Καμία άδεια δεν δόθηκε για εξόρυξη χρυσού στην Θράκη

Διαβάζουμε τις τελευταίες μέρες σε διάφορα blogs ότι δόθηκε η αδειοδότηση για την επένδυση χρυσού στην Θράκη!
Το περίεργο είναι ότι η "είδηση" αυτή, που παρουσιάζεται και σαν αποκλειστική, έχει διαρρεύσει από κύκλους που υποτίθεται ότι είναι κατά της συγκεκριμένης επένδυσης, από κύκλους που έχουν σχέση με κάποιους που επιτρέπουν στις συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου Αν. Μακεδονίας – Θράκης την ανάρτηση πανό κατά των χρυσωρυχείων, από κύκλους που έχουν σχέση, άμεση ή έμμεση, με αυτούς που υπογράφουν ψηφίσματα κατά της εξόρυξης και εκμετάλλευσης χρυσού στην Θράκη και στέλνουν επιστολές με τις οποίες ζητούν παρεμβάσεις για την αποτροπή αδειοδότησης της συγκεκριμένης επένδυσης...»

Επειδή η συγκεκριμένη "είδηση" αναπαράγεται, είτε από αφέλεια ή ασχετοσύνη είτε για άλλους λόγους, δημιουργώντας σύγχυση, εμείς ενημερώνουμε υπεύθυνα τους αναγνώστες μας, όπως προσπαθούμε να κάνουμε πάντα, ότι καμία άδεια δεν δόθηκε για εξόρυξη και εκμετάλλευση χρυσοφόρων κοιτασμάτων στην Θράκη και η υπόθεση, προς το παρόν, έχει ως εξής.

Όπως είχαμε γράψει τον Ιούλιο, είχαν αρχίσει να ενεργοποιούνται τα γρανάζια για την αδειοδότηση της επένδυσης των Χρυσωρυχείων Θράκης στο Πέραμα του Έβρου, μετά την αίτηση που υπέβαλε η εταιρία για να ενταχθεί το project στη διαδικασία fast track του Invest in Greece.

Μετά το τέλμα που βρισκόταν το όλο project από τον Σεπτέμβριο του 2009 για την έγκριση της προκαταρκτικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων από το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, το Invest in Greece προώθησε τον σχετικό φάκελο της επένδυσης.

Στις 12 Αυγούστου αναμενόταν να συνεδριάσει η Διυπουργική Επιτροπή με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων υπουργείων Οικονομίας, ΠΕΚΑ, Ανταγωνιστικότητας για να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο η αξιολόγηση της επένδυσης.

Τελικά, στις 12 Αυγούστου, ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου προχώρησε στη συγκρότηση οκταμελούς ειδικής επιτροπής, η οποία θα αναλάβει την αξιολόγηση περιβαλλοντικών μελετών και την περιβαλλοντική αδειοδότηση επενδύσεων που σχετίζονται με την εξόρυξη χρυσού τη χώρα μας. Πρόεδρος της επιτροπής ανέλαβε ο Επαμεινώνδας Τολέδης, προϊστάμενος της αρμόδιας υπηρεσίας του υπουργείου.

Στο σκεπτικό της απόφασης του ΥΠΕΚΑ, αναφέρεται ότι υπάρχει ανάγκη για σφαιρική και ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών θεμάτων σχετικά με την παραγωγή χρυσού στην Ελλάδα, λόγω της πολυπλοκότητας των έργων που αφορούν την παραγωγή του και της απαίτησης πολυεπιστημονικής προσέγγισης, καθώς και της εμπλοκής στις διαδικασίες περιβαλλοντικής αδειοδότησης των συγκεκριμένων έργων πολλών συναρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου.

Η συγκεκριμένη επιτροπή καλείται να εισηγηθεί στον κ. Παπακωνσταντίνου, προς υπογραφή, Σχέδιο θετικής γνωμοδότησης ή αρνητικής απόφασης προκαταρκτικής εκτίμησης και αξιολόγησης, Σχέδιο απόφασης έγκρισης ή μη έγκρισης περιβαλλοντικών όρων.

