STOP στα ακριβά διόδια της Εγνατίας

Η ειλημμένη απόφαση για την είσπραξη αντιτίμου 2,8 ευρώ από 13 σταθμούς διοδίων κατά μήκος της Εγνατίας Οδού ή αντίστοιχων εσόδων μέσω ηλεκτρονικών διοδίων με βάση νεότερη δήλωση του Υφυπουργού Υποδομών, δεν μπορούν να γίνουν δεκτά από τις τοπικές κοινωνίες.

Η επιβολή ενός τόσο υπερβολικού αντιτίμου, που υπολογίζεται σε περίπου 5 λεπτά ανά χιλιόμετρο, αποτελεί πρόκληση για τους χρήστες του οδικού άξονα και πρόκειται να προκαλέσει μια σειρά οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων για τους πολίτες της Βόρειας Ελλάδα και ειδικότερα, της δικής μας περιοχής.

Με οργίλη διάθεση και αγωνιστικό πνεύμα πολίτες της Ξάνθης με διαφορετικές κοινωνικές και πολιτικές αναφορές και αφετηρίες, συμμαχούν προκειμένου να βάλουν φραγμό στην διακηρυγμένη πρόθεση του υπουργείου Υποδομών για την εγκατάσταση διοδίων σε όλο το μήκος της Εγνατίας Οδού από το προσεχές φθινόπωρο...»

Πριν λίγες μέρες δόθηκε στην δημοσιότητα κείμενο που υπογράφεται από είκοσι πολίτες της Ξάνθης υπό τον τίτλο, «Κίνηση Ενεργών Πολιτών της Ξάνθης ενάντια στα διόδια της Εγνατίας Οδού», οι οποίοι, όπως αναφέρουν στην δήλωσή τους, θέλουν να εκφράσουν «την λαϊκή δυσαρέσκεια απέναντι στην δρομολογούμενη εγκατάσταση διοδίων στην Εγνατία Οδό, κυρίως εξαιτίας του υπέρογκου κόστους που αυτά θα προκαλέσουν στους βορειοελλαδίτες οδηγούς και ιδιαίτερα σε όσους βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές όπως είναι η Θράκη».

Οι ίδιοι, σπεύδουν να διευκρινίσουν ότι η κίνησή τους δεν έχει χαρακτήρα ακτιβιστικό», «αλλά διεκδικεί κάποια αιτήματα με βάση την λογική των κοινωνικών κριτηρίων». Επισημαίνει, δε, ότι δεν απασχολείται με λεπτομερή νομικά ζητήματα αλλά αποδέχεται την ανάγκη ύπαρξης διοδίων, ζητώντας όμως λογικό κόστος».
Στο κείμενό τους τα μέλη που το υπογράφουν επισημαίνουν τις παραμέτρους που υπάρχουν για τη λειτουργία των διοδίων – για τα οποία ο Υφυπουργός Υποδομών Γιάννης Μαγκριώτης σημείωσε ότι θα είναι μάλλον ηλεκτρονικά- αλλά και τις συνέπειες που θα έχει η υπέρογκη χρέωση για τους πολίτες της Βόρειας Ελλάδα και ειδικότερα της Θράκης.

Παράλληλα, προβάλουν έξι βασικούς λόγους για τους οποίους η επιβολή ενός αντιτίμου της τάξεως των 2,8 ευρώ, θα ορθώσει εμπόδια σε ό,τι αφορά την χρήση του αυτοκινητοδρόμου και την επισκεψιμότητα της περιοχής, ενώ θα συμβάλει στην εμβάθυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, στην επιδείνωση της ασφάλειας των μετακινήσεων, την αύξηση των χρονοαποστάσεων, αλλά και μείωση της τουριστικής κίνησης στους τρεις νομούς της Θράκης.

