Οι αγροτικές εξελίξεις, τα προβλήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς και οι θέσεις του ΚΚΕ

Η Κομματική Οργάνωση Φερών του ΚΚΕ πραγματοποίησε την Τρίτη 19 Γενάρη το απόγευμα στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δημαρχείου Φερών, εκδήλωση με θέμα: «Οι αγροτικές εξελίξεις, τα προβλήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς

Οι αγροτικές εξελίξεις τα προβλήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς και οι θέσεις του ΚΚΕ
Η Κομματική Οργάνωση Φερών του ΚΚΕ πραγματοποίησε την Τρίτη 19 Γενάρη το απόγευμα στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δημαρχείου Φερών, εκδήλωση με θέμα: «Οι αγροτικές εξελίξεις, τα προβλήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς και οι θέσεις του ΚΚΕ».

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Τρέλλης Χρήστος, στέλεχος του ΚΚΕ και Περιφερειακός Σύμβουλος.

Στην εκδήλωση ήταν έντονο το ενδιαφέρον των κατοίκων, κυρίως αγροτών, για τη Νέα ΚΑΠ 2014-2020, τα προβλήματα που προέκυψαν με την διανομή των δικαιωμάτων, βοσκοτόπων και των εξισωτικών αποζημιώσεων.


Για τη νέα φορομπηχτική πολιτική της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για την αγροτιά

Τα νέα χαράτσια με το νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο που οδηγεί στον ΤΡΙΠΛΑΣΙΑΣΜΟ των εισφορών των αγροτών και την κατάργηση του ΟΓΑ.

Τα προβλήματα από τις πλημμύρες και οι αποζημιώσεις των αγροτών.

Όπως τόνισε ο Χρήστος Τρέλλης, είναι πια σε όλους φανερό ότι κήρυξαν τον πόλεμο στην μικρομεσαία αγροτιά της χώρας. Σήμερα, η νέα επίθεση της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και τα νέα βάρβαρα μέτρα που παίρνει σε βάρος και της φτωχομεσαίας αγροτιάς, στο όνομα της αντιμετώπισης της κρίσης, καθώς και η νέα ΚΑΠ 2014-2020 θα οδηγήσει και άλλους φτωχομεσαίους αγρότες στο ξεκλήρισμα.

Οι αποζημιώσεις που δόθηκαν, για τις ζημιές που υπέστησαν οι κτηνοτρόφοι από τις ζωονόσους,(ευλογιά, καταρροϊκό πυρετό κλπ) μέχρι σήμερα αποτελούν κοροϊδία και εμπαιγμό και σε καμία περίπτωση δεν καλύπτουν τις πραγματικές απώλειες σε εισόδημα και ζωικό κεφάλαιο.

Οι αγρότες πρέπει να γυρίσουν την πλάτη τους στο γνωστό θέατρο που θα ακολουθήσει μετά τις νέες πλημύρες που σημειώθηκαν και με πρωταγωνιστές κυβερνητικούς βουλευτές πρώην και νυν και της περιφέρειας, με επισκέψεις «επί τόπου», με θεαματικές κατακλύσεις, και χιλιοειπωμένες υποσχέσεις. Και να θέσουν ψηλά στην ατζέντα των αιτημάτων τους την σύγχρονη αποτελεσματική θωράκιση του νομού μας.


Για τη φτωχομεσαία αγροτιά δύο δρόμοι υπάρχουν, η επιλογή είναι υπόθεση του καθενός αλλά και συνολικά του κινήματος.

Ή θα σκύψουν το κεφάλι στην μοιρολατρία και την υποταγή στους ψεύτικους μονόδρομους, στην τρομοκρατική ιδεολογική επίθεση των ΜΜΕ των εφοπλιστών και βιομηχάνων

Ή θα σηκώσουν ανάστημα διδαγμένοι από το αγωνιστικό παρελθόν να διεκδικήσουν αυτά που θα τους ανακουφίσουν αλλά ταυτόχρονα να πολεμήσουν τον πραγματικό ένοχο, τα μονοπώλια, να έρθουν σε ρήξη για τη συνολική ανατροπή των πολιτικών που τα στηρίζουν;

Η πρόταση του ΚΚΕ μπορεί και πρέπει να γίνει υπόθεση της ίδιας της εργατικής τάξης, της φτωχομεσσαίας αγροτιάς , των αυτοαπασχολουμένων.

Να βγει από το περιθώριο ο λαός και να γίνει ο ίδιος και το κίνημά του πρωταγωνιστής των κοινωνικοπολιτικών εξελίξεων για τη συγκρότηση της λαϊκής συμμαχίας, την κατάκτηση της λαϊκής εξουσίας.


Η ομιλία του Χρήστου Τρέλλη στις Φέρες

Εξοντωτικά είναι τα μέτρα για τους μικρομεσαίους αγρότες που επιβάλλουν ΕΕ και συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με τη νέα ΚΑΠ και το τρίτο μνημόνιο.

