“Πειραματικά και Πρότυπα Σχολεία”: Ένα διπλό λάθος και επιστημονικό και πολιτικό!

Υπόμνημα – Ανοιχτή Επιστολή & Ειδικό Τελικό Υπόμνημα
Αναστάσιου Κουτσούκου

Προς: Κύριο Πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου
Κυρία Άννα Διαμαντοπούλου, Υπουργό Παιδείας
Κυρία Φώφη Γεννηματά, Αναπληρωτή Υπουργό Παιδείας
κ. Γιάννη Πανάρετο, κ. Εύη Χριστοφιλοπούλου, Υφυπουργούς Παιδείας
Κοινοποίηση: κ.κ. Βουλευτές, Πρυτάνεις Πανεπιστημίων και Καθηγητές Παιδαγωγικών Τμημάτων, Διευθυντές Πειραματικών, ΟΛΜΕ, ΔΟΕ, ΠΟΣΔΕΠ, Εκπαιδευτικούς, Μ.Μ.Ε.
Κοινοποίηση: Εισηγήτρια: κ. Όλγα Ρενταρή - Τέντε

Θέμα: «Θεσμικό πλαίσιο Προτύπων Πειραματικών σχολείων»
Κριτική επί του προς ψήφιση στην Βουλή Νομοσχεδίου...»

Ένα διπλό λάθος και επιστημονικό και πολιτικό! Ακόμα μια χαμένη ευκαιρία…

Τα νέα «Πρότυπα Πειραματικά», τα «Πειραματικά» και «Πρότυπα» Σχολεία και στο βάθος ξεπροβάλλουν τα Ιδιωτικά!.

Το προς ψήφιση στην Βουλή νομοσχέδιο για τα «Πρότυπα Πειραματικά» έχει βασικό επιστημονικό λάθος. Όσο για τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις, είναι ορατό, ότι δεν υπάρχει επιστημονικό υπόβαθρο και όλα, σχεδόν, είναι έωλα και ανεδαφικά.

Θα πρέπει να γίνει τροπολογία στο νομοσχέδιο, για το καλό της επιστήμης και να προστεθεί στο άρθρο 44 παράγραφος 5, ότι «τουλάχιστον για τα υπάρχοντα Πειραματικά των ΑΕΙ, και τα «συνεργαζόμενα με τα ΑΕΙ», οι μαθητές εισάγονται μόνο με κλήρωση».

Αφού στα προτεινόμενα «Πρότυπα Πειραματικά» υπάρχουν εξετάσεις εισαγωγής στο Λύκειο (άρθρο 44 παράγραφος 5), τότε δεν μπορούμε να κάνουμε αντικειμενικές επιστημονικές πανεπιστημιακές έρευνες και πειραματικές διδασκαλίες, γιατί το δείγμα των μαθητών δεν είναι τυχαίο, όπως απαιτεί η επιστήμη. Το νομοσχέδιο έχει πρόβλημα από το σημείο που ορίζει ακόμα και τον σκοπό των «Προτύπων Πειραματικών». Γενικά, όλο το νομοσχέδιο είναι λάθος επιστημονικά.

Τα Πειραματικά σχολεία έχουν καλύτερες επιδόσεις και από τα Πρότυπα, αλλά και από τα Ιδιωτικά κολέγια, γιατί στα Πειραματικά εφαρμόζονται οι νεότερες παιδαγωγικές και διδακτικές μέθοδοι και πρακτικές. Στα Πρότυπα και Ιδιωτικά, απλά υποβάλλονται ψυχολογικά και οι μαθητές και οι γονείς ότι «ανήκουν» σε μια (νέο-φασιστική) «ψευτο-ελίτ» στην ουσία «ημι-αγραμμάτων» και με αυτή την ψευδαίσθηση πληρώνουν αδρά ειδικά τα Ιδιωτικά… (στα οποία το απόγευμα ο μαθητής πηγαίνει επιπλέον και σε άλλο ιδιωτικό φροντιστήριο). Κάποιοι γονείς, θα πληρώνουν, επιπλέον, φροντιστήρια εισαγωγής των παιδιών τους στα νέα Πρότυπα. Άρα «είναι πολλά τα λεφτά»…
“ΑΠΑΙΔΕΥΣΙΑ ΠΑΝΤΩΝ ΤΩΝ ΠΑΘΩΝ ΜΗΤΗΡ” (Πυθαγόρας)
“Η αγραμματοσύνη είναι μητέρα όλων των παθών” (Πυθαγόρας)

Γελάει (μέσα της) η Ελληνική και Διεθνής Επιστημονική Κοινότητα και όσοι συγκρατούνται, ακόμη, ή δεν γνωρίζουν, ή το κάνουν μήπως και χάσουν την θεσούλα τους ή μήπως κερδίσουν καλύτερη!

