Έσπειραν άνεμους και θα θερίσουν θύελλες

Ποιοι ήθελαν αίμα στη σημερινή πορεία; - Νέου τύπου δακρυγόνα κατά των διαδηλωτών
Φωτογραφίες και βίντεο από τα επεισόδια στην Αθήνα


Ένα χρόνο από τότε που τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή του στον εμπρησμό της Marfin, ένα νέο παιδί, 31 ετών δίνει μάχη με το θάνατο.

Το 2010 τους υπαλλήλους της τράπεζας δολοφόνησαν κάποιοι, όπως είπαν, αναρχικοί, μπαχαλάκηδες ή κάποιοι ανόητοι ψευτοαντιεξουσιαστές.

Ορθώς ο χαμός των τριών παιδιών συγκλόνισε το Πανελλήνιο, έγινε μέγα θέμα κι ένα χρόνο μετά η τηλεόραση τίμησε δεόντως τη μνήμη τους. Ένα μελανό σημείο: Η Αστυνομία ακόμη και σήμερα δεν είναι σε θέση να βρει τους δολοφόνους τους. Προσαγωγές κάνει, αλλά συλλήψεις ποτέ...»

Μετά από ένα χρόνο, ο άτυχος νεαρός βρέθηκε τη λάθος στιγμή στο λάθος σημείο. Φέρεται να ξυλοκοπήθηκε άγρια και να δέχθηκε χτυπήματα στο κεφάλι, λίγα μέτρα από εκεί που σκοτώθηκαν οι υπάλληλοι της Marfin.

Αυτή τη φορά, όμως, δεν είναι οι μπαχαλάκηδες οι δράστες. Είναι αστυνομικοί, άνθρωποι με στολές, με ονόματα, με διακριτικά στις στολές τους. Άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. που είχαν λάβει διαταγές να μη χαλάσει η εικόνα της Ελλάδας, την ημέρα που η τρόικα κάνει βόλτες στα υπουργεία.

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει διατάξει Ένορκη Διοικητική Εξέταση. Ποιος όμως πιστεύει ότι θα βρεθούν οι ένοχοι; Αυτοί που έχουν στείλει σε κώμα στην εντατική ένα νέο παιδί; Άραγε θα υπάρξει ανάλογη καθυστέρηση στις έρευνες ή επιτέλους θα έχει κάποιος το φιλότιμο να πει στους γονείς αυτού του παιδιού ποιοι αστυνομικοί και γιατί έστειλαν το γιό τους στο νοσοκομείο;

Μακάρι η υγεία του να βελτιωθεί το ταχύτερο. Πολύ φοβούμαστε όμως ότι στην κυβέρνηση όπως έστρωσαν θα κοιμηθούν. Και αν υπάρξουν θύματα σ’ αυτή την πάλη, τότε θα έχουμε νέα Δεκεμβριανά. Και θα είναι πολύ χειρότερα διότι τώρα ο κόσμος είναι και πεινασμένος και απογοητευμένος.

Έσπειραν άνεμους και θα θερίσουν θύελλες.

Ποιοι ήθελαν αίμα στη σημερινή πορεία;

Σαφείς εντολές για αστραπιαία και άκρως βίαιη διάλυση της σημερινής πορείας, με την παραμικρή αφορμή, είχαν λάβει οι πρωτοφανείς ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ. Το συμπέρασμα αυτό συνθέτουν τα εξής στοιχεία:

1. Ήδη από χτες, αξιωματικοί της ΕΛΑΣ και απλοί αστυνομικοί ανέφεραν σε δημοσιογράφους και συγγενείς τους ότι οι εντολές που είχαν δοθεί από την ηγεσία της ΕΛΑΣ, ήταν να βρίσκονται όλες οι αστυνομικές δυνάμεις σε “κόκκινο συναγερμό”, σε απόλυτη επιφυλακή, εξαιτίας των φόβων για επεισόδια. Άραγε, με βάση ποιο “πολιτικό” σκεπτικό η ηγεσία της ΕΛΑΣ (από πότε απέκτησε και πολιτικό σκεπτικό;) θεωρούσε ως δεδομένο ότι θα γίνουν επεισόδια; Είναι φανερό ότι τις οδηγίες τις είχαν λάβει από την πολιτική τους ηγεσία, την κυβέρνηση. Εάν πάντως, οι αρμόδιοι αξιωματικοί έδειξαν υπερβάλλοντα ζήλο, ήρθε η ώρα να πέσουν κεφάλια.

