Λέκτορας της Ιατρικής Σχολής Αλεξανδρούπολης πήρε το «Όσκαρ» βιοϊατρικής

Μεγάλη διάκριση για τον Γιώργο Λαμπίρη, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και την Ιατρική Σχολή της Αλεξανδρούπολης

Το πρώτο βραβείο στον επιστημονικό διαγωνισμό του εκδοτικού οίκου Biomed Central απέσπασε η εργασία του Έλληνα καθηγητή Οφθαλμολογίας του ΔΠΘ, Γιώργου Λαμπίρη (στη φωτογραφία αριστερά). Κατ’ αναλογία, η συγκεκριμένη διάκριση είναι για τη βιοϊατρική ότι τα Όσκαρ για τον κινηματογράφο.

Μεγάλη επιτυχία για το Δημοκρίτειο
Η διάκριση του Έλληνα ερευνητή και λέκτορα στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης αποκτά ακόμα μεγαλύτερη αξία, με δεδομένο ότι οι συνυποψήφιοί του προέρχονται από κορυφαία πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα...»

Οι βραβευθέντες στις υπόλοιπες κατηγορίες προέρχονται από πολύ αναγνωρισμένα ακαδημαϊκά ιδρύματα του εξωτερικού όπως είναι το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, το John Hopkins School, και το πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας.

“Η παρουσία του ονόματος της Ιατρικής σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης σε ένα γεγονός που παρακολουθεί σχεδόν το σύνολο της διεθνούς ιατρικής κοινότητας αποτελεί σημαντική επιτυχία και αναγνώριση του έργου που παράγεται” σημειώνει ο κ. Λαμπίρης.

Έχοντας ζήσει σε χώρες και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού και έχοντας ήδη κλινική εμπειρία τουλάχιστον δέκα ετών στην παροχή οφθαλμολογικών υπηρεσιών, ο Γ. Λαμπίρης αποφάσισε να μετακομίσει στην Αλεξανδρούπολη και να αποδεχτεί μια θέση λέκτορα στο Δημοκρίτειο. Το σημαντικότερο δέλεαρ για τον ίδιο ήταν η έρευνα που γίνεται στο Ελληνικό Κέντρο Θεραπείας Οφθαλμολογικών Παθήσεων (ΕΛΚΕΘΟΠ), που λειτουργεί στο πλαίσιο της Ιατρικής σχολής του ΔΠΘ.

“Από την εποχή που ήμουν ειδικευόμενος οφθαλμίατρος στην Αθήνα, γνώριζα για το εξαιρετικό έργο του διευθυντή του ΕΛΚΕΘΟΠ καθηγητή Β. Κοζομπόλη και των συνεργατών του, γι’ αυτό και θεώρησα ιδιαίτερη τιμή την ένταξή μου στο επιστημονικό προσωπικό πριν από περίπου δύο χρόνια. Το ΕΛΚΕΘΟΠ διαθέτει τεχνολογία αιχμής, όπως είναι τα lasers, οι οπτικές τομογραφίες, και άλλα που δύσκολα συναντά κανείς ακόμα και σε πολύ εξειδικευμένα κέντρα. Αν χρειασθεί, το κλινικό έργο υποστηρίζεται από όλη την ιατρική υποδομή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου και τέλος, πέρα από εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό, διαθέτει και εξειδικευμένο τεχνικό και παραϊατρικό προσωπικό.

Με αυτές τις συνθήκες, λοιπόν, δεν αποτελεί ιδιαίτερη έκπληξη ότι το ερευνητικό και κλινικό έργο του ΕΛΚΕΘΟΠ είναι γνωστό σε διεθνές επίπεδο. Επιπλέον, όπως γνωρίζετε το ΕΛΚΕΘΟΠ δεν αποτελεί ιατρική επιχείρηση, αλλά ένα πανεπιστημιακό ινστιτούτο. Έτσι, τα έσοδά του δεν διανέμονται στο προσωπικό του, δηλαδή σε εμένα ή στον καθηγητή αλλά χρησιμοποιούνται για την υποστήριξη ερευνητικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων με σκοπό την κατάρτιση και την προώθηση επιστημόνων, οι οποίοι θα αποτελέσουν τους καλύτερους πρεσβευτές μας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό”.