Μετά την καθολική άρνηση του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξανδρούπολης για την εξόρυξη χρυσού στο Πέραμα Έβρου και την κατηγορηματική αντίθεση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης στην οποιαδήποτε επενδυτική δραστηριότητα εκμετάλλευσης χρυσοφόρων κοιτασμάτων στην περιοχή, κάποιοι υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να παρακάμψει τις αντιδράσεις των τοπικών και επιστημονικών φορέων και να προωθήσει την επένδυση εξόρυξης χρυσού στο Πέραμα, με πρόσχημα την ύφεση.

Πριν λίγες μέρες ο Περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας – Θράκης Άρης Γιαννακίδης απέστειλε επιστολή προς τον Πρωθυπουργό με την οποία ζητά την προσωπική παρέμβαση του Γιώργου Παπανδρέου, ώστε να αποτραπεί το οποιοδήποτε ενδεχόμενο αδειοδότησης της συγκεκριμένης επένδυσης εξόρυξης χρυσού.

Να θυμίσουμε ότι ο Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου στις 18 Φεβρουαρίου στην Κομοτηνή είχε δηλώσει για το θέμα των μεταλλείων χρυσού: «Εσείς μπορείτε να αποφασίσετε για το εάν θα γίνει η επένδυση ή όχι. Μελετήστε όλα τα στοιχεία και αποφασίστε μόνοι σας. Εμείς, δεν θα σας επιβάλουμε το εργοστάσιο χρυσού εάν δεν το θέλετε».

Επίσης, το Περιφερειακό Συμβούλιο Αν. Μακεδονίας – Θράκης αποφάσισε να συσταθεί μία διαπαραταξιακή και διαθεσμική επιτροπή φορέων, που τις επόμενες μέρες θα κατεβεί στην Αθήνα για να ενημερώσει δια ζώσης την πολιτική ηγεσία, τα πολιτικά κόμματα της χώρας και τους αρχηγούς των κομμάτων, για την κατηγορηματική αντίθεση των τοπικών κοινωνιών πάνω στο ζήτημα.

Όλα δείχνουν ότι υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος με γνωμοδοτήσεις, προκαταρκτικές εκτιμήσεις, αξιολογήσεις, έγκριση ή μη περιβαλλοντικών όρων, παράλληλα με τις αντιδράσεις των τοπικών αυτοδιοικητικών και επιστημονικών φορέων, περιβαλλοντικών οργανώσεων κ.α.

