Και νέο ξεσάλωμα τουρκοφρόνων στο πανηγύρι του Χίλια

Πραγματοποιήθηκε και φέτος το πανηγύρι στην τοποθεσία Χίλια στα σύνορα Ροδόπης - Έβρου. Ένα πανηγύρι, που όπως και το άλλο του Ακρίτα (Αλάντεπε), διέσωζε μία μακραίωνη πολιτιστική παράδοση των Πομάκων της Θράκης, αλλά τα τελευταία χρόνια, χάρη στην πολιτική της Ελλάδας και της Τουρκίας, έχουν πλέον πλήρως εκτουρκιστεί.
Το παρήγορο τουλάχιστον φέτος ήταν ότι δεν μετείχε κανένας νομάρχης, πλειονοτικός βουλευτής ή άλλος χριστιανός αιρετός, καθώς με την παρουσία τους νομιμοποιούσαν τα περί "τουρκικής μειονότητας" και όλα τα άλλα απίστευτα που επί χρόνια ακούγονταν στον συγκεκριμένο χώρο.
Ε, είπαμε, ακόμη κι ο άγιος φοβέρα θέλει.

Πέραν αυτών πάντως, αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι στο φετινό πανηγύρι δεν μετείχαν και αρκετοί μουσουλμάνοι παράγοντες, ενώ και ο απλός κόσμος ήταν αισθητά λιγότερος από πέρσι. Επί της ουσίας είχαμε βέβαια πάλι τις…κλασσικές (και πάντοτε προκλητικές) ομιλίες περί τουρκικής μειονότητας, συγκροτήματα που χόρεψαν μόνο τουρκικούς χορούς και ελάχιστους θεατές των εκδηλώσεων, καθώς οι περισσότεροι προτιμούσαν τα κοτόπουλα και τα αρνιά ή τα ψώνια. Ο κόσμος που ήταν γύρω από τον χώρο των εκδηλώσεων ήταν λίγος και εντυπωσιακά αδιάφορος...»

Σας παραθέτουμε στη συνέχεια κάποιες από τις σημαντικότερες ομιλίες που πραγματοποιήθηκαν την ημέρα του πανηγυριού (όπως τις πήραμε μεταφρασμένες από το ιστολόγιο http://tourkikanea.wordpress.com). Προσέξτε τις αναφορές κάποιων ντόπιων μειονοτικών (όπως ο Αλή Παντζάλ και ο Μουχαρέμ Τζαφέρογλου) στη «μάνα-πατρίδα Τουρκία» και στα ιδεώδη του τουρκικού πολιτισμού (του οποίου δήθεν καρπός είναι το συγκεκριμένο πανηγύρι), προσέξτε τις προεκλογικές τουρκο-κορώνες του προέδρου του προσφάτως επαναδραστηριοποιηθέντος DEB (του παλιού κόμματος δηλαδή του Σαδήκ) Αλή Τσαβούς, προσέξτε όμως και τι λένε στους…«ομοεθνείς τους» ο πάντοτε προκλητικός τουρκοπρόξενος Κομοτηνής Σάρνιτς και ο αντινομάρχης Αδριανούπολης Αϊντενίζ.

Τούρκος πρόξενος Μουσταφά Σάρνιτς

Αξιότιμοι ομοεθνείς και πολύτιμοι φιλοξενούμενοι… Πιστεύω ότι οι εκδηλώσεις, τις οποίες όπως παρατηρώ η τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης διεκδικεί πάντα με την ίδια αποφασιστικότητα, συμβάλουν σε σημαντικό βαθμό στην ενίσχυση του κλίματος ειρήνης, της αμοιβαίας κατανόησης και ανεκτικότητας όχι μόνο στη Δυτική Θράκη, αλλά σε ολόκληρη την περιοχή. Οι γιορτασμοί του Σέτσεκ, κυρίως σε μια περίοδο που ελληνοτουρκικές σχέσεις αποκτούν βαθμιαία επιτάχυνση, σχετικά με τον σκοπό αυτό έχουν επιτελέσει μια σημαντική αποστολή. Τέτοιου είδους εκδηλώσεις βοηθούν στο να γνωριστούν καλύτερα οι λαοί μεταξύ τους, να βγουν στην επιφάνεια οι ανθρώπινες αξίες και να εξαλειφθούν οι προκαταλήψεις. Το σημαντικότερο είναι ότι οι εκδηλώσεις του Σέτσεκ εξασφαλίζουν την καλύτερη κατανόηση της δυναμικότητας της περιοχής.

