγκαίρως υποδείξει την ανάγκη παρεμβάσεων σε ευαίσθητα σημεία της αντιπλημμυρικής θωράκισης, με σχετική επιστολή.
Κατόπιν αυτών και με τα φαινόμενα να έχουν ήδη κάνει την ανησυχητική εμφάνισή τους, είναι προφανές ότι αναφύονται πλέον τεράστιες πολιτικές ευθύνες στην κεντρική κυβέρνηση για την ολιγωρία της με τις όποιες επιπτώσεις της.

Έστω και την ύστατη ώρα σας ζητούμε να αναλάβετε τις ευθύνες σας με άμεσες πρωτοβουλίες και δράσεις που θα ενισχύσουν τις υπάρχουσες υποδομές και θα δώσουν λύση στο τεράστιο πρόβλημα που ήδη ενέσκηψε.

Το πρόβλημα του ποταμού Έβρου είναι ένα διεθνές πρόβλημα. Εμπλέκονται σε αυτό τρία κράτη και η εικόνα που εμφανίζει η χώρα μας πρέπει να είναι ανάλογη των περιστάσεων και η Κεντρική Κυβέρνηση παρούσα.

Είναι προφανές ότι η παραπάνω ιεράρχηση αποτελεί εθνική ανάγκη.»

Ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ
Αριστείδης Γιαννακίδης

Η Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Έβρου
Γεωργία Νικολάου Μαυρανεζούλη

Ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης
Ευάγγελος Λαμπάκης

Ο Δήμαρχος Σουφλίου
Ευάγγελος Πουλιλιός

Ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου
Παρασκευάς Πατσουρίδης

Ο Δήμαρχος Ορεστιάδας
Δημήτριος Μουζάς

ΣΧΟΛΙΑ

Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω

BLOGGER: 2 σχόλια
 1. Τους το προσφέρουν στο πιάτο το ……….. και αυτοί ψάχνουν για άλλοθι..
  Η μητέρα πατρίδα το άλλοθι…… αυτοί τι κάνανε για την κόρη πατρίδα;

  **********

  ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ προγράμματα 60 εκατ. ευρώ

  για τη διαχείριση των υδάτων του ΕΒΡΟΥ

  Μόνο 864.201,28 € αντλήθηκαν από το Γ’ΚΠΣ 2000-2006
  για αντιπλημμυρικά έργα στον Έβρο είπε ο επίτροπος ΧΑΝ στον Νίκο ΧΟΥΝΤΗ

  Μέχρι το τέλος Ιουνίου 2010 αναμένεται να οριστικοποιηθεί η επιλογή προγραμμάτων, προϋπολογισμού 60 εκατομμυρίων ευρώ, που μπορεί να βελτιώσει τη διασυνοριακή συνεργασία για τη διαχείριση των υδάτων μεταξύ Ελλάδας-Βουλγαρίας για την περίοδο 2007-2013 ενώ το αντίστοιχο πρόγραμμα με την Τουρκία ακόμη δεν έχει υλοποιηθεί. Αυτό τονίζει ο Επίτροπος για την Περιφερειακή Πολιτική κ.Χαν στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν.Χουντή.

  Ο Έλληνας ευρωβουλευτής στην ερώτησή του, αναφερόταν στις επαναλαμβανόμενες εκτεταμένες πλημμύρες του ποταμού Έβρου και Άρδα που προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές σημειώνοντας ότι στην περιοχή έχουν πραγματοποιηθεί αντιπλημμυρικά έργα μικρά και διάσπαρτα που αποδεικνύονται ανεπαρκή. Ο Ν.Χουντής καλούσε την Επιτροπή να απαντήσει αν «υπάρχουν έργα που συγχρηματοδοτούνται από την ΕΕ είτε ενταγμένα στο Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ) ή ως συνεχιζόμενα από το Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και πώς προτίθεται η Επιτροπή να συντονίσει τα συνορεύοντα κράτη Ελλάδα-Βουλγαρία-Τουρκία προκειμένου να επενδύσουν σοβαρά και να σταματήσει η ντροπή των «μοιραίων» ετήσιων καταστροφών».

