Ανταρσία στα διόδια

Επιτροπή και στην Ανατολική Μακεδονία - Θράκη
Συνέντευξη της Ελένης Λαφτσή, εκπροσώπου της επιτροπής κατά των διοδίων στην περιφέρεια Αν. Μακεδονίας - Θράκης, στο Ράδιο Χρόνος και στον Δήμο Μπακιρτζάκη

Η δικηγόρος Ελένη Λαφτσή άρει τις φοβίες, λέγοντας ότι η αστυνομία δεν μπορεί να επέμβει γιατί δεν είναι παράβαση ΚΟΚ, το φωτογραφικό υλικό δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί γιατί είναι ιδιωτική διαφορά και προσκρούει στην διάταξη περί προσωπικών δεδομένων

«Θέλω να τονίσω εκ μέρους της επιτροπής ότι υπάρχει ένα συνεχώς αυξανόμενο και διογκούμενο κίνημα κατά των διοδίων σε όλη την Ελλάδα και καθ’ όλο το μήκος της Εγνατίας Οδού που εκφράζει την δικαιολογημένη αγανάκτηση των Ελλήνων πολιτών ενάντια σε αυτή την φρικτή τακτική των ιδιωτικών εταιριών, να εγκαθιστούν έναν υπερβολικά μεγάλο για τα ελληνικά δεδομένα αριθμό σταθμών διοδίων και που είναι το χειρότερο οδικό δίκτυο που δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, η Εγνατία οδός» θα πει η δικηγόρος Ελένη Λαφτσή που εκπροσωπεί την επιτροπή στην περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης όπου κι εδώ ετοιμάζονται σταθμοί διοδίων...»

Φιλοξενήθηκε στην εκπομπή «πολιτικό ταγκό» του Ράδιο Χρόνος 87,5fm όπου αποκάλυψε τις πραγματικές διαστάσεις ενός θέματος που προκαλεί την οργή των οδηγών. Κι ενώ ανακοινώθηκαν νέες αυξήσεις διοδίων το κίνημα καλεί σε ανταρσία και μη πληρωμή σαν μια απτή πράξη αντίδρασης. Ειδικότερα στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη καλεί τους πολίτες να συμμετάσχουν έτσι ώστε να αποφευχθούν τετελεσμένες καταστάσεις.

Πόσα έχουν εισπράξει μέχρι τώρα γνωρίζουμε κ. Λαφτσή;

- Αυτό κανείς δεν το ξέρει, όλα αυτά γίνονται εν κρυπτώ, δεν μας έχουν δώσει στοιχεία.
Το τίμημα είναι πολύ τσουχτερό, τελευταία είχαμε και μεγάλες ανατιμήσεις με αποτέλεσμα οι Έλληνες πολίτες να υφίστανται μέσα σε όλο αυτό το πλαίσιο της οικονομικής κρίσης που έχει διαμορφωθεί, μια περαιτέρω λεηλασία των εισοδημάτων και του βιοτικού τους επιπέδου. Οφείλουμε να τονίσουμε ότι τα διόδια εισπράττονται από ιδιωτικές εταιρίες, εκτός των Μαλγάρων που είναι κρατικά, στις οποίες το κράτος έχει παραχωρήσει με χαριστικές και αποικιοκρατικού τύπου θα τολμούσα να πω συμβάσεις, τους αυτοκινητόδρομους που κατά κανόνα βέβαια αυτοί φτιάχτηκαν και φτιάχνονται με κρατικές και ευρωπαϊκές επιδοτήσεις.

Το κράτος παραχώρησε στην εταιρία, η εταιρία έβαλε ενέχυρο το αντίτιμο των διοδίων στις τράπεζες και τώρα λένε «υπάρχουν πολίτες που δεν πληρώνουν, εμείς θα τα πάρουμε από το κράτος».

