Το Δρομικό Κίνημα στην Ελλάδα - Το τρέξιμο ως τρόπος ζωής

Το Δρομικό Κίνημα έχει εδώ και πολλά χρόνια γίνει βίωμα και τρόπος ζωής σε όλο τον πλανήτη και φυσικά δεν θα μπορούσε να μην γιγαντωθεί και στην Ελλάδα την χώρα που γέννησε τον αθλητισμό. Κάθε μέρα σε όλα τα πάρκα, τα στάδια, τους δρόμους ή τα βουνά της χώρας μας χιλιάδες δρομείς

Το Δρομικό Κίνημα στην Ελλάδα - Το τρέξιμο ως τρόπος ζωής
του Αντώνη Κουφού*

Το Δρομικό Κίνημα έχει εδώ και πολλά χρόνια γίνει βίωμα και τρόπος ζωής σε όλο τον πλανήτη και φυσικά δεν θα μπορούσε να μην γιγαντωθεί και στην Ελλάδα την χώρα που γέννησε τον αθλητισμό...

Κάθε μέρα σε όλα τα πάρκα, τα στάδια, τους δρόμους ή τα βουνά της χώρας μας χιλιάδες δρομείς και περιπατητές βιώνουν την χαρά του αθλητισμού. Εδώ και αρκετά χρόνια η ενασχόληση των αθλούμενων με το τρέξιμο έχει λάβει παγκοσμίως τόσο μεγάλες διαστάσεις που πλέον αναφερόμαστε σε ένα παγκόσμιο κίνημα, ίσως το μεγαλύτερο στον κόσμο. Αναφερόμαστε στην δρομική δραστηριότητα σαν κίνημα καθώς μπορούμε να του αποδώσουμε τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά χαρακτηριστικά, καθώς τα κύρια χαρακτηριστικά του είναι η μαζικότητα και πως όσοι τρέχουν κατανοούν τα οφέλη της άσκησης.

Από τον παρακάτω πίνακα με τους μεγαλύτερους Μαραθώνιους στην Ευρώπη φαίνεται καθαρά η μαζικότητα του δρομικού κινήματος.

Συμμετέχοντες στους Μαραθώνιους του 2012:

 Μαραθώνιος  Συμμετοχές   Άνδρες   Γυναίκες 
Βερολίνο34.26977,0%23,0%
Βουδαπέστη3.58580,4%19,6%
Λονδίνο36.74864,4%35,6%
Μαδρίτη9.56989,9%10,1%
Παρίσι40.00079,4%20,6%
Πράγα5.63383,8%16,2%
Ρώμη10.66781,9%18,1%

Σύμφωνα με στοιχεία το 2010 στην Ελβετία με πληθυσμό 7.000.000 σε 500 αγώνες είχαμε 500.000 συμμετοχές δρομέων ποσοστό 7,2% του πληθυσμού, ενώ στην Γαλλία με πληθυσμό 65.000.000 σημειώθηκαν στους αγώνες που διοργανώθηκαν 4,8 εκατομμύρια συμμετοχές ποσοστό 7,3% του πληθυσμού με αντίστοιχα νούμερα σε Αγγλία και Γερμανία.

Στην χώρα μας το ποσοστό ήταν αρκετά μικρό 0,2% του πληθυσμού σε σύνολο 152 αγώνων με 24.000 συμμετοχές σε αγώνες δρόμου (M. Leautey, 2010). Ωστόσο οι συμμετοχές έχουν ανεβεί θεαματικά τα τελευταία χρόνια καθώς μόνο σε 8 διοργανώσεις το 2014 στα 5 και 10 χιλιόμετρα είχαμε 30.912 δρομείς (στοιχεία από RUN GREECE Αλεξανδρούπολης, Λάρισας, Ηρακλείου, Ιωαννίνων, Καστοριάς και Πάτρας, Διεθνή Μαραθώνιο Μέγας Αλέξανδρος Θεσσαλονίκης και Κλασσικού Μαραθωνίου Αθήνας). Επίσης κάθε χρόνο αυξάνονται οι συμμετοχές Ελλήνων δρομέων στους δύο μεγαλύτερους Μαραθωνίους της χώρας μας, τον Κλασικό Μαραθώνιο Αθηνών και τον Διεθνή Μαραθώνιο Μέγας Αλέξανδρος Θεσσαλονίκης. Ειδικά η αύξηση συμμετοχών στον ΚΜΑ είναι εντυπωσιακή, από 3.846 δρομείς το 2008 είχαμε 6.470 το 2012.


