Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας ο εορτασμός της απελευθέρωσης της Σαμοθράκης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος επισκέφθηκε την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου τη Σαμοθράκη για να παραστεί στον εορτασμό της απελευθέρωσης της νήσου από τον τουρκικό ζυγό.

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας ο εορτασμός της απελευθέρωσης της Σαμοθράκης

Με κάθε επισημότητα, αλλά και ιδιαίτερο ενθουσιασμό υποδέχθηκε, σήμερα το πρωί, η Σαμοθράκη τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

Ο κ. Παυλόπουλος μετέβη στη Σαμοθράκη για να παραστεί στον εορτασμό της 105ης επετείου απελευθέρωσης του νησιού από τον τουρκικό ζυγό.

Οι κάτοικοι που, περίπου πριν από 20 ημέρες, δοκιμάστηκαν σκληρά από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν το νησί, το τελευταίο τριήμερο και ενόψει της επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας κατέβαλαν φιλότιμες προσπάθειες για την αποκατάσταση της κανονικότητας που τόσο βίαια ανετράπη.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρακολούθησε τη δοξολογία στον Ιερό Ναό Κοίμησης της Θεοτόκου στη Χώρα της Σαμοθράκης, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Αλεξανδρούπολης κ. Ανθίμου. Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο των Πεσόντων, κατάθεση στεφάνου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και η παρέλαση μαθητών και τμημάτων του στρατού.

Μετά το πέρας της παρέλασης, ο κ. Παυλόπουλος μετέβη στο Φιδέλειο Πνευματικό Κέντρο όπου πραγματοποιήθηκε τελετή ανακήρυξής του σε επίτιμο δημότη από τον δήμαρχο Σαμοθράκης Θανάση Βίτσα.

Στις εκδηλώσεις εορτασμού της 105ης επετείου απελευθέρωσης της Σαμοθράκης και της τελετής αναγόρευσης του Προέδρου της Δημοκρατίας σε επίτιμο δημότη παρέστησαν οι βουλευτές Έβρου Νατάσα Γκαρά, Γιώργος Καΐσας, Δημήτρης Ρίζος και Αναστάσιος Δημοσχάκης, ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης Χρήστος Μέτιος, ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς, ο γενικός περιφερειακός αστυνομικός διευθυντής, υποστράτηγος Νίκος Μενεξίδης, ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Ευάγγελος Λαμπάκης, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι των Δήμων Σαμοθράκης και Αλεξανδρούπολης, εκπρόσωποι του Στρατού και των Σωμάτων Ασφάλειας.

Το μεσημέρι ο κ. Παυλόπουλος παρακάθισε σε γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του ο Δήμαρχος Σαμοθράκης Θανάσης Βίτσας και στη συνέχεια αναχώρησε για την Αθήνα.

Προκόπης Παυλόπουλος: Δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο

«Είμαστε ο κατεξοχήν λαός της ελευθερίας και της αλήθειας. Εμείς δεν κάναμε επεκτατικούς πολέμους, εμείς υπερασπιστήκαμε τον τόπο και τον πολιτισμό μας. Λέμε στους γείτονες μας ότι είμαστε εδώ, είμαστε η πόρτα και το παράθυρό τους για τη Δύση και την ΕΕ. Τείνουμε χείρα φιλίας και επιθυμούμε την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας.

Είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε προς αυτή την κατεύθυνση, είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα σύνορα μας, την εδαφική μας ακεραιότητα και την εθνική μας κυριαρχία, που είναι σύνορα και εδαφική ακεραιότητα της ΕΕ. Σε αυτό είμαστε ανυποχώρητοι και αυτό ας μη διανοηθεί κανείς να το αμφισβητήσει, γιατί θα δοθεί και η ανάλογη απάντηση.

Το ξανατονίζω εδώ, είμαστε φίλοι και γείτονες, να ζήσουμε ειρηνικά, να πορευτεί και η Τουρκία στον ευρωπαϊκό της δρόμο, αλλά η Συνθήκη της Λωζάνης είναι ο ακρογωνιαίος λίθος των σχέσεων μας και των σχέσεων με την Ευρώπη.

Δεν αφήνει κανένα περιθώριο ως προς το πού είναι τα σύνορα μας. Δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο, ας το καταλάβουν κάποιοι. Δεν ξέρω πότε και πώς το επινόησαν, αλλά αυτό να το ξεχάσουν, αλλιώς δεν θα υπάρξει δυνατότητα ούτε φιλίας και καλής γειτονίας, ούτε πορείας προς την ΕΕ».