2. Οι δυνάμεις των ΜΑΤ που “συνόδευαν” την πορεία ήταν από τις μεγαλύτερες που παρουσιάστηκαν εδώ και ενάμιση χρόνο, οπότε ξεκίνησαν οι αντι-μνημονιακές κινητοποιήσεις. Εξίσου μεγάλες αστυνομικές δυνάμεις υπήρχαν σε στενά, στο κέντρο της Αθήνας.

3. Χρησιμοποίησαν μαζικά, και υπερβολικά, δακρυγόνα νέου τύπου, πολλαπλά δακρυγόνα, που οι ίδιοι οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ λένε ότι ήταν απαράδεκτο να τα χρησιμοποιήσουν μέσα σε κατοικημένες περιοχές, αφού αυτά προορίζονται για ανοικτούς χώρους. Η χρήση τους ήταν θεαματικά δυσανάλογη για τα μικρής έκτασης επεισόδια, που προκλήθηκαν. Να σημειωθεί ότι σήμερα το κλίμα στην πορεία ήταν υποτονικό και τίποτε δεν έδειχνε, όπως άλλες φορές, ότι υπήρχαν ομάδες διατεθειμένες για μαζικά επεισόδια. Άλλωστε, ήταν φανερό ότι ούτε το κατάλληλο εξοπλισμό (μολότοφ, κ.λ.π.) είχαν, όπως σε άλλες προηγούμενες πορείες που έρχονταν καλά εξοπλισμένες γι’ αυτό. Ακόμα και οι αναρχικοί πολύ μικρή διάθεση για επεισόδια έδειχναν. Εξαίρεση, καμιά εκατοστή άτομα που κι αυτά, σήμερα, ήπια αντέδρασαν στις επιθέσεις των ΜΑΤ.

Το πως ξεκίνησαν τα επεισόδια και πως, στη συνέχεια επεκτάθηκαν, ενισχύει αυτή τη διαπίστωση.

Ενώ περισσότερο από τη μισή πορεία είχε περάσει μπροστά από το ξενοδοχείο “Μεγάλη Βρετανία” και τη Βουλή, και δεν είχε ανοίξει ρουθούνι, αίφνης στη διασταύρωση Συντάγματος και Πανεπιστημίου εμφανίστηκε ισχυρή δύναμη των ΜΑΤ. Τόσο στην κάτω πλευρά, όσο και στην επάνω, όπου ήδη βρισκόταν από πριν. Τότε, εκτοξεύθηκαν μερικά μπουκάλια νερό και λίγες πέτρες. Τουτέστιν, συνηθισμένα πράγματα για τις διαδηλώσεις. Εκείνη την ώρα περνούσαν από εκεί καλά συντεταγμένα μπλοκ της “Αντιεξουσιαστικής Κίνησης”, αριστεριστών, αλλά και διάφοροι άλλοι διαδηλωτές από σωματεία και κάθε λογής άλλα μπλοκ. Μέσα σε δύο-τρία λεπτά τουλάχιστον έξι-επτά διμοιρίες ΜΑΤ άρχισαν μαζική ρίψη δακρυγόνων, με αποτέλεσμα οι διαδηλωτές να υποχωρήσουν στο ύψος της Βουκουρεστίου. Εκεί, εντάθηκε η ρίψη δακρυγόνων, η οποία συνοδεύτηκε από μαζική επίθεση των ΜΑΤ. Στόχος δεν ήταν τόσο οι αναρχικοί, οι οποίοι ήδη είχαν υποχωρήσει στα Προπύλαια, αλλά κάποια μπλοκ διαδηλωτών, που προσπαθούσαν να κρατήσουν τις γραμμές τους. Εκεί ήταν και μπλόκ του ΝΑΡ.

