Συνεδρίαση - πεπραγμένα Δημοτικού Συμβουλίου Διδυμοτείχου

Στις 3 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο για να συζητηθούν δύο πολύ σημαντικά θέματα (λαθρομετανάστευση-κέντρα κράτησης και κόμβος Ψαθάδων) για τον Δήμο Διδυμοτείχου μετά από απαίτηση και πρόταση της ελάσσονος αντιπολίτευσης (Δήμος των Αξιών) όπως διατυπώθηκε σε προηγούμενο Δ/Σ.

Η πρόταση αυτή μορφοποίησε την καθολική ανησυχία των συμπολιτών μας, και στην πορεία συνάντησε και την σύμφωνη γνώμη της συμπολίτευσης που αφουγκράζεται έστω και καθυστερημένα τις αγωνίες της κοινωνίας μας.

Η μείζονα αντιπολίτευση στεγνή από προτάσεις και ιδέες αρκείται στον ρόλο του απλού παρατηρητή με την χλιαρή της στάση τόσο μέσα στα Δ/Σ, όσο και στον καθημερινό πολιτικό στίβο παρουσιάζοντας σημάδια αποσύνθεσης, αποδιοργάνωσης και σπασμωδικών πολιτικών ενεργειών, με ημερομηνία λήξης τις επόμενες εθνικές εκλογές όποτε και αν γίνουν αυτές...»

Στην παραπάνω συνεδρίαση συμμετείχαν ο Σεβασμιώτατος κος Δαμασκηνός, και οι Διοικητές και Δ/ντές της Αστυνομίας, της Τροχαίας της Ασφαλείας και της Πυροσβεστικής Διδ/χου για να μας ενημερώσουν για τα παραπάνω θέματα από την δική τους σκοπιά και να μας διαφωτίσουν με τις πολύτιμες εμπειρίες τους.

Οι υπηρεσιακοί παράγοντες μας ανέφεραν τα παρακάτω στοιχεία για το θέμα της λαθρομετανάστευσης και τις επιπτώσεις της στις τοπικές κοινωνίες του Νομού Έβρου . Εδώ και 20 χρόνια γίνονται παράνομες διελεύσεις με γνωστά και άγνωστα κυκλώματα ντόπιων και Τούρκων δουλεμπόρων.

Μέχρι το 2009 περνούσαν κατά μέσο όρο 3.500 άτομα ανά έτος (αυτοί που συλλαμβάνονταν). Για το λόγο αυτό φτιάχτηκε το Κέντρο Φύλαξης (Χώρος παραμονής μεταναστών) στο χωριό Φυλάκιο με δυναμικότητα 300 ατόμων.
Το 2010 ακολούθησε ένα «τσουνάμι» μεταναστών 35.000 άτομα (το 45% των παράνομων εισόδων στην Ελλάδα γίνονται από τον Έβρο). Από αυτούς οι 26.000, 80% πέρασαν και περνούν από την Βύσσα.
Τα 12 χλμ των χερσαίων συνόρων Ελλάδας-Τουρκίας εκεί, είναι μία βατή «λεωφόρος-πεζόδρομος» πλάτους 12χλμ πρακτικά αφύλακτη και απροστάτευτη (αλήθεια η 16η Μεραρχία τι φυλάει, τα σύνορα πάντως όχι).
Επίσης μέσα στο 2011 έως τώρα πέρασαν 6.000 άτομα, αλλά τον Φεβρουάριο μόνο 500, υπάρχει μία τάση μείωσης (λόγω FRONTEX, ή λόγω χειμώνα;).

Όλοι οι παραπάνω παράνομοι μετανάστες αφού καταγραφούν αφήνονται ελεύθεροι και όλοι οδεύουν προς την Αθήνα. Υπάρχει συμφωνία επανεισδοχής με τη Τουρκία αλλά πρακτικά δεν αποδίδει (120 άτομα με επανεισδοχή το 2010 και 150 το 2011…).Μέχρι το 2008 γινόταν προληπτικός ιατρικός έλεγχος των μεταναστών στο ΓΝΝΔ με κόστος 40 Ευρώ/άτομο.
Οι εξετάσεις αυτές και οι νοσηλείες επιβάρυναν τον προϋπολογισμό του Νοσοκομείου Διδ/χου και απασχολούσαν ένα μεγάλο μέρος του ήδη αποδυναμωμένου και αποστελεχωμένου σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό Νοσοκομείου Διδ/χου, υποβαθμίζονταν αντίστοιχα την παροχή υπηρεσιών υγείας προς τους συμπολίτες μας.
Το 2010 δεν πραγματοποιούνταν οι προληπτικές εξετάσεις γιατί το κόστος θα έφτανε στο αστρονομικό ποσό των 1.200.000 Ευρώ για το ΓΝΝΔ.