Η λανθασμένη επέμβαση και νομοθετική παρέμβαση του Κράτους σε θέματα επιστήμης, εμφανίζεται μόνο σε καθεστώτα τριτοκοσμικά και στον Μεσαίωνα.
Με το νέο νομοσχέδιο για τα «Πρότυπα Πειραματικά», όχι μόνο, επανέρχονται, τα Πρότυπα τα σχολεία της συντήρησης της «ψευτο-ελίτ» και της Χούντας, αλλά ουσιαστικά καταργούνται τα υπάρχοντα Πειραματικά, αλλά και τα λίγα «Πειραματικά των ΑΕΙ», αφού θα έχουν μπροστά τον όρο Πρότυπα αλλά και γιατί και εκεί οι μαθητές θα εισάγονται με εξετάσεις (άρθρο 44 παράγραφος 5). Θα πρέπει να γίνει τροπολογία στο νομοσχέδιο, για το καλό της επιστήμης και να προστεθεί στο άρθρο 44 παράγραφος 5, ότι «τουλάχιστον για τα υπάρχοντα Πειραματικά των ΑΕΙ, και τα «συνεργαζόμενα με τα ΑΕΙ», οι μαθητές εισάγονται μόνο με κλήρωση».

Η θέση ότι θα γίνεται «πειραματική διδασκαλία» στα νέα «Πρότυπα Πειραματικά», μόνο σε αδαείς απευθύνεται, γιατί για να γίνει Πειραματική διδασκαλία, θα πρέπει να γίνει μόνο σε Πειραματικά σχολεία, όπου οι μαθητές εισάγονται μόνο με κλήρωση, για να είναι το δείγμα των μαθητών τυχαίο!

Αν σε κάποια σχολεία υπάρχουν εξετάσεις εισαγωγής, δεν μπορούν να γίνουν επιστημονικές έρευνες και πειραματικές διδασκαλίες και τα σχολεία αυτά λέγονται Πρότυπα. Αλλά όπως και να τα ονομάσει κανείς πάλι Πρότυπα θα είναι.

Αν σε κάποια σχολεία δεν υπάρχουν εξετάσεις εισαγωγής και οι μαθητές εισάγονται με κλήρωση, για να είναι το δείγμα των μαθητών τυχαίο, τότε μόνο μπορούν να γίνουν επιστημονικές έρευνες και πειραματικές διδασκαλίες και τα σχολεία αυτά λέγονται Πειραματικά.

Επομένως, αφού στα προτεινόμενα «Πρότυπα Πειραματικά» υπάρχουν εξετάσεις εισαγωγής στο Λύκειο (άρθρο 44 παράγραφος 5), τότε δεν μπορούμε να κάνουμε αντικειμενικές επιστημονικές πανεπιστημιακές έρευνες και πειραματικές διδασκαλίες, γιατί το δείγμα των μαθητών δεν είναι τυχαίο, όπως απαιτεί η επιστήμη. Το νομοσχέδιο έχει πρόβλημα από το σημείο που ορίζει ακόμα και τον σκοπό των «Προτύπων Πειραματικών».

Τα «Πειραματικά των ΑΕΙ» είναι ιδιαίτερη κατηγορία και συνεχίζουν να λειτουργούν ως έχουν. Δεν μπορούν τα «Πειραματικά των ΑΕΙ», να ενταχθούν στο νομοσχέδιο ως Πρότυπα Πειραματικά, γιατί η εισαγωγή των μαθητών σε αυτά είναι και πρέπει να είναι με κλήρωση. Άρα ή θα εξαιρεθούν από το νομοσχέδιο ή στο άρθρο 44 παράγραφος 5 που προβλέπει εξετάσεις εισαγωγής στα Λύκεια για τα Πειραματικά Πρότυπα θα πρέπει να γίνει αλλαγή και να προστεθεί ότι για τα Πειραματικά των ΑΕΙ οι μαθητές εισάγονται μόνο με κλήρωση. Αν τα υπάρχοντα «Πειραματικά των ΑΕΙ, που είναι ιδιαίτερη κατηγορία ονομασθούν Πρότυπα και έχουν εξετάσεις εισαγωγής, αυτόματα δεν θα είναι Πειραματικά των ΑΕΙ και θα πρέπει τα Πανεπιστήμια, να δημιουργήσουν νέα «Πειραματικά των ΑΕΙ».

