Σκέψεις στο τόλμημα της Ολοήμερης Λειτουργίας των Νοσοκομείων, με διάθεση δημιουργικής κριτικής

του Ξενοφώντα Καραγεωργίου, τέως Διοικητού του Γενικού Νοσοκομείου Θηβών

Πολύς θόρυβος έγινε τις τελευταίες ημέρες με αφορμή το σχέδιο νόμου που συζητείται στην Βουλή. Πολύ φοβάμαι πώς
• Όχι μόνον θά έχουμε μία χαμένη ευκαιρία να αντιμετωπίσουμε θεσμικά όλα τά από πολλών ετών εντοπισμένα κενά, αλλά και,
• Θα μπουν οι βάσεις γιά περαιτέρω επιδείνωση τής ήδη προβληματικής λειτουργίας όλων των μονάδων τού Εθνικού Συστήματος Υγείας, αλλά και,
• Θα αυξηθούν έτι περαιτέρω οι δαπάνες των ήδη προβληματικών ασφ. ταμείων.
Θα προσπαθήσω να αποδείξω γιατί ισχυρίζομαι τα ανωτέρω, εντοπίζοντας πού γίνονται τά κραυγαλέα λάθη, πού θά έπρεπε να αποκλείσουν το τόλμημα τής «Ολοήμερης Λειτουργίας των Νοσοκομείων», με την ως έχει σήμερα κατάσταση:..»

1. «Ολοήμερη Λειτουργία Νοσοκομείων»
Καθιερώνεται η ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων που ανήκουν στο ΕΣΥ με την επέκταση των εξωτερικών ιατρείων και τη διενέργεια διαγνωστικών, θεραπευτικών και επεμβατικών πράξεων πέραν του τακτικού ωραρίου. Σε όλα τα νοσοκομεία που ανήκουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (Ε.Σ.Υ.) τα τακτικά ιατρεία λειτουργούν καθημερινά τις πρωινές ώρες με τετράωρη τουλάχιστον υποχρεωτική παρουσία ειδικευμένων ιατρών.

• Οι διαγνωστικές, θεραπευτικές, επεμβατικές καί άλλες διαγνωστικές πράξεις ήδη καθυστερούν στα περισσότερα νοσοκομεία (εάν όχι σε όλα) νά ολοκληρωθούν,
τώρα πού θα προστεθούν και απογευματινά Ιατρεία πότε θα ολοκληρώνονται?
Μεγαλύτερη καθυστέρηση δεν θα
Α. απαξιώσει το ΕΣΥ ?
Β. ενισχύει τον ιδιωτικό τομέα τής Υγείας ?
• Οι αμοιβές των Δημ. Νοσοκομείων έχουν να αναπροσαρμοσθούν από το 1991!
Ενώ οι πάσης φύσεως παράμετροι πού συμμετέχουν στα λειτουργικά κόστη έχουν αυξηθεί επανειλημμένως από τότε, καμμία Κυβέρνηση (με την σιωπηλή υποστήριξη όλων των συνδικαλιστικών ηγεσιών!) δεν αύξησε τις αμοιβές των παρεχομένων υπηρεσιών.
Με αποτέλεσμα ολοένα και περισσότερο να μεγαλώνει η απόσταση εισπράξεων – δαπανών. Καταντήσαμε στο σημείο να μην συμφέρει οικονομικά σε ένα Νοσοκομείο να προβαίνει σε σειρά πράξεων, γιατί θα εισπράξει λιγότερα από όσα θα δαπανήσει για να τις επιτελέσει...
• Γιατί ανοίγει η κερκόπορτα για πρωϊνό ωράριο μικρότερο τού ισχύοντος, νομοθετημένο μάλιστα? ΄Ετσι, δέν θά διοχετεύονται με ένα τόσο μικρό πρωϊνό ωράριο περισσότεροι (αλλά) επί πληρωμή ασθενείς στην απογευματινή λειτουργία?
• Δεν διαβλέπει η Πολ. Ηγεσία τον κίνδυνο να υπονομεύεται από τούς (πολλούς & υπαρκτούς) δόλιους με κάθε τρόπο η πρωϊνή λειτουργία ώστε να στέλνονται οι ασθενείς τα απογεύματα?