Είναι πια σε όλους φανερό ότι κήρυξαν τον πόλεμο στην μικρομεσαία αγροτιά της χώρας.

Τα λαϊκά στρώματα πληρώνουν τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης προκειμένου να διασωθούν τα κέρδη των βιομηχάνων - εφοπλιστών - τραπεζιτών - μεγαλεμπόρων. Αυτή είναι η ουσία της πολιτικής που ακολουθούν οι πολιτικοί εκπρόσωποι τους, όσα κόμματα αποδέχονται τον μονόδρομο της Ε.Ε, την ΚΑΠ, που δεν βάζουν στο στόχαστρο τον πραγματικό ένοχο που είναι η καπιταλιστική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής η οποία γεννάει τέτοιες κρίσεις.

Καταργούνται κατακτήσεις δεκαετιών για το εργατικό και ευρύτερα λαϊκό κίνημα, καταστρέφονται ζωές, η ανεργία καλπάζει, οι αγρότες και κτηνοτρόφοι ξεκληρίζονται και εξαθλιώνονται, μειώνεται συνεχώς το εισόδημα τους, τα χωριά ερημώνουν, οι νέοι δεν βρίσκουν δουλειά στις πόλεις.

Οι μικρομεσαίοι αγρότες, δέχονται μια επίθεση διαρκείας που εντάθηκε στη δεκαπενταετία που διανύουμε, με τις αναθεωρήσεις της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, που γίνονται στα πλαίσια της ΟΝΕ, αλλά και για να προσαρμοσθεί η κοινοτική γεωργία στη λεγόμενη παγκοσμιοποιημένη αγορά, όπως αυτή εκφράζεται μέσα από τον ΠΟΕ. Στα πλαίσια αυτής της πολιτικής, τόσο οι κυβερνήσεις των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όσο και οι προηγούμενες των ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. με τη συναίνεση και των άλλων δυνάμεων του ευρωμονόδρομου σχεδιάζουν και υλοποιούν ένα σύνολο μέτρων και αναδιαρθρώσεων που αγκαλιάζουν όλα τα οικονομικά κοινωνικά προβλήματα των μικρομεσαίων αγροτών και της αγροτικής οικονομίας με άμεσες και ορατές συνέπειες.

Η εφαρμογή των αποφάσεων της ΚΑΠ και των συμφωνιών του ΠΟΕ σε τίποτα δεν ωφέλησαν τους μικρομεσαίους αγρότες. Επέβαλε ποσοστώσεις που εμπόδιζαν την ανάπτυξη της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, ενώ επίσης επιδοτούνταν οι χωματερές, δηλαδή να πετιέται η αγροτική παραγωγή με κοινοτική επιδότηση. Συνέθλιψε την αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή. Οδήγησε τους μικρομεσαίους αγρότες σε μεγαλύτερη φτώχεια, τους εξανάγκασε να αναζητήσουν και εξωργεωργική απασχόληση προκειμένου να ζήσουν και οδήγησε πάρα πολλούς από αυτούς στο σταμάτημα της παραγωγής και στο ξεκλήρισμα.

Η νέα ΚΑΠ 2014-2020, όπως και οι προηγούμενες, δεν στοχεύει στην αξιοποίηση των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας με στόχο πρώτα απ’ όλα τις εγχώριες διατροφικές ανάγκες, αλλά εξυπηρετεί τις ανάγκες του σύγχρονου καπιταλιστικού ανταγωνισμού τόσο εντός της ΕΕ όσο και στις οικονομικές της σχέσεις με τρίτες χώρες προς όφελος κυρίως των βιομηχανικών μονοπωλίων.

Οι νέες διεθνείς συνθήκες του οξυμμένου ανταγωνισμού καθιστούν αναγκαία την επιτάχυνση της δημιουργίας μεγάλων καπιταλιστικών αγροτικών εκμεταλλεύσεων σε γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα με κριτήριο το καπιταλιστικό κέρδος. Αυτόν τον κεντρικό στόχο, ο οποίος προϋποθέτει τη συγκέντρωση της γης σε λίγα χέρια, έχουν οι αναδιαρθρώσεις στην αγροτική παραγωγή καθώς και οι αλλαγές στα κριτήρια και τα ποσά των κοινοτικών επιδοτήσεων. Αυτή η συγκέντρωση επιταχύνεται τα τελευταία χρόνια και από τη δημοσιονομική αναδιάρθρωση που επιχειρείται σε επίπεδο ΕΕ και ελληνικής κυβέρνησης σε συνθήκες βαθιάς και παρατεταμένης κρίσης.

Στο τέλος του χρόνου είχαμε την προκαταβολή την ενιαίας ενίσχυσης, όπου διαπιστώθηκε και από τους ίδιους τους αγρότες η δραστική μείωση των ενισχύσεων που χορηγείτε με το νέο σύστημα της ΚΑΠ 2014-2020 που θα φτάσει μέχρι και το 50%το 2019.

