H ομιλία του Προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά στη ΔΕΘ

Η μόνη λύση είναι οι εκλογές είπε ο Αντώνης Σαμαράς
«Οι Έλληνες μπορούμε» η φράση που κυριάρχησε στην ομιλία του Προέδρου της ΝΔ
Α. Σαμαράς: «Θα ξαναπάρουμε την Ελλάδα στα χέρια μας»

Σε προεκλογικό κλίμα διεξήχθη η ομιλία του Προέδρου της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά προς τους παραγωγικούς και οικονομικούς φορείς από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.
«Δεν υπάρχουν λεφτά ούτε και τότε υπήρχαν» ανέφερε και τόνισε την ανάγκη να μπει ένα τέλος στον κατήφορο και να ξαναγεννηθεί η ελπίδα στον ελληνικό λαό, λέγοντας πως η μόνη λύση είναι οι εκλογές απορρίπτοντας κάθε είδους συγκυβέρνησης με το κυβερνών κόμμα...

«Όσοι μιλάνε για συγκυβέρνηση πρέπει να γνωρίζουν ότι τέτοιες λύσεις είναι εύθραυστες» είπε ο Αντώνης Σαμαράς, ζητώντας παράλληλα "ισχυρή εντολή" και καθαρές λύσεις.

«Πέρυσι σας είπα τι προτείνω, φέτος θα σας πω τι θα κάνω», τόνισε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς, μόλις ανέβηκε στο βήμα της 76ης ΔΕΘ λέγοντας ότι δεν πρόκειται να χαϊδέψει αυτιά, ούτε θα ακολουθήσει το μονοπάτι των ψεύτικων υποσχέσεων και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου ότι είπε "χονδροειδή ψέματα" στην ομιλία του την περασμένη εβδομάδα στην 76η ΔΕΘ.

Ο κ. Σαμαράς χαρακτήρισε "πλήρη αποτυχία της κυβέρνησης" το ειδικό τέλος για την ακίνητη περιουσία, και την κατηγόρησε ότι καταδιώκει την ιδιωτική περιουσία σημειώνοντας παράλληλα: «Δεν λέω να μην πληρώσουν το τέλος οι πολίτες, λέω ότι δεν έχουν να πληρώσουν», εκφράζοντας παράλληλα τη διαφωνία του με το κίνημα "Δεν πληρώνω".

Ζήτησε δε, τη στήριξη όλων των πολιτών, ανεξάρτητα από το τι ψήφισαν για να μπορέσει να βγάλει τη χώρα από την κρίση λέγοντας πως «όλοι μαζί μπορούμε».

«Η κυβέρνηση καρκινοβατεί και η Ελλάδα κινδυνεύει να βουλιάξει... όλοι μαζί κινδυνεύουμε και όλοι μαζί θα σωθούμε... θυσίες κάναμε και θα κάνουμε, αλλά να βλέπουμε και αποτελέσματα, όχι να καταδικαστούμε σε μάταιες θυσίες χωρίς αποτελέσματα», είπε ο πρόεδρος τη Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς.

Αναφερόμενος στο ζήτημα που προέκυψε στη Στατιστική Υπηρεσία είπε με έμφαση ότι «η Ν.Δ. θα είναι αμείλικτη αν αποδειχθεί οργανωμένο σχέδιο πλαστογράφησης των οικονομικών στοιχείων του 2009».

Όσον αφορά στο θέμα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), κατηγόρησε την κυβέρνηση για αδυναμία να την κηρύξει και παρέπεμψε στο παράδειγμα της Κύπρου δεσμευόμενος, να το κάνει ο ίδιος ως πρωθυπουργός. «Εγώ θα το κάνω» είπε χαρακτηριστικά ο Αντώνης Σαμαράς.

Ο Πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε ακόμα ότι θα αποκαταστήσει τα υπουργεία Τουρισμού και Ναυτιλίας ως επιτελικά και διοικητικά κέντρα άμεσης διεκπεραίωσης, σχεδιασμού κι επενδύσεων δίπλα στον πρωθυπουργό για «να τελειώνουμε με το "ράβε ξήλωνε" της κυβέρνησης Παπανδρέου».

Επισήμανε ότι αδίκως κατηγορούν τη Ν.Δ. ότι επιθυμεί την επιστροφή στη δραχμή και είπε πως τα σενάρια της δραχμής τα διακινούν στελέχη του ΠΑΣΟΚ, υπουργοί και Επίτροποι.

«Ακούστηκε ότι η Νέα Δημοκρατία φυγομάχησε το 2009 και κατέφυγε σε πρόωρες εκλογές στην πιο κρίσιμη περίοδο», είπε ο Αντώνης Σαμαράς αλλά απέδωσε τις εκλογές σε στρατηγική του ΠΑΣΟΚ, το οποίο τόνισε ότι αποδίδει το έλλειμμα των 36 δις στην κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά το παρέλαβε στα 10 δις και το αύξησε ήδη μέσα στο 2009 «μοιράζοντας παροχές και κάνοντας προσλήψεις, κάτι που καταγγείλαμε με πλήρη στοιχεία».

Το 2009 ήταν έτος κρίσης για πάρα πολλές χώρες είπε ο πρόεδρος της ΝΔ «αλλά σε καμία η αντιπολίτευση δεν είπε ότι λεφτά υπάρχουν», ενώ υπενθύμισε ότι παρέδωσαν τα σπρεντ στις 130 μονάδες και σήμερα είναι στις 2000.

Αναφερόμενος στην άρνηση του να συναινέσει στην μνημονιακή πολιτική αναρωτήθηκε «εφαρμόστηκε λάθος πολιτική, έπρεπε να συμμορφωθώ προς τας υποδείξεις;».

Σε όλη τη ομιλία του ο Αντώνης Σαμαράς ανάπτυξε ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα σε πέντε άξονες: φορολογία, εκπαίδευση, μεταρρύθμιση, ανάπτυξη, δημόσια ασφάλεια. Έδωσε έμφαση στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων, μιλώντας για ένα σοκ επανεκκίνησης της οικονομικής δραστηριότητας που θα φέρει ανάπτυξη τώρα και όχι σε δύο χρόνια. Καθόρισε πως στο πρόγραμμα του κόμματος του προτεραιότητα έχει η ανάπτυξη πριν την μείωση του χρέους της χώρας. Υποσχέθηκε απλοποίηση της φορολογίας, αναδιοργάνωση της δημόσιας διοίκησης, επιστροφή της οικονομίας στην πρωτογενή παραγωγή και την τεχνολογική καινοτομία, πάντα με όρο την δημοσιονομική πειθαρχία να είναι ταυτόχρονη με την ανάπτυξη.

Όσοι θα μπαίνουν στην εργασιακή εφεδρεία θα παραμένουν μία ή δύο 3ετίες ή μέχρι την σύνταξη σε αυτή και θα επανεκπαιδεύονται με κοινοτικά κονδύλια, ώστε να μειωθεί το προσωπικό του δημοσίου κατά 150 χιλιάδες εξοικονομώντας 2 δις ευρώ το χρόνο.

Ο Αντώνης Σαμαράς υποσχέθηκε ακόμα αποκατάσταση του αισθήματος δικαίου και της τιμής των πολιτικών, μετά από αναδρομικό έλεγχο όσων κατέλαβαν πολιτική θέση από την μεταπολίτευση και εδώ και εξέταση όλων των υποθέσεων περίεργου πλουτισμού, ώστε να σπάσει η "ομερτά πολιτικού χρήματος".

Κλείνοντας μίλησε για πόλεμο επιβίωσης τον οποίο θα δώσουμε "με την βοήθεια του θεού, γιατί στα χαρακώματα δεν υπάρχουν άθεοι, όλοι προσεύχονται", αναφέρθηκε στη δόξα του 1821, αλλά και την περήφανη εθνική ταυτότητα και αξιοπρέπεια της χώρας, καλώντας σε συστράτευση όλους τους Έλληνες.
Διαβάστε όλη την ομιλία του Αντώνη Σαμαρά στη ΔΕΘ

Κυρίες και κύριοι, φίλες και φίλοι,
Πέρσι, από το βήμα αυτό, σας είχε πει τι προτείνω. Φέτος θα σας πω τι θα κάνω. Γνωρίζω την ανηφόρα που θα συνεχίσουμε, για καιρό, να ανεβαίνουμε, ως λαός και ως χώρα. Γι’ αυτό και πρέπει να δούμε κατάματα την πραγματικότητα.

Δεν θα χαϊδέψω αυτιά. Απορρίπτω το εύκολο μονοπάτι των ψεύτικων υποσχέσεων. Είναι η ώρα να πούμε καθαρά όσα η Νέα Δημοκρατία μπορεί και πρέπει να κάνει. Όχι μόνο για να γλιτώσουμε από τα χειρότερα. Αλλά για να βάλουμε τέλος στον κατήφορο της Ύφεσης και να στρίψουμε το τιμόνι της Οικονομίας προς την Ανάκαμψη... Και της κοινωνίας προς την Ελπίδα. Ώστε να αναγεννηθεί ξανά, η Ελλάδα που σήμερα βουλιάζει…

Διαφορετικά, φίλες και φίλοι, θα εξακολουθήσουμε να είμαστε, στην καλύτερη περίπτωση, το παραπεταμένο «αποπαίδι» της Ευρώπης. Και στη χειρότερη, το «κλωτσοσκούφι» του κάθε κερδοσκόπου, ή του κάθε ανθέλληνα, που διαλέγει την Ελλάδα, ως το εύκολο θύμα κάθε ρητορικής του αθλιότητας…

Όχι, σε αυτόν τον τόπο δεν αρμόζει να γίνουμε το «κλωτσοσκούφι» κανενός! Σε αυτόν τον τόπο αρμόζει μόνο η Ευθύνη της Ανόρθωσής του, και η Ελπίδα που οφείλουμε όλοι να δώσουμε στα παιδιά μας και στο μέλλον τους!

Δεν θα σας πω εγώ, «λεφτά υπάρχουν». Γιατί, έτσι κι αλλιώς, εγώ δεν λέω τέτοια… Άλλοι τα λέγανε αυτά. Πριν δύο χρόνια… Ακούστε: λεφτά δεν υπάρχουν! Ούτε και τότε υπήρχαν…

Φίλες και φίλοι,

Τα εύκολα ψέματα τα χορτάσατε. Τις πικρές αλήθειες πια τις ξέρετε… Κάθε μέρα βλέπει γύρω του ο καθένας μας, δυστυχία, απελπισία, απόγνωση, Ψυχολογία κατάθλιψης…Φόβο! Διάχυτο φόβο για το αύριο. Και οργή για το σήμερα…

Βλέπει λουκέτα στους δρόμους, βλέπει ανέργους, βλέπει πραγματική δυστυχία, βλέπει οικογένειες με δύο εισοδήματα ως χθες, σήμερα να μην έχουν κανένα. Αλλά οι υποχρεώσεις τους να έχουν ανέβει... Βλέπει και ξέρει ότι οι ακάλυπτες επιταγές έχουν ξεφύγει από κάθε έλεγχο, κι έχουν γίνει αληθινή βόμβα στα θεμέλια της αγοράς… Βλέπει μια ολόκληρη μεσαία τάξη να μην έχει που να πιαστεί, τι να ελπίσει. Βλέπει μια νεολαία χωρίς αύριο κι έναν ολόκληρο λαό να ακούει καθημερινά να τον προσβάλλουν και να τον καθυβρίζουν. Και κάθε τόσο να του λένε ότι τον… «σώζουν»!

Και μετά από κάθε «σωτηρία» η κατάσταση να γίνεται πιο απελπιστική!

Να έρχεται νέα κρίση. Και μετά να τον… ξανά-σώζουν. Και να τον βεβαιώνουν ότι «μπήκε πάτος στο βαρέλι». Κι ύστερα πάλι νέα κρίση, νέα κατάρρευση δίχως «πάτο»… Και νέα «σωτηρία», με καινούργια χαράτσια. Που κανείς δεν ξέρει πώς θα πληρωθούν.

Δεν θα σας μιλήσω για όλα αυτά σήμερα… Θα σας μιλήσω για τις δυνατότητες που έχει αυτή η χώρα. αλλά και για το πώς θα μετατρέψουμε τη σημερινή αδυναμία σε δύναμη, την κρίση σε ευκαιρία. Και τη διάχυτη κατάθλιψη ενός ολόκληρου λαού. σε αισιοδοξία ενός έθνους που στέκεται ξανά στα πόδια του και παίρνει τη μοίρα του στα χέρια του… Όπως του αξίζει. Κι όπως μπορεί…

Ξέρω ότι αναρωτιέστε: Μπορούμε, στ’ αλήθεια, να σηκωθούμε ξανά; Κοιτάξτε γύρω και αναλογιστείτε: Όλα όσα βλέπετε πρέπει να τα αλλάξουμε. Κοιτάξτε μέσα σας και αναρωτηθείτε: Έχουμε το κουράγιο να τα αλλάξουμε; Κοιτάξτε τα παιδιά σας και θα βρείτε την απάντηση: Οφείλουμε να τα αλλάξουμε!

Οι Έλληνες μπορούμε! Δεν μπορούμε να κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας χειρότερη Πατρίδα απ’ αυτή που κληρονομήσαμε εμείς και χειρότερη μοίρα απ’ αυτή που αξίζει οποιαδήποτε γενιά Ελλήνων.