- Το ζήτημα είναι όμως ότι αυτούς τους δρόμους τους έχει φτιάξει το κράτος με ευρωπαϊκές επιδοτήσεις. Αυτό το οδικό δίκτυο που η ελληνική πολιτεία όφειλε να το παράσχει στους πολίτες τουλάχιστον πριν από 30 χρόνια και που ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί.

Μα πληρώνουμε και τα τέλη κυκλοφορίας, αυτή την έννοια δεν έχουν τα τέλη κυκλοφορίας;

- Ακριβώς, τους έχουμε πληρώσει και μέσα από την τακτική μας φορολόγηση κάθε χρόνο και μέσα από τα υπερβολικά διογκωμένα τέλη κυκλοφορίας και υπάρχουν και κάποιες κρατήσεις που γινόταν ακριβώς γι’ αυτό τον σκοπό, υπήρχαν κάποια ταμεία εθνικής οδοποιίας και λοιπά, τα οποία επί χρόνια εισέπρατταν για αυτό τον σκοπό και ακόμη αυτό το δίκτυο δεν έχει ολοκληρωθεί. Κι εν πάση περιπτώσει μέσα σε ένα σκηνικό κρίσης που η κυβέρνηση επί 1,5 τουλάχιστον χρόνο αναθεωρεί συμβάσεις και ισοπεδώνει εργασιακά κεκτημένα δικαιώματα, όπως είδαμε, δεν μπορεί να αφήνει στο απυρόβλητο και να μην αγγίζει τους μεγαλοεργολάβους και τις πολυεθνικές, γιατί όλα αυτά γίνονται με τις ευλογίες και με την άδεια της ελληνικής κυβέρνησης. Είναι αλήθεια ότι εργολάβοι και κυβέρνηση, αυτό το κίνημα που έχει αναπτυχθεί και που παίρνει και συνεχώς μεγαλύτερες διαστάσεις, το είχαν υποτιμήσει, πίστευαν ότι ήταν μεμονωμένες αντιδράσεις και τώρα που βλέπουν ότι συνεχώς διογκώνεται, έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα εκφοβισμού των πολιτών για να ανακόψουν αυτή την δυναμική που αναπτύσσει το κίνημα, λέγοντας κάποια διάφορα ανυπόστατα που δεν μπορούν να εφαρμοστούν γιατί θα είναι και παράνομα και παράλογα και άδικα και αντισυνταγματικά.

Δηλαδή η κάθε εταιρία έχει προφανώς φωτογραφήσει το κάθε αυτοκίνητο, τον κάθε συμπολίτη που περνάει...

- Δεν έχει δικαίωμα να χρησιμοποιήσει τις φωτογραφίες αυτές, μέχρι στιγμής η αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων δεν έχει δώσει την άδεια στις εταιρίες να χρησιμοποιούν τις φωτογραφίες. Επίσης πρόκειται για μία ιδιωτική διαφορά ανάμεσα σε ιδιώτες, δεν μπορεί να βεβαιωθεί ούτε στην εφορία, πρέπει να πάει στα δικαστήρια η εταιρία, εφόσον εγώ δεν πληρώσω, αλλά θα πρέπει να προσκομίσει, για να βεβαιώσει ότι εγώ πέρασα από τα συγκεκριμένα διόδια, την συγκεκριμένη φωτογραφία την οποία δεν μπορεί μέχρι στιγμής γιατί δεν έχει άδεια από την αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων…

Άρα στην ουσία εκφοβίζουν τους πολίτες και δεν νομίζω μια εταιρία να προχωρήσει σε μηνύσεις και αγωγές για 2,5 ή 10 ευρώ.

- Εμείς τους προκαλούμε, ως συντονιστική επιτροπή να πάμε στα δικαστήρια για να δούμε ποιος στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι ο παράνομος και ποιος ο νόμιμος. Μέχρι στιγμής δεν έχουν εκδοθεί διαταγές πληρωμής και δεν πρόκειται να εκδοθούν με αυτό το νομικό πλαίσιο που υπάρχει.

