Έκτακτη Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Διδυμοτείχου

Την Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο Διδυμοτείχου με μοναδικό κατεπείγον θέμα «την απευθείας ανάθεση προμήθειας καυσίμων κίνησης και θέρμανσης και ελαιολιπαντικών» για τις ανάγκες λειτουργίας του Δήμου Διδυμοτείχου αξίας περίπου 512.000 ευρώ για το 2011.

Πριν την έναρξη της εισήγησης ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης της παράταξης «Δήμος των Αξιών» Στέφανος Σιναπίδης, έθεσε θέμα να αποφανθεί πρωτίστως το σώμα όπως ορίζει ο νόμος, για το κατεπείγον του θέματος, πράγμα που είχε παραλείψει αρχικά ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου...

Ο κ. Σιναπίδης παίρνοντας τον λόγο υποστήριξε ότι το θέμα βαφτίστηκε κατ' επίφαση επείγον. Ειδικότερα στις 13/1/2011 είχε συνεδριάσει η οικονομική επιτροπή και χαρακτήρισε άγονο τον διαγωνισμό που είχε προκηρυχθεί τον Δεκέμβριο του 2010 για την προμήθεια των καυσίμων αξίας 512.000 ευρώ για το 2011. Συνεπώς το θέμα θα μπορούσε να μπεί με τα υπόλοιπα θέματα στο Δημοτικό Συμβούλιο που έγινε στις 19/1/2011.

Αντί αυτού γίνεται ένα έκτακτο συμβούλιο που κοστίζει στο Δήμο 2.700 ευρώ γιατί τόση είναι συνολική αποζημίωση των αιρετών ανά συνεδρίαση Δημοτικού συμβουλίου στο Διδυμότειχο. Άρα το θέμα δεν είναι κατεπείγον αλλά η αδράνεια και αβελτηρία της δημοτικής αρχής μας οδήγησαν στην σημερινή συνεδρίαση. Τα παραπάνω υποστήριξε ο κος Σιναπίδης.

Λαμβάνοντας τον λόγο ο κ. Τοκαμάνης συμφώνησε με την ελάσσονα αντιπολίτευση. Βέβαια δεν πρέπει να παραβλέψουμε το γεγονός πως από ολιγωρία επιπολαιότητα και ανευθυνότητα της προηγούμενης δημοτικής αρχής είχαν μείνει χωρίς επαρκή καύσιμα τα οχήματα του δήμου, αλλά και τα δημοτικά και κοινοτικά καταστήματα χωρίς θέρμανση από τις αρχές του 2011. Αυτό δεν απαλλάσσει με τίποτα την σημερινή δημοτική αρχή που γνώριζε ή όφειλε να γνωρίζει τι παραλαμβάνει πολύ πριν ξεκινήσει το 2011.

Αλλά δυστυχώς οι αντιδήμαρχοι και ο δήμαρχος αντί να στρωθούν στην δουλειά από το Νοέμβριο του 2010 και να μελετούν και να προγραμματίζουν πως θα δουλεύει ομαλά ο Δήμος από τον Ιανουάριο του 2011 αυτοί περί άλλων ετύρβαζαν.
Φτάσαμε λοιπόν με προχειρότητα στην απευθείας δαπάνη ενός τεράστιου ποσού 512.000 ευρώ για το 2011, χωρίς να μπορεί να γίνει καμία διαπραγμάτευση μήπως καταστεί δυνατόν να εξοικονομήσουμε μερικές χιλιάδες ευρώ προς όφελος του Δήμου, πράγμα που είναι αδύνατο με τις παρούσες συνθήκες.

Ενώ λοιπόν θα τίθονταν σε ψηφοφορία στο σώμα για την ψήφιση ή όχι του κατεπείγοντος, έτσι ώστε να αρχίσει η εισήγηση του θέματος, κάποιος δημοτικός σύμβουλος της συμπολίτευσης παίρνοντας τον λόγο χαρακτήρισε σύσσωμη την αντιπολίτευση με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς ότι κάνει «πασαρέλα» και προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις και ότι κωλυσιεργεί συστηματικά.