Πρέπει νά καταβάλλεται συστηματική προσπάθεια ώστε όλα τα πρωϊνά τακτικά εξωτερικά ιατρεία να λειτουργούν μονίμως 8 π.μ. – 2 μ.μ. Ειδικά στα επαρχιακά νοσοκομεία όπου αυτό καταστρατηγείται, εις βάρος τής παραγωγής εισοδήματος από τούς ασθενείς, δηλαδή εις βάρος τού παραγομένου εθνικού προϊόντος.
• Οι επί πληρωμή απογευματινές επισκέψεις: ας πάρουμε π.χ. τις αμοιβές στο
ΚΑΤ, τηρουμένων τον αναλογιών θα έχουμε ανάλογες αμοιβές στα υπόλοιπα δημόσια νοσοκομεία,
45 € ο Λέκτορας (δηλαδή ο Επιμελητής Β΄ ?, θα κάνει ένας επιμελητής Β΄ απογευματινό ιατρείο? γιατί να τον προτιμήσουν οι ασθενείς? και με συνέπεια να λείψει κάποιες ημέρες από το πρόγραμμα εφημερεύσεως ?)
60 € ο Επιμελητής Α' - Αναπληρωτής Διευθυντής - Επίκουρος Καθηγητής
75 € ο Διευθυντής - Αναπληρωτής Καθηγητής
90 € ο Καθηγητής.

Ποιό ποσόν θά πληρώσει το δημόσιο ασφ. ταμείο από το συνολικό αντίτιμο πού θα πληρώσει ο απογευματινός ασθενής? ΄Ολο? ΄Οποιο και να πληρώσει, δεν θα είναι μία δυσβάστακτη, νέα, δαπάνη γιά αυτό? Πού μπορεί να το οδηγήσει ταχύτερα στην ορατή χρεωκοπία του? Και πότε θά πληρώσουν τα ασφ. ταμεία τις υποχρεώσεις τους στα νοσοκομεία? Και εάν σέ βέβαιη Υπουργική μελλοντική ρύθμιση πληρωμής των νοσοκομειακών υποχρεώσεων ποός τούς πάσης φύσεως προμηθευτές διαγραφούν αυτές οι των ασφ. ταμείων υποχρεώσεις προς τα δημόσια νοσοκομεία, τότε πώς τα νοσοκομεία θα πληρώσουν τις (εύλογα απαιτητές) αμοιβές στο προσωπικό τους?
• Το ωράριο των Ιατρών, βάσει τού προ 10ετίας ατυχέστατου Προεδ. Διατάγματος προβλέπει 48 ώρες εβδομαδιαία απασχόληση.
Αυτές οι 48 ώρες είναι ελάχιστες, απόδειξη ότι δεν τηρήθηκε επί σειράν ετών το Π.Δ. Δεν μπορεί να εκπονηθεί σοβαρό και αξιοπρεπές πρόγραμμα μηνιαίων εφημεριών με 48 ώρες, γιατί τότε κάθε Κλινική θα πρέπει να έχει τουλάχιστον 8 ειδικευμένους ιατρούς, πού όμως σε ελάχιστες περιπτώσεις υπάρχουν!

Και εάν υπάρχουν, γιατί να τούς πληρώνει ο δύσμοιρος Ελληνικός Λαός, όταν μπορεί να έχει, όχι τα ίδια αλλά, καλύτερα αποτελέσματα με μικρότερες δαπάνες?
άρα χρειάζεται τροποποίηση τού ωραρίου,
- Οι ειδικευμένοι, από 48 ώρες να έχουν έως 64 τουλάχιστον, και
- Οι ειδικευόμενοι, από 58 ώρες να έχουν έως 72 τουλάχιστον,
Με τήρηση σχολαστική των ρεπό, των μισθολογικών προσαυξήσεων για εργασία κατά τις νύκτες, τα Σαββατοκύριακα, τις δημόσιες αργίες, κ.λ.π., εννοείται.
Εάν όμως εργάζονται στα απογευματινά ιατρεία, πόσες ώρες θα μένουν τελικά για να επιτελέσουν εφημερίες ? Και εάν η κα Υπουργός θέλει, ενδεχομένως, να εξαιρέσει τις ώρες απασχολήσεως των απογευματινών ιατρείων από τις 48 εβδομαδιαίες, αυτό είναι νόμιμο ? ΄Οχι βέβαια !
Η ολοήμερη λειτουργία, ως έχει το σχέδιο νόμου, πλήττει καίρια την δυνατότητα επιτελέσεως προγράμματος εφημερεύσεων !
Πώς είναι σίγουρη η κα Υπουργός ότι θα υπάρξει η κατάλληλη και επαρκής εκείνη διοικητική υποστήριξη κατά την απογευματινή λειτουργία ? Σε πολλά νοσοκομεία λείπουν και διοικητικοί υπάλληλοι.

