$show=mobile

28 Ιανουαρίου: Ευρωπαϊκή Ημέρα Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 28 Ιανουαρίου, με πρωτοβουλία του Συμβουλίου της Ευρώπης και την υποστήριξη της Ε.Ε. με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε ζητήματα που αφορούν στον διαμοιρασμό προσωπικών δεδομένων στο διαδίκτυο.

28 Ιανουαρίου: Ευρωπαϊκή Ημέρα Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων
Σκεφτείτε Διπλά πριν Δημοσιεύσετε!

Σε κάθε βήμα της πλοήγησης μας στο διαδίκτυο «προσφέρουμε» προσωπικές πληροφορίες. Οι ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις δημιουργούν νέες προκλήσεις για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα καθώς στο διαδίκτυο δεν υφίστανται σύνορα. Η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης έχει καθιερώσει, από το 2006, την 28η Ιανουαρίου ως Ευρωπαϊκή Ημέρα Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Ο εορτασμός της ημέρας αυτής αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα προστασίας προσωπικών δεδομένων.

Είναι επιτακτική ανάγκη σήμερα, ίσως περισσότερο από ποτέ, να συνειδητοποιήσουμε όλοι μας, μικροί μεγάλοι, τη σημασία προστασίας των προσωπικών μας δεδομένων. Είμαστε σχεδόν αδιάφοροι πάνω σε αυτό το θέμα γιατί δεν έχουμε αντιληφθεί τους κινδύνους που μπορούν να δημιουργηθούν. Αυτοί οι κίνδυνοι μπορεί να προέλθουν είτε από λάθος χρήση, είτε από κακή πρόθεση κάποιου τρίτου, είτε και τα δύο μαζί.


ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΜΑΣ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΤΑ ΕΥΑΙΣΘΗΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΜΑΣ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

Τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα συνίστανται σε οποιαδήποτε πληροφορία σχετίζεται με ένα φυσικό πρόσωπο, χωρίς να έχει σημασία αν η πληροφορία αναφέρεται στον ιδιωτικό, τον επαγγελματικό ή τον δημόσιο βίο του εκάστοτε προσώπου. Τα προσωπικά δεδομένα ποικίλλουν και μπορούν, επί παραδείγματι, να είναι ένα ονοματεπώνυμο, μια φωτογραφία, μια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τα στοιχεία ενός τραπεζικού λογαριασμού, στοιχεία που έχουν αναρτηθεί σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, πληροφορίες σχετικά με το ιατρικό ιστορικό ή η διεύθυνση IP ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα είναι τα δεδομένα που αφορούν στη φυλετική ή εθνική προέλευση, στα πολιτικά φρονήματα, στις θρησκευτικές ή φιλοσοφικές πεποιθήσεις, στη συμμετοχή σε συνδικαλιστική οργάνωση, στην υγεία, στην κοινωνική πρόνοια και στην ερωτική ζωή καθώς και σε σχετικές πληροφορίες για ποινικές διώξεις ή καταδίκες.


Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ «ΘΩΡΑΚΙΖΕΙ» ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΜΑΣ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 14/4/2016 ψηφίστηκε ένα σύνολο νέων διατάξεων που μεταβάλλει εκ βάθρων την προστασία προσωπικών δεδομένων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα κράτη μέλη έχουν στη διάθεσή τους περιθώριο δύο ετών για να μεταφέρουν τις διατάξεις στο εθνικό τους δίκαιο (εως την Άνοιξη του 2018).

ΤΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΘΑ ΙΣΧΥΣΟΥΝ:

- Προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών: για τους κάτω των 16 ετών δεν αρκεί η συγκατάθεσή τους για την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων, αλλά χρειάζεται και η συγκατάθεση της/του κηδεμόνα.

- Δικαίωμα στη λήθη: όταν εκλείπει ο λόγος της επεξεργασίας των δεδομένων ή το υποκείμενο αίρει την συγκατάθεσή του (σε περίπτωση που αυτή είναι αναγκαία), ή όταν τα δεδομένα υποβλήθηκαν σε παράνομη επεξεργασία κ.τ.λ. το υποκείμενο έχει δικαίωμα να ζητήσει την διαγραφή των δεδομένων και ο υπεύθυνος επεξεργασίας έχει υποχρέωση άμεσα να τα διαγράψει και, αν τα έχει δημοσιοποιήσει, να ενημερώσει και όλους τους άλλους που τα έχουν αναδημοσιεύσει ότι το υποκείμενο ζήτησε την διαγραφή τους.