Φίλες και φίλοι,

Δεν μου αρέσει να ασχολούμαι με το παρελθόν. Το τι έγινε ή δεν έγινε πριν δύο, τρία ή πέντε χρόνια, δεν έχει πια καμιά σημασία. Όμως, ως Πρόεδρος αυτής της ιστορικής Παράταξης, δεν μπορώ να δεχθώ και χονδροειδή ψέματα…

Ακούστηκε πριν μια εβδομάδα από το βήμα αυτό, από τον κ. Γιώργο Παπανδρέου, ότι η Νέα Δημοκρατία τάχα «φυγομάχησε» το 2009. Είναι ψέμα! Τότε, ο κ. Παπανδρέου εκβίασε πρόωρες εκλογές για την ψήφιση Προέδρου της Δημοκρατίας. Την πιο δύσκολη στιγμή της παγκόσμιας κρίσης, θα είχαμε στην Ελλάδα παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. Αυτό προκάλεσε τότε τις εκλογές:

Ο εκβιασμός του ΠΑΣΟΚ!

Ύστερα, ο κ. Παπανδρέου είπε ακόμα ότι το 2009 του παραδόθηκε έλλειμμα 36 δισεκατομμυρίων.

Κι εδώ δεν είπε την αλήθεια… Διότι ο ίδιος κυβέρνησε το τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς εκείνης. Όταν ξέφυγε ο έλεγχος σε όλα! Όταν αρνήθηκε να πάρει μέτρα, παρά τις παραινέσεις μας, παρά και τη στήριξη που του προσφέραμε τότε. Όταν ματαίωσε και τα μέτρα που είχε προγραμματίσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Όταν συνέχισε να μοιράζει «παροχές»! Κι όλα αυτά στοίχησαν στον Προϋπολογισμό της χρονιάς εκείνης σχεδόν 10 δισεκατομμύρια! Τα 10 από τα 36 δισεκατομμύρια έλλειμμα του 2009 ήταν δημιούργημα του τελευταίου τρίμηνου! Όταν ανέλαβε το ΠΑΣΟΚ…

Παλαιότερα το καταγγείλαμε εμείς με πλήρη στοιχεία που ουδέποτε απαντήθηκαν. Τώρα το καταθέτουν και μέλη από τη Διοίκηση της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας που διορίστηκε από το ΠΑΣΟΚ και τώρα τους ξήλωσαν. Ανθρώπους που φαίνεται να ξέρουν πολλά – ακόμα και δικούς του – τους ξεφορτώνεται βιαστικά το ΠΑΣΟΚ τις τελευταίες μέρες. Ας το γνωρίζουν: Η Νέα Δημοκρατία θα είναι αμείλικτη, αν αποκαλυφθεί οργανωμένο σχέδιο πλαστογράφησης της αλήθειας…

Έτος κρίσης ήταν το 2009 για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Όλες, ακόμα και οι πιο ισχυρές, αναγκάστηκαν τότε να αναθεωρήσουν τον Προϋπολογισμό τους πολλές φορές μέσα στο χρόνο. Σε καμία, όμως, δεν βγήκε η αντιπολίτευση να εκβιάζει εκλογές διαλαλώντας «λεφτά υπάρχουν». Ο κ. Παπανδρέου μόνον το έκανε αυτό…

Και το έκανε όταν η Κυβέρνηση Καραμανλή τους παρέδωσε τα spreads στις 130 μονάδες. Μόνο! Κι όταν τον πρώτο μήνα μαθεύτηκε το διψήφιο έλλειμμα τα spreads ανέβηκαν ως τις 200 μονάδες. Μόνο! Τώρα, μετά από τόσες θυσίες, τα spreads βρίσκονται στις 2000 μονάδες! 16 φορές ψηλότερα από τότε! Κι όσο ανεβαίνουν τα spreads, τόσο καταρρέει η αξιοπιστία της χώρας…

Ψάχνοντας ευθύνες από τη Μεταπολίτευση και μετά, βρίσκεις παντού. Αλλά όχι εκείνοι που έχουν τις μεγαλύτερες ευθύνες, να ζητούν και τα ρέστα!

Δεν θέλω να μιλάω γι’ αυτά... Αλλά δεν πρόκειται μόνο για ψέματα που αφορούν το παρελθόν… Δυστυχώς, πρόκειται και για σφάλματα που συνεχίζονται μέχρι σήμερα. Η Ευρωπαϊκή απόφαση της 21ης Ιουλίου είναι σημαντική. Και για την Ελλάδα μια που μειώνει τα επιτόκια και δίνει σοβαρές επιμηκύνσεις αποπληρωμής. Και για όλη την Ευρώπη… Αλλά η κυβέρνηση, από την πλευρά της, έκανε μια σειρά από σφάλματα:

Πρώτα, δέχθηκε να μπει στο κείμενο απόφασης πρόβλεψη για «εγγυήσεις». Δεν σκέφτηκε ότι αυτό θα ανοίξει την όρεξη πολλών να ζητούν τέτοιες εγγυήσεις… Ύστερα, ο υπουργός Οικονομικών πήγε και υπέγραψε με τη Φιλανδία τέτοιες εγγυήσεις για το ελληνικό χρέος. Τότε άρχισαν να ζητούν τα ίδια κι άλλες χώρες. Κι αναγκάστηκε ο ίδιος υπουργός να ζητήσει από τα Κοινοτικά όργανα να …ακυρώσουν τη συμφωνία που ο ίδιος είχε υπογράψει με τη Φιλανδία μόλις πριν!

Θα σταθώ ακόμα στο τελευταίο επεισόδιο αποχώρησης της Τρόικας πριν δέκα μέρες. Ακούσαμε ότι δεν τα .έσπασαν» με την κυβέρνηση. Ήταν, λέει, «προγραμματισμένη» η αποχώρηση τους. Έτσι μας είπαν… Ύστερα ακούσαμε ότι οι εταίροι μας έστειλαν μιαν «αυστηρή προειδοποίηση» στην Αθήνα!

Πώς; Με την… «προγραμματισμένη» αποχώρηση της Τρόικας; Προφανώς δεν μας λένε την αλήθεια. Όμως με αυτό το περιστατικό ξεκίνησε μια οξύτατη κρίση αξιοπιστίας της κυβέρνησης, απέναντι στους εταίρους μας. Την κρίση αυτή την πλήρωσε ο ελληνικός λαός, και ιδίως η μεσαία τάξη. Κι έτσι ακούσαμε από το βήμα αυτό την περασμένη Κυριακή το έκτο χαράτσι στα ακίνητα μέσα σε ενάμιση χρόνο! Το οποίο μάλιστα θα είναι διπλάσιο απ’ όσο μας είπαν στην αρχή. Και καλούνται να το πληρώσουν και οι άνεργοι και οι ανήμποροι. υπό την άμεση απειλή να τους κοπεί το ηλεκτρικό ρεύμα!

Τι είναι αυτό; Δεν είναι πλήρης ομολογία αποτυχίας; Δεν είναι ομολογία αδιεξόδου; Δεν θα χειροτερέψει την κρίση; Θέλουν να μας πουν ότι όλα πηγαίνουν καλά; Κι ότι τώρα, με τους νέους ατέλειωτους φόρους που θα πληρώσουμε, θα βγάλουμε και… «πρωτογενή πλεονάσματα» του χρόνου; Και θέλουν να το πιστέψουμε; Πώς θα βγάλουμε πρωτογενή πλεονάσματα; Με την ύφεση να βαθαίνει στο 6%; Με το δημόσιο να μην πληρώνει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του; Αυτό θέλουν να πιστέψουμε; Οι ίδιοι το πιστεύουν; Δεν νομίζω…

Και για να κλείσουμε με τα σημερινά και τα τρέχοντα: Πρώτα απ’ όλα το νέο χαράτσι: Δεν λέω στον κόσμο «να μην πληρώσει». Λέω ότι ο κόσμος δεν μπορεί να πληρώσει. Το ’χω πει πολλές φορές είμαι αντίθετος σε κάθε μορφή «δεν πληρώνω»… Όμως, το νέο χαράτσι δεν μπαίνει για να χτυπήσει τη φοροδιαφυγή. Μπαίνει επειδή δεν μπορούν να χτυπήσουν τη φοροδιαφυγή. Κι επειδή έχουν ήδη παραλύσει την οικονομία.

Απευθύνομαι στην κυβέρνηση: Δεν αναστηλώνετε έτσι την αξιοπιστία της Ελλάδας στο εξωτερικό. Αποδέχεστε πράγματα που εσείς οι ίδιοι θα τα βρείτε ανεφάρμοστα. Καταδιώκετε την ιδιοκτησία! Κυρίως τη μικρή και μεσαία ιδιοκτησία. Χάνετε τα τελευταία υπολείμματα αξιοπιστίας μέσα στην Ελλάδα. Και υπονομεύετε τα τελευταία υπολείμματα αξιοπιστίας σας διεθνώς.

Φίλες και φίλοι,

Η πολιτική που εφαρμόζεται απέτυχε! Δεν θα πούμε αριθμούς… Μόνο αυτό συγκρατείστε: Υπολόγιζαν το έλλειμμα για όλο το χρόνο να μειωθεί κατά 4% περίπου. Και το πρώτο οκτάμηνο αυξήθηκε κατά 22%! Έβαλαν φόρους και υπολόγιζαν να πάρουν περισσότερα έσοδα κατά 8,5%. Και το πρώτο οκτάμηνο εισπράττουν λιγότερα κατά 5,3%. Επέβαλαν θυσίες στο λαό, κι όμως αύξησαν τις δαπάνες λειτουργίας του κράτους.

Γιατί συνέβη αυτός ο εκτροχιασμός; Γι’ αυτό που τους λέγαμε αρχικά: Γιατί το Πρόγραμμά τους προκάλεσε ύφεση που αχρήστευσε όλες τις θυσίες που έγιναν.

Παρ’ όλα αυτά επιμένουν στη λάσπη: Ότι η Νέα Δημοκρατία, δήθεν, «κερδοσκοπεί στην κρίση» και επιδιώκει την επιστροφή στη δραχμή! Τους απαντώ ότι τα σενάρια της δραχμής τα διακινούν δικά τους στελέχη – κι επώνυμοι υπουργοί και Επίτροποι μάλιστα. Κανένας από τη Νέα Δημοκρατία! Κανένας! Είμαστε το πρώτο και πιο Ευρωπαϊκό κόμμα της Ελλάδας. Και μόνιμα Ευρωπαϊκό, εξ αρχής. Είμαστε το Κόμμα του Μακεδόνα Κωνσταντίνου Καραμανλή, που έβαλε τη χώρα στην Ευρώπη, όταν κάποιοι άλλοι κραύγαζαν στους δρόμους… Αλλά η Ευρώπη στην οποία πιστεύουμε εμείς, είναι η Ευρώπη της Δημοκρατίας, όχι η σιωπή του στρατώνα!

Όταν διαφωνούμε το λέμε. Κι όταν είναι για το καλό της χώρας μας, οφείλουμε να επιμείνουμε. Άλλωστε, όλες οι μεγάλες συγκλίσεις στην Ευρώπη ξεκίνησαν με κάποιες διαφωνίες. Όταν εφαρμόζεται πολιτική που βλάπτει τη χώρα μου ασφαλώς και θα το πω. Γιατί εγώ υπερασπίζομαι τη χώρα μου. Δεν βγήκα στο Εξωτερικό να τη διασύρω. Δεν βγήκα ποτέ να πω ότι η Ελλάδα είναι «διεφθαρμένη χώρα»… Παρ’ όλα αυτά, προχθές ο Πρωθυπουργός βγήκε και μας ζήτησε «να αποστομώσουμε όσους στο εξωτερικό συκοφαντούν τη χώρα»! Ποιους εννοούσε; Ο ίδιος επίσημα δεν κατεδάφισε; την αξιοπιστία και την αξιοπρέπειά μας…

Εφαρμόστηκε μια λάθος πολιτική! Έπρεπε να σιωπήσω; Έπρεπε να συμμορφωθώ προς τα υποδείξεις; Έπρεπε να προσυπογράψω το λάθος; Γιατί; Για να γίνω «αρεστός»; Δεν είναι αυτή η Πολιτική που ασκώ… Δεν είναι αυτή η Ελλάδα που με ’μαθαν. Και δεν είναι αυτή η Ευρώπη που πιστεύω…

Και κάτι ακόμα: με την πολιτική τους δεν διαλύουν μόνο την Οικονομία. Δημιουργούν απογοήτευση, που γίνεται κατάθλιψη που ήδη εξελίσσεται σε οργή. Και πυροδοτούν εκρήξεις. Γιατί η οργή είναι πολύ κακός σύμβουλος…

Λειτουργούν ακόμα διχαστικά: Καλλιεργούν κοινωνικό αυτοματισμό. Ό,τι χειρότερο!

Στρέφουν την κοινωνία εναντίον του εαυτού της. Αντί να ενώνουν, διχάζουν. Βάζουν στο στόχαστρο, πότε τη μία κοινωνική ομάδα πότε την άλλη. Πότε τους γιατρούς, τους δικηγόρους, τους συμβολαιογράφους, πότε τους καθηγητές, τους εστιάτορες, πότε τους φορτηγατζήδες, τους ταξιτζήδες, τους δημοσίους υπαλλήλους και τους στρατιωτικούς. Εξοντώνουν όλη τη μεσαία τάξη, τους νοικοκυραίους…Δημιουργούν μια «ζούγκλα» που οδηγεί σε αντικοινωνικές συμπεριφορές που διαλύει τα πάντα και παραλύει τα πάντα.

