Σε αναβρασμό ο Έβρος εξ’ αιτίας του Καλλικράτη

Θύελλα αντιδράσεων έχει ξεσηκώσει ο «Καλλικράτης» στον Έβρο, καθώς θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως δεν θα υπάρξουν αλλαγές, σε σχέση με την πρόταση για δημιουργία πέντε δήμων στον Έβρο. Έτσι, στο Δήμο της Αλεξανδρούπολης εντάσσονται Τραϊανούπολη και Φέρες, (κάτι το οποίο έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των κατοίκων του δήμου Φερών), στο δήμο Σουφλίου εντάσσονται Τυχερό και Ορφέας, στο Δήμο Διδυμοτείχου οι Μεταξάδες, ενώ και στο Δήμο Ορεστιάδας ο Κυπρίνος, η Βύσσα και το Τρίγωνο.
Η παραπάνω πρόταση προκαλεί έντονες αντιδράσεις σχεδόν στο σύνολο του νομού. Ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου κ. Χρήστος Τοκαμάνης καταγγέλλει «μικροκομματικά συμφέροντα και συμφωνίες κάτω από το τραπέζι», αφού όπως υποστηρίζει με τον τρόπο αυτό «μπαίνει ουσιαστικά ταφόπλακα στην περιοχή, αναστέλλεται η ανάπτυξη και δεν εξηγείται επαρκώς το γιατί ο δήμος Ορφέα δεν εντάσσεται στο Διδυμότειχο». Από την πλευρά του, δήμαρχος Ορφέα, κ. Πουλιλιός, δηλώνει πως δεν έχει καμία σχέση με συμφωνίες κάτω από το τραπέζι, και ζητά ο δήμος Ορφέα να μην συνενωθεί με κανένα δήμο.

Ο δήμος Τυχερού, με ψήφισμά του τονίζει πως η πρόταση για συνένωση δεν βρίσκει σύμφωνους τους κατοίκους, και ζητά συνένωση με τις Φέρες, ενώ στις Φέρες οι αντιδράσεις για τη συνένωση με την Αλεξανδρούπολη είναι συνεχείς και έντονες.
Πολεμικό είναι το κλίμα και στο Βόρειο τμήμα του Έβρου καθώς ο δήμαρχος Τριγώνου με ανακοίνωσή του τονίζει πως θα υπάρξουν δυναμικές αντιδράσεις εάν τελικά το σχέδιο παραμείνει ως έχει.

Τι δηλώνουν οι δήμαρχοι...»

Ο δήμαρχος Διδυμοτείχου, κ. Τοκαμάνης, ο οποίος είχε αλλεπάλληλες συναντήσεις τόσο με τον υφυπουργό Εσωτερικών κ. Ντόλιο, όσο και με τις δύο βουλευτίνες του ΠΑΣΟΚ, κυρίες Ελένη Τσιαούση και Όλγα Ρενταρή προκειμένου να υποστηρίξει τις θέσεις του για αλλαγή του σχεδίου, μιλώντας στη «Γνώμη» είπε: «Μακάρι να το πάρουν πίσω, και να γίνουν αλλαγές, θεωρώ όμως, πως έγιναν συμφωνίες κάτω από το τραπέζι και προσπαθούν να τις εφαρμόσουν. Θα κατανοήσουμε περισσότερα εάν αυτή θα είναι η τελική μορφή του «Καλλικράτη», τονίζει και προσθέτει: «Αποφασίσαμε έκτακτο δημοτικό συμβούλιο, το οποίο είναι ανοιχτό στους κατοίκους προκειμένου να εξετάσουμε το επόμενο βήμα μας. Εκείνο το οποίο ζητάμε εμείς είναι ο δήμος Ορφέα να έρθει στη φυσική του θέση. Εκεί δηλαδή που είναι τα όρια της επαρχίας γιατί έτσι εξυπηρετούνται όλοι οι κάτοικοι. Από τη στιγμή που αποφασίσανε να γίνουν πέντε δήμοι δεν έχει σημασία πού θα πάει ο δήμος Ορφέα. Εμείς προτείνουμε να έρθει στο Διδυμότειχο. Τα σχολεία και οι υπηρεσίες είναι γνωστό πως λειτουργούν και πως εξυπηρετούν τους κατοίκους.
Αυτό το οποίο γίνεται σήμερα σημαίνει οριστική ταφόπλακα στα αναπτυξιακά μας σχέδια για φράγματα, αρδεύσεις, ενέργεια. Παράδειγμα σας φέρνω το φράγμα «Καζαντζή», που θα λύσει τις υδρευτικές ανάγκες της πόλης μας. Τώρα τα δυο χωριά θα ανήκουν στον δήμο Σουφλίου και τα άλλα δύο χωριά στο δήμο Διδυμοτείχου, κάτι το οποίο αντιλαμβάνονται όλοι τι σημαίνει. Επίσης, τα χωριά του Δερείου είναι ζωτικής σημασίας, γιατί είναι η συνέχεια της κοιλάδας του Ερυθροποτάμου, η οποία ξεκινάει από το Διδυμότειχο και τελειώνει στο Δέρειο. Όλα αυτά τα ζητήματα έπρεπε να εξεταστούν με προσοχή κάτι το οποίο δεν έγινε», τονίζει ο κ. Τοκαμάνης.

