Το σκοτεινό πρόσωπο της ματαιοδοξίας

«Μια φωτογραφία όλες οι λέξεις». Το έλεγε παλαιό στέλεχος το ΠΑΣΟΚ, επεξηγώντας ότι τίποτε δεν αποτυπώνει ακριβέστερα την πολιτική συγκυρία όσο μια φωτογραφία σε μια περιθωριακή εκδήλωση της «Δράσης», μιας ατυχούς πολιτικής κίνησης

Το σκοτεινό πρόσωπο της ματαιοδοξίας
του Γιώργου Λακόπουλου

«Μια φωτογραφία όλες οι λέξεις». Το έλεγε παλαιό στέλεχος το ΠΑΣΟΚ, επεξηγώντας ότι τίποτε δεν αποτυπώνει ακριβέστερα την πολιτική συγκυρία όσο μια φωτογραφία σε μια περιθωριακή εκδήλωση της «Δράσης», μιας ατυχούς πολιτικής κίνησης: η Άννα Διαμαντοπούλου ανάμεσα στον αξιοπρεπή πρόεδρο στη ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη και τον βετεράνο της Δεξιάς Στέφανο Μάνο και παραδίπλα ο αμήχανος και πολυμήχανος Σταύρος Θεοδωράκης και ο φιλόδοξος Χάρης Θεοχάρης.

Σε μια άλλη εικόνα, την ίδια ώρα σε απόσταση λίγων χιλιόμετρων, στη Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ, τα στελέχη του προσπαθούσαν να ανοίξουν προοπτικές με τη συνδρομή της ΔΗΜΑΡ. Η Διαμαντόπουλου σ’ αυτή την προσπάθεια στέλνει έναν... υπάλληλό της, από το υβριδικό κόμμα που συντηρεί με την επωνυμία «Δίκτυο» για να οργανώνει εκδηλώσεις. Σε μια από τις οποίες θα εμφανιστεί ως γκεστ σταρ και ο Αλέκος Παπαδόπουλος.

Οι πολιτικοί παρατηρητές απορούν με αυτές τις εικόνες. Μητσοτάκης, Μάνος, Διαμαντόπουλου, Θεοδωράκης και άλλοι που νταραβερίζονται μαζί τους αυτή την περίοδο; Αναζητούν τη συγκολλητική ουσία τους. Οι περισσότεροι την εντοπίζουν σε μια φράση του Κυριάκου: «Η ΝΔ στις επόμενες εκλογές θα είναι ο κεντρικός εκφραστής αυτής της μεγάλης μεταρρυθμιστικής συμμαχίας που σήμερα γεννιέται στη χώρα».

Ποια είναι αυτή η «μεταρρυθμιστική συμμαχία» και ποια σχέση θα έχει με τις κυρίες και τους κυρίους που υπηρέτησαν τρεις διαφορετικούς προέδρους του ΠΑΣΟΚ, σάρωσαν τα αξιώματα και τώρα μπαινοβγαίνουν στις εκδηλώσεις της σημερινής Δεξιάς με σκοπό να βυθίσουν ακόμη περισσότερο το κόμμα που τους ανέδειξε;

Ιδιαίτερα σχολιάζεται η εικαζόμενη σχέση της Διαμαντοπούλου με τον νεώτερο Μητσοτάκη. Η Άννα οφείλει την πολιτική της υπόσταση στο ΠΑΣΟΚ, συγκεκριμένοι παράγοντες της εποχής του οποίου την τοποθέτησαν Νομάρχη στα... 25 χρόνια της, για να ακολουθήσουν πλουσιοπάροχες τιμές από τους Παπανδρέου και τον Σημίτη. Τι δουλειά έχει με τη ΝΔ;

Πολλοί λένε ότι αφότου ανέλαβε ο ταλαντούχος Βαγγέλης Βενιζέλος - και γύρισε την πλάτη στο ΠΑΣΟΚ όταν έγινε πρόεδρος, αλλά δεν άντεχε και τη Φώφη Γεννηματά για τους αντίθετους λόγους - είχε άλλες επιλογές. Π.χ. να διεκδικήσει η ίδια την ηγεσία, όπως είχε και δικαίωμα και προσόντα. Ή να αποχωρήσει μετά την αποδοκιμασία της από εκλογικό σώμα το 2012 - όπως έκαναν άλλοι πολιτικοί από το ίδιο κόμμα.

Σημερινά στελέχη του ΠΑΣΟΚ εξοργίζονται διαπιστώνοντας ότι πρώην υπουργοί του λοξοκοιτάζουν προς τη Συγγρού, υποκινούμενοι - κατά τη κρίση τους - από εξωπολιτικά κέντρα στα οποία πάντα προσέφευγαν για να στηρίξουν την καριέρα τους. Η Γεννηματά τους έβγαλε κόκκινη κάρτα προκαταβολικά, επιβεβαιώνοντας τις υπόνοιες ότι ένας κύκλος προσώπων που εκμεταλλεύθηκαν το ΠΑΣΟΚ για να σταδιοδρομήσουν στην πολιτική και να αποκατασταθούν ποικιλοτρόπως, τώρα προσπαθούν να προκαλέσουν την προσοχή του νέου αφεντικού της Συγγρού.