Άρα απώτερος στόχος τους είναι να πιέσουν το κράτος από την πλευρά τους, αν δεν πληρώνουν οι πολίτες, θα μας τα πληρώσεις εσύ ή αποχωρούμε και δώσε μας τις ποινικές ρήτρες που μας χρωστάς.

- Είναι μια διαδικασία εκφοβισμού του κράτους μέσω των πολιτών.
Δεν μπορεί να υπάρξει αστυνόμευση δεν έχει δικαίωμα, δεν είναι παράβαση του ΚΟΚ οπότε η αστυνομία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να παρέμβει. Είναι ιδιωτική διαφορά.

Τα ρωτώ αυτά για να ενημερωθούν οι συμπολίτες μας που μπαίνουν σε αυτή την διαδικασία, γνωρίζω αρκετούς που περνάνε κάνοντας στην άκρη την μπάρα. Δηλαδή και αστυνομικός να έρθει δεν μπορεί να σου πει τίποτα, δεν έχει καμία δικαιοδοσία;

- Καταρχάς δεν μπορεί να σε εμποδίσει να περάσεις γιατί αποτελεί ποινικό αδίκημα, αποτελεί παράνομη κράτηση και δεύτερον η αστυνομία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να παρέμβει γιατί αφορά διαφορά ανάμεσα σε ιδιώτη. Το μόνο που μπορεί να κάνει ο ιδιώτης είναι αν δοθεί κάποια στιγμή, που εγώ το θεωρώ χλωμό αυτό το πράγμα, άδεια για την χρήση των φωτογραφιών, να εκδίδει με βάση τις φωτογραφίες αυτές διαταγές πληρωμής οι οποίες θα μου κοινοποιούνται εμένα, εγώ θα τις ανακόπτω στα δικαστήρια και η ελληνική δικαιοσύνη θα αποφανθεί στο τέλος στο ποιος έχει δίκαιο.

Η επιτροπή που έχετε συνεργάζεται με το γενικότερο κίνημα που υπάρχει κατά των διοδίων;

- Βέβαια υπάρχει συνεργασία και με τις τοπικές επιτροπές της Ξάνθης αλλά και με το πανελλαδικό συντονιστικό.

Ισχύει η νομοθεσία ότι έπρεπε παράλληλα, για να μην πληρώνουν κάποιοι πολίτες διόδια, ενδεχομένως τα διόδια να εγκατασταθούν έξω από την Ξάνθη και θέλω εγώ να πάω από την Ξάνθη προς την Καβάλα, ισχύει ότι έπρεπε να είναι έτοιμοι κάποιοι παράδρομοι για να εξυπηρετούν τον πολίτη;

- Φυσικά, έπρεπε να υπάρχουν ασφαλείς παράδρομοι, οι οποίοι να εξασφαλίζουν σε εμένα την ασφαλή μου διέλευση. Αυτό το παράπλευρο οδικό δίκτυο δεν υπάρχει αυτή την στιγμή, υπάρχει μόνο η επίσημη Εγνατία Οδός την οποία καλούν εμένα και όλους μας, αυθαίρετα να την πληρώσω, εφόσον την έχω χρυσοπληρώσει επανειλημμένα και μέσω της φορολογίας και μέσω των τελών κυκλοφορίας και λοιπά. Ας φτιάξουν αυτό το δίκτυο των παράδρομων, το οποίο πρέπει να μου παρέχει ασφάλεια και από εκεί και πέρα ας απαιτήσουν εφόσον το κράτος έχει εκχωρήσει αυτό το δικαίωμα στις εταιρίες, να πληρώσω.