Τα παραπάνω διεμήνυσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την αντιφώνησή του στην τελετή αναγόρευσής του σε επίτιμο δημότη Σαμοθράκης.

«Καθιστούμε για μιαν ακόμη φορά σαφές προς την φίλη και γείτονα Τουρκία, ότι οιαδήποτε αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης, συνιστά αφενός παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, η οποία την εκθέτει ανεπανόρθωτα ως μέλος της διεθνούς κοινότητας, αλλά και ως κράτος υποψήφιο προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Και αφετέρου, αποτελεί απαράδεκτη επιβουλή κατά των συνόρων, της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και γι' αυτό δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή ούτε, φυσικά, θα μείνει αναπάντητη. Οιαδήποτε αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή ούτε φυσικά θα μείνει αναπάντητη» συνέχισε ο κ. Παυλόπουλος.

Στην κατάμεστη αίθουσα του Φιδέλειου Πνευματικού Κέντρου στη Χώρα της Σαμοθράκης, ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε πως «η Σαμοθράκη, λόγω και της μεγάλης σπουδαιότητας της γεωγραφικής της θέσης, συνιστά καθοριστικό μέγεθος της ελληνικής επικράτειας, αλλά και της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού -κατά το πρωτογενές Ευρωπαϊκό Δίκαιο που ορίζει ότι τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι τα σύνορα των κρατών-μελών, όπως κυριάρχως ορίζονται απ? αυτά- τα σύνορα της Ελλάδας προσδιορίζουν και τα σύνορα της ΕΕ».

Ο κ. Παυλόπουλος σκιαγράφησε τη μακραίωνη πορεία της Σαμοθράκης μέσω ιστορικής αναδρομής, με αφετηρία την εγκατάσταση στο ακριτικό νησί των πρώτων κατοίκων των Πελασγών και αναφορές στη συνέχεια στη ρωμαϊκή περίοδο, με ειδική μνεία στην καθιέρωση της νήσου σε διεθνές θρησκευτικό κέντρο, στη βυζαντινή κυριαρχία και την οθωμανική κατοχή, στο άγνωστο επί πολλά χρόνια «Ολοκαύτωμα της Σαμοθράκης» και στην προσάρτησή της στην Ελλάδα το 1914.

Σημείωσε πως «η περίλαμπρη ιστορία των διαχρονικών αγώνων και θυσιών των κατοίκων της Σαμοθράκης αφενός αποδεικνύει ότι για εμάς, τους Έλληνες, η Ελευθερία, υφ' όλες της τις εκφάνσεις, είναι υπαρξιακή αρχή και αξία. Αφετέρου, συνιστά παρακαταθήκη ενότητας μπροστά στα μεγάλα και σημαντικά. Παρακαταθήκη ιδιαίτερα κρίσιμη στους τωρινούς, κρίσιμους για το μέλλον του τόπου μας και του λαού μας, καιρούς».

Δήλωσε βαθύτατα συγκινημένος με την αναγόρευσή του σε επίτιμο δημότη «του ιστορικού και ιδιαίτερα προικισμένου από τη φύση Δήμου», συμπληρώνοντας πως «μ' επιφορτίζει με το ιερό χρέος ν' ανταποκριθώ με όλες μου τις δυνάμεις, στην προσπάθεια όλων των Σαμοθρακιτών για την οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος για τον τόπο σας αλλά και για την Ελλάδα μας».

Ανέφερε ότι «πηγή έμπνευσης, προς αυτή την κατεύθυνση, για όλους μας αποτελεί το διαχρονικό θάρρος και η απαράμιλλη δύναμη των Σαμοθρακιτών ν' ανταπεξέρχονται σε όλες τις δυσκολίες που συναντούν». Χαρακτήρισε κορυφαίο παράδειγμα αυτής της δύναμης «το σθένος με το οποίο αντιμετώπισαν την καταστροφή από την τελευταία θεομηνία» και διαβεβαίωσε «ότι σ' αυτό το δύσκολο έργο θα έχετε την αμέριστη συμπαράσταση όλων μας, έως ότου η Σαμοθράκη ξαναβρεί, το συντομότερο δυνατό, τους κανονικούς ρυθμούς ζωής που αναλογούν στο δημιουργικό φρόνημα των κατοίκων της».