Με Υπουργική Απόφαση, πρέπει να δίδεται ο τίτλος στο κάθε σχολείο ανάλογα, αν οι μαθητές εισάγονται με κλήρωση: Πειραματικά ή οι μαθητές εισάγονται με εξετάσεις : Πρότυπα. Τα υπάρχοντα Πειραματικά των ΑΕΙ πρέπει να συνεχίζουν να λειτουργούν ως έχουν και οι μαθητές να εισάγονται μόνο με κλήρωση. Ας γίνουν 15 Πρότυπα, όπου οι μαθητές θα εισάγονται με εξετάσεις και 15 Πειραματικά, όπου οι μαθητές θα εισάγονται με κλήρωση.

Διεθνώς, υπάρχουν τρεις τύποι σχολειών:
α) «Πειραματικά των ΑΕΙ» (όπου οι μαθητές εισάγονται μόνο με κλήρωση)
β) Πειραματικά (που ήδη υπάρχουν, όπου οι μαθητές εισάγονται μόνο με κλήρωση)
γ) Πρότυπα (όπου οι μαθητές εισάγονται μόνο με εξετάσεις, τα οποία θα δημιουργηθούν, αλλά δεν πρέπει να έχουν δίπλα τον όρο Πειραματικά). Αυτά απλά θα μπορούν με τον νέο νόμο, να «συνεργάζονται» με τα ΑΕΙ.

Το Πειραματικό σχολείο είναι ταυτόσημο µε πειραματική διδασκαλία, δηλαδή δοκιμασία νέων παιδαγωγικών και διδακτικών µεθόδων, τη σύνδεση µε το πανεπιστήμιο. Τα πρότυπα σχολεία είναι τα σχολεία της «Αριστείας», όπου η επιλογή µαθητών φυσικό είναι να γίνεται µε εξετάσεις, αφού στόχος τους, δήθεν, είναι η εκπαίδευση των αρίστων, όπως επίσης και διακοπή της φοίτησης όσων δεν µπορούν να ακολουθήσουν τους ρυθμούς τους. Σε κανένα σχολείο δεν πρέπει να υπάρχουν ταυτόχρονα και οι δύο όροι π.χ. Πρότυπο-Πειραματικό. Αν ονομαστούν «Πρότυπα Πειραματικά», απλά όλα θα είναι Πρότυπα και ο όρος δίπλα Πειραματικά θα υπάρχει απλά για να δημιουργεί σύγχυση.

Η αποσαφήνιση του σκοπού των δύο αντίθετων τύπων σχολείων, του Πειραματικού και του Προτύπου, που για επιστημονικούς λόγους δεν ταυτίζονται, είναι απαραίτητη. Επομένως, εάν η Υπουργός ιδρύσει Πρότυπα - Πειραματικά σχολεία απλά όλα θα είναι «Πρότυπα», αφού ο πειραματισµός σε αυτά εξ ορισμού δεν µπορεί να υπάρξει γιατί το «δείγμα του µαθητικού πληθυσμού» είναι µη ασφαλές επιστημονικά, αφού η εισαγωγή σε αυτά θα είναι µε εξετάσεις!

Το ότι συνδέει τα «Πρότυπα Πειραματικά» με τα Πανεπιστήμια είναι καλό, αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτα επιστημονικά, γιατί οι μαθητές σε αυτά εισάγονται με εξετάσεις. Το σπουδαιότερο είναι να γίνουν περισσότερα τα «Πειραματικά των ΑΕΙ» όπου οι μαθητές εισάγονται μόνο με κλήρωση. Επίσης να μην διαταραχτούν οι οργανικές θέσεις των διδασκόντων στα Πειραματικά των ΑΕΙ, γιατί έχουν ήδη κριθεί. Αν η κ. Υπουργός κ. Άννα Διαμαντοπούλου, ήθελε να δείξει την νέα ψηφιακή εποχή των νέων σχολείων θα μπορούσε να τα ονομάσει «Πειραματικά Ψηφιακά» ή «Πρότυπα Ψηφιακά σχολεία».