Ο κ. Σιναπίδης απάντησε πως «η τήρηση των νόμων και των δημοκρατικών διαδικασιών του Δημοτικού Συμβουλίου που είναι το τοπικό μας κοινοβούλιο, είναι υποχρέωση και ευθύνη όλων μας, απέναντι στους πολίτες που μας εμπιστεύθηκαν με την ψήφο τους. Αντίθετα οι απευθείας αναθέσεις σε μία δημοκρατία εμπεριέχουν το σπέρμα της αδιαφάνειας και της διαπλοκής. Και εμείς ως ελάσσονα αντιπολίτευση υπεραμυνόμαστε της χρηστής και διαφανούς διοίκησης στον δήμο μας. Η έννοια του κατεπείγοντος δεν δίνει την δυνατότητα σε κανέναν να μελετήσει μέσα σε λίγες ώρες την εισήγηση σε ένα τόσο σοβαρό θέμα αφού το ποσό που διακυβεύεται είναι ιδιαίτερα υψηλό».

Ζητήθηκε να ανακαλέσει ο εν λόγω σύμβουλος για τους χαρακτηρισμούς, από τον κ. Τοκαμάνη πράγμα που δεν έγινε για αυτό στην συνέχεια αποχώρησε η μείζονα αντιπολίτευση, ενώ η ελάσσονα αντιπολίτευση (Σιναπίδης, Κυρούδης, Περιστεράκης) παρέμεινε για να αγωνιστεί.

Ακολούθησε στην συνέχεια η ανάγνωση της εισήγησης η οποία ήταν γραφειοκρατικά διατυπωμένη και με ελλιπέστατη πληροφόρηση. Μας ζητούσαν να ψηφίσουμε την απευθείας ανάθεση αξίας 510.000 Ευρώ σε 11 πρατήρια καυσίμων για πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης και σε 9 πρατήρια για ελαιολιπαντικά χωρίς καμία άλλη ενημέρωση.

Ο «Δήμος των Αξιών» θεώρησε κοροϊδία αυτήν την προχειρότητα και ζητήσαμε να γίνει ξεχωριστός προϋπολογισμός για το πετρέλαιο θέρμανσης, ξεχωριστός για το πετρέλαιο κίνησης και ξεχωριστός για τα λάδια. Επίσης ζητήσαμε να γίνει αναλυτικός προϋπολογισμός για την δαπάνη θέρμανσης κάθε κτιρίου του Δήμου, αναλυτικός προϋπολογισμός για την δαπάνη για πετρέλαιο κίνηση κάθε μίας κατηγορία οχημάτων, όπως και αναλυτικός προϋπολογισμός για τα λάδια κάθε κατηγορίας οχημάτων.

Ξέρετε τι λέει ο κόσμος του Διδυμοτείχου είπαμε ευθαρσώς μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, «ότι κάθε χρόνο με τις δαπάνες των καυσίμων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση συντελείται ένα μεγάλο φαγοπότι ένα "πάρτυ καυσίμων" αντίστοιχο με το "πάρτυ των αναχωμάτων" κατά την περίοδο των πλημμυρών στον Έβρο».

«Οι πολίτες λένε χωρίς βέβαια να μπορεί να αποδειχθεί, ότι με τις δαπάνες των καυσίμων στους Δήμους γεμίζουν δωρεάν οι δεξαμενές καυσίμων των οικιών πολλών αιρετών όπως και τα ρεζερβουάρ των αυτοκινήτων τους, φημολογείται δε ότι σε πολλούς Δήμους από τις δαπάνες για τα καύσιμα πληρώνονται πολλοί έκτακτοι ημέτεροι υπάλληλοι».

«Δεν υπάρχουν φυσικά αποδείξεις για τον δικό μας Δήμο, αλλά για να ξεδιαλύνουμε οποιαδήποτε σύννεφα αδιαφάνειας και κακοδιαχείρισης ζητήσαμε ως αντιπολίτευση αυστηρότερα κριτήρια ελέγχου καταναλώσεων των καυσίμων»/

Αγαπητοί συμπολίτες, τα τελευταία χρόνια όπως με πληροφόρησαν, είναι παράδοση στο Διδ/χο να προκηρύσσεται διαγωνισμός για την προμήθεια καυσίμων στο τέλος του κάθε έτους, όπου δεν προσέρχεται κανένας ενδιαφερόμενος, και έτσι ο διαγωνισμός καθίσταται επίτηδες άγονος και στην συνέχεια ακολουθεί απευθείας ανάθεση στο σύνολο των πρατηρίων που δραστηριοποιούνται στον Καλλικρατικό Δήμο Διδυμοτείχου.