- Δικαίωμα φορητότητας των δεδομένων: το υποκείμενο έχει δικαίωμα να ζητά από τον υπεύθυνο επεξεργασίας να λαμβάνει τα δεδομένα σε κοινώς αναγνωρίσιμο μορφότυπο, καθώς και την απευθείας διαβίβαση των δεδομένων του σε άλλον υπεύθυνο επεξεργασίας.

- Νέα προστασία στην αστυνομική και δικαστική επεξεργασία δεδομένων.

- Διάκριση προσωπικών δεδομένων που βασίζονται σε γεγονότα από αυτά που βασίζονται σε εκτιμήσεις (αυτό ίσχυε και με την Απόφαση - πλαίσιο αλλά ουδέποτε υλοποιήθηκε μέχρι τώρα στην Ελλάδα).

- Εφαρμογή των κανόνων και στις αρχές που είναι υπεύθυνες για την δίωξη των εγκλημάτων - αυτό σημαίνει ότι και η Εισαγγελία δεσμεύεται από τις διατάξεις της Οδηγίας.


ΠΩΣ ΜΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΜΑΣ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

Η χρήση φωτογραφιών και βίντεο στην επικοινωνία των νέων αυξάνεται όλο και περισσότερο. Πολλά κοινωνικά δίκτυα, εφαρμογές και υπηρεσίες έχουν γίνει δημοφιλή τα τελευταία χρόνια λόγω της ευκολίας με την οποία οι χρήστες δημιουργούν, επεξεργάζονται και κοινοποιούν φωτογραφίες και βίντεο. Ιδιαίτερα τα παιδιά και οι νέοι άνθρωποι κοινοποιούν χωρίς πολλές φορές να σκεφτούν τις συνέπειες των πράξεων τους, όπως οτιδήποτε κάνουν, από το που βρίσκονται, με ποιους είναι, μέχρι το πως αισθάνονται την κάθε στιγμή. Και πολλοί γονείς όμως συνηθίζουν να «ανεβάζουν» φωτογραφίες των παιδιών τους στα κοινωνικά δίκτυα χωρίς να σκέφτονται τι προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει στη μετέπειτα ζωή του παιδιού τους αυτή η ενέργεια.

ΠΩΣ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΜΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΜΑΣ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΟ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΟΥΜΕ

Οι λόγοι που μπαίνουμε στη διαδικασία να ανεβάσουμε μια φωτογραφία είναι πολλοί και ποικίλοι. Πολλές φορές όμως η φωτογραφία που ανεβάσαμε π.χ για να γίνουμε αρεστοί στους συμμαθητές μας μπορεί να μας βάλει σε κίνδυνο. Μέσω της φωτογραφίας μπορεί κάποιος να ανακαλύψει το που μένουμε , σε ποιο σχολείο πηγαίνουμε, που συχνάζουμε, με ποιους κάνουμε παρέα και άλλες προσωπικές πληροφορίες που σίγουρα δε θα εμπιστευόμασταν σε έναν άγνωστο. Είναι λοιπόν επιτακτική ανάγκη να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στο ποιες πληροφορίες «μοιραζόμαστε» στο διαδίκτυο και να σκεφτόμαστε διπλά πριν κοινοποιήσουμε οτιδήποτε. Όταν μάλιστα στη φωτογραφία που σκοπεύουμε να κοινοποιήσουμε απεικονίζονται και άλλα πρόσωπα είναι ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ μας να ζητάμε τη σύμφωνη γνώμη τους πριν προβούμε σε οποιαδήποτε ενέργεια.


ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
  • Προσπαθήστε να έχετε υπό έλεγχο τα προσωπικά σας δεδομένα.
  • Ρωτήστε όσους σας τα ζητούν γιατί είναι απαραίτητα τα δεδομένα σας - Σκεφτείτε ποιος είναι αυτός που τα ζητάει. Είναι κάποιος που εμπιστεύεστε; Πώς πρόκειται να τα χρησιμοποιήσει; Θα τα αποστείλει σε άλλους και, αν ναι, σε ποιους;
  • Σκεφτείτε πριν αποκαλύψετε δεδομένα - Αν λαμβάνετε γράμματα, e-mails, μηνύματα στο κινητό ή στο Facebook που σας ζητούν πληροφορίες, μην απαντήσετε αν δεν είστε σίγουροι από ποιον προέρχονται.
  • Να διαβάζετε προσεκτικά τα «ψιλά γράμματα» - Κάποιες εταιρείες μπορεί να γράφουν εκεί όρους για την χρησιμοποίηση των δεδομένων σας π.χ. για διαφημιστικούς σκοπούς. Θυμηθείτε ότι πρέπει πάντα να δίνετε τη συγκατάθεσή σας γι’ αυτό.
  • Να διαβάζετε την πολιτική ιδιωτικότητας στις ιστοσελίδες που επισκέπτεστε - μάθετε πώς χρησιμοποιούν τα δεδομένα σας π.χ. αν εγκαθιστούν αρχεία cookies και αν προωθούν τις πληροφορίες που σας αφορούν σε διαφημιστικές εταιρείες.
  • Εμπιστευτείτε το ένστικτό σας - Αν δεν είστε σίγουροι για την ασφάλεια μιας ιστοσελίδας ή δεν νιώθετε άνετα με τον τρόπο που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν τα προσωπικά σας δεδομένα, προτιμήστε σε κάποια άλλη.
  • Χρησιμοποιήστε διαφορετικά συνθηματικά στους λογαριασμούς σας (π.χ. e-mail, Facebook, Twitter). Επιλέξτε συνθηματικά που είναι εύκολο να θυμάστε, αλλά δύσκολο για τους άλλους να μαντέψουν.
  • Σκεφτείτε ποιος μπορεί να βλέπει τα δεδομένα σας - Μην επισκέπτεστε ιστοσελίδες που δεν θα θέλατε οι άλλοι να γνωρίζουν όταν χρησιμοποιείτε «κοινόχρηστους» υπολογιστές.
  • Θυμηθείτε να αποσυνδέεστε από τις ιστοσελίδες, στις οποίες έχετε εισέλθει/συνδεθεί με χρήση συνθηματικών (π.χ. όταν κάνετε αγορές από το διαδίκτυο ή την ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης).
  • Κρατήστε τον υπολογιστή σας ασφαλή - Χρησιμοποιήστε προγράμματα τείχους ασφαλείας (firewall) και προστασίας από ιούς (antivirus). Φροντίστε τα προγράμματα αυτά να είναι ενημερωμένα.
  • Αν ανακαλύψετε ότι κάποιος παραβιάζει τα προσωπικά σας δεδομένα, όπως π.χ. ότι τα συλλέγει ή τα δημοσιοποιεί (π.χ. «ανεβάζει» φωτογραφίες σας στο διαδίκτυο) χωρίς τη συγκατάθεσή σας, μπορείτε να απευθυνθείτε στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων για να σας βοηθήσει.

Περισσότερα: Αρχή Προστασίας Δεδομένων , SaferInternet4Kids

Η διαχείριση και προστασία των προσωπικών δεδομένων του επισκέπτη/χρήστη του Alexandroupoli Online υπόκειται στις σχετικές διατάξεις της ελληνικής νομοθεσίας (Ν. 2472/1997 για την προστασία του ατόμου και την προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα) όπως έχει συμπληρωθεί με τις αποφάσεις της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, όπως και το Νόμο 3471/2006 για την προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και της ιδιωτικής ζωής στον τομέα των ηλεκτρονικών επικοινωνιών (όπως έχει τροποποιηθεί βάσει των Ν. 3783/2009, Ν. 3917/2011 και Ν. 4070/2012), καθώς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου (οδηγίες 95/46/ΕΚ, 2002/58/ΕΚ, 2006/24/ΕΚ και 2009/136/ΕΚ).
[post_ads]

ΣΧΟΛΙΑ

Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω

[ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ]$type=three$count=3$meta=0$snip=0$cate=0$rm=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$show=page$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