Είμαστε αντίθετοι, προφανώς, σε αντικοινωνικές συμπεριφορές που πυροδοτούνται. Κατανοούμε πλήρως την αγανάκτηση του κόσμου. Αλλά να θυμάστε: καμία οργή δεν δικαιολογεί να χτυπάμε το καράβι που μέσα του βρισκόμαστε, την ώρα της θύελλας. Η διαμαρτυρία, όταν είναι ειρηνική και ενωτική, γίνεται ανίκητη δύναμη. Όταν εκφυλίζεται σε αντικοινωνικές συμπεριφορές βίας, γίνεται καταστροφική αυτό-υπονόμευση.

Φίλες και φίλοι,

Ο Μπίσμαρκ είχε πει ότι οι μεγάλοι πολιτικοί ακούν πριν από τους άλλους το μακρινό χλιμίντρισμα από τα άλογα της Ιστορίας. Αλλά σήμερα, δεν χρειάζεται να είναι κανείς μεγάλος πολιτικός, για να ακούσει τα άλογα τις Ιστορίας να χλιμιντρίζουν προειδοποιητικά προς την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης… Που απομακρύνθηκε από τις παρακαταθήκες των ιδρυτών της!

Υπάρχουν πλέον στην Ευρώπη δύο σχολές σκέψης:
-- Από τη μια πλευρά, η Σχολή που ξέρει πως πάντα η Ευρώπη βρίσκει λύσεις με βάση της αρχή της υπευθυνότητας όλων, αλλά και της αλληλεγγύης όλων.
-- Κι από την άλλη, η Σχολή που σήμερα προτάσσει την τιμωρία των χωρών που έχουν πρόβλημα, προς παραδειγματισμό όλων των άλλων.

Εμείς ζητάμε να μας δοθεί ευκαιρία να διορθώσουμε τα σφάλματα του παρελθόντος. Θυσίες ναι! Αλλά να βλέπουμε αποτέλεσμα! Και να υπάρχει προοπτική. Όχι να καταδικαστούμε σε μια βασανιστική πορεία με μάταιες θυσίες, χωρίς αποτέλεσμα. Εγώ είμαι με εκείνους – εντός κι εκτός Ευρώπης – που θέλουν να δοθεί στην Ελλάδα η ευκαιρία να σταθεί στα πόδια της και να λύσει τα προβλήματά της.

Πράγματι, η Ευρώπη στην τελευταία κρίση έδειξε τις αδυναμίες της. Το ζούμε κάθε μέρα: κακοφωνία, αντικρουόμενα μηνύματα και αναποφασιστικότητα. Αλλά αυτές τις αδυναμίες πρέπει να τις ξεπεράσει. Όπως έχει συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν. Η Ελλάδα είναι αναπόσπαστο μέρος της Ευρώπης. Και θα παραμείνει. Και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να παραμείνει… Η Ελλάδα θα μείνει και στο ευρώ. Μπορούμε να κάνουμε όλοι κριτική, αλλά κανείς, στα συγκαλά του, δεν επιδιώκει ή δεν εύχεται να βγει η χώρα από το ευρώ.

Φίλες και φίλοι,

Απευθύνομαι σήμερα σε όλους τους Έλληνες. Και το εννοώ, σε όλους! Ό,τι κι αν πίστεψαν, ό,τι κι αν ψήφισαν στο παρελθόν. Θέλω τη στήριξή τους. Γιατί μόνον όλοι μαζί μπορούμε να αλλάξουμε την Ελλάδα, να αλλάξουμε τη μοίρα μας. Αυτή τη στιγμή μπορεί να καρκινοβατεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αλλά μαζί της βουλιάζει όλη η Ελλάδα. Η κρίση που ζούμε δεν ξεχωρίζει πράσινους, μπλε και κόκκινους…Όλοι μαζί κινδυνεύουμε. Κι όλοι μαζί θα σωθούμε. Αυτά που θα πω δεν αφορούν μόνο κάποιους. Αφορούν όλους. Και θέλω να τα ακούσουν και να τα κρίνουν όλοι. Γιατί όποιος θέλει να σώσει τη χώρα του, την κρίσιμη στιγμή, πρώτο μέλημά του έχει να ενώσει τη χώρα του!

Το πρώτο μήνυμα σήμερα είναι, ότι η Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες και πλούτο. Αλλά δυνατότητες ανεκμετάλλευτες. Και πλούτο αναξιοποίητο. Μέχρι σήμερα… Δεν είναι η Ελλάδα «Ψωροκώσταινα»! Κι εμείς οι Έλληνες Μπορούμε!

Τέρμα αυτά τα συμπλέγματα μοιρολατρίας… Μόνο η αξία της γνωστής δημόσιας περιουσίας μας είναι όση περίπου το συνολικό μας χρέος! Αυτό για το οποίο μας χλευάζουν σήμερα οι «καλοθελητές», δεν θα ήταν πρόβλημα καθόλου, αν μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε τον πλούτο μας.

Αν αξιοποιούσαμε ακόμα και μέρος μόνο από τον πλούτο μας…

Λέω να τον «αξιοποιήσουμε». Όχι να τον ξεπουλήσουμε! Γιατί αν τον ξεπουλήσουμε τώρα, κοψοχρονιά, δεν θα καταφέρουμε να βγούμε από την κρίση. Και δεν θα μας έχει μείνει τίποτε μετά, να στηριχθούμε πάνω του…

Ακόμα, η Ελλάδα έχει τα μεγάλα πλεονεκτήματα από τη φύση της, τη θέση της και το υπέδαφός της. Για χρόνια επικράτησε στον τόπο μας η παρωχημένη άποψη ότι για να αναπτυχθούμε πρέπει, τάχα, να περιορίσουμε ασφυκτικά όλη την Πρωτογενή μας παραγωγή, δηλαδή τη Γεωργία, την Κτηνοτροφία, την Αλιεία.

Τέρμα αυτά τα παραμύθια! Υπάρχουν σύγχρονες, ιδιαίτερα αναπτυγμένες χώρες, και μάλιστα με μέγεθος μικρότερο ή ίσο περίπου με την Ελλάδα που κάνουν τα αντίθετα: Πάρτε τη Δανία και την Ολλανδία. Έχουν εξαιρετική Γεωργία και Κτηνοτροφία, ανταγωνιστική Μεταποίηση, δηλαδή βιομηχανία πάνω στις πρώτες ύλες που τους δίνει η Πρωτογενής παραγωγή τους. Κι αυτό δεν τις εμποδίζει να έχουν και σύγχρονη βιομηχανία σε πολύ μεγάλη γκάμα προϊόντων.

Μπορούμε λοιπόν, με σύγχρονες εκμεταλλεύσεις να κάνουμε τον αγρότη επιχειρηματία. Και με Μεταποίηση στηριγμένη στα προϊόντα της γης μας. Και με σεβασμό στο περιβάλλον, όχι λεηλατώντας το. Και με σύγχρονες μορφές εμπορικής διείσδυσης σε αγορές. Όχι μόνο στην Ελληνική αγορά. Κυρίως στις ξένες αγορές! Τώρα συμβαίνει το αντίθετο: Κάποτε οι Έλληνες παραγωγοί έλεγχαν το 20% της αγοράς νωπών προϊόντων του Μονάχου. Τώρα κι αυτά που εξάγαμε τότε, σήμερα τα εισάγουμε…

Οι ξένες αγορές εκτοπίζουν την Ελληνική παραγωγή. Σκεφτείτε, οι εισαγωγές νωπού κρέατος στην Ελλάδα ξεπερνούν το 1 δισεκατομμύριο ευρώ! Όλο αυτό πρέπει να γίνει εισόδημα για τους Έλληνες, να μείνει στην Ελλάδα και να πολλαπλασιαστεί στην Ελλάδα. Θα είμαι δίπλα στον Έλληνα αγρότη και στον Έλληνα κτηνοτρόφο να ανοίξουν τα φτερά τους, να γίνουν σύγχρονοι επιχειρηματίες . Οι Έλληνες μπορούμε!

Όμως, η ελληνική φύση δεν δίνει μόνο προϊόντα. Έχει και μοναδικές ομορφιές. Ο Τουρισμός είναι ήδη ένας από τους δύο «πρωταθλητές» μας. Αλλά μπορούμε πολύ περισσότερα. Κυρίως στις σύγχρονες μορφές του ποιοτικού τουρισμού. Της τουριστικής κατοικίας και του 12μηνου Τουρισμού…

Που είναι οι μαρίνες που έπρεπε να είχαμε εδώ και χρόνια; Που είναι τα θαλάσσια και υποθαλάσσια πάρκα; Που είναι τα οργανωμένα σκάφη που θα μπορούσαν να οργώνουν κατά χιλιάδες τις θάλασσές μας και να προσφέρουν μοναδικές υπηρεσίες σε προσιτές τιμές σε εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες; Που είναι τα θεματικά πάρκα; Που είναι οι σύγχρονες ψηφιακές υποδομές στα Μουσεία μας, που θα μπορούσαν να αναδείξουν την Ελλάδα σε μοναδικό διεθνή προορισμό, για εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές ή φοιτητές, απ’ όλο τον κόσμο, συνδυάζοντας μια μοναδική πολιτιστική εμπειρία με αναψυχή; Κι όμως, ο Τουρισμός μας είναι ο κλάδος που μας «ξελασπώνει», εδώ και χρόνια! Τον αξιοποιούμε σε πολύ μικρό βαθμό κι όμως μας ξελασπώνει! Σκεφτείτε να τον αξιοποιήσουμε πλήρως…

Πάρτε τον άλλο μεγάλο «πρωταθλητή μας»: τη Ναυτιλία! Θριαμβεύει σε όλο τον κόσμο. Αλλά από την Ελλάδα, κάναμε ό,τι μπορούμε για να τη διώξουμε. Επιτρέπεται η πρώτη ναυτιλία του κόσμου, να μη πρωτοστατεί και στα ναυπηγεία; Επιτρέπεται να μην υπάρχουν υπουργεία αυτοδύναμα για τη Ναυτιλία και τον Τουρισμό; Η κυβέρνηση αυτή, επί δύο χρόνια, πότε τα καταργεί, πότε τα μπερδεύει, σκορπώντας τις αρμοδιότητές τους δεξιά-αριστερά, λες και από κάποια ιδεοληψία τα εχθρεύεται!

Κυρίες και κύριοι,

και στην Ναυτιλία μπορούμε να κάνουμε ακόμα περισσότερα: Να προσελκύσουμε τους εφοπλιστές μας, ως επενδυτές! Και να τους δώσουμε ευκαιρίες να μετατρέψουν την Ελλάδα σε διεθνή κόμβο: Ναυτιλιακό, τραπεζικό, επικοινωνιακό, ενεργειακό, διαμετακομιστικό. Να τους προσελκύσουμε και ως ευεργέτες, αναμφίβολα! Αλλά πώς να τους φέρουμε ως ευεργέτες, όταν τους διώχνουμε ως επενδυτές;

Και στη Ναυτιλία και στον Τουρισμό, θα τελειώσω αυτή την απίστευτη ταλαιπωρία. Θα αποκαταστήσω αυτά τα δύο υπουργεία, ως επιτελικά και διοικητικά κέντρα άμεσης διεκπεραίωσης, σχεδιασμού και επενδύσεων, δίπλα στον Πρωθυπουργό. Για να τελειώνουμε με το ράβε-ξήλωνε της Κυβέρνησης Παπανδρέου. Και να αρχίσουμε να παίρνουμε στα σοβαρά τα δύο αυτά μοναδικά συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου μας.

Δεν είναι μόνο η φύση της Ελλάδας… Είναι και η θέση της: Στο μεταίχμιο θαλασσών και ηπείρων. Μαζί με την Κύπρο, μοναδική «γέφυρα» Ευρώπης-Μέσης Ανατολής. Και μοναδική «πύλη» και της Κεντρικής Ευρώπης και της Ρωσίας προς νότο. Κρίσιμο πέρασμα χερσαίων και θαλάσσιων ενεργειακών αγωγών, σημερινών και μελλοντικών.

Πόσο έχουμε εκμεταλλευτεί αυτή τη θέση μας; Ελάχιστα! Τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης Παπανδρέου και σε αυτό:
-- Πρώτον, γι’ αυτά που έκανε: Προσπάθησε να ακυρώσει την πολιτική των αγωγών που ξεκίνησε η προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
-- Δεύτερον, γι’ αυτά που δεν έκανε: Δεν ανακήρυξε την ΑΟΖ, την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ελλάδας. Ώστε να προχωρήσει μετά σε οριοθέτησή της με άλλες χώρες, να κατοχυρώσει τα θαλάσσια συμφέροντά της και να αρχίζει να τα εκμεταλλεύεται.

Η Κύπρος – η μικρή Κύπρος – τα έκανε όλα αυτά, φίλες και φίλοι. Εδώ και χρόνια! Κι απ’ αυτό κέρδισε συμμάχους και στήριξη. Η Ελλάδα δεν το έκανε ακόμα. Εγώ θα το κάνω! Όχι χωρίς την απαραίτητη προεργασία, γιατί όλα τα μετράμε κι όλα τα υπολογίζουμε. Αλλά θα το κάνω! Και γρήγορα. Έχουμε δικαιώματα που μπορούν να μετατραπούν σε πλούτο για το λαό μας. Και ρόλο, και κύρος και ισχύ για τη χώρα… Ε λοιπόν, είναι δικά μας κυριαρχικά δικαιώματα, Όπως είναι και δική μας υποχρέωση να τα αξιοποιήσουμε! Οι Έλληνες μπορούμε!

