Σοκαριστικές σκηνές βίας στην Καταλονία: Σφαίρες, ξύλο και εκατοντάδες τραυματίες

Χάος στην Καταλονία. Πλαστικές σφαίρες, ξύλο και αίμα έξω από τα εκλογικά κέντρα. Εκατοντάδες τραυματίες από την πρωτοφανή αγριότητα της αστυνομίας.

Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν σε εκλογικά κέντρα όπου διεξάγεται το - απαγορευμένο από την ισπανική κυβέρνηση - δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας. Η ισπανική αστυνομία είχε εντολή να κλείσει τα εκλογικά κέντρα, αλλά βρήκε ισχυρή αντίσταση από συγκεντρωμένους πολίτες, στους οποίους απάντησε με βία. Πάντως, παρά την καταστολή, η ψηφοφορία διεξάγεται.

Οι συγκεντρωμένοι φώναζαν συνθήματα: «Θα ψηφίσουμε, θα αντισταθούμε ειρηνικά, δεν θα προσφύγουμε στη βία», κόντρα στους αστυνομικούς που προσπαθούσαν να τους απομακρύνουν με κάθε τρόπο.


Εικόνες με ψηφοφόρους καλυμμένους στο αίμα, ή τρομαγμένα παιδιά κάνουν τον γύρο του κόσμου. Επιπλέον, υπάρχουν καταγγελίες από αυτόπτες μάρτυρες για χρήση πλαστικών σφαιρών από την πλευρά της ισπανικής αστυνομίας.


Η αστυνομία έκανε χρήση πλαστικών σφαιρών εναντίον του πλήθους σε έναν δρόμο της Βαρκελώνης, με αποτέλεσμα δύο άνθρωποι να τραυματιστούν, όπως ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες. Το μεσημέρι οι υπηρεσίες υγείας στην Καταλονία δήλωναν ότι 337 άνθρωποι λαμβάνουν ιατρική φροντίδα εξαιτίας του τραυματισμού τους από τις αστυνομικές δυνάμεις. Τουλάχιστον 761 άνθρωποι τραυματίσθηκαν σε ταραχές που σημειώθηκαν σ' όλη την Καταλονία, ανακοίνωσε η περιφερειακή κυβέρνηση λίγο πριν κλείσουν οι κάλπες.


Σοκαριστικές φωτογραφίες κάνουν τον γύρο του κόσμου με τις αστυνομικές δυνάμεις να σπάνε πόρτες και να επιτίθενται ακόμα και σε ηλικιωμένους ανθρώπους και πολλοί από αυτούς να σύρονται αιμόφυρτοι.


Κάποιες από αυτές δημοσίευσε ο Πάμπλο Ιγκλέσιας στο Twitter, κάνοντας επίθεση στην κυβέρνηση της Ισπανίας. «Χτυπήματα, σπρωξίματα, μεγάλες γυναίκες να σύρονται. Αυτό που κάνει το Λαϊκό Κόμμα στη δημοκρατία μας είναι απεχθές για εμένα. Διεφθαρμένοι, υποκριτικοί, άχρηστοι. Αυτή είναι η νίκη σου Μαριάνο Ραχόι;», έγραψε ο επικεφαλής των Podemos.


Εξάλλου αστυνομικοί με πολιτικά κατάφεραν να διεισδύσουν σε εκλογικά τμήματα, καθώς είχαν εισέλθει μέσα στα σχολεία, ενώ πολίτες που περιφρουρούσαν στις εισόδους των εκλογικών τμημάτων, προσπαθούσαν να τους εμποδίσουν, ώστε τα εκλογικά τμήματα να παραμείνουν ανοιχτά.

Σε ένα από τα εκλογικά τμήματα, στο ινστιτούτο Ramon Llull στην Βαρκελώνη, είχε αναπτυχθεί αστυνομική δύναμη αντιμετώπισης ταραχών, ενώ στις εννέα το πρωί, οι αστυνομικοί με πολιτικά ζήτησαν από τους πολίτες ν’ αποχωρήσουν προκειμένου να κατασχέσουν τις ψηφοδόχους.


Οι πολίτες αποφάσισαν να καθίσουν ειρηνικά στην είσοδο, οργανώνοντας μία ανθρώπινη αλυσίδα. «Όταν είδαν ότι οι πολίτες δεν είχαν πρόθεση ν’ αποχωρήσουν έβγαλαν τα γκλοπ. Δεν θα ξεχάσω τα βλέμματα μίσους. Μεταξύ των ανθρώπων που είχαν συγκεντρωθεί για να ψηφίσουν ήταν γέροι άνθρωποι και κάποιοι είχαν μαζί τους μικρά παιδιά, ενώ οι αστυνομικοί άρχισαν να τους χτυπούν όλους το ίδιο, χωρίς να κάνουν διακρίσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά αυτόπτης μάρτυρας.


«Παράλληλα, πήραν από εμάς, προσωπικά αντικείμενα, τσάντες, πορτοφόλια... Μου έβγαλαν τα γυαλιά μου και ενώ δεν αντέδρασα, τα ποδοπάτησαν. Ήταν μια θλιβερή σκηνή, ενώ ο αδερφός μου κατέληξε στο νοσοκομείο».