Στην Ευρώπη τι συμβαίνει, οι πολίτες πληρώνουν εκεί; Με τον ίδιο τρόπο λειτουργούν και εκεί; Πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας και διόδια;

- Όχι βέβαια, αυτό μόνο στην Ελλάδα συμβαίνει. Συνήθως στις ευρωπαϊκές εξελιγμένες και ανεπτυγμένες χώρες, υπάρχουν σταθμοί διοδίων στην είσοδο και στην έξοδο των συνόρων, γι’ αυτούς που δεν είναι πολίτες της χώρας αυτής, δεν φορολογούνται ώστε να πληρώνουν για την χρήση των οδικών δικτύων, ο ξένος που μπαίνει πληρώνει ένα αντίτιμο ανά χιλιομετρική απόσταση. Αυτό θα μπορούσαν να το κάνουν και εδώ, να εγκαταστήσουν στους Κήπους ή στις περιοχές εξόδου από την χώρα, για τους ξένους που εισέρχονται, γιατί μια επίσημη δικαιολογία τους είναι ότι εισέρχονται πολλά φορτηγά από την Τουρκία και κάνουν χρήση των οδικών δικτύων και δεν πληρώνουν.

Μέχρι που θα το φτάσετε, τι βλέπετε να γίνεται;

- Βλέπουμε ότι το τελευταίο διάστημα το κίνημα μας διογκώνεται με εκρηκτικούς ρυθμούς. Αν δούμε όλο το σκηνικό όπως έχει διαμορφωθεί, η οικονομική κρίση και τις διαστάσεις που παίρνει, την αποβιομηχάνιση των περιοχών, την αύξηση της ανεργίας, τα λουκέτα στα μαγαζιά, το να σου ζητάνε επιπλέον για το αυτονόητο το οποίο έχεις πληρώσει ήδη μέσω των τελών κυκλοφορίας και της φορολογίας, να πληρώνεις επανειλημμένα, είναι κάτι υπερβολικό που τους πολίτες τους φέρνει μια περαιτέρω αγανάκτηση και θέλουν να την εκφράσουν.
Προσωπικά νομίζω ότι αυτό το κίνημα είναι μόνο στην αρχή του. Θα δούμε καταστάσεις διογκωμένες που δεν τις έχουμε ξαναζήσει στο παρελθόν.

Το μήνυμά σας;

- Νομίζω ότι θα πρέπει οι πολίτες, ακόμη και της περιοχής μας, αν και ακόμη δεν έχουμε δει τα διόδια στην περιοχή μας, θα πρέπει να πλαισιώσουν το κίνημα μας. Εξ άλλου όταν γίνουν και τα νέα διόδια προς την Θεσσαλονίκη, προβλέπονται 5-6 σταθμοί διοδίων θα πληρώνεις το ίδιο για βενζίνη και το ίδιο για διόδια. Το καλύτερο βέβαια θα ήταν να προλάβουμε πριν εγκατασταθούν, γιατί δημιουργείται μια κατεστημένη κατάσταση που είναι δύσκολο να ανατρέψεις, γι’ αυτό ζητάμε εκ των προτέρων να πλαισιώσουν την επιτροπή αυτή, ώστε να προλάβουμε καταστάσεις που μετά θα είναι πάρα πολύ δύσκολο να ανατρέψουμε.

Πηγή: Εφημερίδα Ο ΧΡΟΝΟΣ (Δήμος Μπακιρτζάκης)

ΣΧΟΛΙΑ

Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω

Ακολουθήστε το Alexandroupoli Online
Google News | Facebook | Twitter | Instagram | Linkedin | Pinterest

[ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ]$type=three$count=6$meta=0$snip=0$cate=0$rm=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$show=page$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

