Τουρκική εισβολή στη Συρία: Το μοιραίο λάθος;

Το ρίσκο της Τουρκίας με την νέα εισβολή στην Συρία είναι πολύ μεγάλο. Δεν έχει την καθαρή υποστήριξη ούτε της Ρωσίας, ούτε της Συρίας, ούτε της Περσίας, ούτε των Η.Π.Α., ούτε της Γερμανίας, ούτε του Ισραήλ. Συνεπώς είναι πολύ πιθανό, η Τουρκία να έχει ήδη κάνει το «μοιραίο λάθος»…

Τουρκική εισβολή στη Συρία: Το μοιραίο λάθος;
του Λεωνίδα Κουμάκη

Δεν έχουν ούτε αρχή, ούτε τέλος τα καμώματα του ψευτο-σουλτάνου της Άγκυρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος συνεχίζει να παίζει με την φωτιά προκειμένου να «δραπετεύσει» από την αφόρητη δυσοσμία των σκανδάλων και της διαφθοράς της «Φαμίλιας Ερντογάν».

Αφού τροφοδοτεί σχεδόν καθημερινά τους πληθυσμούς της Ανατολίας - και όχι μόνο, με διάφορες μεγαλοστομίες και θεατρινισμούς, δεν διστάζει να παρουσιάζει με την μεγαλύτερη φυσικότητα, τους πιο εξωφρενικούς παραλογισμούς… σαν αυτονόητο δικαίωμα!

Βέβαια, η ίδια ακριβώς στρατηγική διακρίνει την Τουρκική Δημοκρατία από της συστάσεως της το 1923 και δεν αποτελεί «ευρεσιτεχνία» του Ρ.Τ. Ερντογάν. Η στρατιωτική εισβολή στην Κύπρο βαφτίστηκε «Ειρηνευτική επιχείρηση» για να καταλήξει, 44 χρόνια αργότερα σε μόνιμη κατοχή για την δήθεν «προστασία» του 12% των κατοίκων της Κυπριακής Δημοκρατίας!

Το Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2018 μια άλλη «ειρηνευτική επιχείρηση» με τον εντελώς παραπλανητικό τίτλο «Επιχείρηση Κλάδος Ελαίας» ξεκίνησε στην αιμορραγούσα Συρία με αεροπορικές επιδρομές της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας στο Αφρίν. Με την γνωστή του έπαρση, ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι η εισβολή στο Αφρίν ξεκίνησε, προαναγγέλλοντας μάλιστα πως θα ακολουθήσει το Μάνμπιτζ το οποίο επίσης βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Κούρδων. Η αιτιολογία της εισβολής είναι αποκαλυπτική: «Κάποιοι προσπαθούν να μας εξαπατήσουν αλλάζοντας το όνομα των δυνάμεων που δρουν στην Συρία. Η ονομασία αυτής της δύναμης είναι PKΚ». Δηλαδή, σε ελεύθερη απόδοση, «τρομοκρατική οργάνωση» που βρίσκεται έξω από την Τουρκία, αλλά σε γειτονικό κράτος, άρα παίρνουμε μόνοι μας το δικαίωμα να εισβάλουμε για τους εξοντώσουμε, μη τυχόν και αποτελέσουν μελλοντική απειλή για τα συμφέροντα μας!

Κάπως έτσι άρχισε η καινούργια εισβολή της Τουρκίας στην Συρία από αέρος για να ακολουθήσει η εισβολή από ξηράς - η πρώτη ήταν η «Ασπίδα του Ευφράτη» τον Αύγουστο του 2016 για την υποτιθέμενη απώθηση των τζιχαντιστών, ουσιαστικά όμως για την παρεμπόδιση της προέλασης των Κούρδων. Η «επιχείρηση» όμως αυτή παρ΄όλο που είχε την σιωπηλή «έγκριση» όλων των μεγάλων δυνάμεων, παρά λίγο να καταλήξει σε τραγωδία η οποία απεφεύχθη μετά από γενναία «παρέμβαση» των Ρώσων.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής έσπευσαν αμέσως να χαρακτηρίσουν «Αποσταθεροποιητική» την επιχείρηση που εξαπέλυσε η Τουρκία στην κατοικούμενη από Κούρδους περιοχή Αφρίν της βόρειας Συρίας, καλώντας τους εισβολείς «Να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση».