ΣΧΟΛΙΑ

Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω

BLOGGER: 5 σχόλια
 1. Αγαπητό Alexandroupoli online, συμφωνώ σε όσα γράφεις στην ανάρτησή σου για το θέμα του χρυσού, έτσι έχουν τα πράγματα. Μια διόρθωση μόνο: "Δεν έχουν διαρρεύσει από κύκλους που υποτίθεται ότι είναι κατά της συγκεκριμένης επένδυσης, από κύκλους που έχουν σχέση με αυτούς που επιτρέπουν στις συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου Αν. Μακεδονίας – Θράκης την ανάρτηση πανό κατά των χρυσωρυχείων, από κύκλους που έχουν σχέση, άμεση ή έμμεση, με αυτούς που υπογράφουν ψηφίσματα κατά της εξόρυξης και εκμετάλλευσης χρυσού στην Θράκη και στέλνουν επιστολές με τις οποίες ζητούν παρεμβάσεις για την αποτροπή αδειοδότησης της συγκεκριμένης επένδυσης...», αλλά από την ίδια την εταιρεία των χρυσοθήρων όπου διαδίδουν: "στελέχη της εταιρίας έχουν ήδη ενημερωθεί για τις προθέσεις της κυβέρνησης και συγκεντρώνουν στοιχεία και έγγραφα για την κατάθεση του ολοκληρωμένου φακέλου προς την οριστική έγκριση της επένδυσης!!!". Άλλωστε το τελευταίο διάστημα είναι σε εξέλιξη ένα "χοντρό" επικοινωνιακό παιχνίδι της εταιρείας για να καταφέρουν από τη μιά να δώσουν την εντύπωση ότι δεν υπάρχουν πλέον οι αντιδράσεις που υπήρχαν από την κοινωνία και από την άλλη με συνεχείς διαρροές του τύπου: "έρχεται η αδειοδότηση", "σήμερα η αδειοδότηση", "αύριο η αδειοδότηση" κτλ, να δημιουργήσουν στον πολίτη την ψυχολογία ότι το θέμα τελείωσε, ώστε να μετριάσουν τις ανντιδράσεις στην περίπτωση που όλα αυτά είναι αλήθεια. Δυστυχώς στο παιχνίδι αυτό συμμετέχουν και τοπικά πρόσωπα!!! (κανάλια, δημοσιογράφοι, εφημερίδες, ραδιόφωνα, υψηλά κομματικά στελέχη, πολιτικά πρόσωπα και κάποιοι "παράγοντες" της αγοράς που ενώ εκπροσωπούν τον φορέα τους λειτουργούν ατομικά εκφράζοντας την προσωπική τους άποψη). Κάποια στιγμή πρέπει στην ιστορία αυτή να ακουστούν και ονόματα... για να μάθουν όλοι πως έχει στηθεί εδώ και χρόνια η ιστορία του χρυσού, ποιό ρόλο έχουν διαδραματίσει συγκεκριμένα πρόσωπα, ποιό το "όφελος" συγκεκριμένων ανθρώπων, ποιοί και γιατί είναι αυτοί που εμφανίζονται ως "αγανακτησμένοι υπέρ του χρυσού" και τότε θα γελάσει και ο κάθε πικραμένος!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Μπράβο ρε μάγκες για την σωστή ενημέρωση. Ετσι έχουν τα πράγματα και συμφωνώ με τον 11:52 π.μ. γιά το επικοινωνιακό παιχνίδι που παίζεται και την παραπληροφόρηση που υπάρχει......

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Έχει δικαίωμα ο απλός κόσμος της πόλης μας να μάθει την αλήθεια επιτέλους. Παραπληροφόρηση και "συμφέροντα" υπάρχει και από αυτούς που είναι αρνητικοί με την επένδυση. Εφόσον δεν φοβούνται τίποτα και είναι σίγουροι για την "αλήθεια" που υπερασπίζονται τόσο ένθερμα, να γίνουν ανοιχτές ενημερώσεις, διάλογος, ακόμα και δημοψήφισμα. Καμία πλειοψηφία δεν είναι δεδομένη μέχρι να αποδειχθεί. Πολλοί βγαίνουν και αυταρχικά δηλώνουν οτι εκπροσωπούνε την τοπική κοινωνία χωρίς επιχειρήματα, χωρίς εξειδικευμένες γνώσεις και χωρίς έργα για να αποδείξουν τις περιβαλλοντικά ευαίσθητες προθέσεις τους. Μόνο λόγια δηλαδή.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. συμφωνω απολύτως με το 1ο σχολιο !!
  τα λεει ολα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Πήρε κανείς επίσημη ανακοίνωση απο την εταιρία; Τηλεφώνησε κανείς στα γραφεία τους και επιβεβαίωσε την πληροφορία; το μόνο "χοντρό" επικοινωνιακό παιχνίδι το παίζει ο δήμαρχος. η στάση σκοταδισμού έτσι ώστε να μην μαθαίνουμε εμείς την αλήθεια για το έργο τελικά είναι εντελώς ανεύθυνη. πρώτος αυτός έχει την ευθύνη να μας αποδείξει και να μας ενημερώσει με επιχειρήματα. οι χαμηλού επιπέδου και περιεχομένου δικηγορικές αγορεύσεις του περί παντώς επιστητού πάντα με το ίδιο ύφος μπορεί να πείθουν μερικούς αλλά όχι και όλους. Ίσως ούτε κάν την πλειοψηφία. Έχουμε πρόβλημα.

