Επιστολή Μητροπολιτών Διδυμοτείχου και Αλεξανδρουπόλεως προς τον Πρωθυπουργό κ. Λουκά Παπαδήμο

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Οι υπογραφόμενοι Μητροπολίτες, Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου Δαμασκηνός και Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος, παρακολουθούμε με αγωνία τον αντίκτυπο και τις επιπτώσεις που φέρνει στον ακριτικό Νομό μας η εθνική μας οικονομική περιπέτεια. Ανησυχούμε και προβληματιζόμαστε έντονα, χωρίς να χάνουμε την ελπίδα μας στο Θεό και την εμπιστοσύνη μας στην δυναμική του λαού μας. Χωρίς να αμφισβητούμε τις προθέσεις της Πολιτείας μας και χωρίς να αγνοούμε τις δυνατότητές της, βιώνουμε δίπλα στο λαό μας την απορία και τα αδιέξοδα... που γίνονται πλέον καθεστώς στην τοπική μας κοινωνία.

Η εικόνα που τα τελευταία χρόνια εκπέμπει πανελληνίως και πανευρωπαϊκώς ο Νομός μας δεν είναι θετική επειδή ακριβώς δεν είναι ευχάριστη για τους κατοίκους του, κι αυτό είναι το βασικότερο.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Μερικές γνωστές οπωσδήποτε σε σας, εμπειρικά όμως βιωμένες από εμάς, λεπτομέρειες αυτής της εικόνος, υπογραμμίζομε παρακάτω. Εικόνες που αμαυρώνουν ολόκληρο το εθνικό τοπίο του πιο ακριτικού Νομού της Πατρίδος μας.

1ο. Το μεταναστευτικό πρόβλημα. Η παράνομη είσοδος χιλιάδων μεταναστών από τα χερσαία σύνορα του Νομού, έχει δημιουργήσει πρωτοφανή και ογκώδη προβλήματα στην περιοχή. Από τη μιά πλευρά, παραβιάζονται βασικά ανθρώπινα δικαιώματα των ανθρώπων αυτών, που παράτυπα εισέρχονται στη Χώρα, λόγω της τεράστιας δαπάνης που απαιτείται για την λειτουργία αξιοπρεπών Κέντρων Υποδοχής. Διαπιστώνεται πλέον εύκολα η αρνητική ψυχολογική κατάσταση που διαμορφώθηκε σε όσους είναι υποχρεωμένοι να έρχονται αντιμέτωποι με τους ανθρώπους αυτούς με τις ποικίλες ασθένειες και συμπεριφορές. Επιπλέον, γίνονται πρόξενοι ατυχημάτων καθώς τη νύχτα κυκλοφορούν σε σκοτεινά μονοπάτια και λεωφόρους επιδιώκοντας δωρεάν μεταφορικό μέσο και χρήματα.

Από την άλλη, έχει διαταραχθεί ανεπανόρθωτα το αίσθημα ασφαλείας των εντοπίων κατοίκων. Οι μετακινούμενες πολυπληθείς ομάδες των νεαρών στην ηλικία μεταναστών, σε δρόμους και σε πλατείες χωριών μας, επιφέρουν αίσθημα τρόμου στους ηλικιωμένους γηγενείς, που κλείνονται στα σπίτια τους από το μεσημέρι.

Το φαινόμενο γνωρίζει έξαρση. Τον Οκτώβριο 2011 εισήλθαν από το Νομό μας στη Χώρα, 9700 παράνομοι μετανάστες. Η Frontex δεν επέφερε θεαματικά αποτελέσματα και πλέον η παρουσία της προκαλεί. Οι επισκέψεις Υπουργών και Κυβερνητικών στελεχών, που κατά δεκάδες τα τελευταία έτη πραγματοποιήθηκαν στο Νομό, μόνο γι’ αυτό το ζήτημα, απεδείχθησαν τουριστικού περιεχομένου κατανάλωση λόγων, χωρίς καμμία απολύτως υλοποίηση μέτρων περιορισμού ή αποτροπής του φαινομένου. Η πρόσφατη δε εξαγγελθείσα πρόθεση της Πολιτείας να δημιουργήσει στο Νομό, επιπλέον Κέντρα φύλαξης λαθρομεταναστών, εγκυμονεί κοινωνικές αναταραχές στον τόπο με ανεξέλεγκτες επιπτώσεις.