Ρωτήστε, επίσης όποιον γεωλόγο θέλετε. Ανατρέξτε σε όποια επίσημη ερευνητική πηγή θέλετε. Όλοι και όλα βεβαιώνουν ότι η Ελλάδα είναι χώρα με πολύ πλούσιο υπέδαφος. Περιέργως, όμως, έχει ελάχιστη εξορυκτική και μεταλλευτική δραστηριότητα. Ελάχιστη και φθίνουσα! Γιατί; Είμαστε η μόνη χώρα που το βεβαιωμένο ορυκτό της πλούτο δεν τον εκμεταλλεύεται. Γιατί; Και σε αυτή την αδράνεια, πρέπει να μπει - και θα μπει – ένα τέλος!

Επιτρέψτε μου και δύο λόγια για την Ενέργεια. Ακούτε διάφορα, τα τελευταία χρόνια, για την «πράσινη ενέργεια». Ασφαλώς και οφείλουμε να αξιοποιήσουμε όλες τις εγχώριες μορφές ενέργειας. Και «πράσινες» και «γαλάζιες» και όλων των χρωμάτων… Αλλά εγώ θα δώσω προτεραιότητα στην φθηνή ενέργεια που είναι και περιβαλλοντικά ασφαλής. Ασφαλώς από την ηλιακή ενέργεια και από την αιολική ενέργεια μπορούμε να αντλήσουμε σημαντικά οφέλη. Αλλά δεν θα ξεγράψουμε κι όλες τις άλλες. Χώρα που ανεβάζει το κόστος της ενέργειάς της, μακροχρόνια υπονομεύει την ανταγωνιστικότητά της.

Ενέργεια μπορούμε να βγάλουμε ακόμα κι από τα σκουπίδια. Όπως κάνουν πολλές προηγμένες χώρες στον κόσμο. Αντί να ψάχνουμε που θα τα… παραχώσουμε, να τα εκμεταλλευτούμε ως ενεργειακή πηγή! Υπάρχουν πολλές σύγχρονες τεχνολογίες για να γίνει αυτό με απόλυτη ασφάλεια για το περιβάλλον. Και με υψηλή απόδοση για την Οικονομία… Κι επειδή η ενέργεια δίνει χρήματα, η ενεργειακή αξιοποίηση των απορριμμάτων μπορεί να αποτελέσει και πηγή εσόδων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αντίθετα, όποιος θάβει τα σκουπίδια επιβαρύνει για πάρα πολλά χρόνια το περιβάλλον και τα υπόγεια ύδατα.

Και κάτι ακόμα: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει παγκόσμιο κέντρο έρευνας, καινοτομίας και εφαρμογών στις ανανεώσιμες πηγές, στη διαχείριση υδάτων, στην αφαλάτωση και στις συνέργειες που έχουν μεταξύ τους. Παγκόσμιου βεληνεκούς ειδικοί, θεωρούν ότι η Ελλάδα είναι το κέντρο των ανανεώσιμων πηγών διεθνώς. Έχει πολύ μεγάλη ηλιοφάνεια, πολύ υψηλό αιολικό δυναμικό, πολύ πλούσιο γεωφυσικό ανάγλυφο.

Η Ελλάδα μπορεί να επενδύσει σε αυτές τις καινοτομίες, Και σε λίγα χρόνια να παράγει και να πουλά έξω την «αιχμή» τέτοιων εφαρμογών. Όχι να αγοράζει απ’ έξω πανάκριβα και να εισάγει ό,τι αποτελεί ήδη «ρουτίνα» παντού αλλού. Οι καινοτομίες στην Ενέργεια, στη Φαρμακοβιομηχανία, στις γεωλογικές έρευνες, στην ηλεκτρονική τεχνολογία θα δώσουν στην Ελλάδα τεράστιο παραγωγικό πλεονέκτημα.

Αντικειμενικά, δεν έχουμε τίποτε να ζηλέψουμε από χώρες όπως η Φιλανδία, η Ολλανδία και η Σουηδία. Ίσως εκείνες έχουν να ζηλέψουν από μας. Ο ισχυρισμός ότι η Ελλάδα, τάχα, είναι «μικρή χώρα» και δεν μπορεί να αναπτύξει δική της ανταγωνιστική βιομηχανία, είναι ένας ακόμα ξεπερασμένος μύθος. Τέρμα αυτά τα παραμύθια, για το τι δεν μπορεί να κάνει η Ελλάδα! Η Σουηδία και η Φιλανδία μπορούν, η Σλοβενία και η Σλοβακία μπορούν, άρα μπορεί και η Ελλάδα. Ακόμα περισσότερο. Ακόμα καλύτερα. Οι Έλληνες μπορούμε!

Και τα λέω αυτά σήμερα από δω, από τη Θεσσαλονίκη Από την καρδιά και τον προμαχώνα της Μακεδονίας μας. Της Μακεδονίας που έχει τα πάντα. Και μπορεί να αναπτυχθεί σε όλους τους κλάδους. Ενώ σήμερα δοκιμάζεται σκληρά. Δεν έχει νόημα να κάτσω σήμερα να σας απαριθμήσω, τα έργα που δεν έγιναν, τις υποσχέσεις που διαψεύστηκαν, τα μεγάλα λόγια που ηχούν ακόμα στ’ αυτιά σας…

Για τη ΔΕΘ, μην την ξεγράφουν έτσι εύκολα… Όταν κάτι αποδυναμώνεται ως θεσμός, το αναβαθμίζεις – δεν το σκοτώνεις! Για το Μετρό; Για το Λιμάνι; Για τη Ζώνη Καινοτομίας, που μπορούσε να γίνει εφαλτήριο Ανάπτυξης; Για τον Αυτοκινητόδρομο 10 της Σερβίας και τους υπόλοιπους κάθετους άξονες που μπορούν να γίνουν οι πύλες των εξαγωγών μας; Κι όλα αυτά καρκινοβατούν, χωρίς γι’ αυτό να φταίνε οι περικοπές λόγω της κρίσης…

Σας λέω μόνο πως όλα αυτά τα έργα που χρωστάμε θα τα ξεμπλοκάρουμε. Και θα γίνουν! Με το ΕΣΠΑ που πάγωσε η κυβέρνηση Παπανδρέου για δύο χρόνια! Να ξέρετε η Μακεδονία μας είναι ευλογημένος τόπος. Κι αυτή η ευλογία δεν θα πάει χαμένη. Καμιά ευκαιρία, κανένα συγκριτικό πλεονέκτημα κανένα στοιχείο του εθνικού πλούτου δεν θα πάει χαμένο. Αυτό ισχύει για όλη την Ελλάδα. Ισχύει ιδιαίτερα για την Μακεδονία μας. Που είναι Ελλάδα, όσο κι αν αυτό δεν αρέσει σε κάποιους...

Εμείς κρατάμε τη σωτηρία μας στα χέρια μας. Στο χέρι μας είναι να σηκωθούμε… Οι Έλληνες μπορούμε!

Κι αυτό μας φέρνει στο άλλο μήνυμα που έχω σήμερα να σας πω: Τι πρέπει να κάνουμε για να τα καταφέρουμε… Να καταλάβουμε, ότι για να ξεπεράσουμε την κρίση πρέπει να αρχίσει η Ανάκαμψη αμέσως. Όχι μετά από ένα-δύο χρόνια… Όχι «πρώτα να μειώσουμε τα ελλείμματα κι ύστερα να δούμε τι θα γίνει με την Ανάπτυξη», όπως ισχυρίζονται κάποιοι… Το ακριβώς αντίθετο: να ανακάμψουμε αμέσως, για να αρχίσουν να μειώνονται τα ελλείμματα και να ελεγχθεί το χρέος. Εκεί διαφωνήσαμε στην ουσία με την Κυβέρνηση, με το Μνημόνιο και την Τρόικα.

Δεν είπαμε ποτέ να μη μειωθεί το σπάταλο κράτος! Το αντίθετο: ήδη από το Δεκέμβρη του 2009 ζητήσαμε πρώτοι να ληφθούν μέτρα για την περιστολή της σπατάλης. Και ανακοινώσαμε λεπτομερώς, στο Ζάππειο-2, 18,4 δισεκατομμύρια περικοπές σπατάλης! Αλλά δεν ήταν «σπατάλη» η σύνταξη των 700 ευρώ που έκοψαν από πέρσι. Και που την είχε πληρώσει πολλαπλά ο συνταξιούχος από τις κρατήσεις του όταν δούλευε…

Αυτή την τεράστια αδικία θα κάνω τα αδύνατα δυνατά για να την αποκαταστήσω το ταχύτερο! Όμως, η Κυβέρνηση Παπανδρέου, την ίδια στιγμή που κόβει τις πιο χαμηλές συντάξεις, προσέλαβε στο κράτος τουλάχιστον 25 χιλιάδες μέσα σε ενάμιση χρόνο! Το κομματικό κράτος σε όλη του τη «μεγαλοπρέπεια». Όπως και το παραμύθι που ρίχνουνε στην Τρόικα…

Εκείνο που είπαμε από την αρχή, είναι ότι πέρα από τις περικοπές σπατάλης – που δεν έκανε η κυβέρνηση – χρειάζεται και ενίσχυση της Οικονομίας. Γιατί τα έσοδα τα παράγει η Οικονομία. Κι όταν η Οικονομία παραλύει, στερεύουν και τα δημόσια έσοδα. Και μεγαλώνουν τα ελλείμματα.

Αυτό τους είπαμε από την αρχή. Κι αυτό επαληθεύθηκε φέτος… Οι προβλέψεις μας, δυστυχώς, επαληθεύθηκαν παντού! Με τα δικά τους στατιστικά στοιχεία… Βέβαια απέλυσαν – «δημοκρατικότατα» - τη διευθύντρια του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, όταν τους τα ανακοίνωσε! Κι έτσι συνεχίζουν απτόητοι το ντελίριο των νέων φόρων, την ώρα της πιο επικίνδυνης κατρακύλας της Οικονομίας μας.

Ναι στη δημοσιονομική πειθαρχία λέμε κι εμείς. Όμως η κυβέρνηση θεωρεί ότι η πειθαρχία αυτή προηγείται της Οικονομίας. Κάνει λάθος! Αυτοί οι δύο στόχοι πρέπει να δουλεύουν παράλληλα. Πειθαρχία χωρίς οικονομική Ανάπτυξη, είναι θάνατος για την Οικονομία! Ανάπτυξη χωρίς πειθαρχία, είναι αυτό που γινόταν τόσα χρόνια, αυτό που τώρα πληρώνουμε. Το αίτιο της αρρώστιας. Ανάπτυξη με πειθαρχία είναι η σωστή συνταγή. Που σήμερα δραματικά απουσιάζει…

Φίλες και φίλοι,

Η Ελλάδα χρειάζεται μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές. Άλλα χρειάζεται και σωστά μέτρα. Με άμεσα αποτελέσματα.

Θα σας μιλήσω τώρα επιγραμματικά για τις πέντε μεγάλες προτεραιότητές μας σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Όμως, το πιο σημαντικό – προϋπόθεση και επιστέγασμα όλων όσων θα ακούσετε -είναι η μεγάλη Αναθεώρηση του Συντάγματος. Για να γίνουν οι θεσμοί πιο λειτουργικοί, η χώρα πιο ανταγωνιστική, και ο πολίτης να αισθάνεται ασφαλής. Είναι αυτή η κεντρική ιδέα της σαρωτικής συνταγματικής αναθεώρησης 31 σημείων, που προτείνει η Παράταξη μας. Κι όλες οι μεταρρυθμιστικές τομές, που θα σας πω τώρα, μαζί με τη Συνταγματική Αναθεώρηση, θα αποτελέσουν ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο. Ώστε να υπάρξουν προοπτικές Επανεκκίνησης παντού. Και να μπούμε πια στην εποχή της Νέας Μεταπολίτευσης. Σε αυτή τη νέα αρχιτεκτονική της Ελληνικής Πολιτείας έχουμε θέσει σε διαβούλευση από τον ρόλο και τις αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας μέχρι το ασυμβίβαστο υπουργού βουλευτή, την πρόβλεψη δημοψηφίσματος με λαϊκή πρωτοβουλία και την ουσιαστική ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.

Στον τομέα των μεγάλων αλλαγών, θα προχωρήσουμε σε πέντε αληθινές τομές. Φορολογική μεταρρύθμιση, Διοικητική μεταρρύθμιση, Εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, Μεταρρύθμιση στη Δικαιοσύνη και μεγάλη μεταρρύθμιση στη Δημόσια Ασφάλεια.

Φορολογική μεταρρύθμιση: Που σημαίνει, πρώτα απ’ όλα, να χτυπηθεί η φοροδιαφυγή. Δηλαδή, να πληρώνουν όλοι!

-- Αλλά για να πληρώνουν όλοι, πρέπει να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές!
-- Κι ακόμα, να αυξηθούν οι ποινές για τους φοροφυγάδες. Γιατί όταν σου μειώνω τα φορολογικά βάρη και σε πιάσω να κλέβεις, τότε μόνο μπορώ να εξαντλήσω την αυστηρότητα του νόμου!
-- Κι ακόμα, να γίνει το σύστημα πιο αντικειμενικό, ώστε να μειωθεί η σχέση φορολογούμενου-έφορου.
-- Κι ακόμα, να μπορεί να επιλέγει ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας, αν θα φορολογηθεί με τεκμαρτό υπολογισμό ή με πλήρη έλεγχο. Ώστε, με ευέλικτο φορολογικό μηχανισμό, το δημόσιο να αντλεί έσοδα που ξέρει ότι παράγονται, χωρίς να εξαντλεί την επιχείρηση.
--Κι ακόμα να γίνει επιτέλους πράξη συμψηφισμός οφειλών από και προς το Δημόσιο.