  ΑπάντησηΔιαγραφήΑκολουθήστε το Alexandroupoli Online
Google News | Facebook | Twitter | Instagram | Linkedin | Pinterest

[ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ]$type=three$count=6$meta=0$snip=0$cate=0$rm=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$show=page$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

Όνομα

Αγγελίες,9,Αγροτικά,564,Αγωγοί,117,Αθλητικά,2015,Αλεξανδρούπολη,8067,Άμυνα,328,Ανακύκλωση,33,ΑΝΕΛ,58,Απεργίες,140,Άρθρα - Απόψεις,2985,Αστυνομικά,486,Αυτοδιοίκηση,3137,Αυτοδιοικητικές Εκλογές,814,Αυτοκίνητο,4,Αφιερώματα,233,Βαλκάνια,31,Βουλευτικές Εκλογές,484,Γελοιογραφίες,6,Γενικά,91,ΔΗΜΑΡ,22,Δημόσια Έργα,57,Δημόσιο,43,Διαδίκτυο,181,Διαμαρτυρίες,89,Διασκέδαση,38,Διδυμότειχο,651,Δράμα,114,Έβρος,17727,Εθελοντισμός,246,Εκδηλώσεις,2423,Εκκλησία,1191,Εκπαίδευση,1393,Ελλάδα,1274,Ελληνισμός,31,Ελληνοτουρκικά,346,Ενέργεια,63,Επιστήμες,13,Επιχειρήσεις,618,Εργασία,22,Εργασιακά,274,Ερευνα αγοράς,11,Ευρωεκλογές,38,Ευρώπη,119,Ζωή και Υγεία,320,Θράκη,683,Ιστορία,216,Καβάλα,183,Καιρός,33,Καταγγελίες,70,Καταναλωτικά,195,ΚΙΝΑΛ,29,ΚΚΕ,534,Κοινωνία,86,Κοινωνική Προσφορά,170,Κόσμος,664,ΛΑΕ,8,ΛΑΟΣ,19,Λήμνος,9,Μειονότητα,24,Μεταναστευτικό,146,Μουσική,197,ΝΔ,458,Ξάνθη,203,Οικολογία,329,Οικονομία,578,Ορεστιάδα,1391,Πανταζίδου,159,Παπανικολόπουλος,270,ΠΑΣΟΚ,270,Περιβάλλον,405,Περίεργα,9,Περιφέρεια ΑΜ-Θ,3723,Πολιτική,1436,Πολιτισμός,217,ΠΟΤΑΜΙ,24,Πρόσωπα,80,Προτεινόμενο,10,Πρώτο Θέμα,5918,Ροδόπη,391,Σαμοθράκη,651,Σάτιρα,62,Σουφλί,504,Σπίτι,23,Συγκοινωνίες,285,Σύλλογοι,299,Συνέδρια,130,ΣΥΡΙΖΑ,408,Σχολείο,9,Τέχνες,116,Τεχνολογία,52,Τουρισμός,251,Τρίγωνο,53,Τυχερό,51,Υγεία,1033,Φέρες,379,Χηλή,39,Χρυσή Αυγή,8,Lifestyle,8,Media,304,Showbiz,19,
ltr
item
Alexandroupoli Online: Καμία άδεια δεν δόθηκε για εξόρυξη χρυσού στην Θράκη
Καμία άδεια δεν δόθηκε για εξόρυξη χρυσού στην Θράκη
http://2.bp.blogspot.com/-ZSShNFXqI8o/TkhmCWXhfVI/AAAAAAAAH-w/ejbR83Sl7To/s200/xrysos.jpg
http://2.bp.blogspot.com/-ZSShNFXqI8o/TkhmCWXhfVI/AAAAAAAAH-w/ejbR83Sl7To/s72-c/xrysos.jpg
Alexandroupoli Online
https://www.alexpolisonline.com/2011/08/blog-post_7790.html
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/2011/08/blog-post_7790.html
true
1602981175067084807
UTF-8
Loaded All Posts Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Περισσότερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Δείτε περισσότερα ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα. Να βάζετε τόνους στις λέξεις για καλύτερα αποτελέσματα. Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαΐου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαϊ Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα πριν 1 λεπτό πριν $$1$$ λεπτά πριν 1 ώρα πριν $$1$$ ώρες χθες πριν $$1$$ μέρες πριν $$1$$ εβδομάδες σχολίασε Ακόλουθοι Ακολουθήστε THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Πίνακας Περιεχομένων