2ο. Σε ό,τι αφορά στην τοπική οικονομία, δεν παραθεωρούμε την δομικά πολυδιάστατη κρίση με ηθικές, πνευματικές, αξιακές και οικονομικές διαστάσεις που βιώνει η Χώρα μας, καθώς και τα τεράστια προβλήματα που επιμερίζεται η ελληνική Περιφέρεια. Όμως, στον Έβρο, ο αντίκτυπος πολλαπλασιάζεται επικίνδυνα με την τοπική οικονομία και επιχειρηματικότητα να πνέουν τα λοίσθια, σε όλους τους τομείς και τις διαστάσεις τους. Παρόμοια μπορεί να είναι η εικόνα και σε άλλους Νομούς, όμως στον Έβρο, το ζήτημα κλονίζει την κοινωνική συνοχή και θα προξενήσει δραματικά επακόλουθα για ολόκληρη την Πατρίδα μας. Δεν ζητάμε προνομιακή μεταχείριση σε βάρος άλλων περιοχών αλλά εφαρμογή διαφορετικών αξιολογήσεων, ιεραρχήσεων και επενδύσεων των πόρων που αναλογούν στην περιοχή μας, με στόχευση τον ανθρώπινο παράγοντα.

3ο. Για την επιχειρηματικότητα· οι πολιτικές που μέχρι τώρα ασκήθηκαν στην περιοχή μας, απεδείχθησαν ότι ήταν σε λάθος κατεύθυνση και παραμένουν με λάθος στόχευση. Αντί να ενισχύσουν την τοπική κοινωνία, τους εργαζομένους, τους επιχειρηματίες και τους δημοσίους υπαλλήλους με εξορθολογισμό των δαπανών, περιορισμό της σπατάλης και βελτίωση της ανάπτυξης, διαπιστώνουμε ότι αποδόμησαν τον κοινωνικό ιστό, περιθωριοποίησαν την περιοχή και βάλτωσαν τις Επιχειρήσεις. Από αυτές, οι μικρομεσαίες κλείνουν με ταχύτατο ρυθμό. Οι βιομηχανικές περιοχές μεταμορφώθηκαν σε φαντάσματα με κουφάρια, αφού οι μέχρι σήμερα Αναπτυξιακοί Νόμοι, επέτρεψαν την καταλήστευση των επιδοτήσεων από επιτηδείους. Το παρα-εμπόριο ανθεί και συνεχώς αυξάνει σε βάρος των υγειών επιχειρήσεων, χωρίς η Πολιτεία να παρεμβαίνει αποτελεσματικά. Το αρνητικό αυτό κλίμα αποτρέπει νέες επενδύσεις. Η αγορά και κατανάλωση προϊόντων, αμφιβόλου ποιότητος, από τις γειτονικές Χώρες, γενικεύεται. Τοπικές Επιχειρήσεις με ιστορία προσφοράς, μεταφέρονται στη Βουλγαρία προκειμένου να επιβιώσουν.

4ο. Η ανεργία είναι το θλιβερό ρεκόρ που κατέκτησε ο ακριτικός μας τόπος. Σύμφωνα με έρευνα του εργατικού δυναμικού της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, το ποσοστό της ανεργίας στον τόπο μας, τον Αύγουστο 2011 ανήλθε στο 20,4%, ενώ έρευνες των Εργατικών Κέντρων ανεβάζουν το ποσοστό αυτό στο 25-30%. Ένας στους δύο εβρίτες, ηλικίας 20-30 ετών, είναι στην περιοχή μας άνεργος. Καθημερινώς γινόμαστε μάρτυρες, κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα, νέων επιστημόνων μας που μεταναστεύουν στην Τουρκία και στην Αυστραλία και αλλού για εξεύρεση εργασίας. Παρόμοια μπορεί να είναι η εικόνα και σε άλλους Νομούς, όμως στον Έβρο, το ζήτημα αυτό ενέχει εθνικούς κινδύνους για ολόκληρη τη Χώρα.