Ο εκδοτικός οίκος Biomed Central περιλαμβάνει 207 εξειδικευμένα περιοδικά στο χώρο των βιοϊατρικών επιστημών. Η δημοσίευση και μόνο μιας ερευνητικής εργασίας σε κάποιο από αυτά αποτελεί από μόνη της επιτυχία, καθώς σημαίνει ότι έχει προηγηθεί έλεγχος της ποιότητας και της επάρκειας του ερευνητικού αποτελέσματος και αξιολόγηση της συνεισφοράς της μελέτης στη βιοϊατρική επιστήμη. Κάθε χρόνο, όλες οι δημοσιευμένες επιστημονικές εργασίες αξιολογούνται για δεύτερη φορά από τους επιστημονικούς διευθυντές των περιοδικών, οι οποίοι προτείνουν τις δέκα καλύτερες σε μια σειρά από κατηγορίες. Η τελική κρίση όπου βραβεύεται η καλύτερη σε κάθε κατηγορία γίνεται σε ειδική τελετή κάθε χρόνο στην έδρα του εκδοτικού οίκου στο Λονδίνο.

Ο ασθενής στο επίκεντρο της έρευνας
Η εργασία του Γιώργου Λαμπίρη, που αναδείχθηκε ως “Case report of the year 2009”, αφορούσε το περιστατικό ενός εφήβου που παρουσίασε μια επικίνδυνη επιπλοκή στην όρασή του, λόγω της λήψης ενός εξαιρετικά διαδεδομένου φαρμάκου για την ακμή. Λόγω της σημαντικής κλινικής σημασίας και της προτεινόμενης διαγνωστικής και θεραπευτικής προσέγγισης, ζητήθηκε η άδεια ώστε η εργασία να μεταφραστεί και στα Γερμανικά, για να γίνει γνωστή και στο γερμανόφωνο ιατρικό κοινό.

“Η βράβευσή μας σίγουρα ήταν μια σημαντική αναγνώριση του έργου που επιτελεί η ιατρική μας ομάδα. Θεωρώ όμως πιο σημαντικό το γεγονός ότι καταφέραμε να διασφαλίσουμε την όραση ενός παιδιού που υπήρχε κίνδυνος να χαθεί και το ότι ενημερώσαμε την οφθαλμολογική κοινότητα για τον τρόπο αντιμετώπισης ανάλογων περιστατικών στο μέλλον”, τονίζει ο κ. Λαμπίρης.

Ως πανεπιστημιακός ιατρός θεωρεί ότι “η έρευνα στην ιατρική έχει νόημα όταν προσφέρει ένα άμεσο και διακριτό ευεργετικό αποτέλεσμα στον ασθενή, λύνοντας το πρόβλημά του και βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής του” λέει και προσθέτει:
“Όταν κάποιος ασθενής προστρέχει σε εμένα για κάποιο οφθαλμολογικό πρόβλημα, προσπαθώ να διαθέτω όλο τον απαραίτητο χρόνο, ώστε να κατανοήσω την επίπτωση που έχει αυτό το πρόβλημα στη ζωή του, πιθανόν στην οικογένειά του και ευρύτερα στον κοινωνικό του κύκλο. Η συνολική διαγνωστική και θεραπευτική μεθοδολογία που προτείνω, προσπαθώ να είναι απόλυτα συμβατή με τον τρόπο ζωής του, λαμβάνοντας υπόψη τις όποιες ιδιαιτερότητες. Για εμένα τα ζητήματα της ασφάλειας και της αξιοπιστίας των υπηρεσιών που παρέχουμε είναι αδιαπραγμάτευτα. Μια τέτοια ανθρωποκεντρική προσέγγιση με εκφράζει απόλυτα, ακριβώς όπως την πρεσβεύει και το Ελληνικό Κέντρο Έρευνας και Θεραπείας Οφθαλμικών Παθήσεων (ΕΛΚΕΘΟΠ) του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, όπου εργάζομαι”.

Συνηθισμένη ζωή
Ο ίδιος περιγράφει τη ζωή του ως “μια συνηθισμένη ζωή ενός τυπικού έλληνα οικογενειάρχη με δύο παιδιά, που όμως διακόπτεται διαρκώς από πολλά ταξίδια στο εξωτερικό και στο εσωτερικό λόγω των κλινικών και ακαδημαϊκών καθηκόντων μου. Ο συνδυασμός οικογένειας και καριέρας είναι δύσκολος, όμως πάντα υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος και για τα δύο. Παρόλο που αναγκάζομαι να διαβάζω και να γράφω συνεχώς ιατρικά επιστημονικά άρθρα, βρίσκω χρόνο να διαβάζω αρκετά λογοτεχνικά βιβλία και να ασχολούμαι με τη συλλογή παλιών ιατρικών βιβλίων και υπολογιστών μέσω ηλεκτρονικών δημοπρασιών”

Πηγή: Εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ (Σοφία Χριστοφορίδου)