Προσωπική μου γνώμη είναι ότι δεν επωφελείται όσο θα έπρεπε η περιοχή από την γειτνίασή της με τρεις χώρες, ενώ πιστεύω πως θα μπορούσαν να υλοποιηθούν προγράμματα σε θέματα οικονομίας και εμπορικής συνεργασίας. Τα πρώτα που μου έρχονται κατά νου είναι έννοιες που αφορούν θέματα τουρισμού, πολιτισμού, γεωργίας, κτηνοτροφίας, δασών και περιφερειακού εμπορίου. Πιστεύω ότι η συνεργασία που θα αναπτυχθεί στους τομείς αυτούς θα μπορούσε να συμβάλει σε σημαντικό βαθμό στην οικονομική ευημερία του λαού της περιοχής. Ακόμη μεγαλύτερη επένδυση μπορεί να γίνει στον τοπικό ιστορικό και πολιτιστικό τουρισμό. Σκέπτομαι ότι μια καλή ευκαιρία θα αποτελέσει και η απαλλαγή «βίζας» στους κατόχους ειδικών διαβατηρίων Τούρκους πολίτες. Το να βλέπουμε να γιορτάζονται με μεγαλύτερο ενθουσιασμό οι τριήμερες εκδηλώσεις με την συμμετοχή φολκλορικών συγκροτημάτων και καλλιτεχνών από την Τουρκία, θα μας κάνει περισσότερο υπερήφανους…

Επί πλέον, χαιρετίζω τους αντινομάρχες της Αδριανουπόλεως, αξιότιμο κύριο Αίντενίζ και τον κύριο Αμπντουλλάχ που βρίσκονται μαζί μας, τους εκπροσώπους των νομαρχιακών διευθύνσεων, τα μέλη του εμπορικού επιμελητηρίου Αδριανούπολης και τους εκπροσώπους του πανεπιστημίου Θράκης (Τουρκίας). Με την ευκαιρία, θεωρώ προσωπικά υποχρέωσή μου να ευχαριστήσω τους ανθρώπους της ιατρικής σχολής για την συμπαράστασή τους στην σύζυγό μου, η οποία υποβλήθηκε με επιτυχία σε χειρουργική επέμβαση την περασμένη εβδομάδα. Καλωσορίζω τους επισκέπτες από την Βουλγαρία και από την χώρα μας και εύχομαι οι εκδηλώσεις να λήξουν με επιτυχία. Ευχαριστώ.

Αντινομάρχης Αδριανούπολης, Αϊντενίζ

Αξιότιμοι ομοεθνείς μου. Καταρχάς ευχαριστώ τους φίλους μου, τον αξιότιμο κύριο δήμαρχο και τον πρόεδρο του συλλόγου που έκαναν αυτή την διοργάνωση. Επιθυμώ να ξεκινήσω την ομιλία μου αφού πρώτα μεταφέρω τους χαιρετισμούς του αξιότιμου κυρίου Νομάρχη μας και των ομοεθνών Αδριανουπολιτών. Θέλω να δηλώσω ότι είμαι εξαιρετικά υπερήφανος και ευτυχής που βρίσκομαι μαζί σας στο φεστιβάλ αυτό, το οποίο συμβολίζει την δύναμη, την ενότητα του Τούρκου και ένα έθιμο 700 περίπου χρόνων.

Εμείς με την Ελλάδα είμαστε γείτονες. Είμαστε γείτονες, όχι όμως γείτονες σε πολυκατοικία. Είμαστε δύο χώρες πλάϊ πλάϊ. Όσο περνούν οι ημέρες οι σχέσεις μας γίνονται όλο και καλύτερες, όλο και πιο ωραίες και εξελίσσονται ακόμη περισσότερο. Εμείς πρέπει να προσπαθήσουμε ώστε να αφήσουμε στα παιδιά και στα εγγόνια μας μια καλύτερη παρακαταθήκη για καλύτερες ημέρες. Γι’ αυτό ασχολούμαστε, γι’ αυτό προσπαθούμε και βλέπουμε αυτές τις εξελίξεις από κοινού με την γείτονα και την φίλη μας χώρα Ελλάδα.

