«Καλλικράτης» και στο ποδόσφαιρο

Το «Κονκλάβιο» προτείνει «Ποδοσφαιρικό Καλλικράτη»
Βάζει φωτιά στη Β' και Γ' Εθνική το σχέδιο της ΕΠΟ


Ύστερα από συνεργασία και συμφωνία με τον Γ.Γ.Α. κ. Πάνο Μπιτσαξή, ο πρόεδρος της ΕΠΟ κ. Σοφοκλής Πιλάβιος εκπόνησε ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης του ελληνικού ποδοσφαίρου, το οποίο ο ίδιος χαρακτηρίζει ποδοσφαιρικό «Καλλικράτη».

Με το σχέδιο αυτό, ανατρέπονται πολλά από τα μέχρι σήμερα καθιερωμένα, όπως οι μικρές κατηγορίες, η Γ' Εθνική, η οποία κυριολεκτικά διαλύεται και συγχωνεύεται με την Δ' Εθνική Ερασιτεχνική, αλλά και η Β' Εθνική, στην οποία μειώνεται ο αριθμός ομάδων, οι οποίες θα έχουν εναλλακτικές επιλογές να διατηρούν την επαγγελματική ή αμειβόμενη μορφή τους. Το σχέδιο αυτό στάλθηκε από τον πρόεδρο της ΕΠΟ σε όλα τα μέλη του Δ.Σ., προκειμένου να ενημερωθούν και να αρχίσει η συζήτησή του, ενώ αφήνει και εκτός νυμφώνα τους άμεσα ενδιαφερόμενους που είναι τα 4.500 ερασιτεχνικά σωματεία σ’ όλη την επικράτεια...»

Είναι η γνώριμη τακτική του κονκλάβιο (αλλά Βατικανό) που λειτουργεί δυστυχώς εδώ και χρόνια στο ανώτερο όργανο του Ελληνικού ποδοσφαίρου. Αυτό όμως που δεν αντιλήφθηκαν όλοι αυτοί που είναι μέλη αυτού του κονκλάβιου, είναι ότι χωρίς τα σωματεία δεν υπάρχουν ούτε αυτοί. Εκτός από τις πρώτες αντιδράσεις, κάθετα αντίθετη στο σχέδιο αυτό είναι και η συντονιστική επιτροπή της Δ' Εθνικής η οποία σε συνεδρίασή της στον Βόλο θα εξετάσει και το θέμα αυτό.

Ιδού τα βασικά σημεία του ποδοσφαιρικού "Καλλικράτη":

Η αναγκαιότητα εφαρμογής αυτού του σχεδίου, αποδίδεται στο… Μνημόνιο, «το οποίο διαμόρφωσε τις ευρύτερες οικονομικές, θεσμικές και διοικητικές αλλαγές συνθηκών στη χώρα», αλλά και «στις σαφείς προβλέψεις της κυβέρνησης και των ειδικών για τις άμεσες και μακροπρόθεσμες εξελίξεις στην ελληνική οικονομία», πού «δεν μπορεί παρά να επηρεάσουν άμεσα τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα».

Οι επιπτώσεις αυτές «είναι ορατές ήδη σε όλο το εύρος των ποδοσφαιρικών δραστηριοτήτων στη χώρα και συνδέονται άμεσα με:

1. Την σαφή και διακηρυγμένη απόφαση της Πολιτείας να προβεί σε σημαντικές περικοπές στο επίπεδο της επιχορήγησης, τόσο των αθλητικών Ομοσπονδιών, όσο και σ’ αυτό των ερασιτεχνικών σωματείων, με στόχο την δραστική μείωση του κόστους συντήρησης και λειτουργίας τους.

2. Την δεδομένη άρνηση του ΟΠΑΠ να συμμετάσχει, μέσω χορηγικών πακέτων, στη χρηματοδότηση των ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων, αλλά και την περιορισμένη συμμετοχή του στα πρωταθλήματα Β' και Γ' εθνικής.

3. Το έντονα αρνητικό κλίμα στην αγορά και στις επιχειρήσεις, πού επηρεάζει άμεσα τις χορηγίες προς το ποδόσφαιρο, σε συνάρτηση με την διαχρονική αδυναμία να στηρίξει η εγχώρια αγορά τόσες επαγγελματικές ομάδες.

4. Την θεαματική αύξηση του κόστους συντήρησης τόσο για τις ΠΑΕ της Σούπερ Λίγκ και της Β' εθνικής, όσο και των Σωματείων της Δ' εθνικής.