Ο Τούρκος εφοπλιστής - πρωθυπουργός και δεξί χέρι του Ερντογάν, Μπιναλί Γιλντιρίμ έσπευσε την επομένη (Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2018) να διαβεβαιώσει πως «Η Ρωσία δεν έχει αντιρρήσεις όσον αφορά αυτήν την επιχείρηση. Επικοινωνούμε με τη Συριακή κυβέρνηση με τη μεσολάβηση της Μόσχας. Ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός (δηλαδή οι μισθοφόροι ισλαμιστές του Ελεύθερου Συριακού Στρατού FSA που καθοδηγούνται από την Τουρκία) μαζί με τις δικές μας μονάδες μπήκαν στην Αφρίν. Οι ανησυχίες του Ιράν διευθετούνται».

Τα πράγματα όμως, από τις πρώτες ώρες της «επιχείρησης» φαίνεται πως δεν εξελίσσονται όπως θα ήθελαν οι Τούρκοι.

Η Ρωσία, αφού απομάκρυνε στρατιωτικές δυνάμεις από τον Αφρίν πριν την έναρξη της Τουρκικής εισβολής και αφού κάνει πως δεν βλέπει τα κύματα των αεροπορικών επιδρομών σπεύδει, μέσω της Επιτροπής Ασφάλειας του Ρωσικού Κοινοβουλίου, να διακηρύξει ότι «Θα στηρίξει την Συρία με διπλωματικά μέσα και θα ζητήσει από τα Ηνωμένα Έθνη να σταματήσει η Τουρκία τη στρατιωτική επιχείρησή της στο Αφρίν».

Η Συρία, λίγα εικοσιτετράωρα νωρίτερα, ξεκαθάρισε, με δήλωση του Συριακού Υπουργείου Εξωτερικών: «Προειδοποιούμε την τουρκική ηγεσία ότι, αν αρχίσουν επιχειρήσεις μάχης στην περιοχή Αφρίν, αυτό θα θεωρηθεί πράξη επίθεσης του τουρκικού στρατού. Η συριακή αντιαεροπορική άμυνα έχει αποκαταστήσει την πλήρη ισχύ της και είναι έτοιμη να καταστρέψει στόχους της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας στους αιθέρες της Συριακής Αραβικής Δημοκρατίας».

Αμέσως μετά την εκδήλωση της επίθεσης, ο Πρόεδρος της Συρίας Baser Al Assad δήλωσε ότι «H βίαιη τουρκική επίθεση στην Αφρίν είναι μέρος της πολιτικής της Άγκυρας για την υποστήριξη της τρομοκρατίας στη Συρία». Είναι βέβαια γνωστό σε όλους πως οι «τουρκικές» χερσαίες δυνάμεις που χρησιμοποιούνται στην πρώτη γραμμή δεν είναι κανονικοί Τούρκοι στρατιώτες αλλά μισθοφόροι και αντικαθεστωτικοί που μάχονται για να ρίξουν τον Άσαντ!

Η Περσία, σύμμαχος της Συρίας και της Ρωσίας, κάλεσε την Τουρκία να τερματίσει αμέσως την εισβολή προκειμένου να εμποδίσει την εξάπλωση της κρίσης.

Η Γερμανία, δια του υπουργού των εξωτερικών Σίγκµαρ Γκάµπριελ, δήλωσε πως «Η στρατιωτική διένεξη μεταξύ τουρκικών και υπό τις ΗΠΑ κουρδικών δυνάμεων στη βόρεια Συρία συνεπάγεται απρόβλεπτο ρίσκο».

Την εικόνα συμπληρώνει η Γαλλία, η οποία ζήτησε (Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2018) την κατεπείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών προκειμένου να συζητηθεί η κατάσταση που διαμορφώνεται στη Συρία μετά και την επέμβαση της Τουρκίας στην επαρχία Αφρίν, όπως ανακοίνωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.

Η έκδηλη ανησυχία του Ερντογάν για βίαιες αντιδράσεις και διαδηλώσεις Κούρδων μέσα στην Τουρκία, φάνηκε από τις δηλώσεις που έκανε (Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2018) σε συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος στην Προύσα: «Θα συντρίψουμε όποιον απειλεί τον εθνικό αγώνα της Τουρκίας. Όποιος διαδηλώσει εναντίον της τουρκικής επιχείρησης στη Συρία, θα πληρώσει το τίμημα». Ταυτόχρονα δεν παρέλειψε μια ασυνήθιστη παραλλαγή των χιλιοειπωμένων λεονταρισμών εναντίον των Κούρδων: «Η Τουρκία θα τελειώσει το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) των Κούρδων της Συρίας και το κουρδικό συριακό κόμμα PYD, μέχρι να μην απομείνει ούτε ίχνος!»