Η ανάπτυξη του ερασιτεχνικού τρεξίματος αντανακλάται, μεταξύ άλλων, και στον αριθμό των αγώνων που οργανώνονται κάθε χρόνο σ' όλη τη χώρα. Ενώ το 2006 είχαν διοργανωθεί συνολικά 63 αγώνες τρεξίματος, το 2012 ο αριθμός τους αυξήθηκε στους 204, σημειώνοντας συνολική αύξηση που ξεπέρασε το 223%, ενώ οι συμμετέχοντες σ' αυτούς του αγώνες την ίδια περίοδο αυξήθηκαν κατά 400% (από 13.576 σε 68.699) (Runningnews.gr, 2012). Για το 2015 οι αγώνες θα ξεπεράσουν τους 220.

Στην χώρα μας στην ανάπτυξη τόσο του αριθμού των αγώνων όσο και των ποιοτικών παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους συμμετέχοντες δρομείς (ιματισμός, ποιότητα μεταλλίων, αθλητικών ποτών κτλ) σημαντική είναι και η συμβολή συγκεκριμένων επιχειρηματικών στρατηγικών του ιδιωτικού τομέα που δραστηριοποιούνται σε τομείς που άμεσα ή έμμεσα σχετίζονται με το ερασιτεχνικό τρέξιμο. Έτσι μέσω των δρομικών αυτών διοργανώσεων με μαζικό και λαϊκό χαρακτήρα το ερασιτεχνικό τρέξιμο έγινε πιο προσιτό στο ευρύ κοινό, διαδίδοντας το μήνυμα ότι δε χρειάζεται να είναι κάποιος πρωταθλητής ή παλιός αθλητής για να ασχοληθεί μ' αυτό, αλλά είναι μία δραστηριότητα με την οποία μπορούν να ασχοληθούν όλοι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Ομοσπονδίας Συλλόγων Λαϊκού Μαζικού Αθλητισμού Υπεραποστάσεων (ΕΟΣΛΜΑ-Υ) το 2013 στην Ελλάδα είχαμε 65 συλλόγους με δραστηριότητα στο ερασιτεχνικό τρέξιμο, με τους περισσότερους από αυτούς βάσει στοιχείων να έχουν ιδρυθεί μετά το 2000 (54,8%). Παρά τη συνεχόμενη αύξηση στους συλλόγους ερασιτεχνικού τρεξίματος, σχεδόν οι μισοί από τους συμμετέχοντες δεν είναι μέλη κάποιου συλλόγου (48,3%), το 43% είναι μέλη συλλόγου ερασιτεχνικού τρεξίματος, ενώ το 8,7% είναι μέλη συλλόγου του αγωνιστικού αθλητισμού (Πετρίδης - Μπατρακούλης 2013).


Το Προφίλ του ερασιτέχνη δρομέα

Στοιχεία από έρευνα για το τρέξιμο στην Ελλάδα μας βοηθά να σκιαγραφήσουμε σε μεγάλο ποσοστό το προφίλ του Έλληνα ερασιτέχνη δρομέα. Καθώς το τρέξιμο είναι η πιο απλή και φυσιολογική αθλητική δραστηριότητα, άρα μπορεί να το κάνει ο καθένας βλέπουμε πως οι περισσότεροι δρομείς ανήκουν στις ηλικιακές κατηγορίες 30-39 (43%) και 40-49 (27,1%). Θετική σχέση υπάρχει και στο υψηλό μορφωτικό επίπεδο και στην πιθανότητα ενασχόλησης με τον αθλητισμό (Bourdieu, 1978) καθώς το 67% είναι κάτοχοι πανεπιστημιακών και μεταπτυχιακών πτυχίων. Όσον αφορά την επαγγελματική απασχόληση των δρομέων 27% είναι αυτοαπασχολούμενοι ή έχουν δική τους επιχείρηση, 30% ιδιωτικοί υπάλληλοι, ενώ 17% είναι δημόσιοι υπάλληλοι, ποσοστό που προσωπικά κρίνω αρκετά χαμηλό.