Να σας πληροφορήσουμε ότι με την δαπάνη των 512.000 ευρώ καλύπτονται τα εξής.
Πετρέλαιο θέρμανσης μόνο για το δημοτικό κτίριο Διδυμοτείχου και Μεταξάδων και για τα κοινοτικά καταστήματα, περίπου 22 κτίρια τα οποία δεν έχουν όλα κεντρική θέρμανση (δεν περιλαμβάνονται σε αυτήν την δαπάνη ούτε τα Δημοτικά Σχολεία, ούτε τα Γυμνάσια, ούτε οι παιδικοί σταθμοί, ούτε ΚΑΠΗ κλπ). Αυτά έχουν τις δικές τους ξεχωριστές δαπάνες για θέρμανση, πληρώνονται από επιπλέον χρήματα των δικών τους προϋπολογισμών.

Επίσης περιλαμβάνονται τα πετρέλαια κίνησης για όλο το χρόνο, 39 οχήματα. Από αυτά τακτικά, σχεδόν καθημερινά κινούνται περίπου τα 10 (απορριμματοφόρα, μικρά φορτηγάκια αποκομιδής κλπ) ενώ τα υπόλοιπα περιστασιακά, αν και πολλά είναι ακινητοποιημένα λόγω βλάβης.

Μετά από επίμονη απαίτηση μας γιατί θεωρούσαμε υπερβολικό το ποσό των 512.000 ευρώ, ζητήσαμε αναλυτικά τι και για πού προϋπολογίστηκε το καθένα. Έτσι σας ενημερώνουμε ότι για το 2011 τα οχήματα του Δήμου θα κάψουν λάδια 50.000 ευρώ (σε πόσους τόνους αντιστοιχούν άραγε).

Επίσης τα 39 οχήματα του Δήμου (22 στο Διδυμότειχο και 17 στις Μεταξάδες, όσα από αυτά λειτουργούν κανονικά και συχνά, περίπου δηλ. τα 12) θα κάψουν συνολικά 230.000 λίτρα πετρέλαιο κίνησης (190.000 του Διδυμοτείχου και 40.000 των Μεταξάδων) και 10.000 λίτρα βενζίνης θα κάψουν για το 2011 τα βενζινοκίνητα αυτοκίνητα. Για θέρμανση στο δημοτικό κτίριο Διδ/χου και στα 17 κοινοτικά κτίρια των χωριών θα καταναλωθούν 70.000 λίτρα πετρελαίου, και για το δημοτικό κτίριο Μεταξάδων και για τα 7 κοινοτικά καταστήματα των χωριών 40.000 λίτρα.

Ζητήσαμε επίσης να πληροφορηθούμε και γραπτώς και όχι μόνο προφορικώς, πώς κατανέμονται αναλυτικά οι προμήθειες ανά πρατήριο, πόσα δηλ. χρήματα θα πάρει ο κάθε πρατηριούχος το 2011 από την δημαρχία, δηλ. από την τσέπη μας, έτσι ώστε να ενημερώσουμε και όλους τους συμπολίτες μας, αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατόν προς το παρόν λόγω «φόρτου εργασιών». Μας ζητήθηκε από την αρμόδια αντιδήμαρχο (κα Γκουγκούδη) να υποβάλλουμε γραπτό αίτημα, ενώ είναι υποχρέωση σύμφωνα με τον νόμο, να αναρτηθεί όλο το εν λόγω θέμα στο διαδίκτυο στην ιστοσελίδα του Δήμου πράγμα που δεν έγινε προς το παρόν, πλήττοντας έτσι την δημοκρατική ενημέρωση σας.

Μετά την συζήτηση και τις εντάσεις που ακολούθησαν ψηφίστηκε το θέμα από την συμπολίτευση, ενώ η παράταξη «Δήμος των Αξιών» καταψήφισε την εισήγηση θεωρώντας ότι οι απευθείας αναθέσεις προσβάλλουν την δημοκρατία αλλά και για όλους τους λόγους που αναφέρθηκαν διεξοδικά παραπάνω.

Στο τέλος, από τον κ. Σιναπίδη τέθηκε η πληροφορία ότι ο Δήμος Σουφλίου εντάχθηκε σε πρόγραμμα συντήρησης των σχολικών του μονάδων ύψους 800.000 ευρώ από το ΕΣΠΑ. Η προθεσμία είναι μέχρι τις 15/3/2011. Ζητήθηκε από τον Δήμαρχο και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο να σπεύσουν να εντάξουν και πολλά από τα δικά μας σχολεία στο εν λόγω πρόγραμμα και να γίνουν απλές μελέτες, χρησιμοποιώντας την εμπειρία του συμπολίτη μας κου Γουρίδη που ως μηχανικός υπηρετεί στον Δήμο Σουφλίου και είναι αυτός που υλοποίησε την χρηματοδότηση για τον Δήμο Σουφλίου.

