Έπιασαν δουλειά «οι φύλακες του δάσους»

Πριν από λίγες ημέρες «έπιασε δουλειά», υπέρ της προστασίας των δασών και εναντίον των πυρκαγιών, το Πεζοπόρο Αερομεταφερόμενο Τμήμα Πυρόσβεσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, που έχει βάση το Αεροδρόμιο « Δημόκριτος» της Αλεξανδρούπολης, χωρίς όμως το έργο του να ενισχύεται από το ελικόπτερο το οποίο πιθανόν να έρθει στα μέσα του άλλου μήνα.

To τμήμα αποτελείται από 67 εποχικούς και εννέα μόνιμους και ολοκλήρωσε την εκπαίδευσή του στις αρχές Ιουνίου. Μιλώντας στη «Γνώμη», ο επικεφαλής του τμήματος Υποπυραγός κ. Κωνσταντίνος Κούκουρας είπε «το Πεζοπόρο Αερομεταφερόμενο Τμήμα Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Επιχειρησιακά υπάγεται στην Περιφέρεια Πυροσβεστικών Υπηρεσιών ΑΜΘ με έδρα την Κομοτηνή. Αυτό σημαίνει πως το τμήμα μας κινείται στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης καθώς, και σε άλλες περιοχές. Το σημείο της βάσης του είναι το αεροδρόμιο Δημόκριτος της Αλεξανδρούπολης όπου φέτος έχει γίνει ανακαίνιση των εγκαταστάσεων καθώς και όλες οι απαραίτητες εργασίες για την καλύτερη λειτουργία του».

Στην επισήμανση πως τα προηγούμενα χρόνια σημειώθηκαν σοβαρές πυρκαγιές που απείλησαν δάση του νομού, ο κ. Κούκουρας σχολίασε: «όντως υπήρξαν πυρκαγιές γι αυτό και εμείς κάνουμε ότι μπορούμε στον τομέα της πρόληψης. Έχουμε σημαντικά δάση όπως ο δάσος της Δαδιάς, και το ενδιαφέρον όλων μας για την κάθε περιοχή είναι μεγάλο. Με βάση τον καιρό και το δελτίο επικινδυνότητας που μας δίνουν οι υπηρεσίες οργανώνουμε την προστασία της περιοχής με τον ανάλογο τρόπο. Αυτό σημαίνει, πως βγαίνουμε και προληπτικά με ομάδες που βρίσκονται σε διάφορα σημεία προκειμένου να υπάρχει καλύτερη πρόληψη και προστασία. Το δάσος της Λευκίμης - Δαδιάς αποτελεί σημαντική προτεραιότητα γατί όπως αντιλαμβάνεστε πρόκειται για μια σημαντική περιοχή.

Αυτή τη στιγμή, δεν έχουμε στη βάση μας ελικόπτερο, αλλά ευελπιστούμε πως μέσα στον Ιούλιο το ελικόπτερο θα έρθει, καθώς υπάρχουν περιοχές της χώρας μας με μεγαλύτερη επικινδυνότητα» είπε, ενώ για τον τρόπο που λειτουργούν πρόσθεσε.
«Είμαστε σε κατάσταση ετοιμότητας, καθώς μεταφερόμαστε όταν υπάρξει ανάγκη με λεωφορεία κατά ομάδες. Σχηματίζονται τρία τμήματα τα οποία αποτελούνται από τις ανάλογες ομάδες και έτσι μετακινούμαστε και επιχειρούμε ανάλογα με τα περιστατικά που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Υπάρχει πάντα ετοιμότητα να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας σε κάθε περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης» κατέληξε.

Τι πρέπει να προσέχετε για να αποτρέψετε την εκδήλωση πυρκαγιάς...»

● Μην καίτε σκουπίδια ή ξερά χόρτα και κλαδιά κατά την διάρκεια των θερινών μηνών.
● Μην ανάβετε τους θερινούς μήνες υπαίθριες ψησταριές στα δάση ή σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα.
● Αποφύγετε τις υπαίθριες εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που δημιουργεί σπινθήρες).
● Μην πετάτε ποτέ αναμμένα τσιγάρα όταν βρίσκεσθε σε υπαίθριους χώρους.
● Μην αφήνετε σκουπίδια στο δάσος. Υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης.
● Σεβασθείτε τα απαγορευτικά πρόσβασης σε περιόδους υψηλού κίνδυνου.