Αξιότιμοι ομοεθνείς μου, Εσείς ταυτόχρονα είστε πολίτες του Ελληνικού κράτους και αδέλφια δικά μας. Θέλω να γνωρίζετε ότι ποτέ δεν θα είστε μόνοι σας…

Πρόεδρος του κόμματος Ειρήνης-Ισότητας – Φιλίας, Μουσταφά Αλή Τσαβούς

Αξιότιμοι μουσαφίρηδες, αξιότιμοι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης, σας χαιρετίζω με αγάπη και σεβασμό εξ ονόματος του κόμματος Ειρήνη-Ισότητα-Φιλία. Θέλω εκ βάθους καρδίας να ευχαριστήσω τον λαό της περιοχής που αναβιώνει τις ιστορικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις του Σέτσεκ, να συγχαρώ τον πρόεδρο του συλλόγου Σέτσεκ, αδερφό μου και φίλο μου Αλή Πεντζάλ, όλους όσους μόχθησαν για αυτήν την εκδήλωση, όλους όσους έφεραν αυτές τις εκδηλώσεις μέχρι τώρα.

Αξιότιμοι ομογενείς μου, μόλις πριν από είκοσι μέρες εξελέγην πρόεδρος του κόμματος Ειρήνης-Ισότητας –Φιλίας. Παραλάβαμε την σημαία του κόμματος που ως παρακαταθήκη μας άφησε ο αείμνηστος Δρ. Αχμέτ Σαδίκ. Και ο λόγος που το κάναμε ήταν διότι είχε κάποιες προθέσεις, κάποια πράματα που ήθελε να κάνει, κάποιους στόχους σχετικά με τους Τούρκους της Δυτικής Θράκης. Εμείς λοιπόν βγήκαμε ώστε να πάμε σε ψηλότερο σημείο αυτές του τις προσπάθειες και τους στόχους του, και για τα δικαιώματα της μειονότητας. Θέλω να σας μεταφέρω το εξής. Το κόμμα που ως παρακαταθήκη μας άφησε ο αείμνηστος Δρ. Αχμέτ Σαδικ, το κόμμα Ειρήνης-Ισότητας –Φιλίας, στον Έβρο, στην Αλεξανδρούπολη, στην Κομοτηνή και την Ξάνθη, είναι τόσο δυνατό όσο και τα άλλα κόμματα όπως ΠΑΣΟΚ ΝΔ, ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ. Πλέον έχουμε ένα κόμμα που θα αναζητεί τα δικαιώματα της μειονότητας. Ας βγει επωφελές για όλους. Αξιότιμοι ομογενείς μου σας καλώ όλους να γίνετε μέλη στο κόμμα Ειρήνης-Ισότητας –Φιλίας, που ως παρακαταθήκη μας άφησε ο αείμνηστος Δρ. Αχμέτ Σαδίκ. Σας χαιρετίζω όλους με αγάπη και σεβασμό.

Αγάς του πανηγυριού Τζαφέρογλου Μουχαρέμ

Αξιότιμε μου αντινομάρχη Ανδριανούπολης, αξιότιμε μου πρόξενε της τουρκικής δημοκρατίας στη Κομοτηνή, αξιότιμε μου εκλεγμένε μουφτή, αξιότιμε μου πρόεδρε του DEB, αξιότιμοι μου δήμαρχοι, αξιότιμε μου πρόεδρε της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικής Θράκης, αξιότιμοι εκπρόσωποι συλλόγων και αγαπητοί μου προσκεκλημένοι που έχετε έρθει από τη μάνα-πατρίδα Τουρκία, καθώς και όλους τους θεατές, σας καλωσορίζω.
Το Σέτσεκ είναι σαν κάτι ιερό που έπεσε στον δρόμο μας. Ακόμα και αν δεν βρίσκουμε να παρκάρουμε τα αμάξια μας στο Σέτσεκ, ψυχή μου τι σημασία έχει αυτό; Παρκάρουμε 1-2 χιλιόμετρα μακριά και παίρνουμε το δρόμο για την παλαίστρα. Αξιότιμοι καλεσμένοι, μάνες, πατέρες, θείοι, νέοι, φίλοι, αποτελεί πραγματικότητα το εξής: τα έθνη για όσο αναβιώνουν τις εκδηλώσεις τους, η ενότητα στη γλώσσα και στις εκδηλώσεις, όλα αυτά είναι που απαρτίζουν ένα έθνος. Όπως το Σέτσεκ μας αφέθηκε ως παρακαταθήκη πριν 700 χρόνια, έτσι και εμείς το βλέπουμε σαν κληρονομιά που θα το αφήσουμε όπως το πήραμε από τους προγόνους μας, στις επόμενες γενιές…