Βέβαια είναι γνωστό ότι, σύμφωνα με την ΚΑΠ, το 80% των αγροτών παίρνει μόνο το 20% των επιδοτήσεων, ενώ το υπόλοιπο καρπώνονται οι μεγαλοτσιφλικάδες και οι μεταποιητικές βιομηχανίες.

Πάνω από 150 χιλ. αγρότες έμειναν απλήρωτοι και από αυτή τη συρρικνωμένη-πετσοκομμένη ενίσχυση που δικαιούνται, που αποτελεί πλήγμα για την επιβίωση τους. Μεγάλος αριθμός δικαιούχων, που έμειναν απλήρωτοι είναι κυρίως νέοι αγρότες. Επίσης πολλές είναι οι αδικίες, ανισότητες, λάθη κ.ά. αποδεικνύοντας ότι οι υποσχέσεις της κυβέρνησης ήταν κάλπικες.

Επίσης ένα μεγάλο ποσοστό των αγροκτηνοτρόφων είδαν κουτσουρεμένα ποσά ως και 80%, σε σχέση με αυτά που περίμεναν με την καταβολή μέρος της εξισωτικής αποζημίωσης. Ενώ αρκετοί αγροτοπαραγωγοί απορρίφτηκαν.

Βασική αιτία είναι ότι το ΥΠΑΑΤ και ο ΟΠΕΚΕΠΕ τους καταχώρησε στην Αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης μειωμένες εκτάσεις βοσκότοπων, σε σχέση με το ζωικό κεφάλαιο που δήλωσαν ή τα βοσκοτόπια που τους καταχωρήθηκαν βρίσκονται σε απόσταση μεγαλύτερη των 60 χλμ. και σε άλλους ότι δεν υπέβαλαν Ε3 ή είχαν υψηλά εισοδήματα.

Σήμερα, η νέα επίθεση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και τα νέα βάρβαρα μέτρα που παίρνει σε βάρος και της φτωχομεσαίας αγροτιάς, στο όνομα της αντιμετώπισης της κρίσης, καθώς και η νέα ΚΑΠ 2014-2020 θα οδηγήσει και άλλους φτωχομεσαίους αγρότες στο ξεκλήρισμα.

Ποιος μικρομεσαίος αγροτοκτηνοτρόφος μπορεί να αντέξει:
  • Την κατάργηση κάθε μέτρου προστασίας της ντόπιας παραγωγής, τις εξευτελιστικές τιμές στον παραγωγό που δεν καλύπτουν ούτε το κόστος παραγωγής στα περισσότερα προϊόντα.
  • Τις υπέρογκες τιμές στο πετρέλαιο, στις ζωοτροφές και στο σύνολο των αγροτοεφοδίων, για να κερδοφορούν τα μονοπώλια.
  • Τις τεράστιες αυξήσεις στο αγροτικό ρεύμα.
  • Αύξηση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος από το 13% στο 26% το 2017 και της προκαταβολής φόρου από το 55% στο 100% για το 2016.
  • Αύξηση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια (λιπάσματα, φυτοφάρμακα, ζωοτροφές κ.ά.), από το 13% στο 23%.
  • Αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο αγροτικό πετρέλαιο.
  • Τις πολύ υψηλές ασφαλιστικές εισφορές για τον ΕΛΓΑ.
  • Τον ΕΝΦΙΑ για σπίτια , αποθήκες, οικόπεδα και χωράφια.

Και ετοιμάζεται ο νέος νόμος της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό σχέδιο, που από το β’ εξάμηνο 2015 ξεκινάει η σταδιακή αύξηση του συντελεστή των ασφαλιστικών εισφορών για σύνταξη, ο οποίος από 7% που είναι σήμερα θα φτάσει στο 20% το 2019.

Από 1/1/2017 καταργούνται οι 7 κλίμακες των ασφαλιστικών εισοδημάτων που ισχύουν για τους αγρότες και η ασφαλιστική εισφορά θα υπολογίζεται στο 80% του κατωτέρου μισθού του άγαμου εργαζόμενου άνω των 25 ετών, ο οποίος σήμερα είναι 586 ευρώ και το 80% είναι 468,8 ευρώ το μήνα, 5.625,6 ευρώ το χρόνο. Αυτό λοιπόν το ποσό είναι το κατώτερο ασφαλιστικό εισόδημα, στο οποίο θα υπολογίζονται οι ελάχιστες εισφορές για σύνταξη και υγεία που θα υποχρεούται να καταβάλλει για την ασφάλισή του κάθε αγροτοκτηνοτρόφος, οι οποίες είναι: 5.625,6 x 27,45% = 1544,23 ευρώ, ακόμη κι αν τον προηγούμενο χρόνο είχε ζημιές ή μικρότερο εισόδημα.