Οι πιο πεπειραμένοι στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι όσοι «σαλιαρίζουν» με τη ΝΔ τελικά απλώς θα εξευτελιστούν. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προερχόμενος από πολιτική οικογένεια με βάθος, δεν πρόκειται να περισυλλέξει πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Γιατί αντιλαμβάνεται την τοξικότητά τους, αλλά και γιατί το κόμμα του θα επαναστατούσε. Η περίπτωση Θεοδωράκη είναι διαφορετική και η επιλογή του να εμφανισθεί δίπλα στον Κυριάκο και όχι στη συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ διέλυσε κάθε αμφιβολία για τις επιδιώξεις του.

Συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά έλεγαν ότι η κομματική εκδήλωση του Σαββατοκύριακου ξεκαθάρισε τα πράγματα. Θεωρούν ότι θα της βγει σε καλό ότι δεν ήταν παρών ο επικεφαλής του Ποταμιού που αποσυντίθεται, αλλά ούτε και ο διαλυτικός Γ. Παπανδρέου - τον οποίο δεν θέλουν άλλωστε.

Αντίθετα κρίνουν ότι υπήρξε ενισχυτική η παρουσία του Κ. Σημίτη, αλλά και η ομιλία του Βαγγέλη Βενιζέλου που κινήθηκε ενωτικά. Οι ίδιοι συνεργάτες της προέδρου του ΠΑΣΟΚ τονίζουν ότι τιμά τους πρώην υπουργούς και στελέχη του ΠΑΣΟΚ που δεν παρίστανται στις εκδηλώσεις του κόμματος τους, αλλά δεν το πετροβολούν κιόλας, «ούτε περιμένουν στους διαδρόμους άλλων κομμάτων για οντισιόν».

Από πολλές πλευρές σχολιάζεται ευνοϊκά η σύμπραξη με τη ΔΗΜΑΡ. Μένει να κριθεί τι θα πετύχουν η Φώφη με τον Θανάση Θεοχαρόπουλο στις επόμενες εκλογές. Άλλα η συνεργασία τους είναι υποδειγματική για την προσέγγιση πολιτικών από διαφορετικούς χώρους. Χωρίς παρασκηνιακές δράσεις, συμπράττουν ανοικτά και καθαρά και τίθενται στην κρίση της κομματικής βάσης τους και των ψηφοφόρων.

Αν το πείραμα, λένε, δεν πετύχει και η Γεννηματά δεν πάει καλύτερα στις επόμενες εκλογές, θα την αλλάξουν εκείνοι που την ανάδειξαν στην ηγεσία για να αναλάβει ο επόμενος. Έτσι γίνεται στα κόμματα και αυτή είναι η πολιτική. Αρκεί η ίδια να κατάλαβε πόσο ματαιοπονούσε προσκαλώντας αριβίστες και αποτυχημένους να επιστρέψουν στο ΠΑΣΟΚ.

Παράγοντες που τηρούν αποστάσεις από τις εξελίξεις σημειώνουν ότι η Κεντροαριστερά και η ελληνική έκφραση της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας είναι υπαρκτός πολιτικός χώρος. Για δεκαετίες τον εξέφραζε το ΠΑΣΟΚ ως κυρίαρχος πολιτικός φορέας, με τον Ανδρέα Παπανδρέου και εν συνεχεία με τον Σημίτη. Προτού τον διαλύσει ο νεώτερος Παπανδρέου για να παραδώσει τα συντρίμμια στον Βενιζέλο. Ο χώρος όμως ως ενεργή περιοχή του πολιτικού φάσματος υφίσταται πάντα και το σημερινό ΠΑΣΟΚ ως φυσικός φορέας του καλείται να τον διευρύνει.

Για τους ίδιους, είτε καταφέρει να τον ανασυγκροτήσει η Φώφη είτε όχι, η ιστορία θα τιμήσει αυτούς που προσπάθησαν να τιμήσουν το κόμμα που τους ανέδειξε. Αντίθετα θεωρούν ότι όσοι του γυρίζουν την πλάτη για να πάρουν μετεγγραφή, σαν ποδοσφαιρικές βεντέτες, θα αντιμετωπίσουν μάλλον τη δημόσια περιφρόνηση. Ακόμη και αν αρχίσουν να κυκλοφορούν με τα μαύρα αυτοκίνητα της ματαιοδοξίας τους.