  Όσον αφορά στον συντονισμό των εμπλεκόμενων χωρών Ελλάδας – Βουλγαρίας –Τουρκίας, Επίτροπος Χαν, στην απάντησή του, επισημαίνει ότι:

  «Στο πλαίσιο του στόχου «Ευρωπαϊκή εδαφική συνεργασία» της πολιτικής συνοχής, το διασυνοριακό πρόγραμμα Ελλάδα-Βουλγαρία 2007-2013 μπορεί να βελτιώσει τη διασυνοριακή συνεργασία για τη διαχείριση των υδάτων: Στο πλαίσιο αυτό έχει δημοσιευθεί μια πρώτη πρόσκληση υποβολής προτάσεων με προϋπολογισμό 60 εκατομμυρίων ευρώ της οποίας η προθεσμία έληξε στις 30 Οκτωβρίου 2009. Η επιλογή των προγραμμάτων αναμένεται να οριστικοποιηθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2010. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα δύο κράτη μέλη αποφασίζουν από κοινού ποια κοινά έργα θα χρηματοδοτηθούν.

  Το προβλεπόμενο πρόγραμμα διασυνοριακής συνεργασίας στο πλαίσιο του Μηχανισμού Προενταξιακής Βοήθειας «Ελλάδα-Τουρκία 2007-2013» θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει το συντονισμό της διαχείρισης των υδάτων στον ποταμό Έβρο. Δυστυχώς το προβλεπόμενο πρόγραμμα μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας δεν έχει ακόμα υλοποιηθεί».

  Επίσης, ο Επίτροπος Χαν, στην απάντησή του, τονίζει ότι: «Οι αντιπλημμυρικές υποδομές θα μπορούσαν να συγχρηματοδοτηθούν μέσω του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ), είτε στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος για το περιβάλλον είτε του σχετικού περιφερειακού επιχειρησιακού προγράμματος, με την προϋπόθεση ότι θα πληρούν τα καθιερωμένα κριτήρια επιλεξιμότητας. Ωστόσο, εναπόκειται στις ελληνικές αρχές να προβούν στην εισήγηση, προπαρασκευή και εκτέλεση τέτοιων έργων».

  Όσον αφορά στο Γ’ ΚΠΣ, ο κ.Χαν στην απάντησή του αναφέρει ότι: «Η ανάγκη να μειωθεί ο κίνδυνος από τις πλημμύρες έχει ληφθεί υπόψη στο τρίτο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης (2000-2006)…Κατά τη διάρκεια της περιόδου προγραμματισμού 2000-2006, δαπανήθηκαν 864.201,28 ευρώ για τη συγχρηματοδότηση των αντιπλημμυρικών υποδομών στους ποταμούς Έβρο, Άρδα και Ερυθροπόταμο μαζί με τους παραποτάμους τους".
  http://eurozoi.gr/2009-07-17-09-19-30/2009-07-17-09-28-08/1561--60-.html

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Πάλι επιστολές με κλάψες Γιαννακίδη. Πάλι έπεσε θύμα του συστήματος.Δεν μπορεί, δεν μπορεί, είναι λίγος. Παρασύρει και τους άλλους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Ακολουθήστε το Alexandroupoli Online
Google News | Facebook | Twitter | Instagram | Linkedin | Pinterest

[ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ]$type=three$count=6$meta=0$snip=0$cate=0$rm=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$show=page$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