Ωστόσο με μεγάλη ικανοποίηση παρατηρείται πως κάθε χρόνο αυξάνεται ο αριθμός των αστυνομικών που ασχολούνται με κάποια αθλητική δραστηριότητα. Τα 2/3 των δρομέων δεν ανήκουν σε κάποια δρομική ομάδα ή σύλλογο και το 75% δηλώνει πως τρέχει μόνο του ενώ μόνο το 16,9% τρέχει με παρέα. Το 47% δηλώνει πως γυμνάζεται απόγευμα ενώ το 18,4% δηλώνουν βραδινοί τύποι δρομέα και το 13,4% πρωινοί. Μέσα καταγραφής της καρδιακής συχνότητας δηλώνει πως χρησιμοποιεί το 47%, ενώ αγαπημένη απόσταση συμμετοχής σε αγώνα είναι τα 10 χιλ. 66,5% (Πετρίδης Running news 2012).

Πρόσφατη έρευνα, πραγματοποίησαν τα τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης με σκοπό να ερευνηθεί η ψυχολογική και σωματική σχέση που έχουν οι Έλληνες δρομείς με το τρέξιμο.

Σύμφωνα με την έρευνα:
  • Οι γυναίκες δίνουν μεγαλύτερη προτεραιότητα στο τρέξιμο από κάποια σημαντική συνάντηση, όμως αφοσιώνονται περισσότερο σε άλλη δραστηριότητα που κάνουν από ότι στην επιθυμία τους για δρομική άσκηση.
  • Οι γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες προτιμούν να περνούν περισσότερο χρόνο με την οικογένεια τους παρά να τρέχουν.
  • Οι γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες πιστεύουν ότι η προπόνηση δύναμης είναι απαραίτητη σε μεγαλύτερο βαθμό για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα στο τρέξιμο. Επίσης, πιστεύουν ότι δε μεταβάλλεται η διάπλαση του σώματός τους με το τρέξιμο.
  • Τους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες, τους απασχολεί περισσότερο το τρέξιμο στον ελεύθερο χρόνο τους.
  • Οι κοινωνικές δραστηριότητες των ανδρών σε σχέση με των γυναικών επηρεάζονται περισσότερο όσο χρονικό διάστημα ασχολούνται με το τρέξιμο.
  • Οι άνδρες κατά πλειονότητα τρέχουν και όταν έχουν επίπονο πόνο, σε αντίθεση με τις γυναίκες που δεν το επιχειρούν.
  • Άνδρες και γυναίκες πιστεύουν ότι με το τρέξιμο βελτιώθηκε η υγεία τους και μειώθηκε το άγχος τους.

Η αλματώδης ανάπτυξη του Δρομικού Κινήματος στην χώρα μας έχει αλλάξει σε μεγάλο ποσοστό την αυτοεκτίμηση που νιώθει κάποιος που τρέχει συστηματικά και ενισχύει τον αυτοπροσδιορισμό του ως δρομέα καθώς ανήκει πλέον στην μεγάλη δρομική κοινότητα και φυσικά δέχεται περισσότερο την αναγνώριση του κοινωνικού του περίγυρου και την αυτο-επιβεβαίωση που αυτή συνεπάγεται. Η απόσταση των αγώνων που συμμετέχουν οι δρομείς είναι καθοριστικός παράγοντας στο βαθμό προσήλωσης τους στην δρομική τους συνήθεια (Leedy 2000). Οι μαραθωνοδρόμοι χαρακτηρίζονται από αναπτυγμένη προσήλωση προς τη δραστηριότητα τους. Πολλές φορές μάλιστα, η ισορροπία μεταξύ της απόλαυσης και της εξάρτησης αποδεικνύεται αρκετά λεπτή, με τους δρομείς να μην αντιλαμβάνονται τη μετάβασή τους από τη μία πλευρά στην άλλη (Paradis, Cooke, Martin, & Hall, 2013). Στην έρευνα των Carmack & Rainer (1979), διατυπώθηκε ότι οι δρομείς που συμμετέχουν σε αγώνες μαραθωνίων σημείωσαν μεγαλύτερη προσήλωση από αυτούς που συμμετείχαν σε αγώνες δρόμου μικρότερων αποστάσεων.