ΥΓ: Κάτι αντίστοιχο βέβαια ισχύει και με όσους περιμένουν να τους φωνάξει στο υπουργικό συμβούλιο ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά αυτή είναι μια άλλη πονεμένη ιστορία.

anoixtoparathyro.gr

ΣΧΟΛΙΑ

Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω

Ακολουθήστε το Alexandroupoli Online
Google News | Facebook | Twitter | Instagram | Linkedin | Pinterest

[ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ]$type=three$count=6$meta=0$snip=0$cate=0$rm=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$show=page$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

Όνομα

Αγγελίες,10,Αγροτικά,601,Αγωγοί,117,Αθλητικά,2040,Αλεξανδρούπολη,8406,Άμυνα,341,Ανακύκλωση,33,ΑΝΕΛ,58,Απεργίες,144,Άρθρα - Απόψεις,3009,Αστυνομικά,486,Αυτοδιοίκηση,3283,Αυτοδιοικητικές Εκλογές,859,Αυτοκίνητο,5,Αφιερώματα,235,Βαλκάνια,31,Βουλευτικές Εκλογές,484,Γελοιογραφίες,6,Γενικά,97,ΔΗΜΑΡ,22,Δημόσια Έργα,57,Δημόσιο,43,Διαδίκτυο,182,Διαμαρτυρίες,89,Διασκέδαση,38,Διδυμότειχο,680,Δράμα,114,Έβρος,18250,Εθελοντισμός,251,Εκδηλώσεις,2508,Εκκλησία,1218,Εκπαίδευση,1464,Ελλάδα,1298,Ελληνισμός,31,Ελληνοτουρκικά,347,Ενέργεια,69,Επιστήμες,13,Επιχειρήσεις,630,Εργασία,23,Εργασιακά,289,Ερευνα αγοράς,11,Ευρωεκλογές,39,Ευρώπη,119,Ζωή και Υγεία,324,Θράκη,743,Ιστορία,228,Καβάλα,191,Καιρός,34,Καταγγελίες,70,Καταναλωτικά,196,ΚΙΝΑΛ,29,ΚΚΕ,568,Κοινωνία,88,Κοινωνική Προσφορά,170,Κόσμος,670,ΛΑΕ,8,ΛΑΟΣ,19,Λήμνος,9,Μειονότητα,24,Μεταναστευτικό,146,Μουσική,197,ΝΔ,461,Ξάνθη,211,Οικολογία,338,Οικονομία,586,Ορεστιάδα,1468,Πανταζίδου,164,Παπανικολόπουλος,274,ΠΑΣΟΚ,271,Περιβάλλον,416,Περίεργα,9,Περιφέρεια ΑΜ-Θ,3850,Πολιτική,1463,Πολιτισμός,220,ΠΟΤΑΜΙ,24,Πρόσωπα,80,Προτεινόμενο,9,Πρώτο Θέμα,6112,Ροδόπη,410,Σαμοθράκη,665,Σαρσάκης,42,Σάτιρα,62,Σουφλί,544,Σπίτι,23,Συγκοινωνίες,286,Σύλλογοι,301,Συνέδρια,136,ΣΥΡΙΖΑ,411,Σχολείο,9,Τέχνες,116,Τεχνολογία,52,Τουρισμός,255,Τρίγωνο,57,Τυχερό,52,Υγεία,1077,Φέρες,389,Lifestyle,8,Media,304,Showbiz,19,
ltr
item
Alexandroupoli Online: Το σκοτεινό πρόσωπο της ματαιοδοξίας
Το σκοτεινό πρόσωπο της ματαιοδοξίας
«Μια φωτογραφία όλες οι λέξεις». Το έλεγε παλαιό στέλεχος το ΠΑΣΟΚ, επεξηγώντας ότι τίποτε δεν αποτυπώνει ακριβέστερα την πολιτική συγκυρία όσο μια φωτογραφία σε μια περιθωριακή εκδήλωση της «Δράσης», μιας ατυχούς πολιτικής κίνησης
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiU1D1tHiW9XsdAjVYhr4DzAYgKoUYLu4sHoo6t3UszGXcQUVtaaxb07_qA1gTCTwAgF1clxTLbj7rCfDh0N1EstZxJ_3UsM6HLv5GlA2WBQezYfLleuRSKjUGdTHFARzkE8xSCmUIPBX8/s640/885054.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiU1D1tHiW9XsdAjVYhr4DzAYgKoUYLu4sHoo6t3UszGXcQUVtaaxb07_qA1gTCTwAgF1clxTLbj7rCfDh0N1EstZxJ_3UsM6HLv5GlA2WBQezYfLleuRSKjUGdTHFARzkE8xSCmUIPBX8/s72-c/885054.jpg
Alexandroupoli Online
https://www.alexpolisonline.com/2016/05/blog-post_99.html
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/2016/05/blog-post_99.html
true
1602981175067084807
UTF-8
Loaded All Posts Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Περισσότερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Δείτε περισσότερα ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα. Να βάζετε τόνους στις λέξεις για καλύτερα αποτελέσματα. Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαΐου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαϊ Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα πριν 1 λεπτό πριν $$1$$ λεπτά πριν 1 ώρα πριν $$1$$ ώρες χθες πριν $$1$$ μέρες πριν $$1$$ εβδομάδες σχολίασε Ακόλουθοι Ακολουθήστε THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Πίνακας Περιεχομένων