Τρέχουν για τα "ασημικά" των αποκρατικοποιήσεων

Επιταχύνονται οι εξελίξεις στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων, μετά τη συμφωνία στο Eurogroup και την έγκριση του επικαιροποιημένου πλάνου του ΤΑΙΠΕΔ, που δημοσιεύθηκε ήδη στο ΦΕΚ

Τρέχουν για τα "ασημικά" των αποκρατικοποιήσεων
Επιταχύνονται οι εξελίξεις στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων, μετά τη συμφωνία στο Eurogroup και την έγκριση του επικαιροποιημένου πλάνου του ΤΑΙΠΕΔ, που δημοσιεύθηκε ήδη στο ΦΕΚ.

Εγχώριοι και διεθνείς επενδυτές ετοιμάζονται να διεκδικήσουν τα «ασημικά» του Δημοσίου, μέσω των διαγωνισμών που θα προκηρυχθούν τους επόμενους μήνες. Η "πίτα" είναι πολύ μεγάλη και καλύπτει πολλούς κλάδους επιχειρηματικής δραστηριότητας. Στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος η ΔΕΗ, η ΔΕΠΑ, ο ΟΛΘ, η ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΑΘ και τα ακίνητα προς τουριστική αξιοποίηση.

Σε επιφυλακή βρίσκονται και οι εξειδικευμένοι διεθνείς οίκοι συμβούλων, που θα αναλάβουν να εκπονήσουν μελέτες και να «τρέξουν» τις αποκρατικοποιήσεις. Δεκάδες στελέχη μεγάλων επενδυτικών τραπεζών και ξένων οίκων βρίσκονται τις τελευταίες εβδομάδες στην Αθήνα, πραγματοποιώντας επαφές για να αναλάβουν ρόλο συμβούλων σε ιδιωτικές και δημόσιες επιχειρήσεις που θα εμπλακούν σε αποκρατικοποιήσεις.

Τους τελευταίους μήνες οι προσδοκίες για επίσπευση των αποκρατικοποιήσεων, οι αναμενόμενες συγχωνεύσεις και εξαγορές (M&A) σε επιχειρηματικό επίπεδο και οι αναδιαρθρώσεις των υποχρεώσεων μεγάλων ιδιωτικών επιχειρήσεων, δημιουργούν business δεκάδων εκατομμυρίων για τους investment bankers της Φρανκφούρτης, του Λονδίνου, της Γενεύης και της Ζυρίχης και για τα αμερικανικά γραφεία στην Ευρώπη.

Η εμβληματική στη διεθνή αγορά χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Goldman Sachs και δεκάδες ακόμα ξένοι οίκοι - όχι απαραίτητα τραπεζικοί, όπως η Allianz, η BlackRock, η Alvarez & Marsal, η Bain Capital, η Deloitte και η PWC, επιθυμούν να αναλάβουν κομβικούς ρόλους στην αναμόρφωση του ελληνικού επιχειρηματικού χάρτη. Και αναμένεται να παραμείνουν εδώ επί μακρόν, καθώς το παιχνίδι μόλις άρχισε...

ΔΕΗ, στρατηγικό πακέτο μετοχών

Πυρετώδεις διεργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη στο παρασκήνιο για τη συγκρότηση επιχειρηματικών σχημάτων που θα διεκδικούσαν τη «μικρή ΔΕΗ» - μία νέα εταιρεία που θα προέκυπτε από την απόσχιση δραστηριοτήτων και παραγωγικού δυναμικού από τον δημόσιο φορέα ηλεκτροπαραγωγής.

Τώρα το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην απόκτηση του πακέτου στρατηγικής συμμετοχής (17%), που πρόκειται να παραχωρηθεί σε ιδιώτες.