Όνομα

Αγγελίες,7,Αγροτικά,557,Αγωγοί,117,Αθλητικά,2007,Αλεξανδρούπολη,7800,Άμυνα,322,Ανακύκλωση,32,ΑΝΕΛ,58,Απεργίες,138,Άρθρα - Απόψεις,2967,Αστυνομικά,485,Αυτοδιοίκηση,2970,Αυτοδιοικητικές Εκλογές,719,Αυτοκίνητο,4,Αφιερώματα,233,Βαλκάνια,31,Βουλευτικές Εκλογές,460,Γελοιογραφίες,6,Γενικά,88,ΔΗΜΑΡ,22,Δημόσια Έργα,57,Δημόσιο,43,Διαδίκτυο,180,Διαμαρτυρίες,89,Διασκέδαση,38,Διδυμότειχο,633,Δράμα,113,Έβρος,17326,Εθελοντισμός,242,Εκδηλώσεις,2360,Εκκλησία,1169,Εκπαίδευση,1361,Ελλάδα,1251,Ελληνισμός,31,Ελληνοτουρκικά,346,Ενέργεια,62,Επιστήμες,13,Επιχειρήσεις,613,Εργασία,18,Εργασιακά,267,Ερευνα αγοράς,11,Ευρωεκλογές,38,Ευρώπη,116,Ζωή και Υγεία,316,Θράκη,662,Ιστορία,207,Καβάλα,181,Καιρός,33,Καταγγελίες,70,Καταναλωτικά,195,ΚΙΝΑΛ,29,ΚΚΕ,516,Κοινωνία,86,Κοινωνική Προσφορά,170,Κόσμος,658,ΛΑΕ,8,ΛΑΟΣ,19,Λήμνος,9,Μειονότητα,21,Μεταναστευτικό,143,Μουσική,195,ΝΔ,456,Ξάνθη,200,Οικολογία,323,Οικονομία,577,Ορεστιάδα,1328,Πανταζίδου,153,Παπανικολόπουλος,269,ΠΑΣΟΚ,269,Περιβάλλον,395,Περίεργα,9,Περιφέρεια ΑΜ-Θ,3643,Πολιτική,1402,Πολιτισμός,212,ΠΟΤΑΜΙ,24,Πρόσωπα,80,Προτεινόμενο,9,Πρώτο Θέμα,5776,Ροδόπη,380,Σαμοθράκη,638,Σάτιρα,62,Σουφλί,476,Σπίτι,22,Συγκοινωνίες,281,Σύλλογοι,296,Συνέδρια,128,ΣΥΡΙΖΑ,388,Σχολείο,9,Τέχνες,116,Τεχνολογία,52,Τουρισμός,248,Τρίγωνο,51,Τυχερό,51,Υγεία,1006,Φέρες,370,Χηλή,39,Χρυσή Αυγή,8,Lifestyle,8,Media,304,Showbiz,19,
ltr
item
Alexandroupoli Online: Επιστολή Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ και Δημάρχων του Έβρου στον Βορίδη για τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας
Επιστολή Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ και Δημάρχων του Έβρου στον Βορίδη για τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας
http://1.bp.blogspot.com/-1CTSb0z6-GU/Twq21N3C2FI/AAAAAAAALmY/21bVr9vzd3s/s200/d.jpg
http://1.bp.blogspot.com/-1CTSb0z6-GU/Twq21N3C2FI/AAAAAAAALmY/21bVr9vzd3s/s72-c/d.jpg
Alexandroupoli Online
https://www.alexpolisonline.com/2012/01/blog-post_486.html
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/2012/01/blog-post_486.html
true
1602981175067084807
UTF-8
Loaded All Posts Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Περισσότερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Δείτε περισσότερα ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα. Να βάζετε τόνους στις λέξεις για καλύτερα αποτελέσματα. Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαΐου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαϊ Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα πριν 1 λεπτό πριν $$1$$ λεπτά πριν 1 ώρα πριν $$1$$ ώρες χθες πριν $$1$$ μέρες πριν $$1$$ εβδομάδες σχολίασε Ακόλουθοι Ακολουθήστε THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Πίνακας Περιεχομένων