Για την κάλυψη επιπλέον αναγκών δύναται να συμμετέχει στη λειτουργία του νοσοκομείου πέραν του τακτικού ωραρίου και το επικουρικό προσωπικό όλων των κλάδων.
• Πρέπει να ξεκαθαρισθεί με συγκεκριμένη μνεία ότι Επικουρικό Προσωπικό δεν είναι μόνον το Ιατρικό, αλλά θα είναι και Νοσηλευτικό, Παραϊατρικό, ακόμη και Διοικητικό.
• Χωρίς την απόκτηση Επικουρικού Προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, πού συμμετέχουν στην καθημερινή λειτουργία ενός νοσοκομείου, το εγχείρημα της απογευματινής λειτουργίας θα αποτύχει πανηγυρικά !
• Να μην ξεχνούμε ότι οι μισθοί των Επικουρικών και οι ασφαλιστικές εισφορές τους σε όλα τα Δημ. Ασφ. ταμεία πληρώνονται μόνον από το νοσοκομείο. Δυστυχώς η συντριπτική πλειοψηφία των Δημ. Νοσοκομείων δεν μπορούν να απασχολούν – πληρώνουν αρκετούς επικουρικούς...

Άρα, ποια θα είναι η εν τη πράξει εφαρμογή ? Σχεδόν μηδενική...
Τα έσοδα από την πέραν του τακτικού ωραρίου λειτουργία κατατίθενται στο ταμείο του νοσοκομείου και εγγράφονται σε μοναδιαίο λογαριασμό. Διατίθενται κατά προτεραιότητα για την κάλυψη των αναγκών αυτής, καθώς και άλλων αναγκών του νοσηλευτικού ιδρύματος. Ποσοστό των ανωτέρω εσόδων αποδίδεται στην οικεία Υγειονομική Περιφέρεια για την αμοιβή επικουρικού προσωπικού των υγειονομικών μονάδων του Ε.Σ.Υ. και για την κάλυψη των λειτουργικών τους αναγκών, συμπεριλαμβανομένης της υπερωριακής απασχόλησης του προσωπικού για την πέραν του τακτικού ωραρίου λειτουργία και της αμοιβής πλέον των αρχικά προβλεπομένων εφημεριών.
• Τι θα γίνει εάν τα έσοδα είναι λιγότερα από τις αμοιβές των εμπλεκομένων στην (πρόσθετη) απογευματινή λειτουργία ? Πώς θα πληρωθούν τα διαφεύγοντα? ΄Αραγε, θα πληρωθούν ποτέ ?
Και δεν θα μεγαλώσει το οικονομικό άνοιγμα των Δημοσίων Νοσοκομείων ? Ενώ επικρέμεται η σπάθη τού Δ. Ν. Τ. ? Δεν θα υπερβούμε έτσι το υπεσχημένο κόστος τού Ε.Σ.Υ. στο Δ.Ν.Τ. ? Μάς νοιάζει πράγματι ?
• Να ληφθεί νομοθετικά συγκεκριμένη μέριμνα κάθε Υγειονομική Διοικητική Περιφέρεια να συμμετέχει στις δαπάνες επικουρικού προσωπικού εκάστου νοσοκομείου, όχι αορίστως (συγκεκριμένα, π.χ. με το 25 %).
Αλλά από την άλλη μεριά, από ποιόν προϋπολογισμό ουσιωδών εσόδων και αυτή ?

Με όλα τα ανωτέρω καθίσταται φανερό πώς η επίτευξη της Ολοήμερης Λειτουργίας των Νοσοκομείων με τις σημερινές υποδομές,
• Και ανεφάρμοστη είναι,
• Και πολλαπλώς ζημιογόνα (θα) είναι,
- Αφενός για τον Πολίτη, και,
- Αφετέρου για την οικονομική κατάσταση Νοσοκομείων και Ασφ. Ταμείων.