Έτσι λοιπόν η κυβέρνηση προτείνει την δημιουργία και επιπλέον Κέντρων πρώτης υποδοχής-κράτησης μεταναστών στον Βόρειο Έβρο και την δημιουργία Φράχτη στην Βυσσα σε αντίθεση με την ντόπια κοινωνία που δεν δέχεται τέτοιου είδους τετελεσμένα γεγονότα.

Στην συνέχεια τοποθετήθηκαν οι επικεφαλής των παρατάξεων, οι εκπρόσωποι των φορέων και πολλοί σύμβουλοι. Ο επικεφαλής της παράταξης «Δήμος των Αξιών» κ. Σιναπίδης διάβασε την τοποθέτηση του όπως αυτή έχει δημοσιευτεί πρόσφατα στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο.

Στο τέλος εγκρίθηκε ψήφισμα που λέει όχι στα κέντρα κράτησης-στρατόπεδα συγκέντρωσης στον Νομό Έβρου και όχι στον φράχτη γιατί δεν λύνει το πρόβλημα αλλά το μεταθέτει απλώς νοτιότερα. Ειπώθηκε επίσης ότι αν το ελληνικό κράτος θέλει να κάνει τέτοια κέντρα να γίνει διασπορά αυτών με ισοκατανομή σε όλες τις περιφέρειες της χώρας.
Πάντως η άποψη των κατοίκων μας είναι πιο εξτρεμιστική και συνοψίζεται στο εξής λεχθέν συμβολικά, από τον Δήμαρχο Ορ/δος «Αν προσπαθήσουν να κάνουν τον Έβρο μας, «Άγιο Παντελεήμονα» εμείς θα το κάνουμε εδώ Κερατέα».

Εμείς πιστεύουμε στις λεκτικές απειλές αλλά προπαντός και στις δυναμικές-συλλογικές κινητοποιήσεις γιατί έχουν άμεση ανταπόκριση και λαμβάνονται σοβαρά υπόψη από την εκάστοτε εκτελεστική εξουσία.

Το επόμενο έκτακτο θέμα αφορούσε την καρμανιόλα του κόμβου Ψαθάδων που δολοφονεί με σταθερό ρυθμό συμπολίτες μας εδώ και μερικά χρόνια, και έχει καταντήσει γιοφύρι της Άρτας μιάς και δεν ολοκληρώνεται εδώ και μία 8ετία.
Αποφασίστηκε να εκδοθεί ομόφωνο ψήφισμα που θα αποσταλεί αρμοδίως και θα ζητά την πλήρη επίλυση του προβλήματος, αλλά και την προσωρινή καλύτερη διευθέτηση της κυκλοφορίας με την χρήση φωτεινής σηματοδότησης και επιπλέον προειδοποιητικών πινακίδων και προστατευτικών στηθαίων. Το ψήφισμα διαμορφώθηκε από την διαπαραταξιακή επιτροπή (Τοπαλούδης - Σιναπίδης).

Επίσης αποφασίστηκε και οργανώνεται δυναμική κινητοποίηση και αποκλεισμός του κόμβου των Ψαθάδων στις 11 Μαρτίου και ώρα 13.00μμ με παλλαϊκή συμμετοχή.
Ο κ. Σιναπίδης πρότεινε νε κρεμαστούν στην γέφυρα προ του κόμβου 2 μεγάλα πανώ με συνθήματα όπως «όχι άλλο αίμα στην άσφαλτο», «προσοχή ο κόμβος σκοτώνει» τα οποία θα παραμείνουν κρεμασμένα μέχρι να ολοκληρωθεί το έργο και δεν θα κατεβούν από εκεί, για να είναι εκτεθειμένοι στα μάτια του κόσμου οι υπεύθυνοι για αυτήν την ασυδοσία και «παρανομία».

Επόμενο θέμα ήταν «ο προγραμματισμός πρόσληψης έκτακτου προσωπικού». Ο Δήμος θα προσλάβει έκτακτο προσωπικό ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου μερικής απασχόλησης με 8μηνη σύμβαση. Ζητά από την Περιφέρεια την έγκριση για πρόσληψη 48 ατόμων με 8μηνη σύμβαση και 1 με σύμβαση έργου.
Η πρόσληψη θα γίνει για κάλυψη των αναγκών της Τεχνικής Υπηρεσίας και του Τμήματος Πολεοδομίας με 4 μηχανικούς, για το Τμήμα δημοτολογίων, Ληξιαρχείου, Πρόνοιας κλπ 9 υπάλληλοι, για την Υπηρεσία Τεχνικών έργων 35 υπάλληλοι.