5ο. Η «νέα φτώχεια», η βραδυφλεγής αυτή βόμβα στα θεμέλια της κοινωνίας, διαρκώς διογκώνεται στον τόπο μας και οδηγεί τους ανθρώπους μας, στον ευτελισμό καταφυγής σε συσσίτια της Εκκλησίας.

6ο. Η δημογραφική γήρανση του τοπικού πληθυσμού είναι γεγονός ευδιάκριτο πλέον στην ύπαιθρο, όταν, ανατολικά των συνόρων μας οι περιοχές εποικίζονται ραγδαία.

7ο. Οι αγρότες μας και οι κτηνοτρόφοι, κάθε χρόνο, πληρώνουν ακριβά το τίμημα των πλημμυρών του ποταμού Έβρου και οι επιπτώσεις στο μόχθο τους επιτείνει την εγκατάλειψη της γεωργίας και της κτηνοτροφίας. Τα πλημμυρικά φαινόμενα καθίστανται ολοένα πιο επικίνδυνα και για την ασφάλεια ακόμα και των κατοίκων στις παρέβρειες κοινότητες. Η εξαγγελθείσα Υπηρεσία αντιμετωπίσεως των πλημμυρών στο Σουφλί, παρέμεινε ... εξαγγελία.

8ο. Τα έργα στον κάθετο οδικό άξονα του Νομού, καρκινοβατούν. Καθημερινώς στους Ψαθάδες θρηνούμε θύματα.

9ο. Η Σαμοθράκη, με τον τεράστιο αρχαιολογικό και ιστορικό πλούτο, με τους εξαιρετικούς φυσικούς πόρους και τη σημαντική γεωστρατηγική θέση, που σε οποιαδήποτε άλλη Χώρα θα ήταν μοναδικός πόλος περιφερειακής ανάπτυξης, σήμερα γίνεται γνωστή μόνο για την απουσία τακτικής ακτοπλοϊκής σύνδεσης που τον χειμώνα απομονώνει το Νησί, από την αδυναμία διαχειρίσεως των σκουπιδιών και προς φόβητρο των κατοίκων, τα τουρκικά αλιευτικά, που προκλητικά αλιεύουν στα εθνικά μας ύδατα.

10ο. Το λιμάνι της Αλεξανδρουπόλεως παραμένει επί δεκαετίες σε λήθαργο. Η αδύναμη θέληση των τοπικών Αρχών δεν επιτρέπει ούτε τη διαδικασία εκβαθύνσεώς του, με αποτέλεσμα την μη αξιοποίησή του.

11ο. Ο θρύλος του πετρελαιαγωγού Burgas - Αλεξανδρούπολη, μετέτρεψε όλους μας σε βουβά πρόσωπα μιας πάλης ξένων και αγνώστων συμφερόντων.

12ο. Τα διόδια της Εγνατίας οδού, στην καρδιά της θρακικής γης, μάλλον «τιμωρούν» τους εβρίτες επειδή φυλάγουμε τα σύνορα. Από την Ιστορία γνωρίζουμε ότι οι οπουδήποτε ακρίτες απολάμβαναν προνόμια. Εμείς, ερχόμενοι στο Νομό μας από την Θεσσαλονίκη, βυθιζόμαστε σε «οδική μοναξιά». Τα ελληνικά αυτοκίνητα ολοένα και λιγοστεύουν σε αντίθεση με τις τουρκικές νταλίκες και τις βουλγαρικές λιμουζίνες. Τώρα θα πληρώνουμε και διόδια!

13ο. Η ερήμωση του Βορείου Έβρου παίρνει πια εκρηκτικές διαστάσεις. Τα χωριά μας δείχνουν εγκαταλελειμμένα και παραμελημένα. Στο πλέον ευαίσθητο σημείο του Νομού, εκτός από τα Σχολεία κλείνουν τώρα και Υπηρεσίες: η Δ.Ο.Υ., τα γραφεία της Πρωτοβαθμίου και Δευτεροβαθμίου Εκπαιδεύσεως, τα γραφεία Δ.Ε.Η. και Ο.Τ.Ε. και συρρικνώνονται τα Τελωνεία. Ακούγεται δε, ως εφιάλτης, σχέδιο μεταφοράς των Πανεπιστημιακών Σχολών από την Ορεστιάδα προς την Ροδόπη.