Θα πρέπει να αναβαθμιστεί πρώτα το Πανεπιστήμιο και μετά η Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Να προστεθεί στον νόμο «για κρίσεις μελών ΔΕΠ», ότι, «ουδείς μπορεί να κριθεί ως Καθηγητής Α’ Βαθμίδας ΑΕΙ και ΤΕΙ αν δεν έχει διεθνή παρουσία, εκπαίδευση και συνεργασία, τουλάχιστον δύο ετών, όπως Μεταπτυχιακό Τίτλο, Διδακτορικό τίτλο, μετα-διδακτορικό τίτλο, δημοσιεύσεις σε Διεθνή επιστημονικά περιοδικά κλπ. Έχει γεμίσει το Ελληνικό Πανεπιστήμια από «ψευτο-Καθηγητές», που ποτέ δεν πέρασαν τα Ελληνικά σύνορα και ζουν «ως αγράμματοι και απομονωμένοι» από την Ευρωπαϊκή και Διεθνή επιστημονική Κοινότητα!

Η κ. Άννα Διαμαντοπούλου, αν αποσκοπεί με αυτό το τραγικό και μη καλά προετοιμασμένο νομοσχέδιο στην συλλογή ψήφων, είναι μάταιο, γιατί προβλέπεται απώλεια ψήφων, πρώτα γιατί οι δεξιοί ποτέ δεν θα ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ, όσες θέσεις και να τους χαρίσει, ή και να τους διατηρήσεις σε θέσεις, και δεύτερον θα χάσει ψήφους από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ. Τονίζουμε ότι οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί των Πειραματικών έχουν και υψηλά τυπικά προσόντα και δημοκρατικό φρόνημα! Αυτούς θέλουν κάποιοι να διώξουν για να φέρουν νέο-φασίστες ακόμα και από τα ιδιωτικά, άρθρο 48 παράγραφος 2, οι οποίοι δεν ορίζεται σαφώς ότι πρέπει πρώτα να έχουν διοριστεί με ΑΣΕΠ στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και να έχουν μονιμοποιηθεί, μετά από διετή δοκιμαστική περίοδο.!

Τα Πειραματικά σχολεία έχουν καλύτερες επιδόσεις από τα Πρότυπα γιατί εκεί εφαρμόζονται οι νεότερες παιδαγωγικές και διδακτικές μέθοδοι και πρακτικές. Το ΠΣΠΑ του Πανεπιστημίου Αθηνών ήρθε πρώτο πέρυσι σε όλη την Ελλάδα στις Πανελλήνιες εξετάσεις! Κάνουν λάθος όσοι υποστηρίζουν ότι τα Πρότυπα ή τα Ιδιωτικά κολέγια είναι καλύτερα από τα δημόσια Πειραματικά. Ποια Ιδιωτικά συμφέροντα εξυπηρετούνται μέσα από Δημόσιους φορείς; Να ερευνηθεί πώς Σχολικοί Σύμβουλοι Δημόσιας Εκπαίδευσης διάκεινται ευμενώς προς τα Ιδιωτικά κολέγια, ενώ είναι οι ίδιοι υπηρέτες του Δημοσίου Σχολείου. Να ερευνηθεί ποια συμφέροντα εξυπηρετούνται και να ερευνηθεί η οικονομική επιφάνεια των ανωτέρω έως και τρίτου βαθμού συγγένειας. Γίνονται ιδιαίτερα μαθήματα και φροντιστήρια στους μαθητές των Κολεγίων; Πώς διαδίδεται ότι τα κολέγια είναι καλύτερα, έχει γίνει κάποια έρευνα; Να ερευνηθεί αν τα θέματα των εξετάσεων στα Ιδιωτικά κολέγια είναι αντικειμενικά και “δεν διαρρέουν” προς τους μαθητές με το ανάλογο αντίτιμο. Είναι αντικειμενικές οι εξετάσεις στα Ιδιωτικά κολέγια; Παρίστανται εκπαιδευτικοί της Δημόσιας εκπαίδευσης τόσο στην επεξεργασία των θεμάτων, όσο και στην βαθμολόγησή τους και αν όχι, γιατί όχι; Να εισαχθεί ρύθμιση και τροπολογία τώρα.

