Η συζήτηση για την δραχμή επιβεβαιώνει την κατάρρευση του συστήματος

Οι πληροφορίες για εμπλοκή στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, οι κατηγορίες από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο για ύπαρξη συμφερόντων που θέλουν επιστροφή στη δραχμή (!!!) και η δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Φίλιππου Σαχινίδη πως το Δίκαιο που θα διέπει τα νέα ομόλογα «για το πρόγραμμα PSI» βρίσκεται σε συζήτηση, ρίχνουν το Χρηματιστήριο και αυξάνουν τις πιέσεις κυρίως σε μετοχές του τραπεζικού δείκτη.

Την ίδια στιγμή αίσθηση συνεχίζουν να προκαλούν τα "σενάρια επιστροφής στην δραχμή" που... διατυπώθηκαν σε συνέντευξη του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργου Προβόπουλου στην «Καθημερινή». Ο κ. Προβόπουλος τάχθηκε μεν κατά της δραχμής, αλλά σε εμάς τουλάχιστον δημιούργησε την εντύπωση πως… μας εξηγούσε πως θα επιστρέψουμε στην δραχμή

Λέει μεταξύ άλλων ο Διοικητής της ΤτΕ:

«Επιστροφή στη δραχμή σημαίνει ότι στη μεταβατική περίοδο, ώσπου δηλαδή να κυκλοφορήσουν σε φυσική μορφή τα νέα χαρτονομίσματα, δεν θα υπάρχουν πρακτικώς δραχμές παρά μόνο σε λογιστική μορφή. Δηλαδή, μόνο οι συναλλαγές μέσω τραπεζικών λογαριασμών θα μπορούν να γίνουν σε δραχμές. Θα υπάρχει, πάντως, ακόμη το παλαιό νόμισμα, το ευρώ».

«Το ευρώ, όμως, στο νέο περιβάλλον θα είναι το σκληρό νόμισμα και γι’ αυτό σύντομα θα αποτραβηχτεί. Διότι όποιος έχει χαρτονομίσματα ευρώ θα θέλει να τα κρατήσει στην άκρη ως μέσον αποθησαυρισμού και διαφύλαξης της αξίας της περιουσίας του».

«Έτσι λοιπόν θα φτάσουμε μοιραία σε καθεστώς αντιπραγματισμού. Δίνει π.χ. κάποιος ένα κιλό λάδι για να πάρει τρία κιλά αλεύρι».

«Δεδομένου ότι η χώρα μας στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στις εισαγωγές, για την πραγματοποίηση των οποίων θα απαιτείται, βεβαίως, συνάλλαγμα και όχι δραχμές, θα παρουσιαστούν σημαντικές ελλείψεις. Ελλείψεις σε καύσιμα, σε πρώτες ύλες, ακόμη και σε αγροτικά προϊόντα, διότι εξαιτίας της αδύναμης ανταγωνιστικότητας της χώρας ακόμη και τα τρόφιμα είναι σε μεγάλο βαθμό εισαγόμενα. Θα υπάρξουν, επομένως, σοβαρές ελλείψεις σε αρκετά βασικά είδη. Τα σχολεία, τα νοσοκομεία και γενικά οι δημόσιες υπηρεσίες θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες στη λειτουργία τους. Ελλείψει καυσίμων, ο Στρατός και η Αστυνομία δεν θα μπορούν να κινούν τα οχήματα».

«Το βιοτικό επίπεδο θα κάνει βουτιά. Το νέο νόμισμα θα υποτιμηθεί σημαντικά, ενδεχομένως έως και 60%-70%. Στη συνέχεια θα υπάρξει, βεβαίως, κάποια εξισορρόπηση, όμως το οικονομικό και κοινωνικό κόστος της μεταβατικής περιόδου θα είναι τεράστιο. Αλλά και αυτό που αποκάλεσα εξισορρόπηση θα έρθει ύστερα από απανωτές υποτιμήσεις, υπερπληθωρισμό, υψηλά δανειστικά επιτόκια και μεγάλες δυσκολίες προσαρμογής. Πρόοδος δεκαετιών θα πάει άσκοπα χαμένη».

«Σε τέτοιες ανώμαλες καταστάσεις αυτοί που κυρίως χάνουν είναι οι πολλοί και οι αδύνατοι. Αυτοί που θα επωφεληθούν, όπως άλλωστε συνέβη και στο παρελθόν σε έκτακτες καταστάσεις, θα είναι οι λίγοι επιτήδειοι. Σίγουρα στο σύνολό της η χώρα θα ζημιωθεί και μάλιστα βαριά».

Φυσικά δεν ήταν μόνο οι δηλώσεις του κ. Προβόπουλου για την δραχμή. Είχαμε πρωτοχρονιάτικα τις δηλώσεις του Προέδρου της Εθνικής Τράπεζας, κ. Ράπανου και τις δηλώσεις του ίδιου του Πρωθυπουργού Λ. Παπαδήμου που έκαναν λόγο για επιστροφή στην δραχμή!