Η αξιοπρεπής οδική υποδομή που απολαμβάνει σήμερα ο κάτοικος της Βόρειας Ελλάδας, κατασκευάστηκε στην Ελλάδα με θλιβερή καθυστέρηση πολλών δεκαετιών σε σχέση με την πολιτισμένη Ευρώπη και μάλιστα επιδοτήθηκε σε ποσοστό 50% από ευρωπαϊκούς πόρους. Δεν εμπλεκόμαστε στον τρόπο που η πολιτεία επιθυμεί να εκμεταλλευτεί τους σταθμούς διοδίων και τις δαπάνες ή τα δάνεια που θα καλύψει, όμως θεωρούμε ότι το υψηλό κόστος που σχεδιάζει αποτρέπει τον πολίτη από τη χρήση του αυτοκινητοδρόμου με ό,τι αυτό συνεπάγεται», καταλήγουν τα μέλη της κίνησης πολιτών της Ξάνθης.
Αναλυτικά το κείμενο, το οποίο υπογράφουν διάφοροι πολίτες της πόλης, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς, επαγγελματικούς χώρους, αναφέρει:

Εδώ και λίγες ημέρες έχει συγκροτηθεί στην Ξάνθη μια ανεξάρτητη Κίνηση Ενεργών Πολιτών που έχει ως λόγο ύπαρξης να εκφράσει δημόσια και ανοιχτά την αντίθεση των ενεργών πολιτών στη δρομολογημένη εγκατάσταση υπερβολικού αριθμού διοδίων κατά μήκος της Εγνατίας Οδού. τα οποία, μεταξύ άλλων, θα είναι:

1. Απομόνωση των περιοχών της Βόρειας Ελλάδας από τα αστικά κέντρα και απομάκρυνση μεταξύ των γειτονικών πόλεων που τα τελευταία χρόνια λειτουργούν ως κοινοί κοινωνικοί και οικονομικοί τόποι.
2. Εμβάθυνση κοινωνικών ανισοτήτων καθώς το αυξημένο κόστος μετακίνησης, σε συνδυασμό με τα καύσιμα, πλήττει τα χαμηλά εισοδήματα. Δεν πρέπει να παραλείπεται ότι ένα μέρος των μετακινήσεων γίνεται αναγκαστικά για λόγους υγείας.
3. Επιδείνωση της ασφάλειας των μετακινήσεων και αύξηση των τροχαίων δυστυχημάτων λόγω της διοχέτευσης μεγάλο όγκου οχημάτων στις παλιές Εθνικές Οδούς.
4. Αύξηση του κόστους των μετακινήσεων που επηρεάζει άμεσα και το κόστος των προϊόντων, ιδιαίτερα στις απομακρυσμένες περιοχές, όπως η δική μας.
5. Αύξηση των χρονοαποστάσεων που διανύονται στην Εγνατία Οδό.
6. Μείωση της τουριστικής κίνησης των νομών, ιδιαίτερα αυτών που βρίσκονται κοντά στα άκρα της Εγνατίας Οδού.

Θεωρούμε ρεαλιστική προοπτική την ύπαρξη διοδίων σε ένα σύγχρονο οδικό άξονα της χώρας, όμως αντίκειται σε κάθε κοινωνική και πολιτική λογική η επιβολή του σχεδιαζόμενου αριθμού των 13 σταθμών ή των αντίστοιχων ποσών με βάση χιλιομετρική χρέωση. Είναι φυσιολογικό, ο χρήστης του αυτοκινητοδρόμου να πληρώνει ένα κόστος (και κρίνεται θετικά η πρόθεση για συνάρτηση με τα χιλιόμετρα) αλλά αυτό θα πρέπει να είναι λογικό ενώ, ταυτόχρονα, το κράτος οφείλει να συμμετάσχει σε αυτό. Παράλληλα, δε νοείται ύπαρξη διοδίων αν πρώτα δεν ολοκληρωθούν όλα τα έργα υποδομής που απουσιάζουν και εξυπηρετούν στοιχειώδεις και πρακτικές ανάγκες των οδηγών. (Σταθμοί Εξυπηρέτησης, Πρατήρια Καυσίμων, Τουαλέτες, Πάρκινγκ κ.α.).