Οι ανάγκες των σχολείων μας για επισκευές και συντήρηση είναι πολλές. Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος προγραμματισμού (κος Ροκίδης) είπε πως δεν μπορούμε να μπούμε στο πρόγραμμα γιατί τα σχολεία του Δήμου μας δεν έχουν σαφές ιδιοκτησιακό καθεστώς. Η δική μου επικοινωνία και η διαβεβαίωση του κου Γουρίδη είναι ότι η ένταξη στο πρόγραμμα γίνεται και χωρίς αυτήν την προϋπόθεση.

Εμπρός λοιπόν «πεδίο δόξης λαμπρόν» για τον δήμαρχο και τους αντιδημάρχους να σπεύσουν να ενταχθούν στο πολύτιμο αυτό πρόγραμμα λειτουργώντας με υπευθυνότητα και σοβαρότητα και να ψάξουν να βρουν σοβαρούς εταίρους-μελετητές όπως ο γειτονικός μας Δήμος Σουφλίου ,και να μην χρησιμοποιούν την καραμέλα των δικαιολογιών και των αξεπέραστων προβλημάτων όπως έκανε και η προηγούμενη δημοτική αρχή.
Ο δήμαρχος και οι αντιδήμαρχοι κρίνονται από τα θετικά αποτελέσματα και από τα έργα τους και όχι μόνο από τις καλές προθέσεις.

Στο τέλος θέλουμε ως παράταξη «Δήμος των Αξιών» να δηλώσουμε ότι η πλειοψηφία των υπαλλήλων του Δήμου μας είναι συνεπείς, ανιδιοτελείς και προσπαθούν με κάθε τρόπο και πολλές φορές πέρα από τις δυνάμεις τους και το ωράριο τους να προσφέρουν τα μέγιστα στην λειτουργία και ανάπτυξη του Δήμου μας. Αυτά για να διαλυθούν ορισμένες παρεξηγήσεις που δημιουργήθηκαν αδίκως κατά την διάρκεια της παρούσας συνεδρίασης.

Γι' αυτό και τους αξίζουν προκαταβολικά συγχαρητήρια για τον τρόπο με τον οποίο προσπαθούν να βάλλουν το Διδυμότειχο στις ράγες του «Καλλικράτη», παρά την δυσχέρεια που παρουσιάζουν πολλοί αιρετοί της συμπολίτευσης, που πρέπει να σταματήσουν επιτέλους να φέρονται σαν «παιδική χαρά» αλλά να σκύψουν να ενημερωθούν και να πραγματοποιούν βήμα προς βήμα τις απαιτήσεις του χρονοδιαγράμματος του Καλλικράτη και των εγκυκλίων του.

Και συγκεκριμένα επισημαίνουμε:
1) Πότε θα γίνουν οι συγχωνεύσεις των ΝΠΔΔ, Κοινωφελών Επιχειρήσεων , δημοτικών ΑΕ κλπ (προθεσμία έως 28/2/2011).

2) Πότε θα προκηρυχθεί ο Συμπαραστάτης του δημότη και των Επιχειρήσεων (μέχρι 28/2/2011).

3) Πότε η ιστοσελίδα του Δήμου μας θα μπορεί όπως οφείλει να δημοσιεύει τα θέματα και τις αποφάσεις των δημοτικών Συμβουλίων έτσι ώστε να ενημερώνεται ο κάθε συμπολίτης μας (έως 30/1/2011) πράγμα που δεν γίνεται μέχρι τώρα και θα πρέπει να ελεγχθεί από την Επιτροπή εποπτείας της περιφέρειας.

4) Πότε θα συγκροτηθεί η Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης (έως 28/2/1011).

5) Πότε θα παραδοθούν οι εξοπλισμένοι χώροι και η γραμματειακή υποστήριξη στις δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης (έως 31/1/2011).