5. Την σταδιακή, από τώρα, και ολοκληρωτική για το 2012 επιβολή του financial fair play από την ΟΥΕΦΑ.

Στο περιβάλλον πού έχει διαμορφωθεί, έρχεται να προστεθεί η μεγάλη αλλαγή της διοικητικής δομής της χώρας με το σχέδιο Καλλικράτης, η οποία είτε ενοποίησε τις παλιές διοικητικές δομές, είτε τις κατάργησε και τις αντικατέστησε με νέες. Η αλλαγή αυτή διαμορφώνει ήδη ένα νέο διοικητικό πεδίο, στο οποίο αναγκαστικά περιλαμβάνονται και τα σωματεία πού έχουν ως έδρες τους παλιούς δήμους ή τις νομαρχίες.

Γιατί Καλλικράτης

Η παρέμβαση πού θα οδηγήσει σε λιγότερες κατηγορίες με μείωση των ομάδων πού συμμετέχουν και μετατροπή του νομικού καθεστώτος των κατηγοριών, είναι απολύτως απαραίτητη επειδή:

1. Θα εξορθολογήσει την σημερινή διάρθρωση πού έχει προ πολλού απωλέσει κάθε επαφή με την ελληνική οικονομική πραγματικότητα και στηρίζεται, επί της ουσίας, στην παραδοσιακή κρατικοδίαιτη λογική των επιχορηγήσεων από την Πολιτεία, των χορηγιών, κατόπιν παρακλήσεων από τον ΟΠΑΠ και τα τηλεοπτικά συμβόλαια.

2. Θα μειώσει σημαντικά, μέσω της αλλαγής του νομικού καθεστώτος το κόστος λειτουργίας των ΠΑΕ σε συνδυασμό με την αναγκαία στροφή όλων στην ποδοσφαιρική παραγωγικότητα.

3. Θα βελτιώσει σημαντικά το επίπεδο ελληνοποίησης των πρωταθλημάτων, άρα θα αυξήσει το ενδιαφέρον της ποδοσφαιρικής οικογένειας και των φιλάθλων.

4. Θα αναδείξει, ως κομβικό σημείο την περιφέρεια, άρα θα δημιουργήσει συνθήκες σύνδεσης με την περιφερειακή αγορά και οικονομία.

5. Θα οδηγήσει στην επιδιωκόμενη συγχώνευση σωματείων, άρα θα μειώσει τον αριθμό τους και θα διευρύνει την δυνατότητα πρόσβασης στην αγορά και την κρατική επιχορήγηση.

6. Θα υποδεχτεί θετικά και παραγωγικά το δεδομένο άνοιγμα της αγοράς των παιχνιδιών του ΟΠΑΠ και ειδικώς του ποδοσφαιρικού στοιχήματος (πάνω από είκοσι άδειες) το οποίο θα προσφέρει νέο χρήμα στην αγορά με βασικό αποδέκτη το ποδόσφαιρο.

Η Γ' Εθνική

Σε πρώτη φάση με απόφαση της Γ.Σ. της ΕΠΟ και τη συνδρομή της Ενωσης Β' - Γ' Εθνικής του ΟΠΑΠ και της ΓΓΑ, οποιαδήποτε θεσμική παρέμβαση πρέπει να ξεκινήσει με την ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ τόσο της σημερινής Γ' Εθνικής (με την μετατροπή των ΠΑΕ και ΤΑΠ πού τη συγκροτούν σε ερασιτεχνικά σωματεία) όσο και της Δ' εθνικής και την συγχώνευσή τους σε μία ΝΕΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Περιφερειακού πρωταθλήματος, την ΝΕΑ Γ' ΕΘΝΙΚΗ, με τους παρακάτω όρους:

1. Νομική μορφή: Ερασιτεχνική κατηγορία ειδικού τύπου, με προδιαγραφές αδειοδότησης σε θέματα οικονομικά, υποδομής, γηπέδου και διοίκησης. Ο κανονισμός αδειοδότησης θα εκπονηθεί από την ΕΠΟ.

2. Αριθμός ομάδων: Εξήντα τέσσερις (τέσσερις όμιλοι των 16 ομάδων ο καθένας) στη λογική, «μία πόλη, μία ομάδα» ώστε το πρωτάθλημα να έχει πανελλήνιο χαρακτήρα και να κινητοποιεί όλη τη χώρα.