Οι ασφαλιστικές εισφορές θα πληρώνονται στο πραγματικό εισόδημα στην περίπτωση που αυτό υπερκαλύπτει το άθροισμα του κατώτερου ασφαλιστικού εισοδήματος, που επιμερίζεται εξ ίσου για κάθε ασφαλιζόμενο μέλος.

Γίνεται φανερό ότι πολύ περισσότεροι μικρομεσαίοι αγρότες δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις νέες αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές και θα μείνουν χωρίς ασφάλιση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και σύνταξη, αφού το 38% των αγροτών δεν μπορεί να καταβάλλει ούτε τις σημερινές εισφορές που είναι πολύ χαμηλότερες.

Αποτέλεσμα αυτών των πολιτικών είναι:

Να ερημώνουν τα χωριά, λόγω της συνεχούς πτώσης του αγροτικού εισοδήματος. Μέσα στα χρόνια αυτά σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, ο αριθμός των αγροτών το 2000 ήταν 700.900 και το 2009 έπεσε στους 526.600. Πρόκειται για μια μεγάλη μείωση της τάξης του 24,5%! Με άλλα λόγια, η μείωση αυτή σημαίνει ότι έφυγε ο ένας στους τέσσερις αγρότες και ακόμα σημαίνει 19.000 αγρότες το χρόνο λιγότεροι! Σύμφωνα, επίσης, με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, από το 2004 έως το 2009 ο όγκος της παραγωγής μειώθηκε κατά 7% για τη φυτική και κατά 2% για τη ζωική.

Τα ίδια τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της ΕΕ δείχνουν ότι το αγροτικό εισόδημα το 2010 μειώθηκε στην Ελλάδα κατά 4,3%, ενώ από το 2000 μέχρι το 2009 μειώθηκε κατά 16,9%.

Μέχρι το 1981 το εμπορικό αγροτικό ισοζύγιο ήταν πλεονασματικό. Τι σημαίνει αυτό; Ότι με την παραγωγή αγροτικών προϊόντων όχι μόνο καλύπτονταν οι εγχώριες ανάγκες κατανάλωσης, αλλά ήμασταν σε θέση να κάνουμε και εξαγωγές. Από την ένταξη στην ΕΟΚ, τώρα EE, οι εισαγωγές αγροτικών προϊόντων άρχισαν να αυξάνουν και οι εξαγωγές να πέφτουν και η Ελλάδα άρχισε να αποκτά έλλειμμα στο εμπορικό αγροτικό ισοζύγιο.

Η αγορά των 300 εκατομμυρίων, που θα «καταβρόχθιζε» την παραγωγή των αγροτών της χώρας, αποδείχτηκε μια μεγάλη πλάνη. Το 2014 το έλλειμμα στο αγροτικό ισοζύγιο ξεπέρασε τα 4 δισ. Ευρώ

Η ίδια πολιτική οδήγησε στο μαζικό ξεπούλημα συνεταιριστικών εργοστασίων ή και το κλείσιμο τους.

Το πιο πρόσφατο τρανταχτό παράδειγμα είναι ότι έκλεισαν τα δύο από τα πέντε εργοστάσια της «Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης» το 2007 και τώρα τα άλλα δυο της Ορεστιάδας και των Σερρών οδηγήθηκαν σε υπολειτουργία.

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αλλά και οι τοπικοί βουλευτές που ήταν λαλίστατοι, έχουν εγκαταλείψει τις μεγαλοστομίες και υποσχέσεις για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας της ΕΒΖ. Ωστόσο πόρους και επιδοτήσεις, φοροαπαλλαγές, αναπτυξιακό νόμο, μείωση τιμολογίου ενέργειας κ.ά υπόσχονται στον ΣΕΒ, όχι όμως για τη διατήρηση, εκσυγχρονισμό και ανάπτυξη της ΕΒΖ, σε όφελος των μικρομεσαίων αγροτών και της ντόπιας παραγωγής για την κάλυψη των αναγκών του λαού σε ζάχαρη.

Δικαιολογημένα οι τευτλοπαραγωγοί της περιοχής μας βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής, αλλά και οργής, γιατί δεν ξέρουν πότε θα πληρωθούν για την υπόλοιπη οφειλή - εξόφληση.

To ίδιο και οι κτηνοτρόφοι του Έβρου, που παραμένουν ακόμα ανοιχτές οι πληγές και τα καταστροφικά αποτελέσματα από την ευλογιά και τον καταροϊκό πυρετό και τα πρόσφατα κρούσματα οζώδους δερματίτιδας.

Τεράστιες είναι οι ευθύνες των κυβερνήσεων και συγκυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και προηγουμένων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που υλοποιώντας τις αντιαγροτικές - αντικτηνοτροφικές, κυριολεκτικά εγκληματικές πολιτικές της ΕΕ, άφησαν τους κτηνοτρόφους και το ζωικό κεφάλαιο της περιοχής μας στο έλεος των ζωονόσων.

Το ελάχιστο προσωπικό της Π.Ε., που με αυταπάρνηση προσπαθεί να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του, να βοηθήσει τους κτηνοτρόφους και να προστατεύσει την υγεία των καταναλωτών, ΔΕΝ ΕΠΑΡΚΕΙ. Από τα πράγματα αναγκάζεται να περιορίζει τις εργασίες του στις τελείως απαραίτητες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα το Διασυνοριακό Κτηνιατρικό Κέντρο εξωτικών νοσημάτων στην Ορεστιάδα, που τα εγκαίνιά του έγιναν πριν από 7 χρόνια και για το οποίο δαπανήθηκαν πολλές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, παραμένει ανενεργό, γιατί δεν διορίστηκε ποτέ το απαραίτητο εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό.

Οι αποζημιώσεις που δόθηκαν μέχρι σήμερα αποτελούν κοροϊδία και εμπαιγμό και σε καμία περίπτωση δεν καλύπτουν τις πραγματικές απώλειες σε εισόδημα και ζωικό κεφάλαιο.

Από κοντά και τα προβλήματα με τις πλημύρες.

Μια βροχή λίγων ωρών ήταν αρκετή για να δείξει για άλλη μια φορά τη «γύμνια» της αντιπλημμυρικής θωράκισης του νομού μας. Από τη μια μεριά τα αποστραγγιστικά κανάλια που παραμένουν ακαθάριστα για πολλά χρόνια και εμποδίζουν την απορροή των τοπικών νερών και από την άλλη τα ρήγματα, που παρά τις διαβεβαιώσεις των παραγόντων της κυβέρνησης και της Περιφέρειας, παραμένουν ανοιχτά, πλημμύρισαν καλλιεργήσιμες εκτάσεις σε πολλά αγροκτήματα, όπως της Κορνοφωλιάς, Πυθίου, Καστανιών, Διδυμοτείχου, Ισαακίου, Κομάρων κ.α.

Οι ευθύνες των πρώην κυβερνήσεων αλλά και της σημερινής για την ανεπαρκέστατη αντιπλημμυρική προστασία του νομού μας είναι τεράστιες. Με τις αντιλαϊκές πολιτικές τους καταδίκασαν τον νομό μας να πνίγεται κάθε χρόνο στα λασπόνερα του Έβρου, του Αρδα, του Ερυθροπόταμου.

Δεν διέθεσαν ούτε διαθέτουν τους απαραίτητους πόρους ώστε να σχεδιαστούν, να μελετηθούν και να κατασκευαστούν τα αναγκαία έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, ενώ οι κάτοικοι του Έβρου κάθε χειμώνα πληρώνουν ακριβά αυτή την αντιλαϊκή πολιτική

Οι αγρότες πρέπει να γυρίσουν την πλάτη τους στο γνωστό θέατρο που θα ακολουθήσει με πρωταγωνιστές κυβερνητικούς βουλευτές πρώην και νυν και της περιφέρειας, με επισκέψεις «επί τόπου», με θεαματικές κατακλύσεις, και χιλιοειπωμένες υποσχέσεις. Και να θέσουν ψηλά στην ατζέντα των αιτημάτων τους την σύγχρονη αποτελεσματική θωράκιση του νομού μας.

Από πουθενά δε φαίνεται κανένα κέρδος για τη φτωχομεσαία αγροτιά στο επόμενο διάστημα.

Θέλουν να σας διώξουν από τα χωράφια, να πουλήσετε τα κοπάδια σας, να περάσει η γη, η κτηνοτροφία, η παραγωγή, η μεταποίηση στα χέρια λίγων επιχειρηματικών ομίλων και νεοτσιφλικάδων.

Για τη φτωχομεσαία αγροτιά δύο δρόμοι υπάρχουν, η επιλογή είναι υπόθεση του καθενός αλλά και συνολικά του κινήματος.

Ή θα σκύψουν το κεφάλι στην μοιρολατρία και την υποταγή στους ψεύτικους μονόδρομους, στην τρομοκρατική ιδεολογική επίθεση των ΜΜΕ των εφοπλιστών και βιομηχάνων

Ή θα σηκώσουν ανάστημα διδαγμένοι από το αγωνιστικό παρελθόν να διεκδικήσουν αυτά που θα τους ανακουφίσουν αλλά ταυτόχρονα να πολεμήσουν τον πραγματικό ένοχο, τα μονοπώλια, να έρθουν σε ρήξη για τη συνολική ανατροπή των πολιτικών που τα στηρίζουν;

Το ΚΚΕ καλεί την φτωχομεσσαία αγροτιά να αγωνιστεί για άμεση αντιμετώπιση και λύση των οξυμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζει σήμερα.

• Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η νέα ΚΑΠ 2014-2020 της ΕΕ, σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή, το ζωικό κεφάλαιο.

• Φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων. Αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 30.000 € προσαυξημένο με 5.000 € για κάθε παιδί. Προοδευτική φορολόγηση στο επιπλέον εισόδημα, για τους μεγαλοαγρότες και τους επιχειρηματίες στο 45%. Κατάργηση των λογιστικών βιβλίων σε φτωχούς αγρότες με τζίρο ως 40.000 €.

• Κατάργηση των χαρατσιών του ΕΝΦΙΑ, γεωτρήσεων, ΟΣΔΕ, πιστοποίησης ψεκαστικών κ.ά., του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, ζωοτροφές, στα τρόφιμα, είδη λαϊκής κατανάλωσης και υπηρεσίες.

• Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές - Άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50% στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους.

• Καμιά αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες. Συντάξεις αξιοπρέπειας. Να ανακληθεί άμεσα η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια που ισχύει σήμερα. Να σφραγιστούν όλα τα βιβλιάρια υγείας του ΟΓΑ χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

• Άμεση αποζημίωση των ζημιών που έγιναν από ασθένειες, φυσικές καταστροφές και μέτρα για την αποκατάσταση του αγροκτηνοτροφικού κεφαλαίου. ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς.

• Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο» συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Διαγραφή των τόκων και κούρεμα του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων.

• Ενίσχυση της κτηνοτροφίας και εξασφάλιση των αναγκαίων βοσκήσιμων εκτάσεων. Δωρεάν σήμανση ζώων, νομιμοποίηση σταβλικών εγκαταστάσεων, υποδομές για την αντιμετώπιση ζωονόσων και πρόσληψη γεωτεχνικών.

• Κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα αγροκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση.

• Να εξοφληθούν άμεσα όλα τα χρωστούμενα σε νέους αγρότες καθώς και οι δικαιούχοι (εξισωτικών αποζημιώσεων, επιστροφής φόρου καυσίμων, νιτρορύπανσης, βιολογικών καλλιεργειών.

• Να γίνουν στο νομό μας τα απαραίτητα έργα υποδομής για εξασφάλιση επαρκούς άρδευσης, αντιπλημμυρικά έργα. Να μην ιδιωτικοποιηθεί η διαχείριση των νερών όπως προβλέπει η οδηγία 60/2000 της ΕΕ.

Μαχητικά, οργανωμένα. Μην τους αφήσετε ήσυχους. Να τους εμποδίσετε.

Με τα μπλόκα, τις Αγωνιστικές Ομοσπονδίες, τους Αγροτικούς Συλλόγους, τις Επιτροπές Αγώνα, στους γνώριμους δρόμους του αγώνα να απαντήσετε.

Απευθύνουμε αγωνιστικό κάλεσμα στην μικρομεσαία αγροτιά να πάρει την υπόθεση της επιβίωσής στα χέρια της!

Μόνο στη δική σας δύναμη στην οργάνωσή σας, μπορείτε να στηρίζεστε. Μην αφήνεται να αποδυναμωθεί αυτός ο δρόμος σκορπώντας την ενέργεια, την αντίδρασή σας υπό την καθοδήγηση αυτών που ευθύνονται για τα σημερινά προβλήματα, που στήριξαν κόμματα και κυβερνήσεις σε βάρος σας.

Καμία εμπιστοσύνη στους αγροτοσυνδικαλιστές του ευρωμονόδρομου, που βγαίνουν με διάφορα ονόματα, σχήματα στους αγροτοσυνεταιριστές των Ενώσεων και της ΠΑΣΕΓΕΣ, είναι σταθερά απέναντί μας, γιατί είναι με την ΚΑΠ και την εκάστοτε κυβερνητική πολιτική, ζητούν αναδιαρθρώσεις στον αγροτικό τομέα, όπως και ο ΣΕΒ για να περάσουν στη δική τους τσέπη, των μεγαλοαγροτών, επιπλέον επιδοτήσεις και νέα κέρδη.

Απομονώνουμε τη ναζιστική εγκληματική Χρυσή Αυγή που στο όνομα της εθνικής παραγωγής στηρίζει τους μεγαλοαγρότες όπως στηρίζει και τους εφοπλιστές, συκοφαντεί τους αγώνες μας για να κρύψει ότι η ΚΑΠ και η ΕΕ ξεκληρίζουν την μικρομεσαία αγροτιά, βάζοντας έτσι πλάτη στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης.

Με την οργανωμένη μαζική συμμετοχή σας να δημιουργήσετε τις προϋποθέσεις για την ανατροπή αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής για να μπορείτε να καλλιεργήσετε και να παράγετε απρόσκοπτα, φθηνά και υγιεινά προϊόντα, για την ικανοποίηση των αναγκών της χώρας και του λαού μας και να καρπώνεστε οι ίδιοι των πλούτο που παράγετε και όχι τα μονοπώλια και οι μεγαλέμποροι. Αυτό μπορεί να γίνει στα πλαίσια μια λαϊκής εξουσίας και οικονομίας με κεντρικό και επιστημονικό σχεδιασμό με την αξιοποίηση και ανάπτυξη όλων των τομέων της αγροτικής οικονομίας και παραγωγής με την συμμετοχή των μικρομεσαίων αγροτών στους παραγωγικούς συνεταιρισμούς.