Με ρωτάνε κάποιοι: Μα πώς θα πολεμήσουμε τα ελλείμματα με μειωμένους φόρους; Μα δεν βλέπουν τι γίνεται τώρα; Οι φορολογικές επιδρομές μείωσαν τελικά τα έσοδα, αύξησαν τις δαπάνες και χειροτέρεψαν τα ελλείμματα. Προτείνουμε να αντιστραφεί αυτή η καταστροφική πολιτική! Γιατί τώρα ποιος να επενδύσει σε μια χώρα που υπερφορολογεί ό,τι αναπνέει κι ό,τι κινείται; Τώρα φορολογούν εκτάκτως – για έκτη φορά - και τα ακίνητα! Ανεβάζουν τους φορολογικούς συντελεστές και δεν εισπράττουν φόρους. Κι ύστερα ανεβάζουν κι άλλο τους φορολογικούς συντελεστές και εισπράττουν… ακόμα λιγότερα! Εμείς τους προτείνουμε να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές για να μπορέσει το κράτος να εισπράξει…

Τώρα, οι εταιρίες φεύγουν από την Ελλάδα και πάνε δίπλα, σε γειτονικές χώρες με πολύ χαμηλότερους φόρους. Κι όσες δεν μπορούν να φύγουν, κλείνουν. Αυτή τη στιγμή, με τα απανωτά χαράτσια, πνίγουν κυριολεκτικά και τις ελάχιστες κερδοφόρες επιχειρήσεις που έχουν μείνει.

Και φέρνουν νέα λουκέτα. Άντε να δούμε, τι θα βρουν να φορολογήσουν…
-- Ζητάμε φόρο επιχειρήσεων 15% και φόρο μερισμάτων 15%.
-- Ο Φόρος Φυσικών προσώπων, σε πρώτη φάση να επιστρέψει στο 40% ανώτατο, και σε τρία-τέσσερα χρόνια να μη ξεπερνά το 30%, με λίγα απλά κλιμάκια.
-- Το ΦΠΑ να πέσει εκεί που ήταν πριν δύο χρόνια. Με τις συνεχείς αυξήσεις του ανεβαίνουν οι τιμές, πέφτουν οι τζίροι, κλείνουν επιχειρήσεις, πολλαπλασιάζονται οι άνεργοι. Το κράτος χάνει και το έλλειμμα ανεβαίνει…
-- Να μειωθούν οι εργοδοτικές εισφορές κατά 25%. Ώστε η Ελληνική επιχείρηση να αντέξει και να ορθοποδήσει. Το «αφορολόγητο» να επιστρέψει στις 12 χιλιάδες ευρώ. Να καταργηθούν κάποιες φοροαπαλλαγές, ώστε το σύστημα να γίνει πιο διαφανές. Και να μπουν κάποια λογικά «τεκμήρια» πολυτελούς διαβίωσης.

Κι ακόμα – προσέξτε: θα απλοποιήσουμε τη φορολογική νομοθεσία. Σε διακόσιες σελίδες θα υπάρχουν κωδικοποιημένα τα πάντα! Και θα μένουν σταθερά. Σήμερα βρίσκονται σκόρπιες οι σχετικές διατάξεις, σε χιλιάδες σελίδες γραφειοκρατίας. Και αλλάζουν συνεχώς… Αυτό θα σταματήσει…

Ακόμα να μειωθεί και ο ΦΠΑ σε οικοδομές και κατοικία. Το ίδιο και ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων. Παραδοσιακή «ατμομηχανή» της Οικονομίας μας ήταν η οικοδομή! Κι τώρα αυτήν πρέπει να βάλουμε μπροστά. Επειγόντως μάλιστα… Αυτή τη στιγμή η οικοδομική δραστηριότητα έχει πέσει κατά 50% περίπου σε όλη την Ελλάδα. Αν μπει μπροστά, ξανά, η Οικοδομή, το κράτος θα αρχίσει και πάλι να εισπράττει. Αλλιώς η κυβέρνηση των «μαθητευόμενων μάγων» θα φτάσει να φορολογήσει και τον… αέρα που αναπνέουμε! Και ο κόσμος θα κρατά την αναπνοή του. Γιατί πια δεν έχει τίποτε να πληρώσει…

Προσέξτε κάτι: Όλοι δέχονται ότι αν μειώσουμε τους φόρους θα υπάρξουν πολύ ευεργετικά αποτελέσματα για την Οικονομία, αλλά σε βάθος χρόνου. Το πρόβλημα, μας λένε, είναι τι γίνεται άμεσα, για να μειωθεί το έλλειμμα. Απαντάμε: Αυτό ισχύει σε οικονομίες που λειτουργούν ομαλά. Εδώ η Οικονομία έχει παραλύσει! Βουλιάζει…

Χρειάζεται ένα σοκ για να ξαναπάρει μπρός. Και να δώσει εισοδήματα στο δημόσιο. Και να μειωθούν τα ελλείμματα άμεσα. --Κι αυτό το σοκ είναι - επιτέλους - ξένες επενδύσεις και κεφάλαια απ’ έξω. Οργανωμένα και αξιόπιστα. Αληθινές ξένες επενδύσεις. Όχι σαπουνόφουσκες τύπου «Σχεδίου Μάρσαλ»… Αλλά και μειώσεις φορολογικών συντελεστών στο εσωτερικό της χώρας χωρίς τις οποίες δεν θα έλθουν ξένες επενδύσεις.

Αυτά τα δύο – προσέλκυση ξένων επενδύσεων και μείωση φορολογικών συντελεστών - είναι ο κύριος κορμός αυτού του δημιουργικού σοκ που θα προκαλέσει την Επανεκκίνηση της Ελληνικής Οικονομία. Μαζί με λύσεις για την αποκατάσταση της ρευστότητας – το αίμα της οικονομίας. Της ρευστότητας, που είναι κρίσιμης σημασίας για όλα τα υπόλοιπα που συζητάμε. Μαζί με την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, που είναι κρίσιμη για να ανακοπεί η εκτόξευση χρέους και να αποκατασταθεί η Ελληνική αξιοπιστία στις αγορές.

Μαζί με τις πραγματικές μειώσεις της δημόσιας σπατάλης, που είναι το άλλο μεγάλο σκέλος της πολιτικής μας. Και που το ΠΑΣΟΚ δεν θέλησε ή δεν μπόρεσε. Πάντως δεν έκανε. Και γι’ αυτό χαρατσώνει τον κόσμο κάθε τόσο. Μαζί και με πολιτικές που εξασφαλίζουν δημοσιονομικό ισοδύναμο και επιτρέπουν να ξεμπλοκάρει η πολιτική μας από τις δεσμεύσεις που έχει ήδη αναλάβει η κυβέρνηση. Ώστε να εγκριθούν και τα επανορθωτικά μέτρα: η αποκατάσταση των χαμηλών συντάξεων και τα επιδόματα των πολυτέκνων

Αυτή είναι η συνολική πολιτική μας για την Οικονομία! Όπως βλέπετε: Βασικό της στοιχείο η φορολογική μεταρρύθμιση. Αλλά όχι μοναδικό…

Η δεύτερη μεγάλη μεταρρύθμιση είναι η διοικητική αλλαγή και το χτύπημα της γραφειοκρατίας.
-- Συνολική αναδιάρθρωση του διοικητικού μηχανισμού.
-- Μικρότερη επιτελική κυβέρνηση.
-- Διοίκηση, με προτεραιότητες και επιλεγμένους στόχους – το λεγόμενο task force management - για άμεσο ξεμπλοκάρισμα της γραφειοκρατίας και
-- εσπευσμένη διεκπεραίωση επενδυτικών σχεδίων, το λεγόμενο φαστ τρακ.
Κι όλα αυτά μαζί!

Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες. Δύο πράγματα μόνο: Ενοποίηση των υπουργείων. Δηλαδή, λίγα υπουργεία. Μέχρι δώδεκα! Η συγχώνευση των υπουργείων θα αρχίσει από την πρώτη μέρα της διακυβέρνησής μου. Και θα ολοκληρωθεί μέσα στην τετραετία.

Πολλοί μπορεί να πουν, ότι «δεν είναι αυτά για την Ελλάδα». Ε λοιπόν, ας πάψουμε να υποτιμάμε εμείς οι ίδιοι τη χώρα μας! Ό,τι είναι καλό και λειτουργεί αλλού, εμείς θα το προσαρμόσουμε και θα το φέρουμε στην Ελλάδα. Οι Έλληνες μπορούμε!

Αυτό που έχει συμβεί τα τελευταία δύο χρόνια, είναι το ακριβώς αντίθετο απ’ όλα αυτά. Ο αριθμός των υπουργείων μεγάλωσε, η δημόσια διοίκηση διαλύθηκε, οι συγχωνεύσεις των δήμων οδήγησαν σε πλήρη διάλυση, οι εκλεγμένοι πια περιφερειάρχες, χωρίς χρήματα, μαζί με τους εκλεγμένους δημάρχους, πελαγωμένοι κι αυτοί μέσα στις προχειρότητες του «Καλλικράτη», ψάχνουν απεγνωσμένα να βρουν πώς θα πληρώσουν κάθε μήνα τους υπαλλήλους τους... Όχι μόνο λόγω των αιματηρών οικονομιών, που ήταν αναπόφευκτες. Αλλά γιατί όλα έγιναν χωρίς κανένα απολύτως Σχέδιο…

Ακόμα διοικητική μεταρρύθμιση σημαίνει σημαντικά μικρότερο αριθμό δημοσίων υπαλλήλων. Αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει – το τονίζω δεν μπορεί να γίνει - με μαζικές απολύσεις. Εμείς το είδαμε έγκαιρα και προτείναμε το θεσμό της Εργασιακής Εφεδρείας, ώστε να προχωρήσει η μείωση του Δημοσίου, χωρίς απολύσεις. Σε εποχές βαθιάς και παρατεταμένης ύφεσης δεν δημιουργείς πρόσθετους άνεργους κατά δεκάδες ή εκατοντάδες χιλιάδες.

Ακόμα, προσέξτε: μαζικές απολύσεις από το Δημόσιο θα προκαλέσουν νέες μαζικές απολύσεις και στον ιδιωτικό τομέα! Και το Δημόσιο θα χάσει περισσότερα απ’ όσα θα κερδίσει. Γιατί όταν το δημόσιο απολύει έναν υπάλληλο, δεν κερδίζει μόνο τις αποδοχές του που παύει πια να τις πληρώνει. Χάνει και το φόρο εισοδήματος, γιατί οι άνεργοι δεν πληρώνουν φόρο. Επίσης οι άνεργοι κόβουν δραστικά την κατανάλωσή τους. Άρα το Δημόσιο χάνει και από φόρους κατανάλωσης και ΦΠΑ.

Ακόμα θα πληρώσει αποζημιώσεις σε όσους απολύσει. Και επιδόματα ανεργίας στη συνέχεια… Γι’ αυτό προτείναμε το θεσμό της Εργασιακής εφεδρείας, ώστε να μειωθεί το κόστος του Δημοσίου, χωρίς απολύσεις και χωρίς να γονατίσει η υπόλοιπη οικονομία. Όσοι θα μπαίνουν στην Εφεδρεία όπως την προτείναμε εμείς, θα παραμένουν για μία ή δύο τριετίες, ανάλογα με την ηλικία τους, ή ως τη σύνταξη αν είναι κοντά στην σύνταξη. Και στο μεταξύ θα επαν-εκπαιδεύονται, με διαθέσιμα κοινοτικά κονδύλια, για να βρουν δουλειά στον ιδιωτικό τομέα, μόλις αρχίσει η Ανάκαμψη. Πάντως δεν θα απολύονται…

Με την Εφεδρεία που προτείνουμε εμείς, μαζί με το πλήρες πάγωμα προσλήψεων για μια τριετία (με εξαίρεση υπέρ-επείγουσες ανάγκες σε Άμυνα, Παιδεία και Υγεία), μπορεί να μειωθεί σε τρία χρόνια το προσωπικό του δημοσίου κατά 150 χιλιάδες! Με καθαρό όφελος για το κράτος περίπου 2 δισεκατομμύρια το χρόνο. Και χωρίς απολύσεις…

Σήμερα δημιουργούν κατ’ όνομα ένα θεσμό «Εργασιακής εφεδρείας», ο οποίος οδηγεί στην ανεργία μετά από ένα χρόνο! Οι επιπτώσεις πάνω στην ύφεση οδυνηρές, η πραγματική ωφέλεια στο δημόσιο ταμείο μηδαμινή. Κι επί πλέον – προσέξτε – αμφιβάλλω αν το κράτος θα μπορέσει να πληρώσει τον επόμενο χρόνο μεγάλο αριθμό αποζημιώσεων απόλυσης. Για να μη σας πω ότι με τέτοια κυβέρνηση, υπάρχει δυστυχώς η βεβαιότητα, ότι όλα αυτά θα γίνουν, «αλά ΜΚΟ», με απόλυτα κομματικά κριτήρια. Αυτό - ας το ακούσει καλά ο κ. Παπανδρέου - δεν το δεχόμαστε και δεν θα το επιτρέψουμε!