Στο σημείο αυτό, μπροστά από το πολυκατάστημα “Αττικα” κτυπήθηκαν πολλοί διαδηλωτές με γκλομπς. Πολλά κεφάλια ήταν μέσα στα αίματα, ενώ εξαιτίας της κατάχρησης δακρυγόνων, αρκετοί διαδηλωτές αντιμετώπισαν σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα. Σε αυτό το σημείο, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, κτυπήθηκε και ο Κάφκας (μέλος του ΝΑΡ), του οποίου η ζωή κινδυνεύει. Η εικόνα που αντίκρισε το Antinews ήταν αυτή μιας επίθεσης από εκατοντάδες ΜΑΤατζήδες σε μικρό -εκείνη την ώρα- αριθμό διαδηλωτών, από όλες τις μεριές. Ήταν ολοφάνερο ότι οι εντολές που είχαν, ήταν να διαλύσουν με αστραπιαίο τρόπο, όσο το δυνατόν γρηγορότερα, τη διαδήλωση. Γι αυτό “δικαιολογείτο” και η χρήση της υπέρμετρης βίας, καθώς και των δακρυγόνων.

Τα επεισόδια, η μαζική ρίψη δακρυγόνων από τη μια, και οι σποραδικές μολότωφ από την άλλη, συνεχίστηκαν στην Πανεπιστημίου, μέχρι το ύψος του “Ρεξ”. Στην Ομόνοια όλα τα μπλοκ διαλύθηκαν και κάποιες δεκάδες “μπάχαλοι” έφυγαν από την Γ' Σεπτεμβρίου, άλλοι προς τα Εξάρχεια, άλλοι σε διάφορες κατευθύνσεις.

Νέου τύπου δακρυγόνα κατά των διαδηλωτών

Κατάχρηση δακρυγόνων, άκρως δυσανάλογη για το μικρό μέγεθος των επεισοδίων που προκλήθηκαν από τους γνωστούς “μπαχαλάκηδες”, έκαναν τα ΜΑΤ, με ουσιαστικό στόχο να διαλύσουν την πορεία και να την κατακερματίσουν σε πολλά κομμάτια.

Να σημειωθεί ότι τα ΜΑΤ για πρώτη φορά χρησιμοποίησαν σήμερα νέου τύπου δακρυγόνα. Από ένα δακρυγόνο προκαλούνταν πολλαπλές εκρήξεις δακρυγόνων. Ουσιαστικά δηλαδή, δεν έπεφτε ένα δακρυγόνο, αλλά πολλά μαζί μέσα από την κάθε χειροβομβίδα που έριχναν οι ΜΑΤατζήδες.

Είναι εμφανές ότι, ενώ το υπουργείο ΠΡΟ-ΠΟ ισχυρίζεται ότι κάνει δραματικές περικοπές στα έξοδά του, με αποτέλεσμα τις ολέθριες συνέπειες στον τομέα της αστυνόμευσης, όπως φάνηκε και από την στυγερή δολοφονία προχτές στην Βικτώρια, προβαίνει σε προμήθειες νέων “όπλων” καταστολής των διαδηλώσεων.

Αντί λοιπόν, ο κ.Παπουτσής να παραπονείται ότι του κόβουν τα κονδύλια, δεν μας λέγει πόσα πλήρωσε από την τσέπη του Έλληνα φορολογούμενου, για να ρίχνει νέου τύπου δακρυγόνα στους διαδηλωτές-φορολογούμενους; Σύμφωνα με αστυνομικούς που έχουν υπηρετήσει στα ΜΑΤ και έχουν εκπαιδευτεί σε τέτοιου είδους δακρυγόνα (χειροβομβίδες και βλήματα τύπου 555) ήταν απαράδεκτο το ότι έγινε χρήση τους μέσα στο κέντρο της Αθήνας. Αυτά τα δακρυγόνα, σημειώνουν οι ίδιοι, προορίζονται για ανοικτούς χώρους (π.χ. χωράφια, ανοικτές εθνικές οδοί, κ.ο.κ.). Κανείς ωστόσο από αστυνομία και κυβέρνηση δεν φαίνεται να συνειδητοποιεί ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν ανθρώπινα θύματα.

Αυτά είναι τα νέα “δακρυγόνα”
Αυτά είναι τα νέα “δακρυγόνα” – διαβάστε την περιγραφή και τα warnings - έκδοση CS (δραστικότερο από το CN και θεωρούμενο «χημικό όπλο»).