«ΔΗΜΟΣ ΤΩΝ ΑΞΙΩΝ»

ΣΧΟΛΙΑ

Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω

Ακολουθήστε το Alexandroupoli Online
Google News | Facebook | Twitter | Instagram | Linkedin | Pinterest

[ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ]$type=three$count=6$meta=0$snip=0$cate=0$rm=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$show=page$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

Όνομα

Αγγελίες,10,Αγροτικά,608,Αγωγοί,117,Αθλητικά,2047,Αλεξανδρούπολη,8560,Άμυνα,349,Ανακύκλωση,34,ΑΝΕΛ,58,Απεργίες,149,Άρθρα - Απόψεις,3018,Αστυνομικά,486,Αυτοδιοίκηση,3321,Αυτοδιοικητικές Εκλογές,859,Αυτοκίνητο,5,Αφιερώματα,235,Βαλκάνια,31,Βουλευτικές Εκλογές,484,Γελοιογραφίες,6,Γενικά,96,ΔΗΜΑΡ,22,Δημόσια Έργα,57,Δημόσιο,43,Διαδίκτυο,184,Διαμαρτυρίες,89,Διασκέδαση,38,Διδυμότειχο,698,Δράμα,116,Έβρος,18469,Εθελοντισμός,253,Εκδηλώσεις,2567,Εκκλησία,1235,Εκπαίδευση,1499,Ελλάδα,1313,Ελληνισμός,31,Ελληνοτουρκικά,347,Ενέργεια,71,Επιστήμες,13,Επιχειρήσεις,634,Εργασία,23,Εργασιακά,298,Ερευνα αγοράς,11,Ευρωεκλογές,58,Ευρώπη,119,Ζωή και Υγεία,327,Θράκη,755,Ιστορία,230,Καβάλα,194,Καιρός,35,Καταγγελίες,70,Καταναλωτικά,198,ΚΙΝΑΛ,29,ΚΚΕ,588,Κοινωνία,91,Κοινωνική Προσφορά,170,Κόσμος,673,ΛΑΕ,8,ΛΑΟΣ,19,Λήμνος,9,Μειονότητα,24,Μεταναστευτικό,146,Μόδα,8,Μουσική,198,ΝΔ,463,Ξάνθη,213,Οικολογία,342,Οικονομία,588,Ορεστιάδα,1503,Πανταζίδου,166,Παπανικολόπουλος,274,ΠΑΣΟΚ,276,Περιβάλλον,426,Περίεργα,9,Περιφέρεια ΑΜ-Θ,3893,Πολιτική,1487,Πολιτισμός,221,ΠΟΤΑΜΙ,24,Πρόσωπα,80,Προτεινόμενο,9,Πρώτο Θέμα,6173,Ροδόπη,416,Σαμοθράκη,667,Σαρσάκης,42,Σάτιρα,62,Σουφλί,558,Σπίτι,23,Συγκοινωνίες,287,Σύλλογοι,303,Συνέδρια,140,ΣΥΡΙΖΑ,411,Σχολείο,9,Τέχνες,116,Τεχνολογία,54,Τουρισμός,256,Τρίγωνο,66,Τυχερό,53,Υγεία,1096,Φέρες,393,Lifestyle,8,Media,305,Showbiz,19,
ltr
item
Alexandroupoli Online: Έκτακτη Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Διδυμοτείχου
Έκτακτη Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Διδυμοτείχου
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj0muYVlRrw9bFawOqkgwoYukwl_RvgPKTX8gX4zMHtfDoG_Sn_UO0PX48hre_WudBB037L6NbHWWJpXmnMQpeDCNHpoP_lIsn5dn6W5ANHxaSyW-bU2-PjU7EpwNRNVwgI0GcIuCWvyp_w/s200/dimarxeio+didim.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj0muYVlRrw9bFawOqkgwoYukwl_RvgPKTX8gX4zMHtfDoG_Sn_UO0PX48hre_WudBB037L6NbHWWJpXmnMQpeDCNHpoP_lIsn5dn6W5ANHxaSyW-bU2-PjU7EpwNRNVwgI0GcIuCWvyp_w/s72-c/dimarxeio+didim.jpg
Alexandroupoli Online
https://www.alexpolisonline.com/2011/02/blog-post_10.html
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/2011/02/blog-post_10.html
true
1602981175067084807
UTF-8
Loaded All Posts Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Περισσότερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Δείτε περισσότερα ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα. Να βάζετε τόνους στις λέξεις για καλύτερα αποτελέσματα. Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαΐου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαϊ Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα πριν 1 λεπτό πριν $$1$$ λεπτά πριν 1 ώρα πριν $$1$$ ώρες χθες πριν $$1$$ μέρες πριν $$1$$ εβδομάδες σχολίασε Ακόλουθοι Ακολουθήστε THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Πίνακας Περιεχομένων