Η δαπάνη ανέρχεται σε 720.000 Ευρώ ετησίως και θα καλυφθεί ως 520.000 Ευρώ από τα τακτικά έσοδα του Δήμου και ως 200.000 Ευρώ από την ΣΑΤΑ. Η ΣΑΤΑ ανέρχεται σε ποσό ως 1.200.000 Ευρώ το χρόνο ενώ η συνολική ετήσια τακτική επιχορήγηση του Δήμου μας από τους ΚΑΠ είναι περίπου 380.000 Χ 12 = 4.560.000 Ευρώ.

Άρα η μισθοδοσία θα αφαιρέσει περίπου το 20% των ετήσιων εσόδων του Δήμου. Τα ζητούμενο είναι αν οι εν λόγω υπάλληλοι και όσοι προσληφθούν, γιατί η περιφέρεια εγκρίνει περίπου τους μισούς (γύρω στους 24) θα αποδώσουν έργο στον Δήμο ή θα ικανοποιηθούν μόνο προεκλογικά ρουσφέτια.

Πάντως η εμπειρία μας λέει πως η παραγωγικότητα των περσινών εκτάκτων υπαλλήλων ήταν μηδαμινή. Αντί να παράγουν έργο και ιδιαίτερα οι μηχανικοί, μελέτες και προγράμματα ασκούσαν διεκπεραιωτικές εργασίες. Επίσης οι περυσινοί εργατοτεχνίτες κλπ όπως διαπίστωσε ο κόσμος με τα μηδαμινά έργα που έλαβαν χώρα είχαν μειωμένη προστιθέμενη αξία για την πόλη και τα χωριά μας.

Η πρόσληψή τους και οι μισθοί τους εξαργύρωναν προεκλογικά γραμμάτια. Ελπίζουμε να μην συμβεί κάτι τέτοιο αν και πληροφορίες μας λένε πως από την μεριά του σημερινού δημάρχου υπήρξαν πολλές υποσχέσεις και σε πολλούς για θέσεις αμειβόμενης «λούφας» επιστάτες, εργοδηγοί, γενικοί επιβλέποντες…

Επόμενο θέμα συγκρότηση επιτροπής παραλαβής «προμήθειας καυσίμων κίνησης –θέρμανσης και λιπαντικών» Το παράδοξο είναι πως από αμέλεια; ή δόλο; κάποιων, την τελική πολιτική ευθύνη την έχουν όμως οι αιρετοί (δήμαρχος αντιδήμαρχοι) παρελήφθησαν τον προηγούμενο μήνα καύσιμα από τον Δήμο, χωρίς να έχει οριστεί επιτροπή παραλαβής που ορίστηκε σήμερα κατόπιν εορτής. Τα καύσιμα τα παρέλαβαν μάλλον τα …φαντάσματα.

Τα παραπάνω αποτελούν παιδαριώδη λάθη μίας δημοτικής αρχής που σε προηγούμενη συνεδρίαση την είχα χαρακτηρίσει μέχρι τώρα ως «παιδική χαρά» και δικαιώνομαι εν μέρει σήμερα, και δεν χαίρομαι φυσικά για αυτό αλλά το λέω με πόνο ψυχής. Ελπίζουμε να πατήσει «γκάζι» στην συνέχεια…

Χρειάζεται περισσότερη εγρήγορση και προσοχή για να μην γίνονται τέτοια λάθη και αποκτά άλλοθι η μείζονα αντιπολίτευση για τα δικά της «έργα και ημέρες»των προηγούμενων ετών, ζητώντας συγχωροχάρτι από τον λαό που την καταδίκασε οριστικά.
Επόμενο θέμα «γνωμοδότηση για την ίδρυση ενορίας στην βόρεια πλευρά της πόλης με λατρευτικό κέντρο την εκκλησία του Ι. Βατάτζη».