Η ένταξη των μικροϊδιοκτητών αγροτών στους παραγωγικούς συνεταιρισμούς πραγματοποιείται εθελοντικά.

Κίνητρα της συνεταιριστικοποίησης είναι:

Η μείωση του κόστους παραγω­γής μέσω των κοινών εργασιών καλλιέργειας και συλλογής των αγροτικών προϊόντων.

Η προστασία της αγροτικής παραγωγής από τα φυσικά φαινό­μενα μέσω των υποδομών του κράτους, της επιστημονικής και τεχνικής υ­ποστήριξης.

Η διάθεση της αγροτικής παραγωγής με τη συγκέντρωσή της μέσω του κρατικού εμπορίου.

Ο ισομερισμός του χρόνου εργασίας στη δι­άρκεια του έτους μέσω της επέκτασης της μηχανοποίησης και του κεντρι­κού συντονισμού για την αντιμετώπιση των έκτακτων εποχιακών αναγκών.

Η αναμόρφωση του χωριού με στοιχεία της πόλης που αφορούν την ενι­αία εκπαίδευση, τα πλήρως εξοπλισμένα Κέντρα Υγείας, συνδεδεμένα με νοσοκομεία των κοντινών αστικών κέντρων, τις πολιτιστικές υποδομές, τις μεταφορές κ.λπ.

Στο βαθμό που μέσω του παραγωγικού συνεταιρισμού κοινωνικοποιείται η εργασία με τη χρησιμοποίηση μηχανοποιημένων μέσων παραγωγής και κοινών υποδομών, θα διαμορφώνονται και οι προϋποθέσεις για την άμεση ένταξη στην κοινωνική ιδιοκτησία και πλήρη ένταξη στον Κεντρικό Σχε­διασμό. Σε αυτή την κατεύθυνση εξαλείφεται η αντίθεση μεταξύ πόλης και χωριού, βιομηχανικής και αγροτικής παραγωγής. Όφελος των πρώην συνε­ταιρισμένων είναι η βελτίωση των συνθηκών εργασίας και διαβίωσής τους.

Στα πλαίσια του Κεντρικού πανεθνικού σχεδιασμού μπορεί να προχωρήσει η αναδιάρθρωση της αγροτικής παραγωγής που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες της μικρομεσαίας αγροτιάς και γενικά το λαό της περιοχής. Οι προϋποθέσεις, εδαφικές, κλιματολογικές, υδρολογικές, τεχνικές, επιστημονικές, η εμπειρία και η εργατικότητα των αγροτών υπάρχουν γι αυτά.

Βασικά στοιχεία αυτής της ανάπτυξης είναι η εφαρμογή κλαδικών και περιφερειακών πολιτικών με βάση τα αντίστοιχα αγροτικά προϊόντα (βαμβάκι, καλαμπόκι, καπνός, τεύτλα, σιτηρά, κηπευτικά κλπ).

Η αλλαγή της σύνθεσης της αγροτικής παραγωγής με ενίσχυση των ζωικών προϊόντων και των φυτικών προϊόντων που στηρίζουν τη ζωική παραγωγή, με στόχο την αυτάρκεια της χώρας μας σε βασικά διατροφικά προϊόντα.

Εκτέλεση των απαραίτητων έργων υποδομής, φράγματα, αρδευτικά, αποστραγγιστικά.

Αξιοποίηση στην αγροτική παραγωγή ως πηγές ενέργειας το φυσικό αέριο, την αιολική ενέργεια, τα γεωθερμικά πεδία της περιοχής.

Την βιομηχανική ανάπτυξη της περιοχής με τη δημιουργία σύγχρονης μεταποιητικής βιομηχανίας και βιοτεχνίας στηριζόμενες στις πλουτοπαραγωγικές πηγές του νομού και τα παραγόμενα αγροτικά προϊόντα (κτηνοτροφικά, βαμβάκι, αραβόσιτος, σιτηρά, τεύτλα, μετάξι, κηπευτικά, ελιά κλπ).

Ορθολογική ανάπτυξη, αξιοποίηση και προστασία του δασικού και ορυκτού πλούτου στη βάση ότι είναι δημόσια και λαϊκή περιουσία.

Η πρόταση του ΚΚΕ μπορεί και πρέπει να γίνει υπόθεση της ίδιας της εργατικής τάξης, της φτωχομεσσαίας αγροτιάς, των αυτοαπασχολουμένων.

Να βγει από το περιθώριο ο λαός και να γίνει ο ίδιος και το κίνημά του πρωταγωνιστής των κοινωνικοπολιτικών εξελίξεων για τη συγκρότηση της λαϊκής συμμαχίας, την κατάκτηση της λαϊκής εξουσίας.