Οι δηλώσεις αυτές αποκαλύπτουν στην πραγματικότητα την κατάρρευση του συστήματος. Την πλήρη και πανθομολογούμενη αποτυχία του να διαχειριστεί την κρίση και τον πανικό του από αυτά που έρχονται, αφού τόσον καιρό από την επιβολή του Μνημονίου βρισκόμαστε σε χειρότερο σημείο από τότε που ξεκινήσαμε

Η συζήτηση για έξοδο από το Ευρώ είναι από μόνη της καταστροφική.

Γιατί αν φύγουμε από το Ευρώ δεν θα πάμε σε μια κατάσταση "αναζωογόνησης της χώρας και του λαού της" όπως πρεσβεύουν οι αιθεροβάμονες κήρυκες της Αριστεράς. Αλλά θα επιστρέψουμε σε εποχές "που ιστορικά υπήρξε έμπνευση για ποιητές να θρηνούν για ένα έθνος που υπήρξε και χάθηκε", όπως έγραψε κάποτε ο Προφήτης εδώ.

Για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ έχουν σκυλιάσει, με σύμπνοια, Αγγλοσάξονες και αυτοπροσδιοριζόμενοι "αριστεροί".

Το "αναρχικό" κεφάλαιο, που τζογάρει σε οτιδήποτε από την μια και οι "πολέμιοί" του από την άλλη.

Οι πρώτοι έχουν στοιχηματίσει, και επειδή η έξοδος από το Ευρώ θα συνοδεύεται με χρεωκοπία, κερδίζουν από τα CDSs. Ταυτόχρονα γονατίζουν το Ευρώ και το δολάριο απομένει το μοναδικό αξιόπιστο συναλλαγματικό διαθέσιμο.

Οι δεύτεροι είτε ικανοποιούν ιδεολογικές εμμονές είτε, επειδή οι περισσότεροι δεν έχουν δουλέψει ποτέ στην πραγματική οικονομία, αδυνατούν να μεταφράσουν την έξοδο σε πραγματικές συνέπειες στη ζωή των ανθρώπων, είτε θέλουν να προκληθεί "κατάρρευση του αστικού καθεστώτος" για να επωφεληθούν πολιτικά.

Ποιος όμως μπορεί να απαντήσει:
- πόσο θα κάνει το ψωμί
- πόσο η βενζίνη
- πόσα χρήματα από τα αποταμιευμένα θα έχουν οι άνθρωποι στην τσέπη και τι με αυτά θα αγοράζουν.

Υπάρχει και μια τρίτη κατηγορία υποστηρικτών, εγχώρια.
Επιχειρηματίες, είτε χρεωμένοι, που περιμένουν μέσα στον ορυμαγδό μήπως απαλλαγούν από τα χρέη, είτε με διεθνή προσανατολισμό, που μια υποτίμηση νομίσματος θα τους έφερνε τρελές πωλήσεις.

Αλλά μια έξοδος, πρωτίστως, ακυρώνει την όποια πολιτική λύση μπορεί να επιτύχει η Ελλάδα.

Οικονομική λύση δεν υπάρχει. Τα νούμερα δεν βγαίνουν. Θα πουλήσουν κοψοχρονιά ΟΛΗ τη χώρα και όταν τελειώσουν θα χρωστάμε περισσότερα.

Η λύση είναι πολιτική. Δηλαδή = πίεση + (επανα)διαπραγμάτευση οικονομικών όρων.

Αν αποχωρήσεις από την Ευρωζώνη, τους κάνεις τη χάρη να απαλλαγούν από σένα και ακυρώνεις το προτελευταίο επιχείρημά σου: Θα "σκιστώ" μεν, θα πεινάσει ο κόσμος μου, αλλά με προοπτική. Βοηθήστε. 10 δις κέρδισε η Γερμανία από την ελληνική κρίση. Αλλιώς πάμε όλοι μαζί στο βυθό.

Το τελευταίο (επιχείρημα): όλη η Ευρώπη κόλαση, κοινωνικά.
Η Ελλάδα failed state, οι κοινωνικές εκρήξεις μεταδίδονται, στην αρχή στο Νότο, από τα διάτρητα σύνορα περνούν εκατομμύρια λαθρομετανάστες

Δεν το θέλουν.

Αποστολή της πολιτικής ηγεσίας πρέπει είναι λοιπόν να του πείσει ότι δεν πρέπει να το ρισκάρουν.

Γιατί όταν πέφτεις στη χαράδρα δεν έχεις την απαίτηση να βγεις ατσαλάκωτος. Μόνο να βγεις.

Προφήτης, FactorX

ΥΓ. 1. Ματαιοπονούν οι "τροχονόμοι" της Τρόικας αν θεωρούν ότι κινδυνολογώντας για την δραχμή, θα τρομοκρατήσουν πάλι τους πολίτες για να δικαιολογήσουν νέα μέτρα. Ο λαός θα ξεπεράσει σύντομα το στάδιο του φόβου. Γιατί όταν πεινάει και όταν τα έχει χάσει κανείς όλα, δεν φοβάται.