Τελικά, οι αστυνομικοί κατόρθωσαν να κατασχέσουν το εκλογικό υλικό.


Τα ισπανικά ΜΜΕ αναφέρουν τον τραυματισμό ενός πολίτη στο μάτι από ελαστική σφαίρα. Ο τραυματίας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Sant Pau στη Βαρκελώνη, ενώ βρίσκεται στο χειρουργείο. Φαίνεται, πως τραυματίστηκε από βολή αστυνομικού μετά την μετακίνηση του από το ινστιτούτο Ramón Llull στο οποίο είχε οργανωθεί εκλογικό κέντρο.


Τουλάχιστον 761 άνθρωποι τραυματίσθηκαν σε ταραχές που σημειώθηκαν σ' όλη την Καταλονία, ανακοίνωσε η περιφερειακή κυβέρνηση το βράδυ, λίγο πριν κλείσουν οι κάλπες. Λίγες ώρες νωρίτερα η Δήμαρχος της Βαρκελώνης μιλούσε για 460 τραυματίες. Την ίδια ώρα η κατάσταση στους δρόμους παραμένει έκρυθμη, ενώ νωρίτερα οι πόρτες στο Καμπ Νόου παρέμειναν κλειστές λίγο πριν την έναρξη του αγώνα της Μπαρτσελόνα με την Λας Πάλμας. Τελικά ο αγώνας έγινε κεκλεισμένων των θυρών.


«Η ισπανική κυβέρνηση αναγκάστηκε χωρίς να το θέλει να στείλει την αστυνομία για να σταματήσει το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, το οποίο έχει καταλήξει μια φάρσα», σχολίασε ο εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης Ένρικ Μίγιο.

«Σκοπός της αστυνομίας και της εθνοφρουράς που επενέβησαν στα εκλογικά κέντρα της Καταλονίας ήταν να κατασχέσουν το υλικό για τη διεξαγωγή του απαγορευμένου από τη Μαδρίτη δημοψηφίσματος και δεν έχουν στόχο τους ανθρώπους που πάνε να ψηφίσουν», εξήγησε ο Μίγιο στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Αναγκαστήκαμε να κάνουμε κάτι που δεν θέλαμε», τόνισε.


Αναφερόμενος στη σημερινή ανακοίνωση της κυβέρνησης της Καταλονίας ότι οι ψηφοφόροι μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε εκλογικό κέντρο βρουν ανοικτό στην περιοχή τους, ο Μίγιο επεσήμανε: «πρόκειται για μια απάτη, για μια φάρσα. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που αλλάζουν οι κανόνες του παιχνιδιού 45 λεπτά πριν ξεκινήσει η ψηφοφορία».


Ο υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας, Χουάν Ιγνάθιο Θόιδο περιέγραψε την αντίδραση των υπηρεσιών ασφαλείας και της αστυνομίας ως «ανάλογη των περιστάσεων και επαγγελματική», αναρτώντας ένα βίντεο με αστυνομικό που βοηθούσε έναν πατέρα και το παιδί του, στην περιοχή της Καταλονίας.


Η Δήμαρχος της Βαρκελώνης Άντα Κολάου κάλεσε τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι να παραιτηθεί, απαιτώντας τον τερματισμό της χρήσης βίας από τις αστυνομικές δυνάμεις κατά των πολιτών που θέλουν να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας.


H Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία, αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης, δήλωσε στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι «η ολική ανευθυνότητα της κυβέρνησης της Καταλονίας, πρέπει να αντιμετωπιστεί με τον επαγγελματισμό των κρατικών δυνάμεων ασφαλείας. Με αποφασιστικότητα και αναλογικότητα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την αποδιοργάνωση των σχεδίων της Ζενεραλιτάτ», τόνισε χαρακτηριστικά η ίδια.


Σφοδρά πυρά και κατά του Ραχόι με πολλούς να ζητούν την παραίτησή του και την Καταλανική κυβέρνηση να δηλώνει ότι η Μαδρίτη θα λογοδοτήσει σε διεθνή δικαστήρια για την αστυνομική βία.

«Το ισπανικό κράτος έχει εκτεθεί πολύ και στο τέλος θα λογοδοτήσει στα διεθνή δικαστήρια», δήλωσε ο Ζόρντι Τουρούλ, εκπρόσωπος της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλονίας, σε συνέντευξη Τύπου τονίζοντας ότι «αυτό που κάνει η αστυνομία είναι πραγματικό σκάνδαλο, μια αγριότητα».


Τα συνεχώς αυξανόμενα δε βίντεο που καταγράφουν την άσκηση ωμής βίας κατά διαδηλωτών και ψηφοφόρων που δεν προβάλουν καμία αντίσταση έχοντας σηκώσει τα χέρια ψηλά, καθιστούν την υπεράσπισή του Ισπανού πρωθυπουργού από κυβερνητικά στελέχη έργο ιδιαιτέρως δύσκολο.