Φίλες και φίλοι,

Σχεδιάζουμε πολλές ακόμα μεταρρυθμιστικές τομές: Αναφέρω ενδεικτικά από το χώρο της Εκπαίδευσης. Το νομοσχέδιο για τα Πανεπιστήμια που έφερε η Κυβέρνηση στη Βουλή δεν προέβλεπε πλήρη κατάργηση του ασύλου. Με τη δική μας επιμονή αναγκάστηκαν και το δέχθηκαν. Μέχρι πριν λίγους μήνες, βουλευτές του ΠΑΣΟΚ καυτηρίαζαν την κατάργηση του ασύλου ως «ακραία άποψη»… Τώρα ψήφισαν και πανηγυρίζουν, αυτό που στιγμάτιζαν ως «ακραία άποψη» μέχρι πριν λίγο. Αλλά χρειάζονται πολλά ακόμα…

Εμείς καταργήσαμε το άσυλο, εμείς θα αναβαθμίσουμε το δημόσιο Πανεπιστήμιο, εμείς θα φέρουμε και τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια στην Ελλάδα, μέσα από την επόμενη συνταγματική αναθεώρηση. Το Ελληνικό δημόσιο Πανεπιστήμιο, εφ’ όσον αναβαθμιστεί, δεν έχει τίποτε να φοβηθεί από τον ανταγωνισμό του με τα ιδιωτικά.

Φέτος έγινε τεράστιος θόρυβος για την αδυναμία του υπουργείου να έχει έτοιμα τα σχολικά βιβλία με την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Απίστευτη προχειρότητα, που δεν δικαιολογείται, από τις οικονομικές περικοπές σε συνθήκες κρίσης. Όμως, το κύριο πρόβλημα με τα σχολικά βιβλία δεν είναι πότε δίνονται, αλλά το τι γράφουν. Ή τι παραλείπουν πολλές φορές…

Η Ιστορία διδάσκεται στα παιδιά μας, χωρίς να καλλιεργεί ούτε την υπερηφάνεια για την Πατρίδα τους, ούτε την κριτική σκέψη. Σαν να διδάσκεται, όχι σε Ελληνόπουλα, αλλά σε… «μαθητευόμενους διεθνιστές» άλλων καιρών και άλλων καθεστώτων! Ακόμα, εξαφανίστηκαν ή υποβαθμίστηκαν από τα σχολικά βιβλία Έλληνες στοχαστές: Όπως ο Παπαδιαμάντης, ο Κωστής Παλαμάς, ο Βιζυινός, ο Παπαντωνίου, ο Θεοτοκάς, ολόκληρη η γενιά του τριάντα…

Σαν ένα αόρατο χέρι να έσβησε κάθε αναφορά στην εθνική ίδιο-προσωπεία, στην εθνική παράδοση του τόπου αυτού. Σαν να μη θέλουμε τα παιδιά μας να νιώσουν την Ελληνικότητα και να γίνουν μέτοχοι της Πολιτιστικής μας παράδοσης. Τη στιγμή μάλιστα που όλοι οι άλλοι λαοί προχωρούν αντίστροφα: τη στιγμή που οι Βρετανοί ανακαλύπτουν τη «Βρετανικότητα» και οι Ισπανοί την «Ισπανικότητα»… Για να μη μιλήσουμε για Γερμανούς, Αυστριακούς, Δανούς, Σουηδούς και Ολλανδούς. Πάμε ανάποδα απ’ όλους τους άλλους…

Αυτό θα το τελειώσω! Και το περιεχόμενο των διδακτικών βιβλίων – όλων των βιβλίων – θα αναθεωρηθεί από επιτροπές που θα λειτουργήσουν υπό την εποπτεία Ακαδημίας Αθηνών.

Η μεταρρύθμιση στη Δικαιοσύνη θα έχει ως επιδίωξη, όλες οι υποθέσεις να τελεσιδικούν σε σύντομο χρόνο, όπως συμβαίνει στα ευνομούμενα κράτη παντού. Τέρμα οι υποθέσεις που εκκρεμούν για χρόνια και δεν καταλήγουν ποτέ. Οι δικαστές θα είναι επαρκείς σε αριθμό, θα αποφασίζουν ελεύθεροι από σκοπιμότητες, πιέσεις, επιρροές… Θα αλλάξει ο τρόπος ανάδειξης ηγεσίας των Ανωτάτων δικαστηρίων, με τη συμμετοχή των ίδιων των δικαστικών, ώστε να κοπεί ο ομφάλιος λώρος Εκτελεστικής και Δικαστικής Εξουσίας.

Και μια και ο λόγος για Δικαιοσύνη, κάτι τελευταίο, αλλά πολύ σημαντικό: Θα αποκαταστήσουμε δύο πράγματα ταυτόχρονα: Το αίσθημα δικαίου του πολίτη. Και την τιμή των πολιτικών. Θα ελέγξουμε αναδρομικά την περιουσιακή κατάσταση όσων κατέλαβαν δημόσιες θέσεις, υπουργικούς θώκους κλπ., από τη Μεταπολίτευση μέχρι σήμερα. Το έχω υποσχεθεί και θα το κάνω! Για να έλθουν στην επιφάνεια όλες οι περιπτώσεις «περίεργου» πλουτισμού. Και θα θεσπίσουμε μέτρα για να μην επαναληφθεί ποτέ πια. Αυτός ο νόμος της σιωπής, αυτή η «ομερτά» για το «πολιτικό χρήμα», θα σπάσει!

Ακόμα η μεγάλη μεταρρύθμιση για την αντιμετώπιση της Εγκληματικότητας. Η λαθρομετανάστευση, ασφαλώς, έχει επιβαρύνει την ασφάλεια των πολιτών. Αλλά δεν είναι μόνο η λαθρο-μετανάστευση… Σε ό,τι αφορά στην λαθρομετανάστευση, θα καταργήσω αμέσως τον Νόμο Ραγκούση για την ιθαγένεια, το νόμο που καθιστά την Ελλάδα «μαγνήτη» για την είσοδο παράνομων μεταναστών, σε μια χώρα με αφύλακτα σύνορα.

Και θα φέρω νόμο παρόμοιο με ό,τι ισχύει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν προβλήματα αντίστοιχα με τα δικά μας. Ακόμα θα διαπραγματευθώ με τους εταίρους μας κοινή ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για το μαζικό επαναπατρισμό των λαθρομεταναστών που ήδη ζουν εδώ σε άθλιες συνθήκες. Η Συμφωνία Δουβλίνο-2 τους παγιδεύει στην Ελλάδα! Και η υπόλοιπη Ευρώπη, που υπέγραψε το Δουβλίνο-2, για να γλιτώσει η ίδια από τα κύματα των λαθρομεταναστών - οφείλει να βοηθήσει την Ελλάδα, να τους επιστρέψει στις χώρες προέλευσής τους.

Η ασφάλεια είναι το πρώτιστο ανθρώπινο δικαίωμα, γιατί είναι προϋπόθεση για όλα τα άλλα. Η ασφάλεια δεν είναι αντίπαλος της Ελευθερίας. Είναι προϋπόθεση Ελευθερίας! Μιλώντας πάντα για την ασφάλεια του πολίτη, ό,τι ισχύει σε άλλες δημοκρατικές χώρες, για τις δικονομικές προϋποθέσεις καταδίκης, θα ισχύσει και στην Ελλάδα. Δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε τον τροχό. Ας ξεκινήσουμε μεταφέροντας και στην Ελλάδα ό,τι υπάρχει και δουλεύει παντού στον κόσμο.

Θα αλλάξω ακόμα όλη την αντιμετώπιση για τα ναρκωτικά. Οι μικροί χρήστες είναι, πράγματι, «άρρωστοι». Και η κοινωνία οφείλει, πράγματι, να τους θεραπεύσει. Αλλά οι χρήστες είναι συχνά και έμποροι και «βαποράκια»… Πως θα αντιμετωπίζεται πλέον ο χρήστης όταν, νόμιμα πια, θα μεταφέρει μικρές ποσότητες έξω από τα σχολεία και θα τα πλασάρει σε εφήβους, για να βγάλει ο ίδιος τη «δόση» του; Τα ναρκωτικά δεν είναι μόνο βλαβερά γι’ αυτόν που τα χρησιμοποιεί. Δημιουργούν και μια ολόκληρη κουλτούρα που διαχέεται στην κοινωνία.

Ας το πούμε καθαρά: Όχι, το Άμστερνταμ δεν είναι πρότυπό μας! Δεν θέλουμε να γίνουμε Άμστερνταμ. Πολύ περισσότερο που αυτό που ισχύει στο Άμστερνταμ δεν ισχύει καν στην υπόλοιπη Ολλανδία. Πολύ περισσότερο που ακόμα και στο Άμστερνταμ τώρα αναθεωρούν την ελεύθερη λειτουργία μαγαζιών που σερβίρουν ελεύθερα ναρκωτικά. Και τώρα που το αναθεωρούν οι Ολλανδοί θα το φέρουμε εμείς σε ολόκληρη την Ελλάδα;

Κυρίες και κύριοι,

Μαντεύω, αυτό που θα με ρωτούσαν κάποιοι: Καλά όλα αυτά, όμως χρειάζονται χρόνο για να ολοκληρωθούν: Τι σκέπτεστε να κάνετε άμεσα; Και μάλιστα με δεδομένους τους περιορισμούς που έχει υπογράψει ήδη η χώρα; Μήπως θα διαχειρίζεστε κι εσείς τα ίδια με τη σημερινή κυβέρνηση υπό την αυστηρή επιτήρηση της Τρόικας;

Απαντώ: Τα περισσότερα απ’ αυτά που ανέφερα ήδη, δεν χρειάζονται την έγκριση της Τρόικας.

-- Η αλλαγή του νόμου Ραγκούση για την ιθαγένεια, δεν προσκρούει στην Τρόικα…
-- Το μικρό κι ευέλικτο υπουργικό συμβούλιο, δεν προσκρούει στην Τρόικα.
-- Η καλύτερη αστυνόμευση, η αλλαγή του δικονομικού πλαισίου, δεν εμποδίζονται από την Τρόικα.
-- Η επίσπευση απονομής δικαιοσύνης, δεν εμποδίζεται από την Τρόικα.
-- Ούτε η αλλαγή του νόμου για τη νομιμοποίηση των ναρκωτικών, ούτε η κατάργηση των σκανδαλωδών προνομίων κάποιων ΔΕΚΟ, προνομίων που δεν υπάρχουν πουθενά στον κόσμο.

Τίποτε απ’ όλα αυτά δεν εμποδίζεται από την Τρόικα.

Για να έλθουμε τώρα στην Οικονομία:
Δεν εμποδίζεται από την Τρόικα ούτε η αξιοποίηση του ΕΣΠΑ!

Κι αυτό, από μόνο του, θα μπορούσε να είχε δώσει τεράστια αναπτυξιακή πνοή και να είχε ξεκινήσει την Ανάκαμψη. Γιατί αυτό που συμβαίνει με το ΕΣΠΑ ξεπερνά κάθε λογική: Την ώρα που η Κυβέρνηση ζητά από τους εταίρους έντοκα δάνεια, την ώρα που στοχοποιεί κάθε κινητό και ακίνητο περιουσιακό στοιχείο των πολιτών, προκειμένου να καλύψει τις τρύπες των ελλειμμάτων, ένα πρόγραμμα μεγαλύτερο από 15 δισεκατομμύρια, αραχνιάζει στα συρτάρια των υπουργών της εδώ και δύο χρόνια!

Ακόμα, όλα τα μέτρα τόνωσης της Οικονομίας μας, που έχουμε προτείνει μπορούν να γίνουν, εφ’ όσον βέβαια - πέραν του ΕΣΠΑ – υπάρχει και η τραπεζική ρευστότητα. Τίποτε απ’ αυτά δεν εμποδίζει η Τρόικα Ιδιαίτερα οι μεγάλοι οδικοί άξονες που έχουν ξεκινήσει κι επί δύο χρόνια έχουν παγώσει. Αυτά είναι πραγματικά έργα αναπτυξιακής υποδομής με έτοιμη χρηματοδότηση. Που τα σταμάτησαν. Και μπορούμε να τα ξεκινήσουμε ξανά. Η κυβέρνηση, δεν μπόρεσε…

Όλα αυτά, δεν τα εμποδίζει η Τρόικα… Εμείς θα τα ξεμπλοκάρουμε άμεσα!

Χρειαζόμαστε και επενδύσεις απ’ έξω. Ξένες παραγωγικές επενδύσεις. Από την Ευρώπη, από παντού! Αλλά μόνον μια κυβέρνηση με αξιοπιστία προς τα έξω, μπορεί να προσελκύσει ξένες επενδύσεις. Και πάντως την προσέλκυση κεφαλαίων κι επενδύσεων δεν την εμποδίζει κανένας ξένος περιορισμός. Την εμποδίζει μόνον η αναξιοπιστία, οι ανακολουθίες και το βαρύ κλίμα που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση.

Τέλος, δεν εμποδίζει η Τρόικα το χτύπημα του παραεμπορίου που τσακίζει το νόμιμο εμπόριο. Δεν μπορεί μπροστά από τα μαγαζιά, μαζί με την πραμάτεια των παρανόμων, να ξεδιπλώνεται και η φοροδιαφυγή και η εισφοροδιαφυγή, το λαθρεμπόριο των προϊόντων-μαϊμού και κάθε μορφή αθέμιτου ανταγωνισμού. Αυτή τη μεγάλη πληγή θα τη σταματήσουμε. Και δεν έχει λόγο να μας σταματήσει καμία Τρόϊκα… Ο «Πόλεμος στο παραεμπόριο» είναι δέσμευσή μου.