«Σέβομαι τις απόψεις των συναδέλφων μου και πολύ περισσότερο του φίλου μου του κ. Τοκαμάνη», σημειώνει ο Δήμαρχος Ορφέα Βαγγέλης Πουλιλιός και συνεχίζει: «Επειδή ο κ. Τοκαμάνης μίλησε για συμφωνίες κάτω από το τραπέζι προσωπικά θέλω να τονίσω πως δεν υπάρχει καμία απολύτως συμφωνία για το θέμα και δεν με αφορά. Υπήρξα από την αρχή κάθετα αντίθετος με τον «Καλλικράτη» και αυτό το οποίο θα ήθελα να προτείνω είναι ο δήμος Ορφέα, που είναι ένας μικρός αλλά δυναμικός δήμος, να μείνει αυτόνομος χωρίς καμία συνένωση» καταλήγει.

Την έντονη αντίθεσή του στη συνένωση του δήμου του με το δήμο της Ορεστιάδας εκφράζει και ο δήμαρχος Τριγώνου κ. Μανώλης Χατζηπαναγιώτου. Με εκτενή δήλωσή του μεταξύ άλλων τονίζει: «Αποτελεί αμετακίνητη θέση μας να μην συνενωθούμε με αστικό δήμο, όπως αυτός της Ορεστιάδας. Είμαστε αποφασισμένοι να αντιδράσουμε δυναμικά, υιοθετώντας κάθε μορφή κινητοποιήσεων, θεωρώντας, πως πρέπει να προσπαθήσουμε να αποτρέψουμε τον αφανισμό του Δήμου μας», καταλήγει.

Tι λέει το ψήφισμα του Τυχερού:
Το Δημοτικό Συμβούλιο ΤΥΧΕΡΟΥ, με αφορμή την επικείμενη επίσημη ανακοίνωση του Αυτοδιοικητικού Χάρτη της χώρας από το Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, στα πλαίσια του Προγράμματος «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» και επί της διαφαινόμενης πρόθεσης της Κυβέρνησης, όπως αυτή έχει ανακοινωθεί από τους κυβερνητικούς παράγοντες, συνεδρίασε κατεπειγόντως στις 18-4-2010 και στην κατεπείγουσα αυτή συνεδρίασή του, στην οποία παρευρισκόταν οι φορείς και πολίτες του Δήμου, αποφάσισε ομόφωνα:
1. Το προτεινόμενο σχήμα Τυχερού –Σουφλίου – Ορφέα είναι προφανώς και τεκμηριωμένα μη λειτουργικό, μη διαχειρίσιμο και αυτοαναιρείται από το ίδιο το πνεύμα του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ. Η βασική του δυσλειτουργία προκύπτει από το γεγονός ότι ο δήμος αυτός θα έχει έκταση 1.300.000 στρεμμάτων που τον καθιστά ένα εκτατικό μόρφωμα.
2. Συμφωνεί, επαυξάνει και συνυπογράφει το ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Φερών, τόσο ως προς το πνεύμα όσο και ως τα επιχειρήματα και τα συμπεράσματα. Οι δύο δήμοι Τυχερού και Φερών έχουν καταφανή ομοιογένεια κοινωνική, οικονομική πληθυσμιακή, αναπτυξιακή, γεωγραφική και επιβάλλεται από το πνεύμα του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» να αποτελέσουν ένα ενιαίο σχήμα.
3. Στο σχήμα που θα προκύψει από τη συνένωση των δύο δήμων Φερών και Τυχερού, μπορεί να προστεθεί και οποιοσδήποτε όμορος δήμος, ώστε το σχήμα να αποκτήσει το απαιτούμενο μέγεθος, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο.