ΣΧΟΛΙΑ

Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω

Ακολουθήστε το Alexandroupoli Online
Google News | Facebook | Twitter | Instagram | Linkedin | Pinterest

[ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ]$type=three$count=6$meta=0$snip=0$cate=0$rm=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$show=page$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

Όνομα

Αγγελίες,10,Αγροτικά,606,Αγωγοί,117,Αθλητικά,2045,Αλεξανδρούπολη,8476,Άμυνα,347,Ανακύκλωση,34,ΑΝΕΛ,58,Απεργίες,146,Άρθρα - Απόψεις,3014,Αστυνομικά,486,Αυτοδιοίκηση,3308,Αυτοδιοικητικές Εκλογές,859,Αυτοκίνητο,5,Αφιερώματα,235,Βαλκάνια,31,Βουλευτικές Εκλογές,484,Γελοιογραφίες,6,Γενικά,95,ΔΗΜΑΡ,22,Δημόσια Έργα,57,Δημόσιο,43,Διαδίκτυο,182,Διαμαρτυρίες,89,Διασκέδαση,38,Διδυμότειχο,687,Δράμα,114,Έβρος,18355,Εθελοντισμός,253,Εκδηλώσεις,2529,Εκκλησία,1218,Εκπαίδευση,1482,Ελλάδα,1305,Ελληνισμός,31,Ελληνοτουρκικά,347,Ενέργεια,69,Επιστήμες,13,Επιχειρήσεις,632,Εργασία,23,Εργασιακά,294,Ερευνα αγοράς,11,Ευρωεκλογές,42,Ευρώπη,119,Ζωή και Υγεία,326,Θράκη,750,Ιστορία,228,Καβάλα,191,Καιρός,35,Καταγγελίες,70,Καταναλωτικά,196,ΚΙΝΑΛ,29,ΚΚΕ,576,Κοινωνία,90,Κοινωνική Προσφορά,170,Κόσμος,672,ΛΑΕ,8,ΛΑΟΣ,19,Λήμνος,9,Μειονότητα,24,Μεταναστευτικό,146,Μόδα,8,Μουσική,197,ΝΔ,463,Ξάνθη,213,Οικολογία,340,Οικονομία,586,Ορεστιάδα,1483,Πανταζίδου,165,Παπανικολόπουλος,274,ΠΑΣΟΚ,274,Περιβάλλον,421,Περίεργα,9,Περιφέρεια ΑΜ-Θ,3873,Πολιτική,1472,Πολιτισμός,221,ΠΟΤΑΜΙ,24,Πρόσωπα,80,Προτεινόμενο,8,Πρώτο Θέμα,6140,Ροδόπη,413,Σαμοθράκη,666,Σαρσάκης,42,Σάτιρα,62,Σουφλί,553,Σπίτι,23,Συγκοινωνίες,286,Σύλλογοι,303,Συνέδρια,138,ΣΥΡΙΖΑ,411,Σχολείο,9,Τέχνες,116,Τεχνολογία,52,Τουρισμός,256,Τρίγωνο,61,Τυχερό,53,Υγεία,1090,Φέρες,391,Lifestyle,8,Media,305,Showbiz,19,
ltr
item
Alexandroupoli Online: Οι αγροτικές εξελίξεις, τα προβλήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς και οι θέσεις του ΚΚΕ
Οι αγροτικές εξελίξεις, τα προβλήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς και οι θέσεις του ΚΚΕ
Η Κομματική Οργάνωση Φερών του ΚΚΕ πραγματοποίησε την Τρίτη 19 Γενάρη το απόγευμα στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δημαρχείου Φερών, εκδήλωση με θέμα: «Οι αγροτικές εξελίξεις, τα προβλήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjTTbmJUuFqCjpbSbDYnBBmC5ISsiB6LaKgWw_vqzTB5ols-MCrY_ypERRRKWVPFKJpE-zhpRakpdWIDoY4dwrTw16UQSXzZlmw_jUjXU7PPzck-DmEeXPrkWao_QF8rPo2thcJU43j8mE/s640/DSC01385.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjTTbmJUuFqCjpbSbDYnBBmC5ISsiB6LaKgWw_vqzTB5ols-MCrY_ypERRRKWVPFKJpE-zhpRakpdWIDoY4dwrTw16UQSXzZlmw_jUjXU7PPzck-DmEeXPrkWao_QF8rPo2thcJU43j8mE/s72-c/DSC01385.jpg
Alexandroupoli Online
https://www.alexpolisonline.com/2016/01/blog-post_96.html
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/2016/01/blog-post_96.html
true
1602981175067084807
UTF-8
Loaded All Posts Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Περισσότερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Δείτε περισσότερα ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα. Να βάζετε τόνους στις λέξεις για καλύτερα αποτελέσματα. Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαΐου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαϊ Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα πριν 1 λεπτό πριν $$1$$ λεπτά πριν 1 ώρα πριν $$1$$ ώρες χθες πριν $$1$$ μέρες πριν $$1$$ εβδομάδες σχολίασε Ακόλουθοι Ακολουθήστε THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Πίνακας Περιεχομένων