Ομιλία Δερμεντζόπουλου στην Βουλή για Λιμενική Ακαδημία και Κέντρα Λαθρομεταναστών

«Η ανάγκη δημιουργίας Λιμενικής Ακαδημίας στην Αλεξανδρούπολη παραμένει ισχυρή, επίκαιρη και επιβεβλημένη.
Ο Νομός Έβρου μόνος του αδυνατεί να φορτωθεί και την παραμονή των λαθρομεταναστών είτε σε ξηρά, είτε στη θάλασσα.
Ήδη το συντριπτικό ποσοστό περνάει από τον Έβρο. Δεν το αντέχει ο νομός!!!»

Κατά την διάρκεια της συζήτησης για το σχέδιο νόμου με τίτλο «Σύσταση Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής και άλλες διατάξεις», στην ολομέλεια της Βουλής ο Βουλευτής Έβρου Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος ανέφερε τα εξής:

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κύριε Υπουργέ, ο Εισηγητής μας έκανε μια εμπεριστατωμένη τοποθέτηση στο προς ψήφιση νομοσχέδιο. Λόγω του ελάχιστου χρόνου που διαθέτω, αυτό που μπορώ επιγραμματικά να επισημάνω είναι οι παλινωδίες, η προχειρότητα και ο άστοχοι χειρισμοί της Κυβέρνησης σε ό,τι αφορά το Λιμενικό Σώμα και ακόμη, η λανθασμένη επιλογή αποσύνδεσής του από την Εμπορική Ναυτιλία. Όλα αυτά φυσικά, είναι επακόλουθα της κεντρικής λανθασμένης επιλογής της κατάργησης του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας...»

Έτσι σήμερα, κύριε Υπουργέ, προσπαθείτε να διορθώσετε τα αλλεπάλληλα λάθη με ένα επιπλέον λάθος!!!. Ξέρετε όμως, μια φράση που λένε οι γνωρίζοντες; Αντί να πειραματίζεστε, συντηρήστε τα πλωτά μας μέσα και ρίξτε τα στη θάλασσα, επανδρώστε τα κατάλληλα και επαρκώς και πιστέψτε με ότι τότε μόνο θα βελτιωθεί η κατάσταση.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εκεί που θα ήθελα εγώ να επικεντρωθώ είναι σε αυτό που θα έπρεπε να αποτελεί βασική προτεραιότητα για το Σώμα και είναι η εκπαίδευση, είναι η σύσταση της Λιμενικής Ακαδημίας.

Τον Ιούλιο του 2000 ο ίδιος ο κ. Παπουτσής, τότε Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, είχε εξαγγείλει τη σύσταση της Ακαδημίας του Λιμενικού με έδρα την Αλεξανδρούπολη. Χαιρετίστηκε από όλη την κοινωνία του Έβρου.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος σε όλα, μα σε όλα της τα τακτικά συνέδρια το έχει στις πρώτες προτεραιότητες των διεκδικήσεών τους. Μάλιστα, μόλις πριν από λίγες ημέρες, ο Υπουργός κ. Παπουτσής κατά τη συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή του παρόντος νομοσχεδίου υπεραμύνθηκε της τότε επιλογής του. Και όμως, με το παρόν νομοσχέδιο η Λιμενική Ακαδημία ναυαγεί. Έτσι, αντί πια να μιλάμε για Λιμενική Ακαδημία στον Έβρο, μιλάμε μόνο για κέντρα στέγασης λαθρομεταναστών.

Έρχομαι, λοιπόν, στην επίμαχη τροπολογία που προχθές κατατέθηκε, μια τροπολογία, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, που αποτελεί περίτρανη απόδειξη της προχειρότητας με την οποία σχεδιάζει, λειτουργεί και νομοθετεί αυτή η Κυβέρνηση. Στην αιτιολογική της έκθεση ομολογεί ότι αυτό που μόλις πριν από ένα μήνα η ίδια η Κυβέρνηση έφερε προς ψήφιση, δηλαδή τη χρήση των στρατοπέδων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας ως χώρων εγκατάστασης των κέντρων πρώτης υποδοχής και κράτησης των λαθρομεταναστών, είναι, λέει, ως μέτρο ανεφάρμοστο. Έρχεται τώρα, λοιπόν, αυτή η τροπολογία να αποτελέσει την ταφόπλακα για το Νομό Έβρου και διευκρινίζω γιατί.

Εδώ και ένα μήνα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, διαχέονται φήμες, διαρρέουν πληροφορίες, που ούτε διαψεύδονται, αλλά ούτε και επιβεβαιώνονται, για ενοικίαση συγκεκριμένων χώρων, εργοστασίων που υπολειτουργούν ή είναι κλειστά ως χώρων κράτησης και συγκέντρωσης των λαθρομεταναστών. Ουσιαστικά σημειώνονται, ονοματίζονται. Το ένα είναι πολύ κοντά στον αστικό ιστό της πόλης της Ορεστιάδας και το άλλο στις Φέρες. Υπάρχουν και τα σχετικά δημοσιεύματα, που ενώ τη στιγμή που είδαν το φως έμοιαζαν υπερβολικά, αυτή η τροπολογία έρχεται ουσιαστικά να τα επιβεβαιώσει πλήρως, φωτογραφίζοντας τις παραπάνω εγκαταστάσεις. Σημειώστε το και θα το δείτε στην εξέλιξη. Τα καταθέτω στα Πρακτικά.