Είδη αγώνων

Τα βασικά είδη των αγώνων τρεξίματος στα οποία μπορεί να συμμετάσχει κάποιος δρομέας είναι:
  • Δρόμου που διεξάγονται σε ασφάλτινες κυρίως διαδρομές, με κυριότερους τον Κλασικό Μαραθώνιο Αθηνών, τον Διεθνή Μαραθώνιο Μέγας Αλέξανδρος Θεσσαλονίκης, τις σειρές RUN GREECE.**
  • Ορεινοί που διεξάγονται σε βουνό με τους δρομείς να τρέχουν σε ορεινά μονοπάτια με μεγάλες υψομετρικές διαφορές. Τέτοιοι αγώνες είναι ο Olympus Marathon, Rodopi Challenge, ο Χειμωνιάτικος Ενιπέας και ο North Face Zagori Mountain Running.**
  • Υπεραποστάσεων με κύριο χαρακτηριστικό τους πως η απόσταση που τρέχουν οι δρομείς είναι πάνω από την Μαραθώνια απόσταση των 42.195 μέτρων με κυριότερους το Σπάρταθλον 246 χιλ., τον Ευχίδειο άθλο 107χιλ., τον Ολύμπιο Δρόμο 180 χιλ.**
Εκείνο που χαρακτηρίζει τα είδη αυτών των αγώνων, πέρα από την ιδιομορφία που έχει το κάθε είδος, είναι η μαζικότητα καθώς χρόνο με τον χρόνο όλες οι διοργανώσεις παρουσιάζουν αύξηση των συμμετοχών. Καθώς το δρομικό κίνημα παρουσιάζει τόσο μεγάλη ανάπτυξη, κάθε σαββατοκύριακο υπάρχουν αγώνες σε όλη την χώρα. Όσο αφορά την πόλη μας το προσεχές διάστημα θα έχουμε το μεγάλο ραντεβού του Δρομικού Κινήματος στις 27 Σεπτεμβρίου με το 2ο RUN GREECE Αλεξανδρούπολης, ενώ στις 23 Αυγούστου θα έχουμε τον 2ο αγώνα δρόμου 10 χιλ. στο Τυχερό.


Οφέλη του τρεξίματος

Από όλα τα παραπάνω αλλά και από την προσωπική εμπειρία που έχει ο καθένας είτε είναι ο ίδιος δρομέας, είτε υπάρχουν δρομείς στο στενό κοινωνικό του περίγυρο, καταλαβαίνει εύκολα πως υπάρχει σχέση εξάρτησης των δρομέων με το τρέξιμο. Αυτό είναι απολύτως κατανοητό καθώς με το τρέξιμο το άτομο απολαμβάνει όλα τα οφέλη της άσκησης. Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το τρέξιμο εκτός από την πιο απλή και φυσική μορφή άσκησης αποτελούσε για τον άνθρωπο μέσο επιβίωσης καθώς χιλιάδες χρόνια πριν έπρεπε να διανύει σχεδόν καθημερινά πολλά χιλιόμετρα για την ανεύρεση τροφής ή την αποφυγή κινδύνων. Στην πορεία των χρόνων οι αρχαίοι Έλληνες όχι μόνο συστηματοποίησαν τον αθλητισμό αλλά πίστευαν πως η φυσική αγωγή πρέπει να είναι αναπόσπαστο μέρος της γενικότερης παιδείας. Σκοπός τους ήταν η δημιουργία του καλού και αγαθού πολίτη, η αρμονική ανάπτυξη σώματος - πνεύματος και η ευγενή άμυλα. Το θαύμα του Μαραθώνα, το έπος των Θερμοπυλών και την τεράστια νίκη της Σαλαμίνας μας τα έδωσε μια γενιά με τεράστια αντοχή, ταχύτητα, δύναμη, θάρρος και εξυπνάδα, μια γενιά που μεγάλωσε μέσα στα Γυμναστήρια και τις Παλαίστρες.