Αν το σπίτι σας βρίσκεται μέσα ή κοντά σε δάσος ή δασική έκταση
● Δημιουργήστε μια αντιπυρική ζώνη γύρω από το σπίτι σας καθαρίζοντας και απομακρύνοντας σε ακτίνα τουλάχιστον 10 μέτρων τα ξερά χόρτα, τις πευκοβελόνες, τα ξερά φύλλα, τα κλαδιά κλπ.
● Κλαδέψτε τα δένδρα μέχρι το ύψος των 3 μέτρων, ανάλογα με την ηλικία τους και την κατάσταση των κλαδιών τους.
● Απομακρύνετε όλα τα ξερά κλαδιά από τα δέντρα και τους θάμνους.
● Μην αφήνετε τα κλαδιά των δένδρων να ακουμπούν στους τοίχους τη στέγη και τα μπαλκόνια. Κλαδέψτε τα έτσι ώστε να υπάρχει απόσταση τουλάχιστον 5 μέτρων από το σπίτι σας.
● Αραιώστε γύρω από το κτίσμα την δενδρώδη βλάστηση έτσι ώστε τα κλαδιά του ενός δένδρου να απέχουν τουλάχιστον 3 μέτρα από τα κλαδιά του άλλου. Για λόγους ακόμη μεγαλύτερης ασφάλειας και όταν οι συνθήκες το επιτρέπουν, απομακρύνετε την δενδρώδη και θαμνώδη βλάστηση γύρω από το κτίσμα σε απόσταση τουλάχιστον 10 μέτρων.
● Μην τοποθετείτε πλαστικές υδρορροές ή πλαστικούς οχετούς νερού στους τοίχους του κτίσματος.
● Προφυλάξετε, εξωτερικά, τα παράθυρα και τις γυάλινες πόρτες, τοποθετώντας παντζούρια από μη εύφλεκτα υλικά.
● Καλύψτε τις καμινάδες και τους αγωγούς εξαερισμού του κτίσματος με ειδικό, μη εύφλεκτο, συρμάτινο σύρμα έτσι ώστε οι σπίθες να μην μπορούν να διεισδύσουν στο εσωτερικό του κτιρίου.
● Μην αποθηκεύετε εύφλεκτα αντικείμενα κοντά στο σπίτι.
● Αποφύγετε την κατασκευή ακάλυπτων δεξαμενών καυσίμου κοντά στο σπίτι σας.
● Τοποθετείστε τα καυσόξυλα σε κλειστούς και προφυλαγμένους χώρους.
● Προμηθευτείτε τους κατάλληλους πυροσβεστήρες και μεριμνήστε για τη συντήρηση τους.
● Εξοπλιστείτε με σωλήνα ποτίσματος με μήκος ανάλογο της περιοχής που θέλετε να προστατεύσετε σε περίπτωση πυρκαγιάς.
● Μία δεξαμενή νερού, μια απλή αντλία που λειτουργεί χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και ένας σωλήνας νερού, μπορεί να σας προστατεύσουν από την πυρκαγιά.

Πώς πρέπει να ενεργήσετε μόλις αντιληφθείτε πυρκαγιά
● Τηλεφωνήστε ΑΜΕΣΩΣ στο Κέντρο της Πυροσβεστικής (στον αριθμό κλήσης 199) και δώστε σαφείς πληροφορίες για την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βρίσκεσθε, καθώς και πληροφορίες για την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βλέπετε την πυρκαγιά.
● Περιγράψτε το είδος της βλάστησης που καίγεται.
● Προσδιορίστε την κατεύθυνση της πυρκαγιάς.
● Μην κλείσετε το τηλέφωνο προτού δώσετε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες

Αν η πυρκαγιά πλησιάζει
Τι πρέπει να κάνετε έξω από το σπίτι σας
● Διατηρήστε την ψυχραιμία σας.
● Απομακρύνετε αμέσως όλα τα εύφλεκτα υλικά από τον περίγυρο του κτίσματος και μεταφέρετέ τα σε κλειστούς και προφυλαγμένους χώρους. Η ανάφλεξή τους μπορεί να συμβάλει στην μετάδοση της πυρκαγιάς στο κτίριο.
● Κλείστε όλες τις διόδους (καμινάδες, παράθυρα, πόρτες, κλπ) έτσι ώστε να εμποδίσετε τις καύτρες να διεισδύσουν στο εσωτερικό του κτιρίου.
● Κλείστε όλες τις παροχές στις συσκευές φυσικού αερίου και υγρών καυσίμων μέσα και έξω από το κτίσμα.
● Μαζέψτε άμεσα όλες τις τέντες που έχετε ανοίξει στα μπαλκόνια και τα παράθυρα του κτίσματος.
● Ανοίξτε την πόρτα του κήπου για να διευκολύνετε την πρόσβαση των πυροσβεστικών οχημάτων.
● Τοποθετείστε σκάλα στην εξωτερική πλευρά του κτιρίου έτσι ώστε να ανέβει κάποιος άμεσα στη στέγη του. Η σκάλα θα πρέπει να τοποθετηθεί στην πλευρά του κτιρίου που βρίσκεται αντίθετα από την κατεύθυνση που έρχεται η πυρκαγιά.
● Συνδέστε τους σωλήνες ποτίσματος με τις βρύσες που έχετε στο εξωτερικό του κτίσματος και απλώστε τους σωλήνες έτσι ώστε να καλύπτεται όλη η περίμετρος του.
● Εάν η ορατότητα είναι μειωμένη ανάψτε τόσο τα εσωτερικά όσο και τα εξωτερικά φώτα του κτιρίου για να γίνει περισσότερο ορατό μέσα από τους καπνούς.

Αν η πυρκαγιά είναι στο κατώφλι σας
Μην επιχειρείτε την εγκατάλειψη του χώρου σας, εκτός εάν η διαφυγή σας είναι πλήρως εξασφαλισμένη.
Η πιθανότητα επιβίωσης σε ένα οικοδόμημα κατασκευασμένο από άφλεκτα υλικά είναι μεγάλη, ενώ αντίθετα είναι μικρή μέσα σε αυτοκίνητο το οποίο βρίσκεται σε καπνούς και φλόγες.
● Μπείτε μέσα στο σπίτι μαζί με όλη την οικογένεια σας και τα κατοικίδια ζώα σας.
● Κλείστε καλά όλες τις πόρτες και τα παράθυρα και φράξτε όλες τις χαραμάδες με βρεγμένα πανιά για να μην μπει καπνός στο εσωτερικό του κτιρίου.
● Απομακρύνετε τις κουρτίνες από τα παράθυρα.
● Απομακρύνετε προς το εσωτερικό των δωματίων τα έπιπλα που βρίσκονται κοντά στα παράθυρα και τις εξωτερικές πόρτες.
● Κλείστε όλες τις ενδιάμεσες πόρτες για να επιβραδύνετε την εξάπλωση της πυρκαγιάς στο εσωτερικό του κτιρίου.
● Γεμίστε τις μπανιέρες, τις λεκάνες και τους κουβάδες έτσι ώστε να υπάρχει άμεσα εφεδρικό νερό.
Μόλις περάσει η πυρκαγιά
● Μόλις περάσει η πυρκαγιά βγείτε έξω από το σπίτι σας και σβήστε αμέσως τις μικροεστίες που παραμένουν.
● Ελέγχετε για τουλάχιστον 48 ώρες, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, την περίμετρο και όλους τους εξωτερικούς χώρους του κτίσματος για πιθανές μικροεστίες και αναζωπυρώσεις.

Πηγή: Εφημερίδα Η ΓΝΩΜΗ (Ιωάννα Παρασχάκη)

ΣΧΟΛΙΑ

Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω

Ακολουθήστε το Alexandroupoli Online
Google News | Facebook | Twitter | Instagram | Linkedin | Pinterest

[ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ]$type=three$count=6$meta=0$snip=0$cate=0$rm=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$show=page$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