$hide=mobile

Όνομα

Αγροτικά,320,Αγωγοί,103,Αθλητικά,1410,Αλεξανδρούπολη,2622,Άμυνα,132,ΑΝΕΛ,54,Απεργίες,94,Άρθρα - Απόψεις,2056,Αστυνομικά,432,Αυτοδιοίκηση,1296,Αυτοδιοικητικές Εκλογές,464,Αφιερώματα,189,Βουλευτικές Εκλογές,375,Γελοιογραφίες,6,ΔΗΜΑΡ,20,Δημόσια Έργα,45,Δημόσιο,41,Διαδίκτυο,148,Διαμαρτυρίες,89,Διασκέδαση,38,Διάφορα,21,Διδυμότειχο,146,Δράμα,32,Έβρος,9163,Εθελοντισμός,112,Εκδηλώσεις,1377,Εκκλησία,476,Εκπαίδευση,615,Ελλάδα,525,Ελληνισμός,14,Ελληνοτουρκικά,326,Ενέργεια,9,Επιστήμες,13,Επιχειρήσεις,403,Εργασιακά,155,Ερευνα αγοράς,10,Ευρωεκλογές,16,Ευρώπη,52,Ζωή και Υγεία,164,Θράκη,57,Ιστορία,88,Καβάλα,66,Καιρός,24,Καταγγελίες,70,Καταναλωτικά,161,ΚΙΔΗΣΟ,9,ΚΚΕ,189,Κοινωνία,46,Κοινωνική Προσφορά,153,Κόσμος,333,ΛΑΕ,6,ΛΑΟΣ,19,Μειονότητα,13,Μεταναστευτικό,85,Μουσική,143,ΝΔ,391,Ξάνθη,55,Οικολογία,197,Οικονομία,386,Ορεστιάδα,471,ΠΑΣΟΚ,248,Περιβάλλον,165,Περίεργα,9,Περιφέρεια ΑΜ-Θ,2004,Πολιτική,847,Πολιτισμός,117,ΠΟΤΑΜΙ,21,Πρόσωπα,74,Προτεινόμενο,4,Πρώτο Θέμα,3117,Ροδόπη,94,Σαμοθράκη,304,Σάτιρα,62,Σουφλί,143,Συγκοινωνίες,219,Σύλλογοι,228,Συνέδρια,96,ΣΥΡΙΖΑ,275,Τέχνες,108,Τεχνολογία,40,Τουρισμός,179,Τρίγωνο,23,Τυχερό,8,Υγεία,450,Φέρες,139,Χρυσή Αυγή,8,Lifestyle,8,Media,264,Showbiz,19,
ltr
item
Alexandroupoli Online: 28 Ιανουαρίου: Ευρωπαϊκή Ημέρα Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων
28 Ιανουαρίου: Ευρωπαϊκή Ημέρα Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων
Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 28 Ιανουαρίου, με πρωτοβουλία του Συμβουλίου της Ευρώπης και την υποστήριξη της Ε.Ε. με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε ζητήματα που αφορούν στον διαμοιρασμό προσωπικών δεδομένων στο διαδίκτυο.
https://4.bp.blogspot.com/-WzWrYXRiUhw/WIya7jyteNI/AAAAAAABuVE/KGWl3n0_ChoE6ajjRi7Pb1_6oQCF90EzQCLcB/s1600/european-data-protection-day.jpg
https://4.bp.blogspot.com/-WzWrYXRiUhw/WIya7jyteNI/AAAAAAABuVE/KGWl3n0_ChoE6ajjRi7Pb1_6oQCF90EzQCLcB/s72-c/european-data-protection-day.jpg
Alexandroupoli Online
http://www.alexpolisonline.com/2017/01/european-data-protection-day.html
http://www.alexpolisonline.com/
http://www.alexpolisonline.com/
http://www.alexpolisonline.com/2017/01/european-data-protection-day.html
true
1602981175067084807
UTF-8
Loaded All Posts Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Περισσότερα ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΚΥΡΩΣΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗΣ ΔΙΑΓΡΑΦΗ Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Δείτε περισσότερα ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα. Να βάζετε τόνους στις λέξεις για καλύτερα αποτελέσματα. Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαΐου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαϊ Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα πριν 1 λεπτό πριν $$1$$ λεπτά πριν 1 ώρα πριν $$1$$ ώρες Χθες πριν $$1$$ μέρες πριν $$1$$ εβδομάδες περισσότερο από 5 εβδομάδες πριν Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy