Η ΕΕ μένει θεατής στις εξελίξεις για το προσφυγικό - Σε πανικό η Μέρκελ, εκτός ελέγχου ο Νταβούτογλου

Η Τουρκία σέρνει την Ευρώπη σε πόλεμο. Δραματική τροπή λαμβάνουν οι εξελίξεις στη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, για το προσφυγικό, μετά την τρομοκρατική επίθεση στην πρωτεύουσα της Τουρκίας

Η ΕΕ μένει θεατής στις εξελίξεις για το προσφυγικό - Σε πανικό η Μέρκελ, εκτός ελέγχου ο Νταβούτογλου
Η Τουρκία σέρνει την Ευρώπη σε πόλεμο

Δραματική τροπή λαμβάνουν οι εξελίξεις στη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, για το προσφυγικό, μετά την τρομοκρατική επίθεση στην πρωτεύουσα της Τουρκίας. Το βαρύ τίμημα των 28 νεκρών, που δεν είναι το πρώτο που πληρώνει η Τουρκία, φαίνεται ότι θα είναι όμως το καταλυτικό για τη χερσαία επέμβαση σε συριακό έδαφος και την οικοδόμηση ζώνης ασφαλείας στη Συριακή μεθόριο.

Παράλληλα, η κυβέρνηση της Άγκυρας δεν φαίνεται διατεθειμένη να αναλάβει περαιτέρω δεσμεύσεις για το προσφυγικό, θεωρώντας ότι υποσκελίζεται από το ζήτημα ασφαλείας που αποδεδειγμένα αντιμετωπίζει.

Η Ευρώπη, από την άλλη πλευρά, βρίσκεται παγιδευμένη σε μια συμφωνία που περιλαμβάνει χρηματοδότηση της Τουρκίας με τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ χωρίς να μπορεί να πιέσει για την άμεση συμμόρφωση της Άγκυρας στους όρους.

Σε πολιτικό-διπλωματικό επίπεδο η κίνηση του Αχμέτ Νταβούτογλου να αναβάλλει το ταξίδι του στις Βρυξέλλες για την τριμερή διάσκεψη για το προσφυγικό είναι προφανές ότι εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό.

Η Τουρκία έχοντας επιτύχει την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και αναδεικνύοντας το ζήτημα εθνικής ασφάλειας σε μείζον θέμα, εκβιάζοντας κατ' ουσία στήριξη από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Ήδη ο γενικός γραμματέας της Ατλαντικής Συμμαχίας εξέφρασε τη συμπόνια τους προς τις οικογένειες των θυμάτων, καταδίκασε την επίθεση και εξέφρασε ανοιχτά στήριξη στην Τουρκία για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Κοντά σε αυτή την τοποθέτηση κινείται και η ευρωπαϊκή αντίδραση, με τις Βρυξέλλες να αδυνατούν τώρα να εμποδίσουν την άμεση χερσαία εμπλοκή της Τουρκίας στη Συρία, άρα αποδεχόμενες ντε φάκτο τη διαμόρφωση ζώνης ασφαλείας επί συριακού εδάφους.

Η εμπλοκή όμως της Τουρκίας στη Συρία είναι προφανές ότι θα εντείνει τις προσφυγικές ροές προς την Ελλάδα και κατά συνέπεια στην Ευρώπη.

Με τον τρόπο αυτό η Άγκυρα επιχειρεί να δημιουργήσει τετελεσμένα και να εκβιάσει τη στήριξη Ευρωπαίων και ΝΑΤΟ σε επιλογές και διαδικασίες με τις οποίες αντιτίθενται τόσο η Ρωσία όσο και οι ΗΠΑ.

Η πόρτα διμερών διαπραγματεύσεων που άνοιξε με τις κινήσεις της η Άνγκελα Μέρκελ αποδεικνύεται κερκόπορτα για την ΕΕ, δίνοντας προνομιακό ρόλο στην Άγκυρα και καθιστώντας την ΕΕ ουραγό των εξελίξεων.

Η Τουρκία σέρνει την Ευρώπη σε πόλεμο

Σε επικίνδυνα και αχαρτογράφητα νερά εισέρχεται η Ευρώπη έπειτα από την δραματική τροπή που παίρνουν οι εξελίξεις για το προσφυγικό.