Από τις επιθέσεις του δεν ξέφυγε ούτε η εφημερίδα «Άφρικα» η οποία κυκλοφόρησε στην κατεχόμενη Κύπρο με τον χαρακτηριστικό τίτλο: «Άλλη μια επιχείρηση κατοχής από την Τουρκία». Κατά τον Ερντογάν πρόκειται «μια χυδαία εφημερίδα με κακοήθεια» στην οποία «πρέπει να δώσουν την απαραίτητη απάντηση» - προφανώς οι εισβολείς της Κύπρου και οι ντόπιοι εκπρόσωποι τους!

Εκτός όμως από το πολιτικό πεδίο, η εικόνα από την έναρξη της Τουρκικής εισβολής, είναι θολή και στο στρατιωτικό πεδίο:

Οι Τούρκοι ισχυρίζονται ότι έχουν ήδη προωθηθεί αρκετά χιλιόμετρα μέσα στην Συριακή επαρχία Αφρίν, ότι έχουν πλήξει περισσότερους από 150 στόχους, ενώ το Κουρδικό YPG ανακοίνωσε ότι όλες οι επιθέσεις της Τουρκίας έχουν αποκρουστεί, ότι τρία τουρκικά άρματα μάχης έχουν καταστραφεί και ότι έχουν σκοτωθεί 4 Τούρκοι στρατιώτες και τρείς από τους μαχητές του YPG, ενώ έξη άμαχοι υπήρξαν θύματα των Τουρκικών βομβαρδισμών.

Αργά το βράδυ της Κυριακής (21 Ιανουαρίου 2018) έγινε γνωστό ότι η τουρκική πόλη Ρεϊχανλί, της επαρχίας Χατάι, κοντά στα σύνορα με την Συρία, έγινε στόχος επιθέσεων με ρουκέτες. Το αποτέλεσμα των επιθέσεων ήταν ένας νεκρός και 46 τραυματίες εκ των οποίων οι δύο σοβαρά. Σε παρόμοια επίθεση στην τουρκική πόλη Κιλίς, άλλοι πέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Στον ένα περίπου αιώνα που μεσολάβησε από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας, όλες ανεξαιρέτως οι επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας είχαν εξασφαλισμένη μια και μοναδική, αλλά απόλυτα αναγκαία προϋπόθεση: Τις πολύ γερές, ισχυρές «πλάτες» και τις «ατσάλινες» συμμαχίες.

Η προϋπόθεση δηλαδή που λείπει σήμερα από τις ενέργειες στις οποίες οδηγεί η μεγαλομανία του Ρ.Τ. Ερντογάν και οι νέο-οθωμανικές φαντασιώσεις του καθεστώτος που εγκαθίδρυσε στην Τουρκία.

Οι Κούρδοι για πρώτη φορά διατυμπανίζουν «Εδώ είναι ο τάφος σου!» ενώ είναι αδύνατο να προβλέψει κανείς τις αντιδράσεις εκατομμυρίων Κούρδων μέσα στην σημερινή Τουρκία.

Το ρίσκο της Τουρκίας με την νέα εισβολή στην Συρία είναι πολύ μεγάλο. Δεν έχει την καθαρή υποστήριξη ούτε της Ρωσίας, ούτε της Συρίας, ούτε της Περσίας, ούτε των Η.Π.Α., ούτε της Γερμανίας, ούτε του Ισραήλ. Συνεπώς είναι πολύ πιθανό, η Τουρκία να έχει ήδη κάνει το «μοιραίο λάθος»…

Πηγή: analyst.gr
[post_ads]

ΣΧΟΛΙΑ

Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω

Ακολουθήστε το Alexandroupoli Online
Google News | Facebook | Twitter | Instagram | Linkedin | Pinterest

[ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ]$type=three$count=6$meta=0$snip=0$cate=0$rm=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$show=page$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