Τελευταίο θέμα «η οικονομική ενίσχυση του Χορευτικού συλλόγου Ορφέας» που διοργανώνει στην πόλη μας από 6/7 έως 10/7/2011 το 31ο Παγκόσμιο Συνέδριο Χορού σε συνεργασία με το Διεθνές Συμβούλιο Χορού. Ο Δήμος για αυτό (ελπίζουμε) το σημαντικό πολιτιστικό γεγονός θα διαθέσει το ποσό των 30.000 Ευρώ. Ευελπιστούμε να πιάσουν τόπο.
Τελειώνοντας ο κος Σιναπίδης πήρε το λόγο και είπε. «Βρισκόμαστε στο 6ο Δημοτικό Συμβούλιο και ασχολούμαστε και ψηφίζουμε μόνο επιτροπές ,δαπάνες, προσλήψεις και πουθενά κανένα έργο ή δράσεις με προοπτική για την ανάπτυξη του τόπου μας με την ένταξη σε χρηματοδότηση από εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα.

Αντίθετα προχθές στο Δ/Σ στο Σουφλί στις 28/2/2011 συζητούν θέματα όπως
α) ορισμός υπολόγου διαχειριστής έργων ΕΣΠΑ
β) έγκριση μελέτης και τρόπου εκτέλεσης έργου «ανάπτυξη και βελτίωση υποδομών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Σουφλίου και υποβολή πρότασης ένταξης στο ΠΕΠ Μακεδονίας – Θράκης 2007-2013»
γ) «βελτίωση υποδομών Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης Ορφέα και Τυχερού και υποβολή ένταξης στο ΠΕΠ»
δ) Λήψη απόφασης αποδοχής συμμετοχής του Δήμου Σουφλίου στο πρόγραμμα «ευρωπαϊκής εδαφικής συνεργασίας Ελλάδος-Βουλγαρίας 2007-2013 μέτρο 1.1 και υλοποίησης του έργου»
ε) Υποβολή πρότασης χρηματοδότησης στο Ε.Π. ΠΕΡ. άξονας προτεραιότητας 4 «προστασία εδαφικών συστημάτων και διαχείρισης στερεών αποβλήτων»
στ) έγκριση σύναψης προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Δήμου Σουφλίου και του ΓΝΝΔ (Νοσοκομείο Διδ/χου) για την υποβολή πρότασης με τίτλο «Πρότυπο επιδεικτικό έργο εξοικονόμησης ενέργειας στο ΓΝΝΔ».

Αυτά τα έργα δρομολογούνται σε γειτονικές πόλεις, ενώ η δική μας δημοτική αρχή επαναπαυόμενη στην ανοχή του κόσμου κοιμάται τον ύπνο του δικαίου και απολαμβάνει ακόμη τις δάφνες της εκλογικής της νίκης. Όμως η ανοχή, η υπομονή του κόσμου και η δίψα του για έργα αρχίζει σιγά σιγά να εξαντλείται και ζητά πια χειροπιαστά αποτελέσματα.

Η σημερινή δημοτική αρχή μοιάζει με κεράκι που σιγοκαίει έτοιμη να σβήσει. Ευτυχώς υπάρχει η ελάσσονα αντιπολίτευση (Δήμος των Αξιών) που με την μαχητικότητα, τις επισημάνσεις της αλλά και την παρότρυνση του κόσμου βάζει συνεχώς «φωτιά στα μπατζάκια» της συμπολίτευσης για να την αναγκάσει να τρέξει μπροστά ολοταχώς για το συλλογικό καλό του τόπου μας.

Υ.Γ.
Τα έμμισθα Δ/Σ των ΝΠΔΔ αφορούν μόνο αυτά τα ΝΠΔΔ που έχουν προϋπολογισμό πάνω από 300.000 ευρώ το χρόνο. Σε αυτά μηνιαίο μισθό παίρνει μόνο ο πρόεδρος (910 ευρώ μικτά) και ο αντιπρόεδρος (450 ευρώ μικτά). Τα μέλη παίρνουν μόνο αποζημίωση ανά συνεδρίαση Δ/Σ (περίπου 50 ευρώ). Μόνο λοιπόν στο ΝΠΔΔ Κέντρο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος θα έχουν καλό μισθό σχετικά.