Υπάρχουν ακόμα μερικά πράγματα που επίσης η Τρόικα έχει αντιληφθεί ότι είναι απαραίτητο να γίνουν και αναζητούμε τρόπους να τα κάνουμε.

Ένα παράδειγμα, είναι η πληρωμή 7 δισεκατομμυρίων ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου. Αυτό για μένα έχει προτεραιότητα. Γιατί ανταγωνιστικές ελληνικές επιχειρήσεις που άντεξαν την κρίση, κινδυνεύουν να κλείσουν, επειδή το Δημόσιο τους χρωστάει…

Ακόμα, μέτρα για τη ρευστότητα. Οι τράπεζες παίρνουν κρατικές εγγυήσεις αλλά έχουν κλείσει τη στρόφιγγα στην πραγματική οικονομία. Κι αυτό παραλύει την οικονομική δραστηριότητα.

Έχουμε προτείνει τρόπους να ξεπεραστεί κι αυτό. Που επίσης για μένα έχει υψίστη προτεραιότητα. Θα το κάνουμε πολύ σύντομα… Η Ανάκαμψη - πριν απ’ όλα και πάνω απ’ όλα - απαιτεί ρευστότητα!

Για όλα αυτά υπάρχουν δυσκολίες, αλλά δεν υπάρχουν «δεσμεύσεις»…

Υπάρχουν, όμως, και πράγματα - όντως - στα οποία, προς το παρόν, αντιτίθεται, η Τρόικα: Η μείωση των φορολογικών συντελεστών, η αποκατάσταση των συντάξεων των χαμηλοσυνταξιούχων και των πολυτεκνικών επιδομάτων. Αυτά τα τρία είναι, σε γενικές γραμμές…

Εδώ όμως, η Τρόικα ζητά να βρούμε τρόπο να ισορροπήσουμε τις απώλειες από τέτοια μέτρα, με κάποιες άλλες οικονομίες και να πιάσουμε τους στόχους της προσαρμογής. Αλλά εμείς δεν διαφωνούμε με τους στόχους. Δεν θέλουμε χαλάρωση της προσπάθειας. Διαφωνήσαμε με τους τρόπους. Και μπορούμε να τους πείσουμε. Εξασφαλίζοντας ισοδύναμο δημοσιονομικό αποτέλεσμα για την επίτευξη των δικών μας προτεραιοτήτων.

Έχουμε ήδη προτείνει μέτρα που θα φέρουν χρήματα:
-- Όπως η Εφεδρεία που προτείνουμε εμείς και στην οποία ήδη αναφέρθηκα. Θα φέρει σημαντικό περιορισμό του ελλείμματος.
-- Όπως η άμεση και οριστική τακτοποίηση των αυθαιρέτων. Η κυβέρνηση προχώρησε σε δισταγμούς σε μερική τακτοποίηση.

Η διαφορά είναι μεγάλη. Η κυβέρνηση διαιωνίζει μιαν εκκρεμότητα. Εμείς μετατρέπουμε για εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, την περιουσία τους σε πραγματική αξία, σε κεφάλαιο. Όταν ο κόσμος καταλάβει ότι αποκτά πραγματική αξία το σπίτι του, τότε θα έλθει να πληρώσει για την οριστική ρύθμιση. Που θα συνοδεύεται με πλήρη πολεοδομική ρύθμιση. Για να είναι σύννομη…Η δική μας πρόταση δημιουργεί το «ισοδύναμο αποτέλεσμα» που απαιτείται για να ξεμπλοκάρουν τα υπόλοιπα μέτρα που προτείνουμε.

Κι ακόμα, επεξεργαζόμαστε λύσεις για τις μεγάλες και ζημιογόνες ΔΕΚΟ που επιβαρύνουν υπέρμετρα – σκανδαλωδώς θα έλεγα – το έλλειμμα. Όπως ο ΟΣΕ, για παράδειγμα, που φορτώνει τον έλληνα φορολογούμενο με έλλειμμα 1 δισεκατομμυρίου σχεδόν κάθε χρόνο! Αυτή την απίστευτη αιμορραγία δεν την αντέχει άλλο ο Προϋπολογισμός Και δεν την αντέχει ο Ελληνικός λαός. Το οικονομικό μας επιτελείο ετοιμάζει ήδη σχετική πρόταση…

Θα πάρουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα ανάκτησης της αξιοπιστίας της χώρας, χωρίς να πλήξουμε άλλο τους πολίτες. Και χωρίς να διστάσουμε μπροστά στις συντεχνίες. Θα πάρουμε τη χώρα μας στα χέρια μας.

Όλα αυτά, θα τα ξεκινήσουμε άμεσα και θα μας επιτρέψουν να διαπραγματευθούμε την πλήρη εφαρμογή του προγράμματός μας.

Αυτή η επαναδιαπραγμάτευση είναι πια ρεαλιστική:

-- Πρώτον, δεν ζητάμε τίποτε διαφορετικό απ’ ό,τι πέτυχαν ήδη στο δικό τους Μνημόνιο, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία μαζί. Η Ιρλανδία, παρά τις αφόρητες πιέσεις, κράτησε τους φορολογικούς της συντελεστές πολύ χαμηλά στο 12,5%. Εμείς ζητάμε να πάνε στο 15%. Η Ιρλανδία σήμερα αναπτύσσεται με ρυθμό 1,8% ετησίως, πάνω από το μέσον όρο της Ευρώπης. Ενώ εμείς έχουμε ύφεση πάνω από 6%! Η Πορτογαλία πέτυχε κράτησε άθικτες τις συντάξεις από 1500 ευρώ και κάτω. Εμείς, ζητάμε να αποκατασταθούν οι συντάξεις που ήταν στα 700 ευρώ. Και οι δύο αυτές χώρες μείωσαν τις εργοδοτικές εισφορές. Και τώρα βλέπουν ήδη τα πρώτα θετικά αποτελέσματα…

-- Δεύτερον, αυτό που ζητάμε είναι ρεαλιστικό, διότι όλοι παραδέχονται πλέον ότι το Μνημόνιο δεν δούλεψε. Αυτό δεν σημαίνει να παρατήσουμε τους στόχους της προσαρμογής. Πρέπει να διορθώσουμε το πρόγραμμα, ώστε να πιάσουμε τους στόχους και να βγούμε μιαν ώρα αρχύτερα στις αγορές.

-- Τρίτον, είναι ρεαλιστικό, γιατί είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε διαρθρωτικές αλλαγές – και μάλιστα πολύ πιο τολμηρές. Κι είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε κάποιες από τις αλλαγές που έχει ήδη δεσμευτεί να κάνει η κυβέρνηση και δεν έκανε. Όπως, για παράδειγμα, η κατάργηση του καμποτάζ. Που έγινε… μισή! Και στην πράξη ακυρώθηκε. Εμείς θα τελειώσουμε με το καμποτάζ άμεσα! Άλλωστε, εμείς το ζητήσαμε πριν καν εμφανιστεί η Τρόϊκα στο προσκήνιο…

Ακόμα θα καταργήσουμε όσα μέτρα πήρε η κυβέρνηση και δημιουργούν καρτέλ. Ούτε σε αυτό υπάρχει εμπόδιο από την Τρόικα. Είμαστε κόμμα του Κοινωνικού Φιλελευθερισμού. Είμαστε εχθροί των καρτέλ. Στόχος είναι να ανοίξουμε τα επαγγέλματα στον ελεύθερο ανταγωνισμό. Όχι να επιβάλουμε συνθήκες ολιγοπωλίου.

Φίλες και φίλοι,

Η επαναδιαπραγμάτευση είναι σήμερα ρεαλιστική, αλλά δεν είναι εύκολη υπόσχεση. Είναι δύσκολη δέσμευση. Δεν είναι θεατρινισμός της μιας μέρας που παίρνεται πίσω την επόμενη…Επαναδιαπραγμάτευση δεν είναι αυτή η φαρσοκωμωδία που παρακολουθήσαμε τις τελευταίες μέρες… Είναι δύσκολη κι επίπονη προσπάθεια να αναστηλώσουμε την αξιοπιστία της χώρας και να εξασφαλίσουμε βαθμούς ελευθερίας για την πολιτική μας. Θέλει υπομονή και σχεδιασμό.

Δεν πρόκειται να τινάξουμε εμείς της Ελλάδα στον αέρα. Δεν πρόκειται εμείς να βγούμε και να διασύρουμε τη χώρα μας. Αυτό είναι ειδικότητα άλλων… Εμείς θα επιμένουμε μέχρι να τους πείσουμε, ότι πρέπει να αλλάξει το πρόγραμμα Προσαρμογής για να πιάσει τους στόχους του. Δεν είναι και τόσο δύσκολο, άλλωστε. Το πρόγραμμα αυτό ήδη απέτυχε και απέτυχε πλήρως… Και το σημαντικότερο: θα έχουμε την ισχυρή εντολή του ελληνικού λαού να πιάσουμε τους στόχους, χωρίς να διαλύσουμε τη χώρα. Με δύο λόγια: Αυτά που πρέπει να γίνουν θα τα κάνουμε καλύτερα. Αυτά που δεν πρέπει να γίνουν, θα τους πείσουμε να τα αλλάξουμε. Και τους στόχους θα τους πιάσουμε. Αυτή η επαναδιαπραγμάτευση είναι ρεαλιστική…

Και κάτι ακόμα, φίλες και φίλοι,

Μην υποτιμάμε την Ελλάδα. Είναι πολύτιμη γεωπολιτικά. Και δυνητικά πλούσια. Η θέση της δεν άλλαξε, εξ αιτίας της κρίσης που περνάει τώρα. Ούτε το τεράστιο αναξιοποίητο δυναμικό της… Οι εταίροι μας τα γνωρίζουν όλα αυτά. Και σήμερα, με όλα όσα συμβαίνουν γύρω από την Ελλάδα, το τελευταίο που θέλουν, είναι να τη δουν να παραπαίει ή να λυγίζει. Η «μεταδοτικότητα» της κρίσης δεν είναι πια θεωρητικό ενδεχόμενο. Όλη η Ευρώπη, πλέον, βρίσκεται σε κρίση. Επομένως, μια πρόταση αξιόπιστη απέναντί τους, την έχουν ανάγκη κι εκείνοι. Κι αυτή την πρόταση φέρνουμε. Αλλά και μια πρόταση αξιόπιστη απέναντι στον Ελληνικό λαό. Ώστε να εμπιστευθεί ξανά την ηγεσία του. Και οι θυσίες του να πιάσουν τόπο. Το πρώτο που με ενδιαφέρει είναι η δική σας εμπιστοσύνη: Μαζί μπορούμε να κάνουμε θαύματα. Οι Έλληνες μπορούμε!

Η κυβέρνηση Παπανδρέου έχασε την εμπιστοσύνη του λαού οριστικά! Και γι’ αυτό η μόνη λύση είναι πια οι εκλογές! Ξέρετε καλά ότι δεν ζητούσα εκλογές από το πρωί ως το βράδυ. Και δεν εκβίασα εκλογές. Αλλά – καθαρές κουβέντες – η μόνη λύση σήμερα είναι να εκφραστεί ο λαός… Κι όσοι μιλούν για «συναίνεση» και εννοούν συγκυβέρνηση εδώ και τώρα, να θυμούνται: τέτοιες συγκυβερνήσεις είναι αδύναμες και εύθραυστες! Λύση σήμερα είναι οι εκλογές, όπου ο λαός θα δώσει ισχυρή εντολή για καθαρές λύσεις.

Πολύ περισσότερο, που αυτή τη στιγμή δεν βρίσκεται μόνο η Οικονομία μας σε κρίσιμη κατάσταση. Υπάρχουν και εντάσεις στα εθνικά θέματα. Δεν πολυμιλάει η κυβέρνηση γι’ αυτά. Ας γνωρίζει ο κ. Παπανδρέου ότι τα παρακολουθώ κάθε μέρα. Και την αντιδράσεις της Τουρκίας για τα πετρέλαια και τις αυξανόμενες προκλήσεις των Σκοπιανών, αλλά και τις νέες ευκαιρίες που ανοίγονται γεωπολιτικά για την Ελλάδα...Όλα αυτά, κατά μείζονα λόγο απαιτούν ισχυρές κυβερνήσεις.

Κυρίες και κύριοι,

Στις προηγούμενες εκλογές ο λαός ξεγελάστηκε με ψεύτικες υποσχέσεις. Το «λεφτά υπάρχουν» θα μείνει στην Ιστορία ως η τελευταία μεγάλη απάτη του μεταπολιτευτικού λαϊκισμού. Τώρα, όμως, τέλειωσαν τα ψέματα. Κι είναι ώρα να πάρει ο λαός τη μοίρα του στα χέρια του. Θα ζητήσω στις εκλογές ισχυρή εντολή για καθαρές λύσεις. Ξέρετε από πριν τι έχω σκοπό να κάνω. Και θέλω να με στηρίξετε για να τα κάνω. Από αυτή τη σχέση εμπιστοσύνης θα ξεκινήσει η Νέα Μεταπολίτευση.