Όνομα

Αγγελίες,10,Αγροτικά,597,Αγωγοί,117,Αθλητικά,2040,Αλεξανδρούπολη,8382,Άμυνα,341,Ανακύκλωση,33,ΑΝΕΛ,58,Απεργίες,144,Άρθρα - Απόψεις,3007,Αστυνομικά,486,Αυτοδιοίκηση,3273,Αυτοδιοικητικές Εκλογές,859,Αυτοκίνητο,5,Αφιερώματα,235,Βαλκάνια,31,Βουλευτικές Εκλογές,484,Γελοιογραφίες,6,Γενικά,96,ΔΗΜΑΡ,22,Δημόσια Έργα,57,Δημόσιο,43,Διαδίκτυο,182,Διαμαρτυρίες,89,Διασκέδαση,38,Διδυμότειχο,679,Δράμα,114,Έβρος,18215,Εθελοντισμός,251,Εκδηλώσεις,2502,Εκκλησία,1214,Εκπαίδευση,1459,Ελλάδα,1298,Ελληνισμός,31,Ελληνοτουρκικά,347,Ενέργεια,69,Επιστήμες,13,Επιχειρήσεις,629,Εργασία,23,Εργασιακά,289,Ερευνα αγοράς,11,Ευρωεκλογές,38,Ευρώπη,119,Ζωή και Υγεία,324,Θράκη,740,Ιστορία,228,Καβάλα,191,Καιρός,34,Καταγγελίες,70,Καταναλωτικά,196,ΚΙΝΑΛ,29,ΚΚΕ,563,Κοινωνία,88,Κοινωνική Προσφορά,170,Κόσμος,668,ΛΑΕ,8,ΛΑΟΣ,19,Λήμνος,9,Μειονότητα,24,Μεταναστευτικό,146,Μουσική,197,ΝΔ,460,Ξάνθη,211,Οικολογία,338,Οικονομία,586,Ορεστιάδα,1460,Πανταζίδου,164,Παπανικολόπουλος,274,ΠΑΣΟΚ,271,Περιβάλλον,416,Περίεργα,9,Περιφέρεια ΑΜ-Θ,3840,Πολιτική,1459,Πολιτισμός,220,ΠΟΤΑΜΙ,24,Πρόσωπα,80,Προτεινόμενο,10,Πρώτο Θέμα,6103,Ροδόπη,408,Σαμοθράκη,665,Σαρσάκης,42,Σάτιρα,62,Σουφλί,542,Σπίτι,23,Συγκοινωνίες,286,Σύλλογοι,301,Συνέδρια,135,ΣΥΡΙΖΑ,411,Σχολείο,9,Τέχνες,116,Τεχνολογία,52,Τουρισμός,255,Τρίγωνο,57,Τυχερό,52,Υγεία,1073,Φέρες,388,Lifestyle,8,Media,304,Showbiz,19,
ltr
item
Alexandroupoli Online: Τουρκική εισβολή στη Συρία: Το μοιραίο λάθος;
Τουρκική εισβολή στη Συρία: Το μοιραίο λάθος;
Το ρίσκο της Τουρκίας με την νέα εισβολή στην Συρία είναι πολύ μεγάλο. Δεν έχει την καθαρή υποστήριξη ούτε της Ρωσίας, ούτε της Συρίας, ούτε της Περσίας, ούτε των Η.Π.Α., ούτε της Γερμανίας, ούτε του Ισραήλ. Συνεπώς είναι πολύ πιθανό, η Τουρκία να έχει ήδη κάνει το «μοιραίο λάθος»…
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjc7cS9LGp_P1d4ZVTb_smwOijWZpUfbL2L6gvQF_XiRf9TBGmt579CxaT-YqaAMGLFfkokBAKzq_DztCdJOLy95pGqLZWKFjCz1ioUej1FLzFNAToVO8EMniT4Vmcioo8DDPJ8yL71fVPy/s1600/5423351.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjc7cS9LGp_P1d4ZVTb_smwOijWZpUfbL2L6gvQF_XiRf9TBGmt579CxaT-YqaAMGLFfkokBAKzq_DztCdJOLy95pGqLZWKFjCz1ioUej1FLzFNAToVO8EMniT4Vmcioo8DDPJ8yL71fVPy/s72-c/5423351.jpg
Alexandroupoli Online
https://www.alexpolisonline.com/2018/01/blog-post_98.html
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/2018/01/blog-post_98.html
true
1602981175067084807
UTF-8
Loaded All Posts Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Περισσότερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Δείτε περισσότερα ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα. Να βάζετε τόνους στις λέξεις για καλύτερα αποτελέσματα. Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαΐου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαϊ Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα πριν 1 λεπτό πριν $$1$$ λεπτά πριν 1 ώρα πριν $$1$$ ώρες χθες πριν $$1$$ μέρες πριν $$1$$ εβδομάδες σχολίασε Ακόλουθοι Ακολουθήστε THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Πίνακας Περιεχομένων