Η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου TAP, οι συνομιλίες με Κύπρο και Ισραήλ για την κατασκευή αγωγού για την μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχουν αναβαθμίσει τη χώρα μας στον ενεργειακό χάρτη. Σημαντικό ρόλο θα παίξει και η γεωπολιτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί μετά την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, ενδιαφέρον για τη ΔΕΗ υπάρχει από την Elpedison, στην οποία συμμετέχουν τα ΕΛΠΕ, η Ελλάκτωρ του ομίλου Μπόμπολα και η ιταλική Edison. Να σημειωθεί ότι ο βασικό μέτοχος της Edison, η γαλλική EdF, δεν έχει κρύψει το ενδιαφέρον της για επέκταση στην ελληνική αγορά.

Το σχήμα της μονάδας Ήρων 2 (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Gaz de France Suez, Qatar Petroleum) εκτιμάται ότι θα παίξει ρόλο στην αποκρατικοποίηση. Φυσικά ο όμιλος Μυτιληναίου θα διαδραματίσει βασικό ρόλο στην αποκρατικοποίηση.

Τα σενάρια για τη ΔΕΗ είναι τρία:
  1. Να πουληθεί το 17% της Επιχείρησης, ώστε να μειωθεί σε 34% το ποσοστό του Δημοσίου, το οποίο θα διατηρήσει το μάνατζμεντ.
  2. Να πουληθεί το 17% των μετοχών, με ταυτόχρονη όμως παραχώρηση στον επενδυτή δικαιωμάτων στο μάνατζμεντ.
  3. Να πουληθεί μεγαλύτερο ποσοστό μετοχών του Δημοσίου και να γίνει αποκρατικοποίηση με είσοδο στρατηγικού επενδυτή με πλήρη έλεγχο της διοίκησης κατά το πρότυπο του ΟΤΕ.

Σημειώνεται ότι η ΔΕΗ κατέχει περίπου το 89% της εγκατεστημένης ηλεκτρικής ισχύος στην Ελλάδα (12.695 ΜW), η οποία προέρχεται από λιγνιτικές, υδροηλεκτρικές, πετρελαϊκές μονάδες, μονάδες φυσικού αερίου, καθώς και από αιολικά και ηλιακά πάρκα. Παράγει από λιγνίτη περίπου το 56% της ηλεκτρικής της παραγωγής (2ος μεγαλύτερος παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση). Έχει στην ιδιοκτησία της το εθνικό σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας μήκους 11.650 χλμ., καθώς και το δίκτυο διανομής συνολικού μήκους 210.200 χλμ.

ΔΕΣΦΑ

Ο διαγωνισμός για την αποκρατικοποίηση του ΔΕΣΦΑ ολοκληρώθηκε το 2013 με την υπογραφή της συμφωνίας για τη μεταβίβαση των μετοχών στην αζέρικη εταιρεία Socar έναντι 400 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, η συναλλαγή δεν έχει ολοκληρωθεί, εξαιτίας ενστάσεων που έχει προβάλει η γενική διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η πρόταση που εξετάζεται για την άρση των επιφυλάξεων προβλέπει την μεταβίβαση του 17% των μετοχών από τη Socar σε τρίτο επενδυτή, ούτως ώστε το μερίδιο της αζέρικης πλευράς να μειωθεί στο 49%.

Δύο πολύ μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες είναι οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές για το 16% του ΔΕΣΦΑ: Η κοινοπραξία της βελγικής Fluxys με την ισπανική Enagaz, και η ιταλική Snap.

Περιφερειακά Αεροδρόμια

Στο τέλος του 2016 αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες προκειμένου τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια να περάσουν και επίσημα στα χέρια της Fraport, η οποία θα αναλάβει τη διαχείρισή τους για τα επόμενα 40 έτη, μαζί με την εταιρεία Slentel του ομίλου Κοπελούζου.

Μετά τον εκσυγχρονισμό και στη φάση πλήρους ανάπτυξης τα αεροδρόμια αυτά εκτιμάται ότι θα απασχολούν άμεσα ή έμμεσα περίπου 20.000 εργαζόμενους.

Το εφάπαξ τίμημα 1,23 δισ. ευρώ, θα καταβληθεί μόλις οριστικοποιηθεί η συμφωνία παραχώρησης, δηλαδή στα τέλη του έτους. Για χρηματοδότηση της εξαγοράς η Fraport θα συνάψει ομολογιακά δάνεια με κονσόρτσιουμ διεθνών τραπεζών.