Τέρμα οι εμμονές, τέρμα οι ψευδαισθήσεις, τέρμα τα φαντάσματα του παρελθόντος. Τέρμα η κυριαρχία των κυκλωμάτων, των ισχυρών, των επωνύμων, των συντεχνιών, των «τζακιών» και των «ημετέρων». Ήλθε η ώρα της Παραγωγής, της Δημιουργίας, της Ανταγωνιστικότητας, της Δικαιοσύνης, των ευκαιριών για όλους και της Αξιοκρατίας. Ώστε να πάρουμε, πράγματι, την Ελλάδα στα χέρια μας. Αυτό είναι η νέα Μεταπολίτευση! Και οι Έλληνες μπορούμε…

Με απενοχοποίηση της επιχειρηματικότητας! Γιατί, επί δεκαετίες τώρα, το επιχειρείν καταδιώκεται και απαξιώνεται στην Ελλάδα Και με εξωστρέφεια. Κυρίως με εξωστρέφεια! Με έμφαση στις εξαγωγές. Και το τονίζω αυτό από δω; Από τη Θεσσαλονίκη… Γιατί οι εξαγωγές είναι, αν θέλετε, και το προσωπικό μου στοίχημα…

Φίλες και φίλοι,

Ο κ. Παπανδρέου, σήμερα και λόγω της κρίσης, καθυστερημένα, «ανακάλυψε» ότι το εθνικό συμφέρον προηγείται του κομματικού. Εγώ το ανακάλυψα πριν από πολλά-πολλά χρόνια. Και το πλήρωσα για πολλά-πολλά χρόνια… Κύριε Παπανδρέου, δεν είμαστε όλοι ίδιοι!

Το λέω γιατί στην αρχή προσπάθησαν να απαξιώσουν τις προτάσεις μας. Μετά προσπάθησαν να τις «ενσωματώσουν», χωρίς να αλλάξουν τη λάθος Πολιτική τους. Μετά θέλησαν να βάλουν κι εμάς στο «κάδρο της αποτυχίας». Τώρα που απέτυχαν, προσπαθούν να πείσουν τον κόσμο ότι «όλοι ίδιοι είναι». Θέλουν αυτό να πιστέψετε για να μην αλλάξει τίποτε!

Ο κ. Παπανδρέου και το κόμμα του είπαν πολλά ψέματα. Αυτό είναι το μεγαλύτερο, αλλά και το τελευταίο! Ξέρουν ότι δεν είμαστε ίδιοι. Εγώ δεν παίζω τα δικά τους μικροπολιτικά παιγνίδια. Απευθύνομαι σε σας, σας κοιτάω στα μάτια και σας λέω: Δεν είμαστε όλοι ίδιοι! Έχετέ μου εμπιστοσύνη. Μαζί θα αλλάξουμε την Ελλάδα! Δεν σκύβουμε το κεφάλι… Οι Έλληνες μπορούμε!

Φίλες και φίλοι,

Ήμασταν πάντα ένας υπερήφανος λαός. Αυτή την υπερηφάνεια κανείς δεν μπορεί να την προσβάλει.

Θα ξαναπάρουμε τη χώρα μας στα χέρια μας. Θα ξαναστήσουμε την Ελλάδα, όρθια, ανταγωνιστική, ισχυρή και υπερήφανη. Όλα όσα σας είπα πριν, συνοψίζονται σε αυτό: Να ξαναπάρουμε τη χώρα μας στα χέρια μας! Άλλωστε, ο ίδιος ο πατέρας της Πολιτικής Ενοποίησης της Ευρώπης, ο Ζάκ Ντελόρ, έδωσε την πιο ξεκάθαρη απάντηση σε όποιους σήμερα ζητούν να σβήσουν την ταυτότητά μας:

Είπε λοιπόν ο Ντελόρ: «μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση το κάθε εθνικό κράτος είναι αναντικατάστατο και αδιαπραγμάτευτο!

Τώρα, λοιπόν, προέχει να ανακαλύψουμε ξανά το δημόσιο συμφέρον, το εθνικό μας συμφέρον, την ευρωπαϊκή μας προοπτική. Γιατί όλα αυτά κανείς δεν μπορεί να μας τα αφαιρέσει, αν εμείς τα κρατήσουμε γερά και τα ξαναστήσουμε στα πόδια τους. Και αυτό θα κάνουμε. Όλοι μαζί! Πέρα από τους διαχωρισμούς του παρελθόντος… Οι Έλληνες μπορούμε!

Απευθύνομαι σε όλους σας, ό,τι κι αν ψηφίζατε στο παρελθόν. Ξέρω ότι με όλη την οργή που έχετε μέσα σας, με όλη την απογοήτευση που νιώθετε, αυτό θέλετε πραγματικά: Να ξαναπάρουμε την Ελλάδα στα χέρια μας! Να γίνουμε οικονομία ανταγωνιστική, εξωστρεφής και παραγωγική. Να γίνουμε κοινωνία, δίκαιη, δημιουργική, ανοικτή, αλλά και με στέρεες αρχές και αξίες. Αυτό σας υπόσχομαι. Γι’ αυτά παλεύω. Αυτά μπορώ να σας υποσχεθώ. Τώρα που γκρεμίστηκαν οι ψευδαισθήσεις μιας κάλπικης ευημερίας με δανεικά, αυτό θέλει όλος ο Ελληνικός λαός. Κι αυτό θα καταφέρουμε όλοι μαζί! Οι Έλληνες μπορούμε!

Και κάτι ακόμα: Θα τα καταφέρουμε με τη βοήθεια του Θεού! Γιατί βρισκόμαστε όλοι σήμερα σε Πόλεμο επιβίωσης. Κι όπως ξέρετε, στα χαρακώματα δεν υπάρχουν άθεοι. Όλοι προσεύχονται!

Φίλες και φίλοι,

Με ρώτησαν χθες δύο νέα παιδιά: - Πρόεδρε, το δικό σου όνειρο για μας ποιο είναι;
Τους απαντώ απόψε: Το όνειρό μου έχει να κάνει με την Ελευθερία μας. Σε δέκα χρόνια, θα μας πάει ο χρόνος στο 2021. Και τότε θα γιορτάζουμε τα 200 χρόνια της Ελευθερίας μας. Τα 200 χρόνια από το δικό μας ’21, το 1821 του Έθνους και της καρδιάς μας. Το ’21 που τότε ύψωσε τη μικρή Ελλάδα σε άπιαστα επίπεδα δόξας και παγκόσμιου θαυμασμού.

Με ρωτάτε, λοιπόν, για το όνειρό μου. Απαντώ: Θα επιτρέψουμε ποτέ εμείς, οι πολίτες της ίδιας αυτής Πατρίδας, θα επιτρέψουμε ποτέ εμείς, αυτόν τον τόπο που άφησαν κληρονομιά οι γονείς μας και οι δικοί τους γονείς, θα επιτρέψουμε να γιορτάσει τα 200 χρόνια της Λευτεριάς της η Ελλάδα, οικονομικά δέσμια, κοινωνικά διαλυμένη και ψυχολογικά εξουθενωμένη; Σας κοιτώ στα μάτια και σας απαντώ: Ποτέ! Αυτό είναι το δικό μου όνειρο: Αντίσταση όλων των Ελλήνων, στη μοιρολατρία, στην ηττοπάθεια, στην ταπείνωση και τον εξευτελισμό. Ένα καινούργιο ξεκίνημα για την Αξιοπρέπεια της Πατρίδα μας: Για Επανεκκίνηση της Οικονομίας μας σήμερα, και της Ψυχολογίας της Κοινωνίας, ώστε να λυτρωθούμε από το χθες, ώστε τα νέα Ελληνόπουλα να κατακτήσουν το αύριο της Ελπίδας που τα περιμένει…

Η Επανεκκίνηση δεν αφορά μόνο την Οικονομία. Αφορά και την Ελλάδα και τους Έλληνες. Και το ηθικό τους και το φρόνημά τους και τις αξίες τους. Να ανακαλύψουμε τη δύναμή μας, να ανακαλύψουμε τις αρετές μας, να ξαναβρούμε τον εαυτό μας και την Ψυχή μας. να ξαναβρούμε την Ελλάδα που έχουμε μέσα μας!

Ο Οδυσσέας Ελύτης, για τις σκληρές ώρες που όλοι περνάμε σήμερα, μας έχει δώσει τη σωστή συμβουλή: «Από μας θα εξαρτηθεί το τελικό αποτέλεσμα… Από μας θα εξαρτηθεί ο Παράδεισος ή η Κόλαση που θα χτίσουμε. Η μοίρα μας βρίσκεται στα χέρια μας!».

Κυρίες και κύριοι, Οι Έλληνες μπορούμε! Και το δικαιούμαστε. Και το αξίζουμε… Ήλθε η ώρα να πάρουμε τη μοίρα μας στα χέρια μας! Γι’ αυτό, καλώ σε συστράτευση όλους τους Έλληνες… Όλους! Και τον καθένα ξεχωριστά!

ΣΧΟΛΙΑ

Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω

Ακολουθήστε το Alexandroupoli Online
Google News | Facebook | Twitter | Instagram | Linkedin | Pinterest

[ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ]$type=three$count=6$meta=0$snip=0$cate=0$rm=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$show=page$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

Όνομα

Αγγελίες,10,Αγροτικά,616,Αγωγοί,117,Αθλητικά,2052,Αλεξανδρούπολη,8661,Άμυνα,351,Ανακύκλωση,36,ΑΝΕΛ,58,Απεργίες,149,Άρθρα - Απόψεις,3029,Αστυνομικά,487,Αυτοδιοίκηση,3350,Αυτοδιοικητικές Εκλογές,859,Αυτοκίνητο,5,Αφιερώματα,235,Βαλκάνια,31,Βουλευτικές Εκλογές,484,Γελοιογραφίες,6,Γενικά,98,ΔΗΜΑΡ,22,Δημόσια Έργα,57,Δημόσιο,43,Διαδίκτυο,184,Διαμαρτυρίες,89,Διασκέδαση,38,Διδυμότειχο,708,Δράμα,117,Έβρος,18637,Εθελοντισμός,254,Εκδηλώσεις,2607,Εκκλησία,1241,Εκπαίδευση,1517,Ελλάδα,1323,Ελληνισμός,31,Ελληνοτουρκικά,347,Ενέργεια,72,Επιστήμες,13,Επιχειρήσεις,636,Εργασία,23,Εργασιακά,305,Ερευνα αγοράς,11,Ευρωεκλογές,71,Ευρώπη,121,Ζωή και Υγεία,329,Θράκη,766,Ιστορία,233,Καβάλα,196,Καιρός,35,Καταγγελίες,70,Καταναλωτικά,198,ΚΙΝΑΛ,29,ΚΚΕ,596,Κοινωνία,91,Κοινωνική Προσφορά,170,Κόσμος,679,ΛΑΕ,8,ΛΑΟΣ,19,Λήμνος,9,Μειονότητα,24,Μεταναστευτικό,147,Μόδα,8,Μουσική,198,ΝΔ,463,Ξάνθη,216,Οικολογία,345,Οικονομία,588,Ορεστιάδα,1531,Πανταζίδου,166,Παπανικολόπουλος,275,ΠΑΣΟΚ,277,Περιβάλλον,433,Περίεργα,9,Περιφέρεια ΑΜ-Θ,3912,Πολιτική,1504,Πολιτισμός,225,ΠΟΤΑΜΙ,24,Πρόσωπα,80,Προτεινόμενο,14,Πρώτο Θέμα,6225,Ροδόπη,420,Σαμοθράκη,672,Σαρσάκης,44,Σάτιρα,62,Σουφλί,570,Σπίτι,23,Συγκοινωνίες,289,Σύλλογοι,304,Συνέδρια,143,ΣΥΡΙΖΑ,411,Σχολείο,9,Τέχνες,116,Τεχνολογία,54,Τουρισμός,257,Τρίγωνο,71,Τυχερό,54,Υγεία,1107,Φέρες,399,Lifestyle,8,Media,305,Showbiz,19,
ltr
item
Alexandroupoli Online: H ομιλία του Προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά στη ΔΕΘ
H ομιλία του Προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά στη ΔΕΘ
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhjmHAfq5MBxjjTbIQ3CWLg8YepzReA2JrRZLPYODTJphBzR1ipvWC9yIX5-VQz1k4K5uIIaAzT6eLYDlAHyysAY_eJVfV5oY8iAhwBEBihm7tWc3cuwkaLDFNdkdxRtn5q8OPkYZ7Imjg/s200/samaras_deth_new1-480x0.JPG
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhjmHAfq5MBxjjTbIQ3CWLg8YepzReA2JrRZLPYODTJphBzR1ipvWC9yIX5-VQz1k4K5uIIaAzT6eLYDlAHyysAY_eJVfV5oY8iAhwBEBihm7tWc3cuwkaLDFNdkdxRtn5q8OPkYZ7Imjg/s72-c/samaras_deth_new1-480x0.JPG
Alexandroupoli Online
https://www.alexpolisonline.com/2011/09/live.html
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/2011/09/live.html
true
1602981175067084807
UTF-8
Loaded All Posts Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Περισσότερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Δείτε περισσότερα ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα. Να βάζετε τόνους στις λέξεις για καλύτερα αποτελέσματα. Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαΐου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαϊ Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα πριν 1 λεπτό πριν $$1$$ λεπτά πριν 1 ώρα πριν $$1$$ ώρες χθες πριν $$1$$ μέρες πριν $$1$$ εβδομάδες σχολίασε Ακόλουθοι Ακολουθήστε THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Πίνακας Περιεχομένων