Παρεμπιπτόντως δε αξίζει να θυμηθούμε και όλη αυτή τη φιλολογία για τα πλωτά κέντρα διαμονής από την Ολλανδία στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Ας δούμε, όμως, τι προβλέπει αυτή η τροπολογία. Με κοινή υπουργική απόφαση θα έχει τη δυνατότητα ο Υπουργός να αλλάζει όρους δόμησης, να καθορίζει ειδικότερους όρους για εγκαταστάσεις, για έγκριση εργασιών χωρίς οικοδομική άδεια.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η κοινή υπουργική απόφαση θα αποτελεί μέχρι και έγκριση περιβαλλοντικών όρων. Δηλαδή, αυτά θα λειτουργούν ουσιαστικά χωρίς περιβαλλοντικές μελέτες!!!. Εκχωρούνται, αγαπητοί συνάδελφοι, υπερεξουσίες που εγείρουν ακόμα και ζητήματα αντισυνταγματικότητας. Αλήθεια, τι λέει για όλα αυτά η οικολογικά ευαίσθητη Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, που είναι και η πρώτη υπογράφουσα την τροπολογία, όταν για εντάξεις περιοχών σε σχέδια πόλεων απαιτούνται δεκαετίες, όταν για τους όρους δόμησης στις περιοχές NATURA εμφανίζεται άτεγκτη, όταν με εφαρμογή αυτής της τροπολογίας δημιουργούνται όχι μόνο υγειονομικές βόμβες, αλλά και απαξίωση και πλήρης αφανισμός ενός ολόκληρου Νομού;

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όσον αφορά για το πώς αντιλαμβάνεται η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη την άποψη των τοπικών κοινωνιών είναι χαρακτηριστικό το δημοσίευμα που κατέθεσα στα Πρακτικά. Λέει: «Στελέχη του Υπουργείου είναι σε συνεννόηση με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προκειμένου να ελεγχθούν τυχόν αντιδράσεις πολιτών για την ίδρυση στην περιοχή τους του βασικού κέντρου υποδοχής των λαθρομεταναστών του Νομού».

Όμως, όλη η κοινωνία του Έβρου είναι ανάστατη με αυτή την πρόθεση. Δεν ελέγχεται, κύριε Υπουργέ!!!. Δήμαρχοι και δημοτικά συμβούλια με πρόσφατες αποφάσεις τους και ψηφίσματα, ακόμη και χθεσινά -θα τα καταθέσω στα Πρακτικά- φορείς και απλοί πολίτες είναι αποφασισμένοι να μη δεχθούν αποφάσεις που θα καταστήσουν το Νομό Έβρου μια περιοχή χωρίς καμία προοπτική ανάπτυξης, τουριστικής, επενδυτικής, επιχειρηματικής κάθε μορφής. Τα καταθέτω στα Πρακτικά.

Η αποκαλυπτική δε τελευταία πρόταση της τροπολογίας, εφόσον ψηφιστεί, που λέει ότι «οι κατά τα ανωτέρω χώροι και εγκαταστάσεις επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται και ως χώροι κράτησης» δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφιβολιών για τις προθέσεις.

Και ρωτάω: Τι χρειάζεται αυτή η ψήφιση της τροπολογίας εάν έχει να κάνει μόνο με χώρους απαραίτητους για στέγαση της FRONTEX ή για απλά γραφεία διοικητικά παροχής ασύλου; Χιλιάδες άμοιροι παράνομα εισελθόντες στοιβάζονται μέσα στα όρια του νομού, μέσα στα όρια του αστικού πληθυσμού της περιοχής μας.

Σε πολλούς συναδέλφους μπορεί να ακούγονται αυτά που λέω περίεργα και παράξενα. Εμείς όμως εκεί πάνω έχουμε ήδη την εμπειρία από το υφιστάμενο στο χωριό φυλάκιο του δήμου Ορεστιάδας. Πρέπει όμως να γίνει κατανοητό ότι όπως δεν μπορεί η Ελλάδα μόνη της να σηκώσει το φορτίο της λαθρομετανάστευσης της Ευρώπης, έτσι και ο νομός Έβρου μόνος του αδυνατεί να σηκώσει το φορτίο και την παραμονή των λαθρομεταναστών είτε σε ξηρά είτε σε θάλασσα.

Ήδη το γεγονός ότι το συντριπτικό ποσοστό εισόδου είναι από τις πύλες του Έβρου επιβαρύνει την κατάσταση. Δεν το αντέχει ο νομός!!!. Το μερίδιό του στο πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης το πληρώνει και με το παραπάνω.

Για όλα αυτά, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, καταψηφίζω και το νομοσχέδιο αλλά κυρίως την τροπολογία με πλήρη γνώση, συναίσθηση και ευθύνη της ψήφου μου.