14ο. Οι μονάδες του Στρατού συρρικνώνονται και τα προκεχωρημένα φυλάκια, δυτικά του Έβρου, αδειάζουν. Ο στρατευμένος κόσμος, πέραν του αισθήματος ασφαλείας που παρέχει, συμβάλει εξαιρετικά στην οικονομία του τόπου. Η μείωση των δαπανών του Στρατού στον Έβρο(!) και η συρρίκνωσή του επιφέρει διττό πανικό στον πληθυσμό μας.

15ο. Οι επισκέψεις Προξένων και Πρέσβεων διαφόρων Ευρωπαϊκών και μη Χωρών, αυξάνονται στην περιοχή μας, διερευνώντας την θρησκευτική μειονότητα του τόπου, των δικαιωμάτων της οποίας εμείς πρώτοι είμαστε φύλακες, πια. Πάντως οι παραπάνω συχνές επισκέψεις δημιουργούν στο λαό μας ερωτηματικά.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Οι παραπάνω επισημάνσεις έχουν τις αιτίες και τα ελαφρυντικά τους, ενδεχομένως. Εμείς, όμως, τις γνωρίζουμε ως γεγονότα, τραγικά και δυσβάστακτα στις πλάτες του λαού μας, που κόβουν κάθε ικμάδα προόδου, ανάπτυξης και επένδυσης στον τόπο μας. Δημιουργούν φόβο, σπέρνουν πανικό στους κατοίκους και οδηγούν τους νέους εβρίτες σε εσωτερική και εξωτερική μετανάστευση. Δεν θα ξαναγυρίσουν στην γενέτειρά τους πια. Το ξέρουμε και φοβόμαστε γι’ αυτό. Οπότε κανένα γεωγραφικό διαμέρισμα δυτικότερα και νότια δεν θα μπορεί να κοιμάται ήσυχα. Γι’ αυτό θεωρούμε επιτακτική την ανάγκη να εγκύψετε επάνω στα προβλήματα του τόπου που αποτελεί πύλη εξόδου και εισόδου. Στους Ναούς, κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας και στο κρισιμότερο σημείο της εκφωνείται η προτροπή: «τας θύρας, τας θύρας εν σοφία πρόσχωμεν».

Αυτό πράττουμε οι υποσημειούμενοι δύο Αρχιερείς του Νομού, γνωρίζοντας ότι «εξ ολίγων αφορμήν παρέχοντες» θα κατανοήσετε τα υπόλοιπα. Η θητεία σας, έχει τη δυναμική να δώσει τις βάσεις και τον προσανατολισμό μιας καίριας πολιτικής, σε ένα καίριο σημείο της Πατρίδος μας, που βιώνει την οριακή του πλέον κατάσταση.

Ευχόμενοι την ευλογία του Χριστού στο σύνολο έργο σας, διατελούμε

Μετά τιμής εξαιρετικής και ευχών εγκαρδίων,

      ✥ Ο Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου                 ✥ Ο Αλεξανδρουπόλεως

                            Δαμασκηνός                                                 Άνθιμος

ΣΧΟΛΙΑ

Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω

Ακολουθήστε το Alexandroupoli Online
Google News | Facebook | Twitter | Instagram | Linkedin | Pinterest

[ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ]$type=three$count=6$meta=0$snip=0$cate=0$rm=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$show=page$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