Η αξιοπρεπής οδική υποδομή που απολαμβάνει σήμερα ο κάτοικος της Βόρειας Ελλάδας, κατασκευάστηκε στην Ελλάδα με θλιβερή καθυστέρηση πολλών δεκαετιών σε σχέση με την πολιτισμένη Ευρώπη και μάλιστα επιδοτήθηκε σε ποσοστό 50% από ευρωπαϊκούς πόρους. Δεν εμπλεκόμαστε στον τρόπο που η πολιτεία επιθυμεί να εκμεταλλευτεί τους σταθμούς διοδίων και τις δαπάνες ή τα δάνεια που θα καλύψει, όμως θεωρούμε ότι το υψηλό κόστος που σχεδιάζει αποτρέπει τον πολίτη από τη χρήση του αυτοκινητοδρόμου με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Η Κίνηση Ενεργών Πολιτών της Ξάνθης ενάντια στα διόδια της Εγνατίας Οδού:
1. Ζητά από την Εγνατία Οδό Α.Ε. και το Υπουργείο Μεταφορών την εκλογίκευση του αντιτίμου που σχεδιάζει να εισπράττει σε όλο το μήκος της Εγνατίας Οδού, πριν ξεκινήσει η εγκατάστασή τους ώστε να αποφευχθούν κοινωνικές εκρήξεις και σοβαρές αντιδράσεις, όπως αυτές που είναι σε εξέλιξη στο Νότια Ελλάδα για άλλους σταθμούς και δίκτυα.

2. Καλεί τους πολίτες της Ξάνθης να στηρίξουν αυτή την πρωτοβουλία και να ενημερωθούν για τις παραμέτρους του προβλήματος. Η κίνηση Πολιτών είναι ανοιχτή σε όλους χωρίς καμία προϋπόθεση και δεν διαθέτει κανενός είδους ηγεσία, καταστατικό, πολιτική καθοδήγηση, αλλότρια στόχευση. Οι πολίτες μπορούν να εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους με ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση info@xanthipress.gr ώστε να συμμετάσχουν στις δράσεις της κίνησης και να ενημερώνονται άμεσα για όσα συμβαίνουν.

3. Γνωστοποιεί ότι σύντομα θα επιδιώξει να έρθει σε επαφή με τους πολιτικούς,
κοινωνικούς και επαγγελματικούς φορείς της περιοχής για να ενημερώσει για το πρόβλημα και τις θέσεις που υπάρχουν ώστε να επιτευχθεί ενότητα λόγων και στόχων και το αίτημα να αποκτήσει μεγαλύτερη θεσμική και πολιτική νομιμοποίηση και, κυρίως, αποτελεσματικότητα.

4. Καλεί υπάρχουσες πρωτοβουλίες πολιτών ή ευαισθητοποιημένους κατοίκους των γειτονικών περιοχών της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, να αναπτύξουν ανάλογη πρωτοβουλία προς όφελος όλων στην περιοχή και προτίθεται να υποστηρίξει με κάθε μέσο τη δράση τους καθώς μόνο τότε η πρωτοβουλία θα είναι αποτελεσματική.

Πηγή: Εφημερίδα ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ (Δάμωνας Δαμιανός)

ΣΧΟΛΙΑ

Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω

Ακολουθήστε το Alexandroupoli Online
Google News | Facebook | Twitter | Instagram | Linkedin | Pinterest

[ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ]$type=three$count=6$meta=0$snip=0$cate=0$rm=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$show=page$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