ΣΧΟΛΙΑ

Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω

Ακολουθήστε το Alexandroupoli Online
Google News | Facebook | Twitter | Instagram | Linkedin | Pinterest[ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ]$type=three$count=6$meta=0$snip=0$cate=0$rm=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$show=page$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

Όνομα

Αγγελίες,10,Αγροτικά,618,Αγωγοί,117,Αθλητικά,2053,Αλεξανδρούπολη,8673,Άμυνα,351,Ανακύκλωση,36,ΑΝΕΛ,58,Απεργίες,149,Άρθρα - Απόψεις,3033,Αστυνομικά,487,Αυτοδιοίκηση,3356,Αυτοδιοικητικές Εκλογές,859,Αυτοκίνητο,5,Αφιερώματα,235,Βαλκάνια,31,Βουλευτικές Εκλογές,484,Γελοιογραφίες,6,Γενικά,98,ΔΗΜΑΡ,22,Δημόσια Έργα,57,Δημόσιο,43,Διαδίκτυο,184,Διαμαρτυρίες,89,Διασκέδαση,38,Διδυμότειχο,709,Δράμα,117,Έβρος,18655,Εθελοντισμός,254,Εκδηλώσεις,2610,Εκκλησία,1242,Εκπαίδευση,1519,Ελλάδα,1326,Ελληνισμός,31,Ελληνοτουρκικά,347,Ενέργεια,73,Επιστήμες,13,Επιχειρήσεις,638,Εργασία,23,Εργασιακά,305,Ερευνα αγοράς,11,Ευρωεκλογές,71,Ευρώπη,121,Ζωή και Υγεία,329,Θράκη,769,Ιστορία,234,Καβάλα,196,Καιρός,35,Καταγγελίες,70,Καταναλωτικά,198,ΚΙΝΑΛ,29,ΚΚΕ,599,Κοινωνία,91,Κοινωνική Προσφορά,170,Κόσμος,679,ΛΑΕ,8,ΛΑΟΣ,19,Λήμνος,9,Μειονότητα,24,Μεταναστευτικό,147,Μόδα,8,Μουσική,198,ΝΔ,463,Ξάνθη,216,Οικολογία,345,Οικονομία,589,Ορεστιάδα,1532,Πανταζίδου,167,Παπανικολόπουλος,276,ΠΑΣΟΚ,277,Περιβάλλον,436,Περίεργα,9,Περιφέρεια ΑΜ-Θ,3916,Πολιτική,1506,Πολιτισμός,225,ΠΟΤΑΜΙ,24,Πρόσωπα,80,Προτεινόμενο,11,Πρώτο Θέμα,6235,Ροδόπη,420,Σαμοθράκη,672,Σαρσάκης,44,Σάτιρα,62,Σουφλί,571,Σπίτι,23,Συγκοινωνίες,289,Σύλλογοι,304,Συνέδρια,143,ΣΥΡΙΖΑ,411,Σχολείο,9,Τέχνες,116,Τεχνολογία,54,Τουρισμός,257,Τρίγωνο,71,Τυχερό,54,Υγεία,1110,Φέρες,399,Lifestyle,8,Media,305,Showbiz,19,
ltr
item
Alexandroupoli Online: Σκέψεις στο τόλμημα της Ολοήμερης Λειτουργίας των Νοσοκομείων, με διάθεση δημιουργικής κριτικής
Σκέψεις στο τόλμημα της Ολοήμερης Λειτουργίας των Νοσοκομείων, με διάθεση δημιουργικής κριτικής
Alexandroupoli Online
https://www.alexpolisonline.com/2010/07/blog-post_23.html
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/2010/07/blog-post_23.html
true
1602981175067084807
UTF-8
Loaded All Posts Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Περισσότερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Δείτε περισσότερα ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα. Να βάζετε τόνους στις λέξεις για καλύτερα αποτελέσματα. Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαΐου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαϊ Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα πριν 1 λεπτό πριν $$1$$ λεπτά πριν 1 ώρα πριν $$1$$ ώρες χθες πριν $$1$$ μέρες πριν $$1$$ εβδομάδες σχολίασε Ακόλουθοι Ακολουθήστε THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Πίνακας Περιεχομένων