Η νέα αιματηρή επίθεση στην Τουρκία, που ήταν ισχυρότατο μήνυμα πως ούτε η καρδιά της πρωτεύουσας της χώρας δεν είναι ασφαλής, αναμένεται να φέρει πολλές επιπτώσεις, καθώς λαμβάνει χώρα εν μέσω μιας περιόδου έντονων πολιτικών και στρατιωτικών εξελίξεων στην περιοχή, με την Τουρκία να βομβαρδίζει στόχους στη Συρία, δυσκολεύοντας την ούτως ή άλλως εξαιρετικά πολύπλοκη υπόθεση του συριακού εμφυλίου, ενώ παράλληλα συνεχίζει τη σύγκρουσή της με το ΡΚΚ. Αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν ότι πίσω από την πολύνεκρη επίθεση βρίσκονται οι αντάρτες του PKK. Ωστόσο, τα ερωτηματικά είναι πάρα πολλά, καθώς ο κίνδυνος για προβοκάτσια είναι πάντα υπαρκτός στην τουρκική πολιτική σκηνή. Λίγους μήνες μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις που αιματοκύλησαν τη χώρα, η Τουρκία βρίσκεται ξανά σε σοκ.

Η δυνατότητα της Τουρκίας να παρέμβει στο προσφυγικό είχε αποδυναμωθεί, λόγω της μη τήρησης των δεσμεύσεων για την διαχείριση των προσφυγικών ροών, ενώ έχει βρεθεί σε απομόνωση λόγω της κατάρριψης του ρωσικού αεροσκάφους και έχοντας δεχτεί διεθνή κατακραυγή λόγω της συνεργασίας με το ISIS. Μετά απ' όλα αυτά μπορεί να δώσει έναυσμα και νέο έρεισμα για παρέμβαση της Τουρκίας στο συριακό σε διεθνές επίπεδο, στο πλαίσιο της φρενίτιδας για την ασφάλεια που έχει προκαλέσει η δράση του ISIS.

Σε διπλωματικό επίπεδο η Άγκυρα έχει δηλώσει κατ' επανάληψη ενοχλημένη από τη ρωσική επεμβατικότητα και επιθετικότητα και δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση την ανάδειξη της Μόσχας σε ισχυρό παράγοντα της περιοχή, τη στιγμή μάλιστα που η στρατηγική του Τούρκου πρωθυπουργού εστιάζει στη διεύρυνση του ρόλου της χώρας στην περιοχή. Παράλληλα, η κίνηση του Αχμέτ Νταβούτογλου να αναβάλλει το ταξίδι του στις Βρυξέλλες για την τριμερή διάσκεψη για το προσφυγικό είναι προφανές ότι εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό.

Μεθοδεύσεις για αποδυνάμωση της Ελλάδας μέσα στην Ευρώπη

Η Τουρκία έχοντας επιτύχει την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και αναδεικνύοντας το ζήτημα εθνικής ασφάλειας σε μείζον θέμα, εκβιάζοντας κατ' ουσία στήριξη από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Η εμπλοκή όμως της Τουρκίας στη Συρία είναι προφανές ότι θα εντείνει τις προσφυγικές ροές προς την Ελλάδα και κατά συνέπεια στην Ευρώπη. Γίνεται σαφές ότι προωθείται ξανα η λύση του κλεισίματος των συνόρων προς την Ελλάδα, κίνηση που έχει μεθοδευτεί από την Τουρκία, και στόχο έχει να αποδυναμώσει την θέση της Ελλάδας μέσα στην Ευρώπη.

Το μείζον ζήτημα των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία δεν εστιάζεται ούτε στην επανέναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, οι οποίες μπορούν να παγώσουν, ούτε στη χρηματοδότησή της, αλλά στην επιλογή σχεδίου που θα προωθήσει η ΕΕ για την αντιμετώπιση της κρίσης στη Συρία, της ISIS και τον τρόπο που θα πολιτευθεί στην περιοχή.

Αν η Ευρώπη επέλεξε να παίξει το χαρτί της Άγκυρας στην περιοχή της Συρίας, την ίδια στιγμή που ο Φρανσουά Ολάντ σχηματίζει κοινό μέτωπο με τον Βλάντιμιρ Πούτιν κατά της ISIS, τότε είτε η ΕΕ βρίσκεται μπροστά σε μεγάλη κρίση, είτε έχει αποφασίσει να δυναμιτίσει πλήρως τις σχέσεις με τη Μόσχα.