Στα παλαιά Πρότυπα Σχολεία, υπάρχει μια μειοψηφία αποφοίτων που δημιουργούν «συλλόγους», με σκοπό τον συντηρητικό – φασιστικό έλεγχο της εκπαίδευσης και θέλουν μέσω του νέου νόμου να μπουν και στα Δ.Ε.Π.Π.Σ..(άρθρο 40). Επομένως τα νέα όργανα δεν πρέπει να έχουν ΚΑΝΕΝΑΝ εκ των προτέρων, απόφοιτο των Προτύπων ή Πειραματικών, γιατί μας θυμίζει τον «Επίτροπο της χούντας»! Ποιοι είναι αυτοί που θέλουν να συκοφαντήσουν τα Πειραματικά και ειδικά τα Πειραματικά των ΑΕΙ και να τα μετατρέψουν σε εστίες ημι-αγραμμάτων νέο-φασιστών δηλ. σε Πρότυπα και αύριο σε ιδιωτικά είναι πλέον ορατό. Από τα Πρότυπα να ξεπηδήσουν οι αυριανοί νέο-φασίστες!

Γνωρίζει ο κ. Πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου και η κ. Υπουργός τι συμβαίνει στο Υπουργείο και σε αυτό το Νομοσχέδιο και σε αυτά που έχουν συρράψει χωρίς ειρμό, μερικοί δάσκαλοι και χωρίς επιστημονική έρευνα, σε άγνοια και έκπληξη της Ελληνικής και Διεθνούς επιστημονικής Κοινότητας; Το ΠΑΣΟΚ έχει ενημερωθεί σωστά για τον νέο-φασιστικό, ελιτίστικο, Χουντικό, ταξικό και αλλόκοτο χαρακτήρα των νέων Σχολείων; Όσο για τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις, είναι ορατό, ότι δεν υπάρχει επιστημονικό υπόβαθρο και όλα είναι έωλα. Αναρωτιέται κανείς πώς μένουν ακόμα στη θέση τους, όσοι συνέταξαν αυτό το νομοσχέδιο!

Ο τίτλος του κάθε σχολείου με τον νέο νόμο και με Υπουργική Απόφαση θα πρέπει να καθορίζεται:
α) Πειραματικό του Πανεπιστημίου (όπου οι μαθητές εισάγονται μόνο με κλήρωση), και αυτά θα είναι τουλάχιστον τα Πειραματικά των Πανεπιστημίων Αθήνας (ΠΣΠΑ), Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Πάτρας, Κρήτης, Μακεδονίας.
β) Πειραματικό που «συνδέεται» με το Πανεπιστήμιο (όπου οι μαθητές εισάγονται μόνο με κλήρωση), που θα είναι μερικά από αυτά που ορίζονται από τον νόμο του 1985.
γ) Πρότυπο Σχολείο που θα «συνεργάζεται - συνδέεται» με το Πανεπιστήμιο (όπου οι μαθητές εισάγονται μόνο με εξετάσεις). Αυτά απλά θα μπορούν με τον νέο νόμο, να «συνεργάζονται- συνδέεται» με τα ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Καλούμε τον κ. Παπανδρέου Γιώργο, τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, να υπερασπίσει το Δημόσιο Πειραματικό Σχολείο και ειδικά τα (τουλάχιστον πέντε) Πειραματικά των ΑΕΙ, που ίδρυσε ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο παππούς του κ. Γεώργιος Παπανδρέου και ο Ανδρέας Παπανδρέου και να αντισταθεί στα σχέδια καταστροφής των σχολείων των Πειραματικών των Πανεπιστημίων, όπως το ΠΣΠΑ, από αντι-επιστήμονες, αντι-δημοκράτες και αυτόκλητους σωτήρες!

Δρ Κουτσούκος Αναστάσιος
Διδάκτωρ Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου της Σορβόννης
Πολιτευτής ΠΑΣΟΚ Β΄ Αθήνας

ΣΧΟΛΙΑ

Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω

Ακολουθήστε το Alexandroupoli Online
Google News | Facebook | Twitter | Instagram | Linkedin | Pinterest

[ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ]$type=three$count=6$meta=0$snip=0$cate=0$rm=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$show=page$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