Ελληνικό

Η διαδικασία παραχώρησης της έκτασης του παλιούς αεροδρομίου στο Ελληνικό έχει καθυστερήσει. Αναμένεται να ολοκληρωθεί με συμφωνία συμβαλλομένων μερών επί μνημονίου κατανόησης, που θα επικυρωθεί από τη Βουλή.

Ειδικότερα, οι δύο πλευρές θα πρέπει μέχρι το τέλος Ιουνίου να έχουν συμφωνήσει σε ένα μνημόνιο συνεργασίας (MoU), το οποίο φυσικά θα βασίζεται στη συμφωνία της 14ης Νοεμβρίου 2014 που έχει υπογραφεί. Σημειώνεται ότι αρχικά η ελληνική πλευρά είχε δεσμευθεί στους πιστωτές για την επίτευξη ενός MoU μέχρι τις 15 Απριλίου 2016, κάτι που ωστόσο δεν επιτεύχθηκε.

Το συνολικό τίμημα της επένδυσης περιλαμβάνει άμεσα οικονομικά οφέλη, που ανέρχονται σε 2,1 δισ. ευρώ όπως συνοψίζονται κάτωθι:
  • Τίμημα 915 εκατ. ευρώ που αφορά την αγορά των μετοχών της Ελληνικό ΑΕ για 99 χρόνια και συμβάλλει στη δημοσιονομική σταθεροποίηση και μείωση του εθνικού χρέους.
  • Ανάληψη κόστους 1,2 δισ. ευρώ για την υλοποίηση του συνόλου των έργων υποδομών που υπό άλλες συνθήκες αναλαμβάνονται από τις Δημόσιες Αρχές, και συγκεκριμένα αφορούν: κατασκευή Μητροπολιτικού Πάρκου, υποδομές για δρόμους - δίκτυα κοινής ωφέλειας - κοινόχρηστους χώρους, παράκαμψη και υπογειοποίηση τμήματος της Λεωφ. Ποσειδώνος, έργα σύνδεσης τραμ-μετρό. Το 30% των κερδών αποδίδεται στο κράτος σε ποσοστά απόδοσης της επένδυσης, άνω του 15%.

Στην κοινοπραξία Global Investment Group εκτός από τη Lamda Development συμμετέχουν η εταιρεία Al Maabar που εδρεύει στο Άμπου Ντάμπι και η κινεζική Fosun. Το έργο, προϋπολογισμού 7 δισ. ευρώ, θα αποτελέσει το μεγαλύτερο project αστικής ανάπλασης, μικτής χρήσης στην Ευρώπη.

Οι εργασίες δεν προβλέπεται να ξεκινήσουν πριν από το καλοκαίρι του 2017 καθώς οι εγκρίσεις και οι σχετικές άδειες δεν αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το ορισμένο χρονοδιάγραμμα του φετινού Νοεμβρίου. Η πρώτη φάση του έργου είναι προϋπολογισμού 2 δισ. ευρώ και θα απασχοληθούν περί τα 10.000 άτομα.

Αστέρας Βουλιαγμένης

Για τον Αστέρα Βουλιαγμένης προβλέπεται σχέδιο προεδρικού διατάγματος σε προετοιμασία και έγκριση από το Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης. Η πορεία της αποκρατικοποίησης έχει καθυστερήσει.

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η «σφραγίδα» που πρέπει να μπει στο χωροταξικό σχέδιο για τον Αστέρα Βουλιαγμένης. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται το ΕΣΧΑΔΑ να πάρει σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος και στη συνέχεια να πάει στο ΣτΕ προς έγκριση. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτό θα γίνει πολύ σύντομα και με ταχύτατες διαδικασίες καθώς οι δανειστές πιέζουν για ιδιωτικοποιήσεις στο πλαίσιο της δημιουργίας του νέου Υπερταμείου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΕΣΧΑΔΑ, μετά την τροποποίησή του, προβλέπει αύξηση σε 217.000 τ.μ. έναντι 140.000 τ.μ. αρχικά της έκτασης που δεν θα μπορεί να αξιοποιηθεί. Επίσης, η επιφάνεια των προστατευόμενων περιοχών και των χώρων πρασίνου θα είναι 61.800 τ.μ., με την υφιστάμενη δομημένη επιφάνεια να είναι 74.000 τ.μ. Υπενθυμίζεται ότι το αραβικών συμφερόντων Jermyn Street RE fund IV έχει προσφέρει 400 εκατ. ευρώ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι αποφασισμένοι τώρα να μην μπλοκάρουν την επένδυση.

Έκταση Αφάντου, Ρόδος

Η πράξη της αναοριοθέτησης του αρχαιολογικού χώρου ουδόλως θέτει σε αμφισβήτηση το σύνολο του εγχειρήματος για το οποίο η κυβέρνηση έχει αναλάβει τη δέσμευση να υλοποιήσει και τούτο διότι η κήρυξη αρχαιολογικού χώρου δεν συνεπάγεται την ταυτόχρονη απαγόρευση δόμησης, αλλά την παρακολούθηση των εργασιών από την αρχαιολογική υπηρεσία, αναφέρει το υπουργείο Πολιτισμού μετά τις αντιδράσεις που υπήρξαν στην απόφαση να χαρακτηριστεί αρχαιολογική ζώνη ολόκληρη η έκταση όπου επρόκειτο να δημιουργηθεί γήπεδο γκολφ στην Αφάντου της Ρόδου.

Το υπουργείο Πολιτισμού υποστηρίζει ότι για το θέμα των επενδύσεων στο Αφάντου «έχει αναπτυχθεί συνεχής και γόνιμη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων πλευρών - ΤΑΙΠΕΔ, συναρμόδια Υπουργεία Πολιτισμού και Αθλητισμού, Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Περιβάλλοντος και Ενέργειας καθώς και της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Οικονομικών μεταξύ των οποίων υπάρχει ομοφωνία ότι η αναοριοθέτηση δεν θέτει σε αμφισβήτηση την πραγματοποίηση της επένδυσης».

Η αξιοποίηση των ακινήτων στην περιοχή Αφάντου αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα αναπτυξιακά έργα στην χώρα, δεδομένου ότι το σύνολο της επένδυσης αναμένεται να ξεπεράσει τα 300 εκατ. ευρώ.

Από τη συνολική έκταση 1.615 στρεμμάτων των δύο ακινήτων (1.360 στρέμματα το Βόρειο Αφάντου και 255 στρέμματα το Νότιο Αφάντου), τα 815 στρέμματα παραχωρούνται με το θεσμό της επιφάνειας, εκ των οποίων τα 530 στρέμματα αφορούν στο γκολφ, το οποίο θα αναβαθμιστεί βάσει των πλέον σύγχρονων προδιαγραφών, για διάστημα 50 ετών.

ΟΛΘ, λιμάνι Θεσσαλονίκης

Για τον ΟΛΘ προβλέπεται μεταβίβαση και κατανομή των διοικητικών και λοιπών αρμοδιοτήτων του ΟΛΘ στη Ρυθμιστική Αρχή Λιμένος με βάση την αναθεωρημένη σύμβαση παραχώρησης.

Ενδιαφέρον για τον ΟΛΘ έχουν δείξει η ολλανδική APM Terminals (θυγατρική της δανέζικης Maersk, που είναι παγκόσμιος leader στον κλάδο), η φιλιππινέζικη International Container Terminal Services ICTS, και η P&O Steam Navigation που εδρεύει στο Ντουμπάι.

ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Οι μνηστήρες της ΤΡΑΙΝΟΣΕ είναι τελικώς τρεις, που κατέθεσαν δήλωση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την εξαγορά της υπό ιδιωτικοποίηση εταιρείας σιδηρόδρομων. Προσφορές υπέβαλαν η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η ιταλική Trenitalia και η ρωσική κρατική εταιρεία σιδηροδρόμων RZD - η μεγαλύτερη στην Ευρώπη.

Οι Ρώσοι και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ φέρονται να έχουν ενημερώσει τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ πως ενδέχεται να συνεργαστούν στο δεύτερο στάδιο της διαδικασίας.

Αμφίβολο θεωρείται αν θα παραμένει μέχρι τη διαγωνιστική φάση στη διαδικασία η Trenitalia. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Ιταλοί ενδιαφέρονται επί του παρόντος να έχουν πρόσβαση στα στοιχεία της ελληνικής εταιρείας και του ομίλου ΟΣΕ, ώστε να επιδιώξουν συνεργασία με τον μελλοντικό ιδιοκτήτη της.

Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών

Η εταιρία Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών Α.Ε. (ΔΑΑ) συστάθηκε το 1996 με σκοπό την κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» για 30 χρόνια, βάσει σχετικής σύμβασης παραχώρησης.

Η συγκεκριμένη παραχώρηση, η οποία συνιστά μία από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες συμπράξεις μεταξύ Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα, λήγει το 2026. Το Δημόσιο έχει μεταβιβάσει στο ΤΑΙΠΕΔ και το δικαίωμα επέκτασης της υφιστάμενης παραχώρησης κατά 20 επιπλέον έτη (μέχρι το 2046).

Μέτοχοι του ΔΑΑ σήμερα είναι το Ελληνικό Δημόσιο (25%), το ΤΑΙΠΕΔ (30%), η AviAlliance (26,7%), η AviAlliance Capital (13,3%) και η οικογένεια Δ. Κοπελούζου (5% - 8% μετοχές).

Ως ενδιαφερόμενοι για την αποκρατικοποίηση του ΔΑΑ φέρονται τόσο οι Καναδοί της PSP Investment, όσο και οι Κινέζοι επενδυτές της Freidmann με τη Shenzen Airport.

Επίσης στους ενδιαφερόμενους του ΔΑΑ πλέον συγκαταλέγεται και η Fraport. Πάντως, η συμμετοχή των ενδιαφερομένων θα εξαρτηθεί από το μοντέλο της αποκρατικοποίησης που θα επιλεγεί. Οι Κινέζοι επενδυτές, για παράδειγμα, δεν ενδιαφέρονται για τίποτε λιγότερο από ένα πλειοψηφικό μερίδιο του ΔΑΑ και την ανάληψη του μάνατζμεντ στην επιχείρηση.

Εγνατία Οδός

Η Εγνατία Οδός είναι ο αυτοκινητόδρομος που διασχίζει τη Βόρεια Ελλάδα, από Ανατολή σε Δύση, ξεκινώντας από το Λιμάνι της Ηγουμενίτσας και καταλήγοντας στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Η Εγνατία αποτελεί καταλύτη για τις επενδύσεις της Βόρειας Ελλάδας στους τομείς μεταφορών, βιομηχανίας και τουρισμού. Διευκολύνει σημαντικά το εμπόριο και τη μετακίνηση στην Ελλάδα, φέρνοντας την Ήπειρο και τη Δυτική Μακεδονία πιο κοντά στο μητροπολιτικό κέντρο της Θεσσαλονίκης (2η μεγαλύτερη Ελληνική πόλη), την υπόλοιπη Μακεδονία και τη Θράκη.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο ενώνει μεγάλα οικονομικά και βιομηχανικά κέντρα της Δύσης με αυτά της Ανατολής, προσθέτοντας έναν άρρηκτο εμπορικό σύνδεσμο μεταξύ τους.

Αποτελεί επίσης συλλεκτήρια οδό για το σύστημα μεταφοράς στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, καθώς οι Πανευρωπαϊκοί Διάδρομοι IV (Βερολίνο - Σόφια - Θεσσαλονίκη), IX (Ελσίνκι - Αλεξανδρούπολη) και Χ (Βιέννη - Βελιγράδι- Θεσσαλονίκη) καταλήγουν στην Εγνατία Οδό.

ΕΛΠΕ

Στα ΕΛΠΕ βασικοί μέτοχοι είναι ο Όμιλος Λάτση με 40,98% και το ΤΑΙΠΕΔ με 35,48%. Ο Όμιλος Λάτση εισήλθε το 2003 μέσω της Paneurοpean στα ΕΛΠΕ και βάσει της συμφωνίας που υπέγραψε τότε με το Ελληνικό Δημόσιο, διατηρεί προτιμησιακό δικαίωμα σε περίπτωση διάθεσης επιπλέον ποσοστού του Δημοσίου, ενώ ελέγχει και το μάνατζμεντ.

Οι όροι αυτοί καθιστούν ουσιαστικά την όλη διαδικασία αναζήτησης στρατηγικού επενδυτή από το ΤΑΙΠΕΔ τυπική, αφού χωρίς τη συναίνεση του ομίλου Λάτση δεν μπορεί να υπάρξει πώληση.

Το σενάριο της μετοχοποίησης φέρεται να διευκολύνει το σχέδιο αποκρατικοποίησης του ομίλου των ΕΛΠΕ σε σχέση πάντα με τον κομβικό ρόλο του ομίλου Λάτση. Πάντως στην λίστα των ιδιωτικοποιήσεων τα ΕΛΠΕ ήταν από τις λιγοστές κρατικές εταιρείες χωρίς χρονοδιάγραμμα πώλησης.

Αιτία ήταν η μετοχική σχέση με τη ΔΕΠΑ, στην οποία τα ΕΛΠΕ κατέχουν το 35%. Η αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ έχει αποφασιστεί να επανεξεταστεί μετά την υποβολή στην Ε.Ε. του σχεδίου ανοίγματος της λιανικής αγοράς φυσικού αερίου, το οποίο θα ξεκαθαρίσει το τοπίο στην αγορά. Σύμφωνα μάλιστα με κυβερνητικές πηγές, θα επανέλθει και το σενάριο της μετοχοποίησης.

Έτσι, το αρμόδιο κυβερνητικό επιτελείο και το ΤΑΙΠΕΔ έκριναν ότι θα πρέπει να αποσυνδέσουν την αποκρατικοποίηση των ΕΛΠΕ από την ολοκλήρωση της αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ, όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί λόγω της συμμετοχής της πρώτης με 35% στη δεύτερη και του ενδεχομένου να αυξηθεί η συμμετοχή του ομίλου Λάτση στα ΕΛΠΕ.

Ενδιαφέρον για τα ΕΛΠΕ έχει κατά καιρούς εκδηλωθεί και από το εξωτερικό. Η Gazprom δεν έκρυψε ποτέ το ενδιαφέρον της για τον ελληνικό όμιλο μέσω του πετρελαϊκού της βραχίονα Gazpromneft. Ενδιαφέρον έχει εκφραστεί και από τη ρωσική κρατική πετρελαϊκή εταιρεία Rosneft.

Είναι γνωστό εξάλλου το ενδιαφέρον της ρωσικής Lukoil για τα ΕΛΠΕ που εκφράστηκε από κοινού με τον όμιλο Λάτση το 2003, λίγο πριν από τη συμφωνία συγχώνευσης της Πετρόλα με τα ΕΛΠΕ. Ενδιαφέρον έχει εκφραστεί στο πρόσφατο παρελθόν και από το Εμιράτο του Κατάρ.

ΟΤΕ

Το πλέον πιθανό σενάριο είναι ότι η Deutsche Telekom, βασικός μέτοχος, θα πάρει το ποσοστό του ΤΑΙΠΕΔ.

ΕΥΑΘ

Δύο κοινοπραξίες ελληνικών με ξένες εταιρείες είχαν δείξει μεγάλο ενδιαφέρον για την εταιρεία ύδρευσης και αποχέτευσης της Θεσσαλονίκης, η οποία εμφανίζει πολύ καλά οικονομικά αποτελέσματα επί πολλά χρόνια.

Από την μία πλευρά βρίσκεται η κοινοπραξία του γαλλικού ομίλου Suez Environnement με την εταιρεία Άκτωρ του ομίλου Mπόμπολα. H Suez ελέγχει το 5,1% της EYAΘ και μαζί με την Άκτωρ, ήδη διαχειρίζονται τη μονάδα βιολογικού καθαρισμού Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, η Άκτωρ, μέσω της θυγατρικής της, Kάστωρ A.E., έχει αυξημένη συμμετοχή στα έργα υποδομών της εταιρίας.

Δεύτερος διεκδικητής είναι είναι μία κοινοπραξία που αποτελείται από τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, τον όμιλο Αποστολόπουλου (Ιατρικό Αθηνών) και την κρατική εταιρεία υδάτων του Ισραήλ Merokot.

ΔΕΠΑ

Ουσιαστικά, δύο σενάρια «παίζουν» για την πώληση της ΔΕΠΑ. Στην πρώτη περίπτωση, είναι προς διάθεση το 100% των μετοχών της ΔΕΠΑ Α.Ε., υπό την προϋπόθεση ότι το 34% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ Α.Ε. θα αποδοθεί στο Ελληνικό Δημόσιο με την ολοκλήρωση της συναλλαγής.

Στη δεύτερη περίπτωση, είναι προς διάθεση το 100% της ΔΕΠΑ Α.Ε. και ξεχωριστά το 66% του ΔΕΣΦΑ Α.Ε. (31% διατίθεται από το Ελληνικό Δημόσιο και 35% από τα ΕΛΠΕ). Σε κάθε περίπτωση, το Ελληνικό Δημόσιο θα κρατήσει το 34% των μετοχών του στον ΔΕΣΦΑ Α.Ε.

ΕΛΤΑ

Για το 2016, τα ΕΛΤΑ στοχεύουν σε σύγχρονα εργαλεία πληροφορικής και αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού για την επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος. Παράλληλα, στα σχέδια είναι νέες δραστηριότητες για ασφαλιστικά προϊόντα, πώληση σκρατς και λαχείων, και διακίνηση στην Ευρώπη δεμάτων από την China Post, ενώ παράλληλα εισέρχονται και στην αγορά ενέργειας. Μεταξύ των στόχων για το 2016 είναι η συγχώνευση της θυγατρικής ταχυμεταφοράς, προκειμένου η εταιρία να μετατραπεί σε εταιρία logistics και courier.

Να σημειωθεί ότι ενδιαφέρον για τα ΕΛΤΑ είχαν επιδείξει πριν από κάποια χρόνια ευρωπαϊκοί ταχυδρομικοί οργανισμοί πριν ενσκήψει η κρίση. Συγκεκριμένα, τα Βελγικά Ταχυδρομεία είχαν επιδείξει ενδιαφέρον, και ειδικότερα για τον τομέα των Ταχυμεταφορών, και μάλιστα είχαν ζητήσει και τον φάκελο, χωρίς, ωστόσο, να υπάρξει συνέχεια.

Και οι Ολλανδοί είχαν εξετάσει πιθανότητα συνεργασίας με τα ΕΛΤΑ, ενώ και τα Γαλλικά Ταχυδρομεία είχαν μελετήσει τις πιθανότητες ανάπτυξης μέσω της δημιουργίας ενός ομίλου ταχυδρομείων των χωρών της Μεσογείου.

Πηγή: sofokleousin.gr

ΣΧΟΛΙΑ

Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω

Ακολουθήστε το Alexandroupoli Online
Google News | Facebook | Twitter | Instagram | Linkedin | Pinterest

[ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ]$type=three$count=6$meta=0$snip=0$cate=0$rm=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$show=page$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