«ΔΗΜΟΣ ΤΩΝ ΑΞΙΩΝ»
Σιναπίδης Στέφανος
sinapidistef.blogspot.com

ΣΧΟΛΙΑ

Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω

Ακολουθήστε το Alexandroupoli Online
Google News | Facebook | Twitter | Instagram | Linkedin | Pinterest

[ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ]$type=three$count=6$meta=0$snip=0$cate=0$rm=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$show=page$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

Όνομα

Αγγελίες,10,Αγροτικά,617,Αγωγοί,117,Αθλητικά,2053,Αλεξανδρούπολη,8668,Άμυνα,351,Ανακύκλωση,36,ΑΝΕΛ,58,Απεργίες,149,Άρθρα - Απόψεις,3031,Αστυνομικά,487,Αυτοδιοίκηση,3353,Αυτοδιοικητικές Εκλογές,859,Αυτοκίνητο,5,Αφιερώματα,235,Βαλκάνια,31,Βουλευτικές Εκλογές,484,Γελοιογραφίες,6,Γενικά,98,ΔΗΜΑΡ,22,Δημόσια Έργα,57,Δημόσιο,43,Διαδίκτυο,184,Διαμαρτυρίες,89,Διασκέδαση,38,Διδυμότειχο,709,Δράμα,117,Έβρος,18647,Εθελοντισμός,254,Εκδηλώσεις,2609,Εκκλησία,1242,Εκπαίδευση,1517,Ελλάδα,1325,Ελληνισμός,31,Ελληνοτουρκικά,347,Ενέργεια,73,Επιστήμες,13,Επιχειρήσεις,637,Εργασία,23,Εργασιακά,305,Ερευνα αγοράς,11,Ευρωεκλογές,71,Ευρώπη,121,Ζωή και Υγεία,329,Θράκη,768,Ιστορία,234,Καβάλα,196,Καιρός,35,Καταγγελίες,70,Καταναλωτικά,198,ΚΙΝΑΛ,29,ΚΚΕ,597,Κοινωνία,91,Κοινωνική Προσφορά,170,Κόσμος,679,ΛΑΕ,8,ΛΑΟΣ,19,Λήμνος,9,Μειονότητα,24,Μεταναστευτικό,147,Μόδα,8,Μουσική,198,ΝΔ,463,Ξάνθη,216,Οικολογία,345,Οικονομία,589,Ορεστιάδα,1531,Πανταζίδου,166,Παπανικολόπουλος,276,ΠΑΣΟΚ,277,Περιβάλλον,436,Περίεργα,9,Περιφέρεια ΑΜ-Θ,3915,Πολιτική,1505,Πολιτισμός,225,ΠΟΤΑΜΙ,24,Πρόσωπα,80,Προτεινόμενο,10,Πρώτο Θέμα,6231,Ροδόπη,420,Σαμοθράκη,672,Σαρσάκης,44,Σάτιρα,62,Σουφλί,571,Σπίτι,23,Συγκοινωνίες,289,Σύλλογοι,304,Συνέδρια,143,ΣΥΡΙΖΑ,411,Σχολείο,9,Τέχνες,116,Τεχνολογία,54,Τουρισμός,257,Τρίγωνο,71,Τυχερό,54,Υγεία,1108,Φέρες,399,Lifestyle,8,Media,305,Showbiz,19,
ltr
item
Alexandroupoli Online: Συνεδρίαση - πεπραγμένα Δημοτικού Συμβουλίου Διδυμοτείχου
Συνεδρίαση - πεπραγμένα Δημοτικού Συμβουλίου Διδυμοτείχου
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj0muYVlRrw9bFawOqkgwoYukwl_RvgPKTX8gX4zMHtfDoG_Sn_UO0PX48hre_WudBB037L6NbHWWJpXmnMQpeDCNHpoP_lIsn5dn6W5ANHxaSyW-bU2-PjU7EpwNRNVwgI0GcIuCWvyp_w/s200/dimarxeio+didim.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj0muYVlRrw9bFawOqkgwoYukwl_RvgPKTX8gX4zMHtfDoG_Sn_UO0PX48hre_WudBB037L6NbHWWJpXmnMQpeDCNHpoP_lIsn5dn6W5ANHxaSyW-bU2-PjU7EpwNRNVwgI0GcIuCWvyp_w/s72-c/dimarxeio+didim.jpg
Alexandroupoli Online
https://www.alexpolisonline.com/2011/03/blog-post_2299.html
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/2011/03/blog-post_2299.html
true
1602981175067084807
UTF-8
Loaded All Posts Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Περισσότερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Δείτε περισσότερα ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα. Να βάζετε τόνους στις λέξεις για καλύτερα αποτελέσματα. Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαΐου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαϊ Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα πριν 1 λεπτό πριν $$1$$ λεπτά πριν 1 ώρα πριν $$1$$ ώρες χθες πριν $$1$$ μέρες πριν $$1$$ εβδομάδες σχολίασε Ακόλουθοι Ακολουθήστε THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Πίνακας Περιεχομένων