Η "νέα" σύνθεση της κυβέρνησης Παπανδρέου

Ανασχηματισμός των βαρώνων και της τρόικας
Εκτός κυβέρνησης ο Γιώργος Ντόλιος, Υφυπουργός Δικαιοσύνης ο Γιώργος Πεταλωτής

Απομάκρυνση του Γιώργου Παπακωνσταντίνου από το υπουργείο Οικονομικών (αναλαμβάνει το υπουργείο Περιβάλλοντος), αναβάθμιση του Ευάγγελου Βενιζέλου και ανακατατάξεις στα χαρτοφυλάκια ήταν ουσιαστικά η απόφαση του πρωθυπουργού για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, που ανακοινώθηκε σήμερα το πρωί.

Δύο θέσεις αντιπροέδρων, με τους Θ. Πάγκαλο και Ε. Βενιζέλο, ο οποίος επιπλέον αναλαμβάνει την «ηλεκτρική καρέκλα» του υπουργείου Οικονομικών. Εκτός: η Λούκα Κατσέλη, η Τίνα Μπιρμπίλη, ο Δημήτρης Δρούτσας.

Η νέα κυβέρνηση: ...»

Πρωθυπουργός: Γιώργος Παπανδρέου

Αντιπρόεδροι Κυβέρνησης: Θεόδωρος Πάγκαλος, Ευάγγελος Βενιζέλος

Υπουργός Εσωτερικών: Χάρης Καστανίδης
Υφυπουργός: Πάρις Κουκουλόπουλος

Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης: Δημήτρης Ρέππας
Υφυπουργός: Παντελής Τζωρτζάκης
Υφυπουργός: Ντίνος Ρόβλιας

Υπουργός Οικονομικών: Ευάγγελος Βενιζέλος
Αναπληρωτής υπουργός: Φίλιππος Σαχινίδης
Αναπληρωτής υπουργός: Παντελής Οικονόμου

Υπουργός Εξωτερικών: Σταύρος Λαμπρινίδης
Αναπληρώτρια Υπουργός: Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου
Υφυπουργός: Δημήτρης Δόλλης

Υπουργός Εθνικής Άμυνας: Πάνος Μπεγλίτης
Υφυπουργός: Κώστας Σπηλιόπουλος

Υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας: Μιχάλης Χρυσοχοΐδης
Αναπληρωτής Υπουργός: Χάρης Παμπούκης
Αναπληρωτής Υπουργός: Σωκράτης Ξυνίδης
Υφυπουργός: Θάνος Μωραΐτης

Υπουργείο Περιβάλλοντος: Γιωργός Παπαπακωνσταντίνου
Αναπληρωτής Υπουργός: Νίκος Σηφουνάκης
Υφυπουργός: Γιάννης Μανιάτης

Υπουργός Παιδείας, Δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων: Αννα Διαμαντοπούλου
Αναπληρωτής Υπουργός: Φώφη Γεννηματά
Υφυπουργός: Εύη Χριστοφιλοπούλου

Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων: Γιάννης Ραγκούσης
Υφυπουργός: Γιάννης Μαγκριώτης

Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης: Γιώργος Κουτρουμάνης
Υφυπουργός: Γιάννης Κουτσούκος

Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης: Ανδρέας Λοβέρδος
Υφυπουργός: Μιχάλης Τιμοσίδης
Υφυπουργός: Χρήστος Αΐδόνης
Υφυπουργός: Μάρκος Μπόλαρης

Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: Κώστας Σκανδαλίδης
Υφυπουργός: Γιάννης Δριβελέγκας

Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Μιλτιάδης Παπαϊωάννου
Υφυπουργός: Γιώργος Πεταλωτής

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Χρήστος Παπουτσής
Υφυπουργός: Μιχάλης Όθωνας

Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού: Παύλος Γερουλάνος
Υφυπουργός: Γιώργος Νικητιάδης

Υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος: Ηλιας Μόσιαλος

Κυβερνητική Επιτροπή: Ευάγγελος Βενιζέλος, Δημήτρης Ρέππας, Χάρης Καστανίδης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Αννα Διαμαντοπούλου, Γιάννης Ραγκούσης, Ανδρέας Λοβέρδος, Κώστας Σκανδαλίδης και Χρήστος Παπουτσής.

Η «ακτινογραφία» της νέας κυβέρνησης:

Η νέα κυβέρνηση αποτελείται από 41 μέλη (7 λιγότερα μέλη από την προηγούμενη).

Σε επίπεδο υπουργών, από την κυβέρνηση απομακρύνθηκαν η Λούκα Κατσέλη, η Τίνα Μπιρμπίλη, ο Δημήτρης Δρούτσας, ο Τηλέμαχος Χυτήρης και ο Γιάννης Διαμαντίδης.

Από το υπουργείο Παιδείας απομακρύνθηκε ο Γιάννης Πανάρετος, από το υπουργείο Εξωτερικών ο Σπύρος Κουβέλης, από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης η Μιλένα Αποστολάκη, από το υπουργείο Εργασίας η Άννα Νταλάρα, από το υπουργείο Εσωτερικών η Θεοδώρα Τζάκρη και ο Γιώργος Ντόλιος, από το υπουργείο Υποδομών ο Σπύρος Βούγιας, από το υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων η Ελπίδα Τσουρή, από το υπουργείο Οικονομικών ο Δημήτρης Κουσελάς, από το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης ο Παναγιώτης Ρήγας και από το υπουργείο Εργασίας ο Βασίλης Κεγκέρογλου.

Μεταξύ των νέων προσώπων στην κυβέρνηση είναι οι: Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, Σταύρος Λαμπρινίδης, Ηλίας Μόσιαλος, Παντελής Οικονόμου, Πάρις Κουκουλόπουλος, Παντελής Τζωρτζάκης, Μάρκος Μπόλαρης, Γιάννης Δριβελέγκας και Κώστας Σπηλιόπουλος.

Αναβάθμιση για τον Γιώργο Κουτρουμάνη, που από αναπληρωτής υπουργός αναλαμβάνει τη θέση του υπουργού Εργασίας.

Η συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση που ζητά ο πρωθυπουργός θα αρχίσει στη Βουλή την Κυριακή και θα ολοκληρωθεί με ονομαστική ψηφοφορία τα μεσάνυχτα της Τρίτης.


Ανασχηματισμός των βαρώνων και της τρόικας

“Υπουργός Οικονομίας ένας καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου;» αναρωτήθηκε ένας ξένος τραπεζίτης, μόλις άκουσε ότι ο κ. Βενιζέλος αναλαμβάνει νέος «τσάρος» της Οικονομίας.

Και συνέχισε πικρόχολα, «είναι αστείο ένας θιασώτης της υγιεινής διατροφής να έχει δεξιά και αριστερά του δυο …ευτραφείς αντιπροέδρους!».

Κατά τα άλλα είναι προφανές ότι έχουμε να κάνουμε με μια συγκυβέρνηση Παπανδρέου – Βενιζέλου. Φαίνεται δηλαδή ότι χθες το μεσημέρι, κι ενώ έφευγαν ο ένας μετά τον άλλο οι βουλευτές, υπήρξε συμφωνία μεταξύ των δύο κορυφαίων του ΠΑΣΟΚ. «Μη με ρίξεις, στήριξέ με και θα γίνεις και επίσημα το νούμερο 2» του είπε ο πρωθυπουργός. Κορόιδο ήταν να πει όχι ο Ευ. Βενιζέλος ο οποίος αντιλαμβάνεται ότι ο Γιώργος Παπανδρέου έχει βραχύ πολιτικό βίο, είτε ως πρωθυπουργός είτε ως αρχηγός του ΠΑΣΟΚ;

Το γεγονός ότι ο κ. Βενιζέλος αναλαμβάνει τσάρος, γίνεται υπερ-αντιπρόεδρος και έχει κορυφαίο ρόλο στην κυβερνητική επιτροπή, δείχνει ακριβώς ότι υπήρξε deal κάτω από το τραπέζι. Από την άλλη, φυσικά, ο πρωθυπουργός δίνει το πιο καυτό υπουργείο σε έναν «αντίπαλο», επομένως δεν αποκλείεται να γυρίσει μπούμερανγκ για το κ. Βενιζέλο αυτή η ανάληψη της θέση του υπουργού Οικονομίας.

Ο κ. Παπανδρέου ώδινεν όρος και έτεκεν μυν καθώς δεν τόλμησε να δώσει νέα πνοή στη χώρα βάζοντας νέους ανθρώπους, έστω και τεχνοκράτες. Σε μια κυβέρνηση ισορροπιών επέλεξε μια σκληρή κομματική σύνθεση καθώς μόνο έτσι θα μπορούσε να κρατήσει το κόμμα του το οποίο χθες διαλύθηκε.

Κατά τα λοιπά, ο ανασχηματισμός μοιάζει με το παιχνίδια με τις μουσικές καρέκλες. Οι ίδιοι άνθρωποι απλά άλλαξαν θέσεις και μπήκαν και κάποιοι καινούριοι δήθεν για ανανέωση.

Τα βασικά χαρακτηριστικά της …φαρσοκωμωδίας που κατέληξε σ’ αυτόν τον ανασχηματισμό συμβιβασμών και ισορροπιών είναι τα εξής:

1. Έγιναν δεκτές οι βασικές εισηγήσεις της τρόικας καθώς απομακρύνθηκαν (Κατσέλη, Μπιρμπίλη) ή μετακινήθηκαν (Ρέππας) οι μη συνεργάσιμοι υπουργοί.