Όνομα

Αγγελίες,10,Αγροτικά,617,Αγωγοί,117,Αθλητικά,2053,Αλεξανδρούπολη,8667,Άμυνα,351,Ανακύκλωση,36,ΑΝΕΛ,58,Απεργίες,149,Άρθρα - Απόψεις,3031,Αστυνομικά,487,Αυτοδιοίκηση,3353,Αυτοδιοικητικές Εκλογές,859,Αυτοκίνητο,5,Αφιερώματα,235,Βαλκάνια,31,Βουλευτικές Εκλογές,484,Γελοιογραφίες,6,Γενικά,98,ΔΗΜΑΡ,22,Δημόσια Έργα,57,Δημόσιο,43,Διαδίκτυο,184,Διαμαρτυρίες,89,Διασκέδαση,38,Διδυμότειχο,709,Δράμα,117,Έβρος,18645,Εθελοντισμός,254,Εκδηλώσεις,2609,Εκκλησία,1242,Εκπαίδευση,1517,Ελλάδα,1325,Ελληνισμός,31,Ελληνοτουρκικά,347,Ενέργεια,73,Επιστήμες,13,Επιχειρήσεις,637,Εργασία,23,Εργασιακά,305,Ερευνα αγοράς,11,Ευρωεκλογές,71,Ευρώπη,121,Ζωή και Υγεία,329,Θράκη,768,Ιστορία,234,Καβάλα,196,Καιρός,35,Καταγγελίες,70,Καταναλωτικά,198,ΚΙΝΑΛ,29,ΚΚΕ,597,Κοινωνία,91,Κοινωνική Προσφορά,170,Κόσμος,679,ΛΑΕ,8,ΛΑΟΣ,19,Λήμνος,9,Μειονότητα,24,Μεταναστευτικό,147,Μόδα,8,Μουσική,198,ΝΔ,463,Ξάνθη,216,Οικολογία,345,Οικονομία,589,Ορεστιάδα,1531,Πανταζίδου,166,Παπανικολόπουλος,276,ΠΑΣΟΚ,277,Περιβάλλον,436,Περίεργα,9,Περιφέρεια ΑΜ-Θ,3915,Πολιτική,1505,Πολιτισμός,225,ΠΟΤΑΜΙ,24,Πρόσωπα,80,Προτεινόμενο,11,Πρώτο Θέμα,6231,Ροδόπη,420,Σαμοθράκη,672,Σαρσάκης,44,Σάτιρα,62,Σουφλί,570,Σπίτι,23,Συγκοινωνίες,289,Σύλλογοι,304,Συνέδρια,143,ΣΥΡΙΖΑ,411,Σχολείο,9,Τέχνες,116,Τεχνολογία,54,Τουρισμός,257,Τρίγωνο,71,Τυχερό,54,Υγεία,1108,Φέρες,399,Lifestyle,8,Media,305,Showbiz,19,
ltr
item
Alexandroupoli Online: Έπιασαν δουλειά «οι φύλακες του δάσους»
Έπιασαν δουλειά «οι φύλακες του δάσους»
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhTpvLhT9ydH0gjP8CsGMGz78w9BoPtMBc4viYGO1QTsGeM-C0bO1DxxaEtc1glJfBT-esM4ZElHCy3M0NMKKgM0f71USaT3eKtSiyAGipMiLLejDyVqe1AveW3brjIrh3ixVwSBLEObagf/s200/dasopir.mik.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhTpvLhT9ydH0gjP8CsGMGz78w9BoPtMBc4viYGO1QTsGeM-C0bO1DxxaEtc1glJfBT-esM4ZElHCy3M0NMKKgM0f71USaT3eKtSiyAGipMiLLejDyVqe1AveW3brjIrh3ixVwSBLEObagf/s72-c/dasopir.mik.jpg
Alexandroupoli Online
https://www.alexpolisonline.com/2010/06/blog-post_3409.html
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/2010/06/blog-post_3409.html
true
1602981175067084807
UTF-8
Loaded All Posts Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Περισσότερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Δείτε περισσότερα ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα. Να βάζετε τόνους στις λέξεις για καλύτερα αποτελέσματα. Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαΐου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαϊ Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα πριν 1 λεπτό πριν $$1$$ λεπτά πριν 1 ώρα πριν $$1$$ ώρες χθες πριν $$1$$ μέρες πριν $$1$$ εβδομάδες σχολίασε Ακόλουθοι Ακολουθήστε THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Πίνακας Περιεχομένων