Πρόεδρος του συλλόγου 1000, Αλή Πεντζάλ

Αξιότιμε μου αντινομάρχη Ανδριανούπολης, αξιότιμε μου πρόξενε της τουρκικής δημοκρατίας στη Κομοτηνή, αξιότιμε μου εκλεγμένε μουφτή Κομοτηνής, αξιότιμε μου πρόεδρε του DEB, αξιότιμοι μου δήμαρχοι, αξιότιμε μου πρόεδρε της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικής Θράκης, αξιότιμοι εκπρόσωποι συλλόγων και αγαπητοί μου προσκεκλημένοι που έχετε έρθει από την μάνα-πατρίδα Τουρκία, εκπρόσωποι συλλόγων. Γιορτάζουμε φέτος με αγάπη και με ενθουσιασμό τις επί 7 αιώνες συνεχιζόμενες και πλέον παραδοσιακές εκδηλώσεις του οροπεδίου του Σέτσεκ. Η γιορτή του Σέτσεκ ενισχύει την ενότητα και ομοψυχία του λαού, συμβάλει στην γνωριμία των νέων γενιών με τον πολιτισμό μας και στην ανάμιξη ανθρώπων που έρχονται εδώ από διάφορες περιοχές, και το κυριότερο, πετυχαίνει την διαφύλαξη της ενότητας και της συνοχής της τουρκικής μας μειονότητας της Δυτικής Θράκης.
Το Σέτσεκ είναι μια ιστορία, μια κουλτούρα. Οι πρόγονοι μας, οι παππούδες μας, αυτό το ριζωμένο έθιμο, για να το φέρουν μέχρι σήμερα πέρασαν πολύ δύσκολα και στενάχωρα χρόνια. Θέλουμε να πιστεύουμε πως η Ελλάδα, η χώρα που ζούμε είναι μια δημοκρατία. Είναι ανάγκη στον 21ο αιώνα οι άνθρωποι να εκφράζουν με άνεση την ταυτότητα και τον πολιτισμό τους. Εδώ φυσικά το πιο μεγάλο καθήκον πέφτει σε εμάς, δηλαδή στη μειονότητα. Πρέπει να αγκαλιάσουμε σφιχτά και να στηρίξουμε την γλώσσα μας, τη θρησκεία μας, τον πολιτισμό μας, τα ήθη και τα έθιμα μας. Πρέπει να είναι γνωστό πως αν δώσουμε κάτι από αυτά, είναι αναπόφευκτο πως και τα άλλα θα επηρεαστούνε. Αυτό που κάνει τα έθνη έθνη, είναι ακριβώς αυτά τα τρία βασικά στοιχεία. Όπως κάθε χρόνο στις εκδηλώσεις του Σέτσεκ θα υπάρχουν παραδοσιακοί χοροί, τραγουδιστές παραδοσιακής τουρκικής μουσικής, απαγγελία ποιημάτων από παιδιά καθώς και η πατροπαράδοτοι αγώνες πάλης με λάδι. Ο πιο μεγάλος υποστηρικτής αυτής της κουλτούρας μας στο Σέτσεκ είναι ο λαός μας. Για αυτό θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους τους ομογενείς μας που ήρθαν από κοντά ή μακριά και μας παρείχαν υλική, αλλά και το κυριότερο ηθική στήριξη.