ΥΓ. 2. Μπορούν να μας πουν ποιοι από τους μεγαλοεκδότες επιθυμούν διακαώς επιστροφή στην δραχμή και ποιοι όχι;

Πηγή: antinews.gr

ΣΧΟΛΙΑ

Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω

Ακολουθήστε το Alexandroupoli Online
Google News | Facebook | Twitter | Instagram | Linkedin | Pinterest

[ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ]$type=three$count=6$meta=0$snip=0$cate=0$rm=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$show=page$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

Όνομα

Αγγελίες,10,Αγροτικά,614,Αγωγοί,117,Αθλητικά,2050,Αλεξανδρούπολη,8619,Άμυνα,350,Ανακύκλωση,36,ΑΝΕΛ,58,Απεργίες,149,Άρθρα - Απόψεις,3025,Αστυνομικά,487,Αυτοδιοίκηση,3340,Αυτοδιοικητικές Εκλογές,859,Αυτοκίνητο,5,Αφιερώματα,235,Βαλκάνια,31,Βουλευτικές Εκλογές,484,Γελοιογραφίες,6,Γενικά,97,ΔΗΜΑΡ,22,Δημόσια Έργα,57,Δημόσιο,43,Διαδίκτυο,184,Διαμαρτυρίες,89,Διασκέδαση,38,Διδυμότειχο,704,Δράμα,116,Έβρος,18568,Εθελοντισμός,254,Εκδηλώσεις,2590,Εκκλησία,1239,Εκπαίδευση,1509,Ελλάδα,1319,Ελληνισμός,31,Ελληνοτουρκικά,347,Ενέργεια,72,Επιστήμες,13,Επιχειρήσεις,635,Εργασία,23,Εργασιακά,299,Ερευνα αγοράς,11,Ευρωεκλογές,71,Ευρώπη,119,Ζωή και Υγεία,329,Θράκη,762,Ιστορία,232,Καβάλα,195,Καιρός,35,Καταγγελίες,70,Καταναλωτικά,198,ΚΙΝΑΛ,29,ΚΚΕ,595,Κοινωνία,91,Κοινωνική Προσφορά,170,Κόσμος,676,ΛΑΕ,8,ΛΑΟΣ,19,Λήμνος,9,Μειονότητα,24,Μεταναστευτικό,146,Μόδα,8,Μουσική,198,ΝΔ,463,Ξάνθη,215,Οικολογία,343,Οικονομία,588,Ορεστιάδα,1519,Πανταζίδου,166,Παπανικολόπουλος,275,ΠΑΣΟΚ,277,Περιβάλλον,430,Περίεργα,9,Περιφέρεια ΑΜ-Θ,3905,Πολιτική,1500,Πολιτισμός,222,ΠΟΤΑΜΙ,24,Πρόσωπα,80,Προτεινόμενο,9,Πρώτο Θέμα,6205,Ροδόπη,420,Σαμοθράκη,669,Σαρσάκης,43,Σάτιρα,62,Σουφλί,564,Σπίτι,23,Συγκοινωνίες,289,Σύλλογοι,304,Συνέδρια,143,ΣΥΡΙΖΑ,411,Σχολείο,9,Τέχνες,116,Τεχνολογία,54,Τουρισμός,257,Τρίγωνο,71,Τυχερό,53,Υγεία,1102,Φέρες,398,Lifestyle,8,Media,305,Showbiz,19,
ltr
item
Alexandroupoli Online: Η συζήτηση για την δραχμή επιβεβαιώνει την κατάρρευση του συστήματος
Η συζήτηση για την δραχμή επιβεβαιώνει την κατάρρευση του συστήματος
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEguFaOZV_R0h7z0bIMgH7-5iSJjqarzhLV7RPfNk6W0madSLt23mipirH8rdS0bcjhM9mpKp43j6OjMgrSMjzXLwlEgu9XUekMLrWByOStbsOwRlRB43MqzqjGb_Ak05ps_jaXB2hN2wy8/s320/DRACHMA.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEguFaOZV_R0h7z0bIMgH7-5iSJjqarzhLV7RPfNk6W0madSLt23mipirH8rdS0bcjhM9mpKp43j6OjMgrSMjzXLwlEgu9XUekMLrWByOStbsOwRlRB43MqzqjGb_Ak05ps_jaXB2hN2wy8/s72-c/DRACHMA.jpg
Alexandroupoli Online
https://www.alexpolisonline.com/2012/01/blog-post_2612.html
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/2012/01/blog-post_2612.html
true
1602981175067084807
UTF-8
Loaded All Posts Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Περισσότερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Δείτε περισσότερα ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα. Να βάζετε τόνους στις λέξεις για καλύτερα αποτελέσματα. Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαΐου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαϊ Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα πριν 1 λεπτό πριν $$1$$ λεπτά πριν 1 ώρα πριν $$1$$ ώρες χθες πριν $$1$$ μέρες πριν $$1$$ εβδομάδες σχολίασε Ακόλουθοι Ακολουθήστε THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Πίνακας Περιεχομένων