Στις μέρες μας ο σύγχρονός πολίτης αντιλαμβάνεται πως το τρέξιμο είναι μία φυσική μέθοδός εκτόνωσης, καλής φυσικής κατάστασης και τον βοηθά στην ψυχική του ισορροπία.

Ποια λοιπόν είναι τα οφέλη του τρεξίματος;

Σωματικά: Το τρέξιμο βελτιώνει τη φυσική κατάσταση κυρίως την αντοχή, δηλαδή την αντίσταση στην επερχόμενη κόπωση και επιτείνει το ρυθμό των διαδικασιών αποκατάστασης του οργανισμού, για την κάλυψη των απαιτήσεων αυτών αυξάνεται ο πνευμονικός αερισμός, η καρδιακή συχνότητα και η αρτηριακή πίεση, ώστε να αυξηθεί η καρδιακή παροχή, άρα προάγει την υγεία, με την ανάπτυξη του καρδιοαναπνευστικού και του μυοσκελετικού συστήματος, μειώνοντας έτσι τις πιθανότητες προσβολής από καρδιακά ή εγκεφαλικά επεισόδια, από διαβήτη και υπέρταση και καθυστερώντας την εμφάνιση της γήρανσης και της οστεοπόρωσης. Αυξάνει τα επίπεδα της καλής χοληστερόλης και μειώνει τον κίνδυνο θρόμβωσης, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και καθυστερεί την επέλαση εκφυλιστικών φαινομένων του νευρικού συστήματος (Αλτσχάιμερ, κλπ.). Βελτιώνει την πέψη, αυξάνει την αναπαραγωγική ικανότητα και βελτιώνει την ερωτική ζωή, καταπολεμά την αϋπνία και βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου. Συμβάλλει στην καύση περιττού λίπους, οπότε υπάρχει σχέση τρεξίματος και απώλεια βάρους, ωστόσο το κλειδί είναι οι σωστές διατροφικές συνήθειες και η αναλογία πρόσληψης και κατανάλωσης θερμίδων.

Ψυχολογία: Το τρέξιμο ευνοεί την έκκριση ουσιών που σχετίζονται με την μείωση του πόνου - ουσίες που είναι γνωστές ως ενδορφίνες. Οι ενδορφίνες ευθύνονται και για το αίσθημα της ευφορίας των δρομέων (το λεγόμενο «runner's high»). Οι δρομείς επωφελούνται επίσης και από την παραγωγή νευροδιαβιβαστών, όπως η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη. Ορισμένες ψυχικές διαταραχές όπως η κατάθλιψη και η αγχώδεις διαταραχές σχετίζονται με την έλλειψη αυτών των νευροδιαβιβαστών. Πολλές έρευνες επιβεβαιώνουν ότι το τρέξιμο διαμορφώνει συγκεκριμένες χημικές αλλαγές στον εγκέφαλο που βελτιώνουν την διάθεση και χαμηλώνουν τα επίπεδα του άγχους. Ταυτόχρονα ενισχύει την πειθαρχία, την επιμονή και τη υπομονή, προκαλεί αίσθημα ελευθερίας και χαρίζει αυτοπεποίθηση όταν επιτυγχάνουμε στόχους και ξεπερνάμε τα όρια μας, καθώς γινόμαστε και πρότυπα στο οικογενειακό και επαγγελματικό μας περιβάλλον ως γονείς και ως συνάδελφοί. Γίνεται φυσικά κατανοητό πόσο σημαντικά είναι όλα αυτά στις μέρες μας.