Όνομα

Αγγελίες,10,Αγροτικά,617,Αγωγοί,117,Αθλητικά,2053,Αλεξανδρούπολη,8668,Άμυνα,351,Ανακύκλωση,36,ΑΝΕΛ,58,Απεργίες,149,Άρθρα - Απόψεις,3031,Αστυνομικά,487,Αυτοδιοίκηση,3353,Αυτοδιοικητικές Εκλογές,859,Αυτοκίνητο,5,Αφιερώματα,235,Βαλκάνια,31,Βουλευτικές Εκλογές,484,Γελοιογραφίες,6,Γενικά,98,ΔΗΜΑΡ,22,Δημόσια Έργα,57,Δημόσιο,43,Διαδίκτυο,184,Διαμαρτυρίες,89,Διασκέδαση,38,Διδυμότειχο,709,Δράμα,117,Έβρος,18647,Εθελοντισμός,254,Εκδηλώσεις,2609,Εκκλησία,1242,Εκπαίδευση,1517,Ελλάδα,1325,Ελληνισμός,31,Ελληνοτουρκικά,347,Ενέργεια,73,Επιστήμες,13,Επιχειρήσεις,637,Εργασία,23,Εργασιακά,305,Ερευνα αγοράς,11,Ευρωεκλογές,71,Ευρώπη,121,Ζωή και Υγεία,329,Θράκη,768,Ιστορία,234,Καβάλα,196,Καιρός,35,Καταγγελίες,70,Καταναλωτικά,198,ΚΙΝΑΛ,29,ΚΚΕ,597,Κοινωνία,91,Κοινωνική Προσφορά,170,Κόσμος,679,ΛΑΕ,8,ΛΑΟΣ,19,Λήμνος,9,Μειονότητα,24,Μεταναστευτικό,147,Μόδα,8,Μουσική,198,ΝΔ,463,Ξάνθη,216,Οικολογία,345,Οικονομία,589,Ορεστιάδα,1531,Πανταζίδου,166,Παπανικολόπουλος,276,ΠΑΣΟΚ,277,Περιβάλλον,436,Περίεργα,9,Περιφέρεια ΑΜ-Θ,3915,Πολιτική,1505,Πολιτισμός,225,ΠΟΤΑΜΙ,24,Πρόσωπα,80,Προτεινόμενο,10,Πρώτο Θέμα,6231,Ροδόπη,420,Σαμοθράκη,672,Σαρσάκης,44,Σάτιρα,62,Σουφλί,571,Σπίτι,23,Συγκοινωνίες,289,Σύλλογοι,304,Συνέδρια,143,ΣΥΡΙΖΑ,411,Σχολείο,9,Τέχνες,116,Τεχνολογία,54,Τουρισμός,257,Τρίγωνο,71,Τυχερό,54,Υγεία,1108,Φέρες,399,Lifestyle,8,Media,305,Showbiz,19,
ltr
item
Alexandroupoli Online: STOP στα ακριβά διόδια της Εγνατίας
STOP στα ακριβά διόδια της Εγνατίας
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhbSR86BBtDBEn5J_mCVsrnpC-CoGLONePtBe20WIdO8HW-drhyHHHF3mMu0OIasHK8RLmVS0xCZFDdKAAzxpSJJZye3z-qsfSdWkWAYtT7eS4lt7ZxZK6K3d_IS9rJcPGPZsYT9aH63S9M/s320/diodia.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhbSR86BBtDBEn5J_mCVsrnpC-CoGLONePtBe20WIdO8HW-drhyHHHF3mMu0OIasHK8RLmVS0xCZFDdKAAzxpSJJZye3z-qsfSdWkWAYtT7eS4lt7ZxZK6K3d_IS9rJcPGPZsYT9aH63S9M/s72-c/diodia.jpg
Alexandroupoli Online
https://www.alexpolisonline.com/2010/08/stop.html
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/2010/08/stop.html
true
1602981175067084807
UTF-8
Loaded All Posts Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Περισσότερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Δείτε περισσότερα ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα. Να βάζετε τόνους στις λέξεις για καλύτερα αποτελέσματα. Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαΐου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαϊ Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα πριν 1 λεπτό πριν $$1$$ λεπτά πριν 1 ώρα πριν $$1$$ ώρες χθες πριν $$1$$ μέρες πριν $$1$$ εβδομάδες σχολίασε Ακόλουθοι Ακολουθήστε THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Πίνακας Περιεχομένων