Κείμενο: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Βασ. Σπιτάλας (samothrakisarmonia.blogspot.gr), irineossamothraki.blogspot.gr

[post_ads]

ΣΧΟΛΙΑ

Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω

Ακολουθήστε το Alexandroupoli Online
Google News | Facebook | Twitter | Instagram | Linkedin | Pinterest

[ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ]$type=three$count=6$meta=0$snip=0$cate=0$rm=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$show=page$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

Όνομα

Αγγελίες,10,Αγροτικά,597,Αγωγοί,117,Αθλητικά,2040,Αλεξανδρούπολη,8382,Άμυνα,341,Ανακύκλωση,33,ΑΝΕΛ,58,Απεργίες,144,Άρθρα - Απόψεις,3007,Αστυνομικά,486,Αυτοδιοίκηση,3273,Αυτοδιοικητικές Εκλογές,859,Αυτοκίνητο,5,Αφιερώματα,235,Βαλκάνια,31,Βουλευτικές Εκλογές,484,Γελοιογραφίες,6,Γενικά,96,ΔΗΜΑΡ,22,Δημόσια Έργα,57,Δημόσιο,43,Διαδίκτυο,182,Διαμαρτυρίες,89,Διασκέδαση,38,Διδυμότειχο,679,Δράμα,114,Έβρος,18215,Εθελοντισμός,251,Εκδηλώσεις,2502,Εκκλησία,1214,Εκπαίδευση,1459,Ελλάδα,1298,Ελληνισμός,31,Ελληνοτουρκικά,347,Ενέργεια,69,Επιστήμες,13,Επιχειρήσεις,629,Εργασία,23,Εργασιακά,289,Ερευνα αγοράς,11,Ευρωεκλογές,38,Ευρώπη,119,Ζωή και Υγεία,324,Θράκη,740,Ιστορία,228,Καβάλα,191,Καιρός,34,Καταγγελίες,70,Καταναλωτικά,196,ΚΙΝΑΛ,29,ΚΚΕ,563,Κοινωνία,88,Κοινωνική Προσφορά,170,Κόσμος,668,ΛΑΕ,8,ΛΑΟΣ,19,Λήμνος,9,Μειονότητα,24,Μεταναστευτικό,146,Μουσική,197,ΝΔ,460,Ξάνθη,211,Οικολογία,338,Οικονομία,586,Ορεστιάδα,1460,Πανταζίδου,164,Παπανικολόπουλος,274,ΠΑΣΟΚ,271,Περιβάλλον,416,Περίεργα,9,Περιφέρεια ΑΜ-Θ,3840,Πολιτική,1459,Πολιτισμός,220,ΠΟΤΑΜΙ,24,Πρόσωπα,80,Προτεινόμενο,10,Πρώτο Θέμα,6103,Ροδόπη,408,Σαμοθράκη,665,Σαρσάκης,42,Σάτιρα,62,Σουφλί,542,Σπίτι,23,Συγκοινωνίες,286,Σύλλογοι,301,Συνέδρια,135,ΣΥΡΙΖΑ,411,Σχολείο,9,Τέχνες,116,Τεχνολογία,52,Τουρισμός,255,Τρίγωνο,57,Τυχερό,52,Υγεία,1073,Φέρες,388,Lifestyle,8,Media,304,Showbiz,19,
ltr
item
Alexandroupoli Online: Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας ο εορτασμός της απελευθέρωσης της Σαμοθράκης
Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας ο εορτασμός της απελευθέρωσης της Σαμοθράκης
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος επισκέφθηκε την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου τη Σαμοθράκη για να παραστεί στον εορτασμό της απελευθέρωσης της νήσου από τον τουρκικό ζυγό.
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj2WyRkZQdecwhFLlnWjX4LSQp7WE7LWBdqkzarFE4rn-5gcpLN19EHLYzGr52msTJR6w50f2d-6psvlW5_YDd6HnqC648CoSGRctXSwOKAyziauYkE1jX_sf-jWRXoa6oPg-cLfClRn_Va/s1600/14619.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj2WyRkZQdecwhFLlnWjX4LSQp7WE7LWBdqkzarFE4rn-5gcpLN19EHLYzGr52msTJR6w50f2d-6psvlW5_YDd6HnqC648CoSGRctXSwOKAyziauYkE1jX_sf-jWRXoa6oPg-cLfClRn_Va/s72-c/14619.jpg
Alexandroupoli Online
https://www.alexpolisonline.com/2017/10/blog-post_65.html
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/2017/10/blog-post_65.html
true
1602981175067084807
UTF-8
Loaded All Posts Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Περισσότερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Δείτε περισσότερα ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα. Να βάζετε τόνους στις λέξεις για καλύτερα αποτελέσματα. Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαΐου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαϊ Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα πριν 1 λεπτό πριν $$1$$ λεπτά πριν 1 ώρα πριν $$1$$ ώρες χθες πριν $$1$$ μέρες πριν $$1$$ εβδομάδες σχολίασε Ακόλουθοι Ακολουθήστε THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Πίνακας Περιεχομένων