Μία άλλη παράμετρος, αρκετά τεχνοκρατική βέβαια, που αξίζει να αναφέρουμε, σε σχέση με τα σωματικά και ψυχολογικά οφέλη της άσκησης, είναι η δημοσιοοικονομική μελέτη που έγινε στην Γερμανία και απέδειξε την τεράστια εθνική και οικονομική ωφέλεια που προέκυψε από την μείωση των ασθενειών άρα λιγότερα φάρμακα και τη μείωση των απουσιών από τις εργασίες, καθώς επίσης και την αύξηση της αποδοτικότητας των εργαζομένων.


Χρήσιμες συμβουλές

Ιατρικές Εξετάσεις: Το πρώτο και πιο βασικό μας βήμα προτού ξεκινήσουμε οποιαδήποτε αθλητική δραστηριότητα είναι η επίσκεψη στον γιατρό, κυρίως καρδιολόγο και ορθοπεδικό, προκειμένου να είμαστε σίγουροι για την υγεία μας.

Προετοιμασία για Προπόνηση: Πίνουμε αρκετό νερό κατά την διάρκεια της ημέρας. Φοράμε την κατάλληλη αθλητική ενδυμασία με νέα ειδικά συνθετικά νήματα, ανάλογα με τον καιρό. Πάντοτε φροντίζουμε να φοράμε αθλητικά παπούτσια ειδικά για τρέξιμο καθώς και τεχνικές κάλτσες ή τουλάχιστον βαμβακερές.

Προπόνηση: Ανεξάρτητα από το επίπεδο της φυσικής μας κατάστασης ο χρυσός κανόνας είναι ένας: όχι υπερβολές. Άρα το προπονητικό πρόγραμμα που θα ακολουθήσουμε θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από σταδιακή επιβάρυνση, μπορούμε να ξεκινάμε με λίγο περπάτημα και χαλαρό τρέξιμο. Ο ρυθμός που τρέχουμε να είναι στα δικά μας μέτρα . Η καρδιακή συχνότητα που τρέχουμε είναι 120 - 150 σφυγμούς ανά λεπτό, για το συνεχόμενο τρέξιμο (βασική αντοχή). Γυμναζόμαστε τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα και συνδυάζουμε το τρέξιμο και με ασκήσεις ενδυνάμωσης.

Πως τελειώνει η Προπόνηση: Χαλάρωμα με χαλαρό τρέξιμο για να μειωθούν σταδιακά η καρδιακή συχνότητα και η αρτηριακή πίεση και διατάσεις για αύξηση του εύρους της κίνησης των μυών.

Μετά την Προπόνηση: Πίνουμε αρκετά υγρά και τρώμε ελαφρά (φρούτο, φυσικό χυμό, μπάρα δημητριακών) και 2-3 ώρες μετά την προπόνηση καλό γεύμα με υδατάνθρακες και πρωτεΐνες. Μπάνιο με χλιαρό ή κρύο νερό. Αν νιώθουμε κάποια μικροενόχληση πάγο 8΄-10΄ για 2-3 φορές.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Ότι προπονητικό πρόγραμμα ακολουθούμε θα πρέπει να μας το έχει εκπονήσει ή τουλάχιστον ελέγξει εξιδανικευμένος προπονητής (επιστήμονας Φ.Α.).

Τι να έχουμε μαζί μας κατά την Προπόνηση: Οπωσδήποτε να έχουμε φροντίσει για την τροφοδοσία μας σε υγρά, κινητό τηλέφωνο σε περίπτωση που θα τρέξουμε μόνοι μας έξω από γήπεδο ή πάρκο, κάποιο φωσφορούχο γιατί μπορεί να τρέξουμε με χαμηλή ορατότητα ή φωτισμό, φακό κεφαλής αν γυμναζόμαστε μετά την δύση του ήλιου, ακόμη και λίγα χρήματα σε ειδικές θήκες χειρός για δρομείς.