Όνομα

Αγγελίες,10,Αγροτικά,613,Αγωγοί,117,Αθλητικά,2048,Αλεξανδρούπολη,8599,Άμυνα,350,Ανακύκλωση,36,ΑΝΕΛ,58,Απεργίες,149,Άρθρα - Απόψεις,3023,Αστυνομικά,486,Αυτοδιοίκηση,3335,Αυτοδιοικητικές Εκλογές,859,Αυτοκίνητο,5,Αφιερώματα,235,Βαλκάνια,31,Βουλευτικές Εκλογές,484,Γελοιογραφίες,6,Γενικά,97,ΔΗΜΑΡ,22,Δημόσια Έργα,57,Δημόσιο,43,Διαδίκτυο,184,Διαμαρτυρίες,89,Διασκέδαση,38,Διδυμότειχο,702,Δράμα,116,Έβρος,18534,Εθελοντισμός,254,Εκδηλώσεις,2580,Εκκλησία,1238,Εκπαίδευση,1506,Ελλάδα,1319,Ελληνισμός,31,Ελληνοτουρκικά,347,Ενέργεια,72,Επιστήμες,13,Επιχειρήσεις,635,Εργασία,23,Εργασιακά,298,Ερευνα αγοράς,11,Ευρωεκλογές,71,Ευρώπη,119,Ζωή και Υγεία,329,Θράκη,760,Ιστορία,232,Καβάλα,194,Καιρός,35,Καταγγελίες,70,Καταναλωτικά,198,ΚΙΝΑΛ,29,ΚΚΕ,594,Κοινωνία,91,Κοινωνική Προσφορά,170,Κόσμος,675,ΛΑΕ,8,ΛΑΟΣ,19,Λήμνος,9,Μειονότητα,24,Μεταναστευτικό,146,Μόδα,8,Μουσική,198,ΝΔ,463,Ξάνθη,215,Οικολογία,343,Οικονομία,588,Ορεστιάδα,1515,Πανταζίδου,166,Παπανικολόπουλος,275,ΠΑΣΟΚ,277,Περιβάλλον,427,Περίεργα,9,Περιφέρεια ΑΜ-Θ,3902,Πολιτική,1500,Πολιτισμός,222,ΠΟΤΑΜΙ,24,Πρόσωπα,80,Προτεινόμενο,8,Πρώτο Θέμα,6196,Ροδόπη,418,Σαμοθράκη,668,Σαρσάκης,43,Σάτιρα,62,Σουφλί,561,Σπίτι,23,Συγκοινωνίες,289,Σύλλογοι,303,Συνέδρια,142,ΣΥΡΙΖΑ,411,Σχολείο,9,Τέχνες,116,Τεχνολογία,54,Τουρισμός,257,Τρίγωνο,71,Τυχερό,53,Υγεία,1102,Φέρες,397,Lifestyle,8,Media,305,Showbiz,19,
ltr
item
Alexandroupoli Online: Επιστολή Μητροπολιτών Διδυμοτείχου και Αλεξανδρουπόλεως προς τον Πρωθυπουργό κ. Λουκά Παπαδήμο
Επιστολή Μητροπολιτών Διδυμοτείχου και Αλεξανδρουπόλεως προς τον Πρωθυπουργό κ. Λουκά Παπαδήμο
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEihss33aNh5M57r7u3W7RR-oZRgpBstcyGuRayz2fRLcMGfFIjc5csfiQMCyQnR7RocLSMMwQ-5bGiUcuEddHEZlpufe89ysiCpWqDp1E8jucrIf-CMeR0rhPsN82g21316ugkwZg-Bo3pz/s320/mitropolites.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEihss33aNh5M57r7u3W7RR-oZRgpBstcyGuRayz2fRLcMGfFIjc5csfiQMCyQnR7RocLSMMwQ-5bGiUcuEddHEZlpufe89ysiCpWqDp1E8jucrIf-CMeR0rhPsN82g21316ugkwZg-Bo3pz/s72-c/mitropolites.jpg
Alexandroupoli Online
https://www.alexpolisonline.com/2011/12/blog-post_2144.html
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/2011/12/blog-post_2144.html
true
1602981175067084807
UTF-8
Loaded All Posts Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Περισσότερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Δείτε περισσότερα ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα. Να βάζετε τόνους στις λέξεις για καλύτερα αποτελέσματα. Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαΐου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαϊ Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα πριν 1 λεπτό πριν $$1$$ λεπτά πριν 1 ώρα πριν $$1$$ ώρες χθες πριν $$1$$ μέρες πριν $$1$$ εβδομάδες σχολίασε Ακόλουθοι Ακολουθήστε THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Πίνακας Περιεχομένων