Όνομα

Αγγελίες,10,Αγροτικά,601,Αγωγοί,117,Αθλητικά,2040,Αλεξανδρούπολη,8406,Άμυνα,341,Ανακύκλωση,33,ΑΝΕΛ,58,Απεργίες,144,Άρθρα - Απόψεις,3009,Αστυνομικά,486,Αυτοδιοίκηση,3283,Αυτοδιοικητικές Εκλογές,859,Αυτοκίνητο,5,Αφιερώματα,235,Βαλκάνια,31,Βουλευτικές Εκλογές,484,Γελοιογραφίες,6,Γενικά,97,ΔΗΜΑΡ,22,Δημόσια Έργα,57,Δημόσιο,43,Διαδίκτυο,182,Διαμαρτυρίες,89,Διασκέδαση,38,Διδυμότειχο,680,Δράμα,114,Έβρος,18250,Εθελοντισμός,251,Εκδηλώσεις,2508,Εκκλησία,1218,Εκπαίδευση,1464,Ελλάδα,1298,Ελληνισμός,31,Ελληνοτουρκικά,347,Ενέργεια,69,Επιστήμες,13,Επιχειρήσεις,630,Εργασία,23,Εργασιακά,289,Ερευνα αγοράς,11,Ευρωεκλογές,39,Ευρώπη,119,Ζωή και Υγεία,324,Θράκη,743,Ιστορία,228,Καβάλα,191,Καιρός,34,Καταγγελίες,70,Καταναλωτικά,196,ΚΙΝΑΛ,29,ΚΚΕ,568,Κοινωνία,88,Κοινωνική Προσφορά,170,Κόσμος,670,ΛΑΕ,8,ΛΑΟΣ,19,Λήμνος,9,Μειονότητα,24,Μεταναστευτικό,146,Μουσική,197,ΝΔ,461,Ξάνθη,211,Οικολογία,338,Οικονομία,586,Ορεστιάδα,1468,Πανταζίδου,164,Παπανικολόπουλος,274,ΠΑΣΟΚ,271,Περιβάλλον,416,Περίεργα,9,Περιφέρεια ΑΜ-Θ,3850,Πολιτική,1463,Πολιτισμός,220,ΠΟΤΑΜΙ,24,Πρόσωπα,80,Προτεινόμενο,9,Πρώτο Θέμα,6112,Ροδόπη,410,Σαμοθράκη,665,Σαρσάκης,42,Σάτιρα,62,Σουφλί,544,Σπίτι,23,Συγκοινωνίες,286,Σύλλογοι,301,Συνέδρια,136,ΣΥΡΙΖΑ,411,Σχολείο,9,Τέχνες,116,Τεχνολογία,52,Τουρισμός,255,Τρίγωνο,57,Τυχερό,52,Υγεία,1077,Φέρες,389,Lifestyle,8,Media,304,Showbiz,19,
ltr
item
Alexandroupoli Online: Τρέχουν για τα "ασημικά" των αποκρατικοποιήσεων
Τρέχουν για τα "ασημικά" των αποκρατικοποιήσεων
Επιταχύνονται οι εξελίξεις στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων, μετά τη συμφωνία στο Eurogroup και την έγκριση του επικαιροποιημένου πλάνου του ΤΑΙΠΕΔ, που δημοσιεύθηκε ήδη στο ΦΕΚ
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhbk124ndFzQ8NHnycmf3Hnm_utlFs5yIN2juZjs6TaDn9Q01KgFrZNBBRE7uA-vWZKEiBKFFqJuTWxeKTfMV2dya7NueA0Q1tEVMgiYy2YOkvtIz40cW-HOwTdEwbdqI8nG-80LL5qtXQ/s640/stelexi.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhbk124ndFzQ8NHnycmf3Hnm_utlFs5yIN2juZjs6TaDn9Q01KgFrZNBBRE7uA-vWZKEiBKFFqJuTWxeKTfMV2dya7NueA0Q1tEVMgiYy2YOkvtIz40cW-HOwTdEwbdqI8nG-80LL5qtXQ/s72-c/stelexi.jpg
Alexandroupoli Online
https://www.alexpolisonline.com/2016/05/blog-post_797.html
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/2016/05/blog-post_797.html
true
1602981175067084807
UTF-8
Loaded All Posts Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Περισσότερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Δείτε περισσότερα ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα. Να βάζετε τόνους στις λέξεις για καλύτερα αποτελέσματα. Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαΐου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαϊ Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα πριν 1 λεπτό πριν $$1$$ λεπτά πριν 1 ώρα πριν $$1$$ ώρες χθες πριν $$1$$ μέρες πριν $$1$$ εβδομάδες σχολίασε Ακόλουθοι Ακολουθήστε THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Πίνακας Περιεχομένων