Τι πρέπει να προσέχουμε: Οι διαδρομές που θα επιλέξουμε να έχουν μαλακή επιφάνεια, όπως χόρτο, κάποιο μονοπάτι σε πάρκο, διάδρομος γυμναστικής, δασικά μονοπάτια ή ο στίβος του σταδίου. Επειδή αυτές οι διαδρομές δεν μας βολεύουν πάντα και μας είναι πιο εύκολο να τρέχουμε σε άσφαλτο ή πεζοδρόμια θα συμβούλευα να κάνετε τουλάχιστον 1 ή 2 προπονήσεις την εβδομάδα σε μαλακές επιφάνειες καθώς τα υλικά κατασκευής αυτών των διαδρομών είναι σκληρά και θα καταπονήσουν τα πόδια σας. Όταν επιλέγουμε να τρέξουμε σε δρόμο, πάντοτε να τρέχουμε αντίθετα από την κυκλοφορία των αυτοκινήτων, για λόγους ασφαλείας καθώς έτσι θα είμαστε περισσότερο ορατοί στους οδηγούς. Άρα επιλέγουμε διαδρομές που μας αρέσουν αλλά αισθανόμαστε ασφάλεια και ευχαρίστηση.

Δρομική παρέα: Όλοι γνωρίζουν για την μοναξιά του δρομέα μεγάλων αποστάσεων. Καλό είναι να δημιουργήσετε μια ωραία δρομική παρέα, με την οποία θα διαλέγετε μαζί τις διαδρομές που θα τρέχετε, ανταλλάσσοντας τις εμπειρίες σας από το τρέξιμο , διαλέγοντας σε ποιες δρομικές εκδηλώσεις θα συμμετάσχετε μαζί και γενικά η άσκηση θα σας φαίνεται πιο εύκολη και διασκεδαστική. Έρευνες έχουν δείξει πως η συντροφιά κατά την διάρκεια της άσκησης μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα των ορμονών που είναι υπεύθυνα για την τόνωση της διάθεσης.

Το τρέξιμο στις μέρες μας έχει γίνει πλέον μια πολύ αγαπημένη συνήθεια καθώς μας βοηθά στην καλή μας φυσική κατάσταση δίνοντας «ζωή στα χρόνια μας» και ταυτόχρονα είναι το καλύτερο αγχολυτικό καθώς μας προσφέρει σωματική ενέργεια και ψυχική δύναμη για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα της καθημερινότητας.

* Ο Αντώνης Κουφός είναι απόφοιτος του Τμήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Α.Π.Θ., Δρομέας και Υπεύθυνος Running Team του Εθνικού Αλεξανδρούπολης.

** Οι αγώνες που αναφέρονται είναι ενδεικτικοί καθώς υπάρχουν πλέον πολλοί αξιόλογοι αγώνες σε όλη τη χώρα και εύκολα μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος να ενημερωθεί από δρομικά site.

ΣΧΟΛΙΑ

Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω

Ακολουθήστε το Alexandroupoli Online
Google News | Facebook | Twitter | Instagram | Linkedin | Pinterest

[ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ]$type=three$count=6$meta=0$snip=0$cate=0$rm=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$show=page$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