Πηγή: antinews.gr

Φωτογραφίες και βίντεο από τα επεισόδια















ΣΧΟΛΙΑ

Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω

Ακολουθήστε το Alexandroupoli Online
Google News | Facebook | Twitter | Instagram | Linkedin | Pinterest

[ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ]$type=three$count=6$meta=0$snip=0$cate=0$rm=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$show=page$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

Όνομα

Αγγελίες,10,Αγροτικά,608,Αγωγοί,117,Αθλητικά,2045,Αλεξανδρούπολη,8517,Άμυνα,347,Ανακύκλωση,34,ΑΝΕΛ,58,Απεργίες,148,Άρθρα - Απόψεις,3015,Αστυνομικά,486,Αυτοδιοίκηση,3315,Αυτοδιοικητικές Εκλογές,859,Αυτοκίνητο,5,Αφιερώματα,235,Βαλκάνια,31,Βουλευτικές Εκλογές,484,Γελοιογραφίες,6,Γενικά,96,ΔΗΜΑΡ,22,Δημόσια Έργα,57,Δημόσιο,43,Διαδίκτυο,182,Διαμαρτυρίες,89,Διασκέδαση,38,Διδυμότειχο,690,Δράμα,116,Έβρος,18413,Εθελοντισμός,253,Εκδηλώσεις,2550,Εκκλησία,1230,Εκπαίδευση,1485,Ελλάδα,1309,Ελληνισμός,31,Ελληνοτουρκικά,347,Ενέργεια,71,Επιστήμες,13,Επιχειρήσεις,632,Εργασία,23,Εργασιακά,298,Ερευνα αγοράς,11,Ευρωεκλογές,48,Ευρώπη,119,Ζωή και Υγεία,326,Θράκη,754,Ιστορία,229,Καβάλα,192,Καιρός,35,Καταγγελίες,70,Καταναλωτικά,198,ΚΙΝΑΛ,29,ΚΚΕ,581,Κοινωνία,90,Κοινωνική Προσφορά,170,Κόσμος,673,ΛΑΕ,8,ΛΑΟΣ,19,Λήμνος,9,Μειονότητα,24,Μεταναστευτικό,146,Μόδα,8,Μουσική,198,ΝΔ,463,Ξάνθη,213,Οικολογία,342,Οικονομία,587,Ορεστιάδα,1494,Πανταζίδου,165,Παπανικολόπουλος,274,ΠΑΣΟΚ,274,Περιβάλλον,424,Περίεργα,9,Περιφέρεια ΑΜ-Θ,3886,Πολιτική,1479,Πολιτισμός,221,ΠΟΤΑΜΙ,24,Πρόσωπα,80,Προτεινόμενο,8,Πρώτο Θέμα,6161,Ροδόπη,415,Σαμοθράκη,667,Σαρσάκης,42,Σάτιρα,62,Σουφλί,557,Σπίτι,23,Συγκοινωνίες,287,Σύλλογοι,303,Συνέδρια,138,ΣΥΡΙΖΑ,411,Σχολείο,9,Τέχνες,116,Τεχνολογία,53,Τουρισμός,256,Τρίγωνο,64,Τυχερό,53,Υγεία,1091,Φέρες,391,Lifestyle,8,Media,305,Showbiz,19,
ltr
item
Alexandroupoli Online: Έσπειραν άνεμους και θα θερίσουν θύελλες
Έσπειραν άνεμους και θα θερίσουν θύελλες
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjnhVSlEHX-uk9FsKHEqdHqbyRlwUa_g6D0qNRPP1WrRcidm8AEpPwNJOgY712wE55kghFbTsKQVlYYDMmidRN3klEybrGI6R3j_5LsNWhUHVuM4Yx3G7rNoTppcJnOuhvc17IT06azmEs/s320/greece9.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjnhVSlEHX-uk9FsKHEqdHqbyRlwUa_g6D0qNRPP1WrRcidm8AEpPwNJOgY712wE55kghFbTsKQVlYYDMmidRN3klEybrGI6R3j_5LsNWhUHVuM4Yx3G7rNoTppcJnOuhvc17IT06azmEs/s72-c/greece9.jpg
Alexandroupoli Online
https://www.alexpolisonline.com/2011/05/blog-post_7997.html
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/2011/05/blog-post_7997.html
true
1602981175067084807
UTF-8
Loaded All Posts Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Περισσότερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Δείτε περισσότερα ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα. Να βάζετε τόνους στις λέξεις για καλύτερα αποτελέσματα. Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαΐου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαϊ Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα πριν 1 λεπτό πριν $$1$$ λεπτά πριν 1 ώρα πριν $$1$$ ώρες χθες πριν $$1$$ μέρες πριν $$1$$ εβδομάδες σχολίασε Ακόλουθοι Ακολουθήστε THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Πίνακας Περιεχομένων