Ευχαριστώ πολύ.

Η ομιλία σε βίντεο

ΣΧΟΛΙΑ

Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω

Ακολουθήστε το Alexandroupoli Online
Google News | Facebook | Twitter | Instagram | Linkedin | Pinterest

[ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ]$type=three$count=6$meta=0$snip=0$cate=0$rm=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$show=page$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

Όνομα

Αγγελίες,10,Αγροτικά,606,Αγωγοί,117,Αθλητικά,2045,Αλεξανδρούπολη,8490,Άμυνα,347,Ανακύκλωση,34,ΑΝΕΛ,58,Απεργίες,148,Άρθρα - Απόψεις,3015,Αστυνομικά,486,Αυτοδιοίκηση,3314,Αυτοδιοικητικές Εκλογές,859,Αυτοκίνητο,5,Αφιερώματα,235,Βαλκάνια,31,Βουλευτικές Εκλογές,484,Γελοιογραφίες,6,Γενικά,96,ΔΗΜΑΡ,22,Δημόσια Έργα,57,Δημόσιο,43,Διαδίκτυο,182,Διαμαρτυρίες,89,Διασκέδαση,38,Διδυμότειχο,688,Δράμα,115,Έβρος,18379,Εθελοντισμός,253,Εκδηλώσεις,2533,Εκκλησία,1223,Εκπαίδευση,1483,Ελλάδα,1308,Ελληνισμός,31,Ελληνοτουρκικά,347,Ενέργεια,70,Επιστήμες,13,Επιχειρήσεις,632,Εργασία,23,Εργασιακά,297,Ερευνα αγοράς,11,Ευρωεκλογές,45,Ευρώπη,119,Ζωή και Υγεία,326,Θράκη,751,Ιστορία,228,Καβάλα,191,Καιρός,35,Καταγγελίες,70,Καταναλωτικά,197,ΚΙΝΑΛ,29,ΚΚΕ,577,Κοινωνία,90,Κοινωνική Προσφορά,170,Κόσμος,672,ΛΑΕ,8,ΛΑΟΣ,19,Λήμνος,9,Μειονότητα,24,Μεταναστευτικό,146,Μόδα,8,Μουσική,197,ΝΔ,463,Ξάνθη,213,Οικολογία,341,Οικονομία,587,Ορεστιάδα,1491,Πανταζίδου,165,Παπανικολόπουλος,274,ΠΑΣΟΚ,274,Περιβάλλον,423,Περίεργα,9,Περιφέρεια ΑΜ-Θ,3877,Πολιτική,1476,Πολιτισμός,221,ΠΟΤΑΜΙ,24,Πρόσωπα,80,Προτεινόμενο,7,Πρώτο Θέμα,6147,Ροδόπη,413,Σαμοθράκη,666,Σαρσάκης,42,Σάτιρα,62,Σουφλί,554,Σπίτι,23,Συγκοινωνίες,287,Σύλλογοι,303,Συνέδρια,138,ΣΥΡΙΖΑ,411,Σχολείο,9,Τέχνες,116,Τεχνολογία,52,Τουρισμός,256,Τρίγωνο,63,Τυχερό,53,Υγεία,1091,Φέρες,391,Lifestyle,8,Media,305,Showbiz,19,
ltr
item
Alexandroupoli Online: Ομιλία Δερμεντζόπουλου στην Βουλή για Λιμενική Ακαδημία και Κέντρα Λαθρομεταναστών
Ομιλία Δερμεντζόπουλου στην Βουλή για Λιμενική Ακαδημία και Κέντρα Λαθρομεταναστών
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhX4oIqPLH3KQOLzzrHtpwdXh655KY_0Cbtm6piV4IxBSuv4O_td-0-_U_qW1iQRPwzIKGJImHwNQPx23_L_x-4BlTrYFYUEySWeorX0jZsr8WXOw5L5TmBWlMmitqNrU2dd2-SvXr_cmk-/s200/7506.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhX4oIqPLH3KQOLzzrHtpwdXh655KY_0Cbtm6piV4IxBSuv4O_td-0-_U_qW1iQRPwzIKGJImHwNQPx23_L_x-4BlTrYFYUEySWeorX0jZsr8WXOw5L5TmBWlMmitqNrU2dd2-SvXr_cmk-/s72-c/7506.jpg
Alexandroupoli Online
https://www.alexpolisonline.com/2011/02/blog-post_5293.html
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/2011/02/blog-post_5293.html
true
1602981175067084807
UTF-8
Loaded All Posts Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Περισσότερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Δείτε περισσότερα ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα. Να βάζετε τόνους στις λέξεις για καλύτερα αποτελέσματα. Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαΐου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαϊ Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα πριν 1 λεπτό πριν $$1$$ λεπτά πριν 1 ώρα πριν $$1$$ ώρες χθες πριν $$1$$ μέρες πριν $$1$$ εβδομάδες σχολίασε Ακόλουθοι Ακολουθήστε THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Πίνακας Περιεχομένων