Δείτε βίντεο με τις εικόνες ντροπής:




Πηγές: sofokleousin.gr, in.gr
[post_ads]

ΣΧΟΛΙΑ

Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω

Ακολουθήστε το Alexandroupoli Online
Google News | Facebook | Twitter | Instagram | Linkedin | Pinterest

[ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ]$type=three$count=6$meta=0$snip=0$cate=0$rm=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$show=page$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

Όνομα

Αγγελίες,10,Αγροτικά,601,Αγωγοί,117,Αθλητικά,2040,Αλεξανδρούπολη,8405,Άμυνα,341,Ανακύκλωση,33,ΑΝΕΛ,58,Απεργίες,144,Άρθρα - Απόψεις,3008,Αστυνομικά,486,Αυτοδιοίκηση,3281,Αυτοδιοικητικές Εκλογές,859,Αυτοκίνητο,5,Αφιερώματα,235,Βαλκάνια,31,Βουλευτικές Εκλογές,484,Γελοιογραφίες,6,Γενικά,97,ΔΗΜΑΡ,22,Δημόσια Έργα,57,Δημόσιο,43,Διαδίκτυο,182,Διαμαρτυρίες,89,Διασκέδαση,38,Διδυμότειχο,679,Δράμα,114,Έβρος,18248,Εθελοντισμός,251,Εκδηλώσεις,2506,Εκκλησία,1218,Εκπαίδευση,1464,Ελλάδα,1298,Ελληνισμός,31,Ελληνοτουρκικά,347,Ενέργεια,69,Επιστήμες,13,Επιχειρήσεις,630,Εργασία,23,Εργασιακά,289,Ερευνα αγοράς,11,Ευρωεκλογές,39,Ευρώπη,119,Ζωή και Υγεία,324,Θράκη,742,Ιστορία,228,Καβάλα,191,Καιρός,34,Καταγγελίες,70,Καταναλωτικά,196,ΚΙΝΑΛ,29,ΚΚΕ,568,Κοινωνία,88,Κοινωνική Προσφορά,170,Κόσμος,670,ΛΑΕ,8,ΛΑΟΣ,19,Λήμνος,9,Μειονότητα,24,Μεταναστευτικό,146,Μουσική,197,ΝΔ,461,Ξάνθη,211,Οικολογία,338,Οικονομία,586,Ορεστιάδα,1467,Πανταζίδου,164,Παπανικολόπουλος,274,ΠΑΣΟΚ,271,Περιβάλλον,416,Περίεργα,9,Περιφέρεια ΑΜ-Θ,3847,Πολιτική,1463,Πολιτισμός,220,ΠΟΤΑΜΙ,24,Πρόσωπα,80,Προτεινόμενο,10,Πρώτο Θέμα,6111,Ροδόπη,410,Σαμοθράκη,665,Σαρσάκης,42,Σάτιρα,62,Σουφλί,544,Σπίτι,23,Συγκοινωνίες,286,Σύλλογοι,301,Συνέδρια,136,ΣΥΡΙΖΑ,411,Σχολείο,9,Τέχνες,116,Τεχνολογία,52,Τουρισμός,255,Τρίγωνο,57,Τυχερό,52,Υγεία,1077,Φέρες,389,Lifestyle,8,Media,304,Showbiz,19,
ltr
item
Alexandroupoli Online: Σοκαριστικές σκηνές βίας στην Καταλονία: Σφαίρες, ξύλο και εκατοντάδες τραυματίες
Σοκαριστικές σκηνές βίας στην Καταλονία: Σφαίρες, ξύλο και εκατοντάδες τραυματίες
Χάος στην Καταλονία. Πλαστικές σφαίρες, ξύλο και αίμα έξω από τα εκλογικά κέντρα. Εκατοντάδες τραυματίες από την πρωτοφανή αγριότητα της αστυνομίας.
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgaO-gSKWVZI6052XyVoPk10XN2l4sqRVZ6Zhr3TCZZP6hSZoAn3DCQF2G_hPzeq5zK5zuipaaJ7WzXRGH82VFOcrm9Dmv1epsNlo-x3luwODCeOX3kGaICJ18JiAnm9kkMJYyZIp8eZH8C/s1600/ktal07.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgaO-gSKWVZI6052XyVoPk10XN2l4sqRVZ6Zhr3TCZZP6hSZoAn3DCQF2G_hPzeq5zK5zuipaaJ7WzXRGH82VFOcrm9Dmv1epsNlo-x3luwODCeOX3kGaICJ18JiAnm9kkMJYyZIp8eZH8C/s72-c/ktal07.jpg
Alexandroupoli Online
https://www.alexpolisonline.com/2017/10/blog-post_1.html
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/2017/10/blog-post_1.html
true
1602981175067084807
UTF-8
Loaded All Posts Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Περισσότερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Δείτε περισσότερα ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα. Να βάζετε τόνους στις λέξεις για καλύτερα αποτελέσματα. Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαΐου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαϊ Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα πριν 1 λεπτό πριν $$1$$ λεπτά πριν 1 ώρα πριν $$1$$ ώρες χθες πριν $$1$$ μέρες πριν $$1$$ εβδομάδες σχολίασε Ακόλουθοι Ακολουθήστε THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Πίνακας Περιεχομένων