Όνομα

Αγγελίες,10,Αγροτικά,606,Αγωγοί,117,Αθλητικά,2045,Αλεξανδρούπολη,8478,Άμυνα,347,Ανακύκλωση,34,ΑΝΕΛ,58,Απεργίες,146,Άρθρα - Απόψεις,3015,Αστυνομικά,486,Αυτοδιοίκηση,3310,Αυτοδιοικητικές Εκλογές,859,Αυτοκίνητο,5,Αφιερώματα,235,Βαλκάνια,31,Βουλευτικές Εκλογές,484,Γελοιογραφίες,6,Γενικά,95,ΔΗΜΑΡ,22,Δημόσια Έργα,57,Δημόσιο,43,Διαδίκτυο,182,Διαμαρτυρίες,89,Διασκέδαση,38,Διδυμότειχο,687,Δράμα,115,Έβρος,18361,Εθελοντισμός,253,Εκδηλώσεις,2531,Εκκλησία,1218,Εκπαίδευση,1482,Ελλάδα,1305,Ελληνισμός,31,Ελληνοτουρκικά,347,Ενέργεια,69,Επιστήμες,13,Επιχειρήσεις,632,Εργασία,23,Εργασιακά,294,Ερευνα αγοράς,11,Ευρωεκλογές,43,Ευρώπη,119,Ζωή και Υγεία,326,Θράκη,750,Ιστορία,228,Καβάλα,191,Καιρός,35,Καταγγελίες,70,Καταναλωτικά,196,ΚΙΝΑΛ,29,ΚΚΕ,576,Κοινωνία,90,Κοινωνική Προσφορά,170,Κόσμος,672,ΛΑΕ,8,ΛΑΟΣ,19,Λήμνος,9,Μειονότητα,24,Μεταναστευτικό,146,Μόδα,8,Μουσική,197,ΝΔ,463,Ξάνθη,213,Οικολογία,340,Οικονομία,586,Ορεστιάδα,1484,Πανταζίδου,165,Παπανικολόπουλος,274,ΠΑΣΟΚ,274,Περιβάλλον,421,Περίεργα,9,Περιφέρεια ΑΜ-Θ,3874,Πολιτική,1473,Πολιτισμός,221,ΠΟΤΑΜΙ,24,Πρόσωπα,80,Προτεινόμενο,9,Πρώτο Θέμα,6141,Ροδόπη,413,Σαμοθράκη,666,Σαρσάκης,42,Σάτιρα,62,Σουφλί,553,Σπίτι,23,Συγκοινωνίες,286,Σύλλογοι,303,Συνέδρια,138,ΣΥΡΙΖΑ,411,Σχολείο,9,Τέχνες,116,Τεχνολογία,52,Τουρισμός,256,Τρίγωνο,61,Τυχερό,53,Υγεία,1090,Φέρες,391,Lifestyle,8,Media,305,Showbiz,19,
ltr
item
Alexandroupoli Online: Ανταρσία στα διόδια
Ανταρσία στα διόδια
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiCOSX5aKJe6dnkPhkMDTeUbhJAgVnt1jxi9jvZTrjrwdycOzThRNZqHm_USAoxRhjqOOys9mcan516AP3CVpjYXGj-p3RcVvFPgLk66r_u-GzAmxiOZkEu9yBLXhyOcJ85d1vpYFSbmWY/s1600/epitropi_diodia_00.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiCOSX5aKJe6dnkPhkMDTeUbhJAgVnt1jxi9jvZTrjrwdycOzThRNZqHm_USAoxRhjqOOys9mcan516AP3CVpjYXGj-p3RcVvFPgLk66r_u-GzAmxiOZkEu9yBLXhyOcJ85d1vpYFSbmWY/s72-c/epitropi_diodia_00.jpg
Alexandroupoli Online
https://www.alexpolisonline.com/2011/01/blog-post_9929.html
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/2011/01/blog-post_9929.html
true
1602981175067084807
UTF-8
Loaded All Posts Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Περισσότερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Δείτε περισσότερα ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα. Να βάζετε τόνους στις λέξεις για καλύτερα αποτελέσματα. Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαΐου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαϊ Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα πριν 1 λεπτό πριν $$1$$ λεπτά πριν 1 ώρα πριν $$1$$ ώρες χθες πριν $$1$$ μέρες πριν $$1$$ εβδομάδες σχολίασε Ακόλουθοι Ακολουθήστε THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Πίνακας Περιεχομένων