ΣΧΟΛΙΑ

Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω

BLOGGER: 1 σχόλιαΑκολουθήστε το Alexandroupoli Online
Google News | Facebook | Twitter | Instagram | Linkedin | Pinterest

[ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ]$type=three$count=6$meta=0$snip=0$cate=0$rm=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$show=page$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

Όνομα

Αγγελίες,9,Αγροτικά,564,Αγωγοί,117,Αθλητικά,2015,Αλεξανδρούπολη,8062,Άμυνα,328,Ανακύκλωση,33,ΑΝΕΛ,58,Απεργίες,140,Άρθρα - Απόψεις,2986,Αστυνομικά,486,Αυτοδιοίκηση,3132,Αυτοδιοικητικές Εκλογές,812,Αυτοκίνητο,4,Αφιερώματα,233,Βαλκάνια,31,Βουλευτικές Εκλογές,484,Γελοιογραφίες,6,Γενικά,91,ΔΗΜΑΡ,22,Δημόσια Έργα,57,Δημόσιο,43,Διαδίκτυο,181,Διαμαρτυρίες,89,Διασκέδαση,38,Διδυμότειχο,651,Δράμα,114,Έβρος,17721,Εθελοντισμός,246,Εκδηλώσεις,2421,Εκκλησία,1191,Εκπαίδευση,1393,Ελλάδα,1274,Ελληνισμός,31,Ελληνοτουρκικά,346,Ενέργεια,63,Επιστήμες,13,Επιχειρήσεις,618,Εργασία,22,Εργασιακά,274,Ερευνα αγοράς,11,Ευρωεκλογές,38,Ευρώπη,119,Ζωή και Υγεία,320,Θράκη,683,Ιστορία,216,Καβάλα,183,Καιρός,33,Καταγγελίες,70,Καταναλωτικά,195,ΚΙΝΑΛ,29,ΚΚΕ,534,Κοινωνία,86,Κοινωνική Προσφορά,170,Κόσμος,664,ΛΑΕ,8,ΛΑΟΣ,19,Λήμνος,9,Μειονότητα,24,Μεταναστευτικό,146,Μουσική,197,ΝΔ,458,Ξάνθη,203,Οικολογία,328,Οικονομία,578,Ορεστιάδα,1389,Πανταζίδου,159,Παπανικολόπουλος,270,ΠΑΣΟΚ,270,Περιβάλλον,404,Περίεργα,9,Περιφέρεια ΑΜ-Θ,3722,Πολιτική,1436,Πολιτισμός,217,ΠΟΤΑΜΙ,24,Πρόσωπα,80,Προτεινόμενο,9,Πρώτο Θέμα,5915,Ροδόπη,391,Σαμοθράκη,651,Σάτιρα,62,Σουφλί,501,Σπίτι,23,Συγκοινωνίες,285,Σύλλογοι,299,Συνέδρια,130,ΣΥΡΙΖΑ,408,Σχολείο,9,Τέχνες,116,Τεχνολογία,52,Τουρισμός,251,Τρίγωνο,53,Τυχερό,51,Υγεία,1033,Φέρες,378,Χηλή,39,Χρυσή Αυγή,8,Lifestyle,8,Media,304,Showbiz,19,
ltr
item
Alexandroupoli Online: Λέκτορας της Ιατρικής Σχολής Αλεξανδρούπολης πήρε το «Όσκαρ» βιοϊατρικής
Λέκτορας της Ιατρικής Σχολής Αλεξανδρούπολης πήρε το «Όσκαρ» βιοϊατρικής
http://lh3.ggpht.com/_lJ2_0pykg0A/TFW9m7uuCzI/AAAAAAAAC3o/QcBQ5Y-EGqw/s320/Lampiris.jpg
http://lh3.ggpht.com/_lJ2_0pykg0A/TFW9m7uuCzI/AAAAAAAAC3o/QcBQ5Y-EGqw/s72-c/Lampiris.jpg
Alexandroupoli Online
https://www.alexpolisonline.com/2010/08/blog-post_8484.html
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/2010/08/blog-post_8484.html
true
1602981175067084807
UTF-8
Loaded All Posts Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Περισσότερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Δείτε περισσότερα ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα. Να βάζετε τόνους στις λέξεις για καλύτερα αποτελέσματα. Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαΐου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαϊ Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα πριν 1 λεπτό πριν $$1$$ λεπτά πριν 1 ώρα πριν $$1$$ ώρες χθες πριν $$1$$ μέρες πριν $$1$$ εβδομάδες σχολίασε Ακόλουθοι Ακολουθήστε THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Πίνακας Περιεχομένων