Όνομα

Αγγελίες,10,Αγροτικά,606,Αγωγοί,117,Αθλητικά,2043,Αλεξανδρούπολη,8464,Άμυνα,346,Ανακύκλωση,34,ΑΝΕΛ,58,Απεργίες,146,Άρθρα - Απόψεις,3014,Αστυνομικά,486,Αυτοδιοίκηση,3304,Αυτοδιοικητικές Εκλογές,859,Αυτοκίνητο,5,Αφιερώματα,235,Βαλκάνια,31,Βουλευτικές Εκλογές,484,Γελοιογραφίες,6,Γενικά,97,ΔΗΜΑΡ,22,Δημόσια Έργα,57,Δημόσιο,43,Διαδίκτυο,182,Διαμαρτυρίες,89,Διασκέδαση,38,Διδυμότειχο,687,Δράμα,114,Έβρος,18340,Εθελοντισμός,253,Εκδηλώσεις,2524,Εκκλησία,1218,Εκπαίδευση,1479,Ελλάδα,1304,Ελληνισμός,31,Ελληνοτουρκικά,347,Ενέργεια,69,Επιστήμες,13,Επιχειρήσεις,632,Εργασία,23,Εργασιακά,293,Ερευνα αγοράς,11,Ευρωεκλογές,42,Ευρώπη,119,Ζωή και Υγεία,326,Θράκη,748,Ιστορία,228,Καβάλα,191,Καιρός,35,Καταγγελίες,70,Καταναλωτικά,196,ΚΙΝΑΛ,29,ΚΚΕ,576,Κοινωνία,90,Κοινωνική Προσφορά,170,Κόσμος,672,ΛΑΕ,8,ΛΑΟΣ,19,Λήμνος,9,Μειονότητα,24,Μεταναστευτικό,146,Μουσική,197,ΝΔ,463,Ξάνθη,212,Οικολογία,340,Οικονομία,586,Ορεστιάδα,1482,Πανταζίδου,164,Παπανικολόπουλος,274,ΠΑΣΟΚ,274,Περιβάλλον,418,Περίεργα,9,Περιφέρεια ΑΜ-Θ,3868,Πολιτική,1472,Πολιτισμός,220,ΠΟΤΑΜΙ,24,Πρόσωπα,80,Προτεινόμενο,9,Πρώτο Θέμα,6135,Ροδόπη,411,Σαμοθράκη,666,Σαρσάκης,42,Σάτιρα,62,Σουφλί,552,Σπίτι,23,Συγκοινωνίες,286,Σύλλογοι,303,Συνέδρια,138,ΣΥΡΙΖΑ,411,Σχολείο,9,Τέχνες,116,Τεχνολογία,52,Τουρισμός,256,Τρίγωνο,61,Τυχερό,53,Υγεία,1087,Φέρες,390,Lifestyle,8,Media,305,Showbiz,19,
ltr
item
Alexandroupoli Online: “Πειραματικά και Πρότυπα Σχολεία”: Ένα διπλό λάθος και επιστημονικό και πολιτικό!
“Πειραματικά και Πρότυπα Σχολεία”: Ένα διπλό λάθος και επιστημονικό και πολιτικό!
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjahGcFXLiyk48Yap40qnLrLejMivAFjhblQK0OoYR6B2tmVuMqY2WyNB07UpzRVhlHVCx-5mu-SsuQUsNYQy_fnHUIAX1yBQtBzt9_s4Ux_BClY53xSzne4awhRD-MOyve95V-fxj_te0/s1600/koutsoukos.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjahGcFXLiyk48Yap40qnLrLejMivAFjhblQK0OoYR6B2tmVuMqY2WyNB07UpzRVhlHVCx-5mu-SsuQUsNYQy_fnHUIAX1yBQtBzt9_s4Ux_BClY53xSzne4awhRD-MOyve95V-fxj_te0/s72-c/koutsoukos.jpg
Alexandroupoli Online
https://www.alexpolisonline.com/2011/05/blog-post_6614.html
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/2011/05/blog-post_6614.html
true
1602981175067084807
UTF-8
Loaded All Posts Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Περισσότερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Δείτε περισσότερα ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα. Να βάζετε τόνους στις λέξεις για καλύτερα αποτελέσματα. Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαΐου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαϊ Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα πριν 1 λεπτό πριν $$1$$ λεπτά πριν 1 ώρα πριν $$1$$ ώρες χθες πριν $$1$$ μέρες πριν $$1$$ εβδομάδες σχολίασε Ακόλουθοι Ακολουθήστε THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Πίνακας Περιεχομένων