Προϋποθέσεις συμμετοχής

1. Γήπεδο: Χωρητικότητα ελάχιστη πεντακοσίων καθημένων.
2. Μέλη: Τετρακόσια, ως ελάχιστος αριθμός με υποχρεωτική ετήσια συνδρομή εκατό ευρώ!
3. Προϋπολογισμός: Πλαφόν εσόδων – εξόδων και ισοσκελισμένος. Το ανώτατο ύψος δεν θα ξεπερνάει τις 300.000 ευρώ.
4. Δυναμικό: Αποκλειστικά Έλληνες ποδοσφαιριστές, αποκλειομένων όλων των ξένων και κοινοτικών.
5. Υποδομές: Υποχρεωτική διατήρηση ομάδων Παίδων και Νέων και συμμετοχή σε αντίστοιχα πρωταθλήματα.
6. Προπονητής: Υποχρεωτικώς Έλληνας με δίπλωμα ΟΥΕΦΑ Β'.
7. Τηλεοπτικά - Εμπορικά - Χορηγικά δικαιώματα: Κεντρική διαχείριση από την ΕΠΟ.
8. Προβιβασμός - Υποβιβασμός: Η πρωταθλήτρια ομάδα κάθε Ομίλου προβιβάζεται στη Β' Εθνική. Οι τέσσερις τελευταίες υποβιβάζονται στα τοπικά.
9. Πρώτη εφαρμογή: Σε πρώτη φάση, η νέα Γ' εθνική θα μπορούσε να συγκροτηθεί στο τέλος της αγωνιστικής περιόδου από τις ομάδες της σημερινής Γ' εθνικής πού θα παραμείνουν στην κατηγορία και επιθυμούν, με τον αριθμό να συμπληρώνεται από ομάδες της Δ' Εθνικής.
10. Τακτική επιχορήγηση: Σε ετήσια βάση, ύψους είκοσι χιλιάδων ευρώ για κάθε σωματείο.

Η Β' Εθνική

1. Νομική μορφή: 1η επιλογή, αμειβόμενη – 2η επιλογή, επαγγελματική.
2. Αριθμός ομάδων: 1η επιλογή, 16 σε πρωτάθλημα δύο γύρων, χωρίς αγώνες κατάταξης. 2η επιλογή, 12 σε πρωτάθλημα τριών γύρων.
3. Γήπεδο: Χωρητικότητα ελάχιστη δύο χιλιάδες θέσεις καθημένων.
4. Προϋπολογισμός: Ισοσκελισμένος, με ανώτατο όριο το ένα εκατομμύριο ευρώ.
5. Προπονητής: Έλληνας υποχρεωτικός με δίπλωμα ΟΥΕΦΑ Α'.
6. Υποδομές: Ομάδες Νέων και Παίδων.
7. Εμπορικά - χορηγικά - τηλεοπτικά δικαιώματα: Κεντρική διαχείριση από την ΕΠΟ.

* Ανάλογες διατάξεις προτείνονται και για τα τοπικά – περιφερειακά πρωταθλήματα, το γυναικείο ποδόσφαιρο κλπ.

* Ήδη από την πρώτη ημέρα γνωστοποίησης του σχεδίου "Καλλικράτης", πού ουσιαστικά ΔΙΑΛΥΕΙ τα λεγόμενα μικρά πρωταθλήματα και ταυτόχρονα συρρικνώνει τα έσοδα των ήδη δοκιμαζόμενων από τη φτώχεια ΠΑΕ και ΤΑΠ, σημειώθηκαν πολύ σοβαρές αντιδράσεις από μετόχους και παράγοντες ΠΑΕ Β' και Γ' Εθνικής. Οι αντιδράσεις αυτές αναμένεται να κορυφωθούν σταδιακά, με απρόβλεπτα αποτελέσματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρώτη αντίδραση ήταν αυτή του προέδρου της Παναχαϊκής Αλέξη Κούγια, ο οποίος ετοίμασε δύο εξώδικα εναντίον της ΕΠΟ.

* Αυτό όμως που κάνει ιδιαίτερη εντύπωση είναι η αναφορά στο ότι προτείνεται να ισχύσει από φέτος το όποιο σχέδιο αναδιάρθρωσης, κάτι που είναι αντίθετο με τον ΚΑΠ, αλλά και με τις προκηρύξεις των πρωταθλημάτων Β', Γ' και Δ' Εθνικής, που σημαίνει ότι το λιγότερο τα σωματεία μπορούν να προσφύγουν δικαστικά και να ανατρέψουν οποιαδήποτε απόφαση έστω και της Γ.Σ. της ΕΠΟ το καλοκαίρι.