Πηγή: proxeneio-stop.org

ΣΧΟΛΙΑ

Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω

Ακολουθήστε το Alexandroupoli Online
Google News | Facebook | Twitter | Instagram | Linkedin | Pinterest[ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ]$type=three$count=6$meta=0$snip=0$cate=0$rm=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$show=page$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

Όνομα

Αγγελίες,10,Αγροτικά,618,Αγωγοί,117,Αθλητικά,2053,Αλεξανδρούπολη,8673,Άμυνα,351,Ανακύκλωση,36,ΑΝΕΛ,58,Απεργίες,149,Άρθρα - Απόψεις,3033,Αστυνομικά,487,Αυτοδιοίκηση,3356,Αυτοδιοικητικές Εκλογές,859,Αυτοκίνητο,5,Αφιερώματα,235,Βαλκάνια,31,Βουλευτικές Εκλογές,484,Γελοιογραφίες,6,Γενικά,98,ΔΗΜΑΡ,22,Δημόσια Έργα,57,Δημόσιο,43,Διαδίκτυο,184,Διαμαρτυρίες,89,Διασκέδαση,38,Διδυμότειχο,709,Δράμα,117,Έβρος,18655,Εθελοντισμός,254,Εκδηλώσεις,2610,Εκκλησία,1242,Εκπαίδευση,1519,Ελλάδα,1326,Ελληνισμός,31,Ελληνοτουρκικά,347,Ενέργεια,73,Επιστήμες,13,Επιχειρήσεις,638,Εργασία,23,Εργασιακά,305,Ερευνα αγοράς,11,Ευρωεκλογές,71,Ευρώπη,121,Ζωή και Υγεία,329,Θράκη,769,Ιστορία,234,Καβάλα,196,Καιρός,35,Καταγγελίες,70,Καταναλωτικά,198,ΚΙΝΑΛ,29,ΚΚΕ,599,Κοινωνία,91,Κοινωνική Προσφορά,170,Κόσμος,679,ΛΑΕ,8,ΛΑΟΣ,19,Λήμνος,9,Μειονότητα,24,Μεταναστευτικό,147,Μόδα,8,Μουσική,198,ΝΔ,463,Ξάνθη,216,Οικολογία,345,Οικονομία,589,Ορεστιάδα,1532,Πανταζίδου,167,Παπανικολόπουλος,276,ΠΑΣΟΚ,277,Περιβάλλον,436,Περίεργα,9,Περιφέρεια ΑΜ-Θ,3916,Πολιτική,1506,Πολιτισμός,225,ΠΟΤΑΜΙ,24,Πρόσωπα,80,Προτεινόμενο,11,Πρώτο Θέμα,6235,Ροδόπη,420,Σαμοθράκη,672,Σαρσάκης,44,Σάτιρα,62,Σουφλί,571,Σπίτι,23,Συγκοινωνίες,289,Σύλλογοι,304,Συνέδρια,143,ΣΥΡΙΖΑ,411,Σχολείο,9,Τέχνες,116,Τεχνολογία,54,Τουρισμός,257,Τρίγωνο,71,Τυχερό,54,Υγεία,1110,Φέρες,399,Lifestyle,8,Media,305,Showbiz,19,
ltr
item
Alexandroupoli Online: Και νέο ξεσάλωμα τουρκοφρόνων στο πανηγύρι του Χίλια
Και νέο ξεσάλωμα τουρκοφρόνων στο πανηγύρι του Χίλια
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh-d-h8S7RMuhXf41AiLrylldmjj_N5qrtUUhGZmv4kt2J9GzTJAAT-VC_mOHcTlxWLUAbhQ2hXXc36HrPmXnLtKXaBGP8N_ECQJxLO4cTNuZ4JQfPxHFid_ae2XEi9xmRzoj-_M9PepY8d/s200/1000-2-300x224.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh-d-h8S7RMuhXf41AiLrylldmjj_N5qrtUUhGZmv4kt2J9GzTJAAT-VC_mOHcTlxWLUAbhQ2hXXc36HrPmXnLtKXaBGP8N_ECQJxLO4cTNuZ4JQfPxHFid_ae2XEi9xmRzoj-_M9PepY8d/s72-c/1000-2-300x224.jpg
Alexandroupoli Online
https://www.alexpolisonline.com/2010/08/blog-post_9221.html
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/2010/08/blog-post_9221.html
true
1602981175067084807
UTF-8
Loaded All Posts Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Περισσότερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Δείτε περισσότερα ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα. Να βάζετε τόνους στις λέξεις για καλύτερα αποτελέσματα. Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαΐου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαϊ Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα πριν 1 λεπτό πριν $$1$$ λεπτά πριν 1 ώρα πριν $$1$$ ώρες χθες πριν $$1$$ μέρες πριν $$1$$ εβδομάδες σχολίασε Ακόλουθοι Ακολουθήστε THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Πίνακας Περιεχομένων