Όνομα

Αγγελίες,10,Αγροτικά,606,Αγωγοί,117,Αθλητικά,2045,Αλεξανδρούπολη,8476,Άμυνα,347,Ανακύκλωση,34,ΑΝΕΛ,58,Απεργίες,146,Άρθρα - Απόψεις,3014,Αστυνομικά,486,Αυτοδιοίκηση,3308,Αυτοδιοικητικές Εκλογές,859,Αυτοκίνητο,5,Αφιερώματα,235,Βαλκάνια,31,Βουλευτικές Εκλογές,484,Γελοιογραφίες,6,Γενικά,95,ΔΗΜΑΡ,22,Δημόσια Έργα,57,Δημόσιο,43,Διαδίκτυο,182,Διαμαρτυρίες,89,Διασκέδαση,38,Διδυμότειχο,687,Δράμα,114,Έβρος,18355,Εθελοντισμός,253,Εκδηλώσεις,2529,Εκκλησία,1218,Εκπαίδευση,1482,Ελλάδα,1305,Ελληνισμός,31,Ελληνοτουρκικά,347,Ενέργεια,69,Επιστήμες,13,Επιχειρήσεις,632,Εργασία,23,Εργασιακά,294,Ερευνα αγοράς,11,Ευρωεκλογές,42,Ευρώπη,119,Ζωή και Υγεία,326,Θράκη,750,Ιστορία,228,Καβάλα,191,Καιρός,35,Καταγγελίες,70,Καταναλωτικά,196,ΚΙΝΑΛ,29,ΚΚΕ,576,Κοινωνία,90,Κοινωνική Προσφορά,170,Κόσμος,672,ΛΑΕ,8,ΛΑΟΣ,19,Λήμνος,9,Μειονότητα,24,Μεταναστευτικό,146,Μόδα,8,Μουσική,197,ΝΔ,463,Ξάνθη,213,Οικολογία,340,Οικονομία,586,Ορεστιάδα,1483,Πανταζίδου,165,Παπανικολόπουλος,274,ΠΑΣΟΚ,274,Περιβάλλον,421,Περίεργα,9,Περιφέρεια ΑΜ-Θ,3873,Πολιτική,1472,Πολιτισμός,221,ΠΟΤΑΜΙ,24,Πρόσωπα,80,Προτεινόμενο,8,Πρώτο Θέμα,6140,Ροδόπη,413,Σαμοθράκη,666,Σαρσάκης,42,Σάτιρα,62,Σουφλί,553,Σπίτι,23,Συγκοινωνίες,286,Σύλλογοι,303,Συνέδρια,138,ΣΥΡΙΖΑ,411,Σχολείο,9,Τέχνες,116,Τεχνολογία,52,Τουρισμός,256,Τρίγωνο,61,Τυχερό,53,Υγεία,1090,Φέρες,391,Lifestyle,8,Media,305,Showbiz,19,
ltr
item
Alexandroupoli Online: Το Δρομικό Κίνημα στην Ελλάδα - Το τρέξιμο ως τρόπος ζωής
Το Δρομικό Κίνημα στην Ελλάδα - Το τρέξιμο ως τρόπος ζωής
Το Δρομικό Κίνημα έχει εδώ και πολλά χρόνια γίνει βίωμα και τρόπος ζωής σε όλο τον πλανήτη και φυσικά δεν θα μπορούσε να μην γιγαντωθεί και στην Ελλάδα την χώρα που γέννησε τον αθλητισμό. Κάθε μέρα σε όλα τα πάρκα, τα στάδια, τους δρόμους ή τα βουνά της χώρας μας χιλιάδες δρομείς
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi4BQRE3zp-9pX_Z0nPOPgEQEeGRyGqmLXEmY1kpYiYQtXtLaHUiq0ZfRwlVRDxcFkoMaILznBNnk8QYWDsg8wY4VI3qWBxK0GK9xhmo8NUWhDA2hv536YKgHVZ1u4HsumYv8WYHyptACM/s640/running.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi4BQRE3zp-9pX_Z0nPOPgEQEeGRyGqmLXEmY1kpYiYQtXtLaHUiq0ZfRwlVRDxcFkoMaILznBNnk8QYWDsg8wY4VI3qWBxK0GK9xhmo8NUWhDA2hv536YKgHVZ1u4HsumYv8WYHyptACM/s72-c/running.jpg
Alexandroupoli Online
https://www.alexpolisonline.com/2015/07/blog-post_0.html
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/2015/07/blog-post_0.html
true
1602981175067084807
UTF-8
Loaded All Posts Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Περισσότερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Δείτε περισσότερα ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα. Να βάζετε τόνους στις λέξεις για καλύτερα αποτελέσματα. Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαΐου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαϊ Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα πριν 1 λεπτό πριν $$1$$ λεπτά πριν 1 ώρα πριν $$1$$ ώρες χθες πριν $$1$$ μέρες πριν $$1$$ εβδομάδες σχολίασε Ακόλουθοι Ακολουθήστε THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Πίνακας Περιεχομένων