2. Ο Πρωθυπουργός ουσιαστικά συμβιβάστηκε με τους βαρόνους του κόμματος και …συγκυβερνά πλέον μαζί τους.

3. Χάριν εντυπώσεων απομακρύνθηκαν μερικοί «κηπουροί» αν και βολεύτηκαν κάπου άλλου (ο κ. Δρούτσας πάει στην Ευρωβουλή). Ουσιαστικά τα μόνα …θύματα είναι η κα Μπιρμπίλη και ο κ. Πανάρετος.

4. Ο Πρωθυπουργός διατηρεί τον έλεγχο στους τομείς Εξωτερικών (Λαμπρινίδης), Άμυνας (Μπεγλίτης), Πολιτισμού (Γερουλάνος), Ενέργειας και Περιβάλλοντος (Παπακωνσταντίνου).

5. Ο κ. Παπανδρέου δεν …τόλμησε να αναμετρηθεί με υπουργούς που προκαλούν ζημιά στην εικόνα του (Πάγκαλος) ή διαφωνούν με το Μνημόνιο (Παπουτσής).

6. Τέλος, η δέσμευση για ένα μικρό και ευέλικτο σχήμα, έμεινε πάλι στα χαρτιά.

7. Με τις νέες αλλαγές στη δομή της κυβέρνησης και την αναδιανομή αρμοδιοτήτων θα έχουμε πάλι τα γνωστά φαινόμενα της απορρύθμισης για άγνωστο χρονικό διάστημα.

Συμπέρασμα:
Ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε έναν ανασχηματισμό υπό την πίεση των βαρώνων. Στον τομέα της οικονομίας την καυτή πατάτα παραλαμβάνει ο βασικός πολιτικός του αντίπαλος. Όμως, ο Πρωθυπουργός συνεχίζει να ελέγχει με τους ανθρώπου του, τους κρίσιμους τομείς Άμυνας και Εξωτερικών, αλλά και εκεί όπου θα γίνουν τα μεγάλα deals.

Επισημαίνουμε:
Τι σχέση μπορεί να έχει ο Γ. Παπακωνσταντίνου με το Περιβάλλον, κανείς δεν το ξέρει. Ίσως τον έβαλε εκεί για να τον προστατέψει και να ηρεμήσει από τα τόσα προβλήματα που είχε τόσους μήνες.

Ο Ηλίας Μόσιαλος που αναλαμβάνει κυβερνητικός εκπρόσωπος, ήταν ο μοναδικός βουλευτής που είχε αναλάβει επικεφαλής κυβερνητικής επιτροπής (της “επιτροπής σοφών” για την Υγεία. Τον προετοίμαζαν δηλαδή από καιρό για κυβερνητικά αξιώματα.

Ενδιαφέρουσα η επιλογή Λαμπρινίδη στο υπουργείο Εξωτερικών καθώς είναι χαμηλών τόνων άνθρωπος. Πολύ ενδιαφέρον εθνικά ότι ο μέχρι πρότινος υπουργός Εξωτερικών, Δ. Δρούτσας, πάει στη θέση του Στ. Λαμπρινίδη, δηλαδή επικεφαλής των ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ.

Επίσης, θα πρέπει να σημειωθεί το «κλάδεμα» των Κηπουρών, εκτός από τον Γερουλάνο ο οποίος πάντως παρέμεινε σε ένα υπουργείο χαμηλών προσδοκιών.

Η απομάκρυνση του φίλου του πρωθυπουργού, Γ. Πανάρετου, ίσως ηρεμήσει την κατάσταση στα Πανεπιστήμια καθώς ο τέως υφυπουργός είχε σηκώσει θύελλα διαμαρτυριών για τις… ταλιμπανικές μεθόδους του, αν και ξεσκέπασε αρκετά «γκρίζα» σημεία της Παιδείας. Ικανοποιείται επίσης και η κ. Διαμαντοπούλου, άλλο πουλέν της διαδοχής.

Η υπουργοποίηση Π. Οικονόμου και Π. Κουκουλόπουλου είναι «βόλεμα» ανθρώπων του Βενιζέλου.

Όσο για το πόσο μπορεί μια κυβέρνηση σαν αυτή να είναι αποτελεσματική, μάλλον, θα απογοητευτούν όσοι το περιμένουν. Το πρόβλημα το έχουμε ξαναπεί δεν είναι τα πρόσωπα αλλά οι πολιτικές. Σωτηρία χρειάζεται η χώρα, όχι σωτήρες όπως είπε χθες ο κ. Ρέππας.

Τελικά ο ΓΑΠ κατάφερε την συναίνεση στην κυβέρνησή του.

Κ.Ρ. – Α.Ψ. – Π.Ζ.

ΣΧΟΛΙΑ

Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω

Ακολουθήστε το Alexandroupoli Online
Google News | Facebook | Twitter | Instagram | Linkedin | Pinterest

[ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ]$type=three$count=6$meta=0$snip=0$cate=0$rm=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$show=page$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

Όνομα

Αγγελίες,10,Αγροτικά,606,Αγωγοί,117,Αθλητικά,2045,Αλεξανδρούπολη,8473,Άμυνα,347,Ανακύκλωση,34,ΑΝΕΛ,58,Απεργίες,146,Άρθρα - Απόψεις,3014,Αστυνομικά,486,Αυτοδιοίκηση,3306,Αυτοδιοικητικές Εκλογές,859,Αυτοκίνητο,5,Αφιερώματα,235,Βαλκάνια,31,Βουλευτικές Εκλογές,484,Γελοιογραφίες,6,Γενικά,95,ΔΗΜΑΡ,22,Δημόσια Έργα,57,Δημόσιο,43,Διαδίκτυο,182,Διαμαρτυρίες,89,Διασκέδαση,38,Διδυμότειχο,687,Δράμα,114,Έβρος,18352,Εθελοντισμός,253,Εκδηλώσεις,2527,Εκκλησία,1218,Εκπαίδευση,1482,Ελλάδα,1305,Ελληνισμός,31,Ελληνοτουρκικά,347,Ενέργεια,69,Επιστήμες,13,Επιχειρήσεις,632,Εργασία,23,Εργασιακά,294,Ερευνα αγοράς,11,Ευρωεκλογές,42,Ευρώπη,119,Ζωή και Υγεία,326,Θράκη,750,Ιστορία,228,Καβάλα,191,Καιρός,35,Καταγγελίες,70,Καταναλωτικά,196,ΚΙΝΑΛ,29,ΚΚΕ,576,Κοινωνία,90,Κοινωνική Προσφορά,170,Κόσμος,672,ΛΑΕ,8,ΛΑΟΣ,19,Λήμνος,9,Μειονότητα,24,Μεταναστευτικό,146,Μόδα,8,Μουσική,197,ΝΔ,463,Ξάνθη,213,Οικολογία,340,Οικονομία,586,Ορεστιάδα,1483,Πανταζίδου,164,Παπανικολόπουλος,274,ΠΑΣΟΚ,274,Περιβάλλον,421,Περίεργα,9,Περιφέρεια ΑΜ-Θ,3872,Πολιτική,1472,Πολιτισμός,221,ΠΟΤΑΜΙ,24,Πρόσωπα,80,Προτεινόμενο,8,Πρώτο Θέμα,6139,Ροδόπη,413,Σαμοθράκη,666,Σαρσάκης,42,Σάτιρα,62,Σουφλί,552,Σπίτι,23,Συγκοινωνίες,286,Σύλλογοι,303,Συνέδρια,138,ΣΥΡΙΖΑ,411,Σχολείο,9,Τέχνες,116,Τεχνολογία,52,Τουρισμός,256,Τρίγωνο,61,Τυχερό,53,Υγεία,1089,Φέρες,391,Lifestyle,8,Media,305,Showbiz,19,
ltr
item
Alexandroupoli Online: Η "νέα" σύνθεση της κυβέρνησης Παπανδρέου
Η "νέα" σύνθεση της κυβέρνησης Παπανδρέου
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEioSsPIREIU355s2WpWVYHEAxjggPH81JKwdafpnc4QYzXCWvgl6PWEEcIIYvTjBW2-KeXlYcEduBEovauyYKZ6VCJEwwVz_2zaUTgD52GXNVo2Ajh-Q-59P6MKjT7n8DIt6u6_myCOFvxC/s320/papandreou-venizelos.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEioSsPIREIU355s2WpWVYHEAxjggPH81JKwdafpnc4QYzXCWvgl6PWEEcIIYvTjBW2-KeXlYcEduBEovauyYKZ6VCJEwwVz_2zaUTgD52GXNVo2Ajh-Q-59P6MKjT7n8DIt6u6_myCOFvxC/s72-c/papandreou-venizelos.jpg
Alexandroupoli Online
https://www.alexpolisonline.com/2011/06/blog-post_4272.html
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/2011/06/blog-post_4272.html
true
1602981175067084807
UTF-8
Loaded All Posts Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Περισσότερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Δείτε περισσότερα ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα. Να βάζετε τόνους στις λέξεις για καλύτερα αποτελέσματα. Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαΐου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαϊ Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα πριν 1 λεπτό πριν $$1$$ λεπτά πριν 1 ώρα πριν $$1$$ ώρες χθες πριν $$1$$ μέρες πριν $$1$$ εβδομάδες σχολίασε Ακόλουθοι Ακολουθήστε THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Πίνακας Περιεχομένων