Συντάκτης: Ιωάννα Παρασχάκη
Πηγή: Εφημερίδα Γνώμη

ΣΧΟΛΙΑ

Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω

Ακολουθήστε το Alexandroupoli Online
Google News | Facebook | Twitter | Instagram | Linkedin | Pinterest

[ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ]$type=three$count=6$meta=0$snip=0$cate=0$rm=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$show=page$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

Όνομα

Αγγελίες,10,Αγροτικά,619,Αγωγοί,117,Αθλητικά,2053,Αλεξανδρούπολη,8677,Άμυνα,351,Ανακύκλωση,36,ΑΝΕΛ,58,Απεργίες,149,Άρθρα - Απόψεις,3033,Αστυνομικά,487,Αυτοδιοίκηση,3357,Αυτοδιοικητικές Εκλογές,859,Αυτοκίνητο,5,Αφιερώματα,235,Βαλκάνια,31,Βουλευτικές Εκλογές,484,Γελοιογραφίες,6,Γενικά,99,ΔΗΜΑΡ,22,Δημόσια Έργα,57,Δημόσιο,43,Διαδίκτυο,184,Διαμαρτυρίες,89,Διασκέδαση,38,Διδυμότειχο,709,Δράμα,117,Έβρος,18660,Εθελοντισμός,254,Εκδηλώσεις,2611,Εκκλησία,1242,Εκπαίδευση,1520,Ελλάδα,1326,Ελληνισμός,31,Ελληνοτουρκικά,347,Ενέργεια,73,Επιστήμες,13,Επιχειρήσεις,638,Εργασία,23,Εργασιακά,305,Ερευνα αγοράς,11,Ευρωεκλογές,71,Ευρώπη,121,Ζωή και Υγεία,329,Θράκη,769,Ιστορία,234,Καβάλα,196,Καιρός,35,Καταγγελίες,70,Καταναλωτικά,198,ΚΙΝΑΛ,29,ΚΚΕ,599,Κοινωνία,91,Κοινωνική Προσφορά,170,Κόσμος,679,ΛΑΕ,8,ΛΑΟΣ,19,Λήμνος,9,Μειονότητα,24,Μεταναστευτικό,147,Μόδα,8,Μουσική,198,ΝΔ,463,Ξάνθη,216,Οικολογία,345,Οικονομία,589,Ορεστιάδα,1532,Πανταζίδου,167,Παπανικολόπουλος,276,ΠΑΣΟΚ,277,Περιβάλλον,437,Περίεργα,9,Περιφέρεια ΑΜ-Θ,3917,Πολιτική,1508,Πολιτισμός,225,ΠΟΤΑΜΙ,24,Πρόσωπα,80,Προτεινόμενο,10,Πρώτο Θέμα,6239,Ροδόπη,420,Σαμοθράκη,672,Σαρσάκης,44,Σάτιρα,62,Σουφλί,571,Σπίτι,23,Συγκοινωνίες,290,Σύλλογοι,304,Συνέδρια,143,ΣΥΡΙΖΑ,411,Σχολείο,9,Τέχνες,116,Τεχνολογία,54,Τουρισμός,257,Τρίγωνο,71,Τυχερό,54,Υγεία,1110,Φέρες,399,Lifestyle,8,Media,305,Showbiz,19,
ltr
item
Alexandroupoli Online: Σε αναβρασμό ο Έβρος εξ’ αιτίας του Καλλικράτη
Σε αναβρασμό ο Έβρος εξ’ αιτίας του Καλλικράτη
Alexandroupoli Online
https://www.alexpolisonline.com/2010/04/blog-post_21.html
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/2010/04/blog-post_21.html
true
1602981175067084807
UTF-8
Loaded All Posts Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Περισσότερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Δείτε περισσότερα ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα. Να βάζετε τόνους στις λέξεις για καλύτερα αποτελέσματα. Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαΐου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαϊ Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα πριν 1 λεπτό πριν $$1$$ λεπτά πριν 1 ώρα πριν $$1$$ ώρες χθες πριν $$1$$ μέρες πριν $$1$$ εβδομάδες σχολίασε Ακόλουθοι Ακολουθήστε THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Πίνακας Περιεχομένων