ΣΧΟΛΙΑ

Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω

Ακολουθήστε το Alexandroupoli Online
Google News | Facebook | Twitter | Instagram | Linkedin | Pinterest[ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ]$type=three$count=6$meta=0$snip=0$cate=0$rm=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$show=page$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

Όνομα

Αγγελίες,10,Αγροτικά,618,Αγωγοί,117,Αθλητικά,2053,Αλεξανδρούπολη,8673,Άμυνα,351,Ανακύκλωση,36,ΑΝΕΛ,58,Απεργίες,149,Άρθρα - Απόψεις,3033,Αστυνομικά,487,Αυτοδιοίκηση,3356,Αυτοδιοικητικές Εκλογές,859,Αυτοκίνητο,5,Αφιερώματα,235,Βαλκάνια,31,Βουλευτικές Εκλογές,484,Γελοιογραφίες,6,Γενικά,98,ΔΗΜΑΡ,22,Δημόσια Έργα,57,Δημόσιο,43,Διαδίκτυο,184,Διαμαρτυρίες,89,Διασκέδαση,38,Διδυμότειχο,709,Δράμα,117,Έβρος,18655,Εθελοντισμός,254,Εκδηλώσεις,2610,Εκκλησία,1242,Εκπαίδευση,1519,Ελλάδα,1326,Ελληνισμός,31,Ελληνοτουρκικά,347,Ενέργεια,73,Επιστήμες,13,Επιχειρήσεις,638,Εργασία,23,Εργασιακά,305,Ερευνα αγοράς,11,Ευρωεκλογές,71,Ευρώπη,121,Ζωή και Υγεία,329,Θράκη,769,Ιστορία,234,Καβάλα,196,Καιρός,35,Καταγγελίες,70,Καταναλωτικά,198,ΚΙΝΑΛ,29,ΚΚΕ,599,Κοινωνία,91,Κοινωνική Προσφορά,170,Κόσμος,679,ΛΑΕ,8,ΛΑΟΣ,19,Λήμνος,9,Μειονότητα,24,Μεταναστευτικό,147,Μόδα,8,Μουσική,198,ΝΔ,463,Ξάνθη,216,Οικολογία,345,Οικονομία,589,Ορεστιάδα,1532,Πανταζίδου,167,Παπανικολόπουλος,276,ΠΑΣΟΚ,277,Περιβάλλον,436,Περίεργα,9,Περιφέρεια ΑΜ-Θ,3916,Πολιτική,1506,Πολιτισμός,225,ΠΟΤΑΜΙ,24,Πρόσωπα,80,Προτεινόμενο,11,Πρώτο Θέμα,6235,Ροδόπη,420,Σαμοθράκη,672,Σαρσάκης,44,Σάτιρα,62,Σουφλί,571,Σπίτι,23,Συγκοινωνίες,289,Σύλλογοι,304,Συνέδρια,143,ΣΥΡΙΖΑ,411,Σχολείο,9,Τέχνες,116,Τεχνολογία,54,Τουρισμός,257,Τρίγωνο,71,Τυχερό,54,Υγεία,1110,Φέρες,399,Lifestyle,8,Media,305,Showbiz,19,
ltr
item
Alexandroupoli Online: «Καλλικράτης» και στο ποδόσφαιρο
«Καλλικράτης» και στο ποδόσφαιρο
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiAvnPImsGVo35mki2hMMWRbUoxN-vDAciUpRatCuFia3lHOUp9qSYXItUBu8kZwhJHaIwB5G-aJWRbyzInNJlJiV7MRA-ywlz0DQCz2ir-G0TiTmEnKx3d1OTFbZhlq1Shk9CBsVmo9MDo/s200/pilmpits-458x315.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiAvnPImsGVo35mki2hMMWRbUoxN-vDAciUpRatCuFia3lHOUp9qSYXItUBu8kZwhJHaIwB5G-aJWRbyzInNJlJiV7MRA-ywlz0DQCz2ir-G0TiTmEnKx3d1OTFbZhlq1Shk9CBsVmo9MDo/s72-c/pilmpits-458x315.jpg
Alexandroupoli Online
https://www.alexpolisonline.com/2011/02/blog-post_9656.html
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/2011/02/blog-post_9656.html
true
1602981175067084807
UTF-8
Loaded All Posts Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Περισσότερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Δείτε περισσότερα ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα. Να βάζετε τόνους στις λέξεις για καλύτερα αποτελέσματα. Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαΐου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαϊ Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα πριν 1 λεπτό πριν $$1$$ λεπτά πριν 1 ώρα πριν $$1$$ ώρες χθες πριν $$1$$ μέρες πριν $$1$$ εβδομάδες σχολίασε Ακόλουθοι Ακολουθήστε THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Πίνακας Περιεχομένων