Πηγή: sofokleousin.gr

ΣΧΟΛΙΑ

Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω

Ακολουθήστε το Alexandroupoli Online
Google News | Facebook | Twitter | Instagram | Linkedin | Pinterest

[ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ]$type=three$count=6$meta=0$snip=0$cate=0$rm=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$show=page$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

Όνομα

Αγγελίες,10,Αγροτικά,601,Αγωγοί,117,Αθλητικά,2040,Αλεξανδρούπολη,8406,Άμυνα,341,Ανακύκλωση,33,ΑΝΕΛ,58,Απεργίες,144,Άρθρα - Απόψεις,3009,Αστυνομικά,486,Αυτοδιοίκηση,3283,Αυτοδιοικητικές Εκλογές,859,Αυτοκίνητο,5,Αφιερώματα,235,Βαλκάνια,31,Βουλευτικές Εκλογές,484,Γελοιογραφίες,6,Γενικά,97,ΔΗΜΑΡ,22,Δημόσια Έργα,57,Δημόσιο,43,Διαδίκτυο,182,Διαμαρτυρίες,89,Διασκέδαση,38,Διδυμότειχο,680,Δράμα,114,Έβρος,18250,Εθελοντισμός,251,Εκδηλώσεις,2508,Εκκλησία,1218,Εκπαίδευση,1464,Ελλάδα,1298,Ελληνισμός,31,Ελληνοτουρκικά,347,Ενέργεια,69,Επιστήμες,13,Επιχειρήσεις,630,Εργασία,23,Εργασιακά,289,Ερευνα αγοράς,11,Ευρωεκλογές,39,Ευρώπη,119,Ζωή και Υγεία,324,Θράκη,743,Ιστορία,228,Καβάλα,191,Καιρός,34,Καταγγελίες,70,Καταναλωτικά,196,ΚΙΝΑΛ,29,ΚΚΕ,568,Κοινωνία,88,Κοινωνική Προσφορά,170,Κόσμος,670,ΛΑΕ,8,ΛΑΟΣ,19,Λήμνος,9,Μειονότητα,24,Μεταναστευτικό,146,Μουσική,197,ΝΔ,461,Ξάνθη,211,Οικολογία,338,Οικονομία,586,Ορεστιάδα,1468,Πανταζίδου,164,Παπανικολόπουλος,274,ΠΑΣΟΚ,271,Περιβάλλον,416,Περίεργα,9,Περιφέρεια ΑΜ-Θ,3850,Πολιτική,1463,Πολιτισμός,220,ΠΟΤΑΜΙ,24,Πρόσωπα,80,Προτεινόμενο,9,Πρώτο Θέμα,6112,Ροδόπη,410,Σαμοθράκη,665,Σαρσάκης,42,Σάτιρα,62,Σουφλί,544,Σπίτι,23,Συγκοινωνίες,286,Σύλλογοι,301,Συνέδρια,136,ΣΥΡΙΖΑ,411,Σχολείο,9,Τέχνες,116,Τεχνολογία,52,Τουρισμός,255,Τρίγωνο,57,Τυχερό,52,Υγεία,1077,Φέρες,389,Lifestyle,8,Media,304,Showbiz,19,
ltr
item
Alexandroupoli Online: Η ΕΕ μένει θεατής στις εξελίξεις για το προσφυγικό - Σε πανικό η Μέρκελ, εκτός ελέγχου ο Νταβούτογλου
Η ΕΕ μένει θεατής στις εξελίξεις για το προσφυγικό - Σε πανικό η Μέρκελ, εκτός ελέγχου ο Νταβούτογλου
Η Τουρκία σέρνει την Ευρώπη σε πόλεμο. Δραματική τροπή λαμβάνουν οι εξελίξεις στη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, για το προσφυγικό, μετά την τρομοκρατική επίθεση στην πρωτεύουσα της Τουρκίας
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhTstAg57zORt0t_XTtYvLF5RksL2yhBp4Dv8lurWsq0DxrYjaqpax1cvN9wDhLUMNa0QlcsULcKHDnqhSnfDJVCrFFbHUH8iYNF8AzJ9Z5pwqxksMlsokeyfj9kBf6EmS9rjpw0FbRYLI/s640/panic.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhTstAg57zORt0t_XTtYvLF5RksL2yhBp4Dv8lurWsq0DxrYjaqpax1cvN9wDhLUMNa0QlcsULcKHDnqhSnfDJVCrFFbHUH8iYNF8AzJ9Z5pwqxksMlsokeyfj9kBf6EmS9rjpw0FbRYLI/s72-c/panic.jpg
Alexandroupoli Online
https://www.alexpolisonline.com/2016/02/blog-post_0.html
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/2016/02/blog-post_0.html
true
1602981175067084807
UTF-8
Loaded All Posts Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Περισσότερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Δείτε περισσότερα ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα. Να βάζετε τόνους στις λέξεις για καλύτερα αποτελέσματα. Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαΐου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαϊ Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα πριν 1 λεπτό πριν $$1$$ λεπτά πριν 1 ώρα πριν $$1$$ ώρες χθες πριν $$1$$ μέρες πριν $$1$$ εβδομάδες σχολίασε Ακόλουθοι Ακολουθήστε THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Πίνακας Περιεχομένων