ΔΕΠΑ και Gastrade δίνουν τα χέρια για το LNG Terminal της Αλεξανδρούπολης

Ζήτημα χρόνου είναι η υπογραφή συμφωνίας ΔΕΠΑ (Δημόσια Επιχείρηση Αερίου) και Gastrade (του ομίλου Κοπελούζος) για την από κοινού κατασκευή του τέρμιναλ LNG, στην Αλεξανδρούπολη

ΔΕΠΑ και Gastrade δίνουν τα χέρια για το LNG Terminal της Αλεξανδρούπολης
Ζήτημα χρόνου είναι η υπογραφή συμφωνίας ΔΕΠΑ (Δημόσια Επιχείρηση Αερίου) και Gastrade (του ομίλου Κοπελούζος) για την από κοινού κατασκευή του τέρμιναλ LNG, στην Αλεξανδρούπολη.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το liberal.gr, τα χέρια θα δοθούν ως το τέλος του έτους, με τη ΔΕΠΑ να αποκτά μετοχικό μερίδιο στην Gastrade. Σε αυτήν τη φάση, οι συζητήσεις εξακολουθούν και αφορούν στο ποσοστό που θα αποκτήσει η ΔΕΠΑ στην εταιρεία, που «τρέχει» το συγκεκριμένο project. Ο τρίτος εταίρος στην Gastrade θα είναι, κατά πάσα πιθανότητα, η αμερικανική Cheniere Energy, αν και υφίσταται ενδιαφέρον και από άλλες εταιρείες, που δεν προέρχονται από τις ΗΠΑ.

Το θέμα αυτό, της προοπτικής, δηλαδή, της σύμπραξης της Cheniere με τη ΔΕΠΑ και την Gastrade, βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων που είχε έχει χτες το βράδυ στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Κοτζιά. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ υποστήριξε ότι ο ενεργειακός τομέας (ήτοι οι αγωγοί TAP και IGB) θα είναι ο κύριος πόλος έλξης των επενδύσεων που έχει ανάγκη η Ελλάδα για να ανακάμψει, ενώ συζητήθηκε η προοπτική συνεργασίας ΗΠΑ - Ελλάδας για αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου, μέσω της συνεργασίας αμερικανικών εταιρειών στην κατασκευή του πλωτού τερματικού σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη και την ολοκλήρωση της επέκτασης της δυναμικότητας του τερματικού σταθμού της Ρεβυθούσας.

Ο αμερικανικός παράγοντας ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την προώθηση της κατασκευής του τέρμιναλ LNG στην Αλεξανδρούπολη, «κλειδί» του οποίου θεωρείται ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός IGB, ως τμήμα του Κάθετου Διαδρόμου (Vertical Corridor) και με όλους τους διασυνδετήριους αγωγούς που σχεδιάζονται, για να ενώσουν ενεργειακά την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Με αυτό το δεδομένο, προσδοκάται ότι η υπογραφή, στις 10 Δεκεμβρίου, στη Σόφια, της τελικής επενδυτικής απόφασης για τον IGB θα διευκολύνει επί της ουσίας την κατασκευή του τέρμιναλ στην Αλεξανδρούπολη. Ήδη, έχουν εγκριθεί και από τη ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) τα τεύχη για το νέο μάρκετ τεστ, που θα γίνει αμέσως μετά για τον αγωγό, ώστε να αξιολογηθεί η επιχειρηματική βιωσιμότητα του.


Γιατί τόσο ενδιαφέρον;

ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση αποδίδουν μεγάλη σημασία στην ενεργειακή διασύνδεση της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, για διαφορετικούς, όμως, λόγους. Οι μεν ΗΠΑ γιατί προσβλέπουν να αποκτήσουν στη Νοτιοανατολική Ευρώπη μία ακόμη αγορά για το LNG από σχιστολιθικό αέριο, η παραγωγή του οποίου ξεκινά από τον Ιανουάριο του 2016. Ήδη, έχουν κλείσει μεγάλα συμβόλαια στην Ευρώπη, αλλά και διεθνώς, και τώρα έχουν βάλει στο στόχαστρο και τη γειτονιά μας. Επιπλέον, μέσω του Κάθετου Διαδρόμου, οι ΗΠΑ προσδοκούν να φθάσουν ως την Ουκρανία, η οποία δεν έχει πρόσβαση σε LNG και δεν θα έλεγε όχι στο αμερικάνικο. Για να γίνει, όμως, δυνατό κάτι τέτοιο, εκτιμάται ότι θα πρέπει να κατασκευασθεί το τέρμιναλ της Αλεξανδρούπολης, όπως και οι διασυνδέσεις που διακλαδώνουν τον Vertical Corridor (Ελλάδας - Βουλγαρίας, Βουλγαρίας - Σερβίας και Βουλγαρίας Ρουμανίας). Συνεπώς, το διακύβευμα για τις ΗΠΑ δεν είναι μόνον γεωπολιτικό, ελέω Ουκρανίας, αλλά και επιχειρηματικό, ελέω σχιστολιθικού αερίου. Εξού και το ενδιαφέρον της Cheniere να μπει μέτοχος στην Gastrade, κάτι το οποίο διαρρέεται ότι θα αποσαφηνισθεί κατά τη σημερινή επίσκεψη Κέρρυ.

Από την άλλη πλευρά, η Ε.Ε. έχει συμφέρον από όλο το πακέτο, πρώτον, γιατί η Ν.Α. Ευρώπη είναι κομμάτι της προωθούμενης Ενεργειακής Ένωσης και επείγει να διασυνδεθεί με αυτήν, και δεύτερον, γιατί παραμένει διακαής πόθος της η απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο. Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, υποστήριξε ένθερμα και τον TAP, ενώ έχει εντάξει στα Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος της Ε.Ε. (Projects of Common Interest, PCI's) τόσο το τέρμιναλ της Αλεξανδρούπολης, όσο και τον IGB.


Πρόοδος για το τέρμιναλ

Η συμμετοχή της ΔΕΠΑ στην Gastrade και όχι η προοπτική της σύστασης μιας άλλης, κοινής, εταιρίας, έχει αποκλειστικά πρακτικούς λόγους, όπως διαμηνύεται από ενημερωμένες πηγές. Γιατί η Gastrade έχει εξασφαλίσει ήδη όλες τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις για το τέρμιναλ LNG, κάτι το οποίο θα χρειαζόταν να γίνει από την αρχή από μια νέα μικτή εταιρεία, με όλες τις συνεπαγόμενες καθυστερήσεις. Προωθείται, μάλιστα, και με πολιτική συναίνεση.

Το έργο έχει συμπεριληφθεί στη δεύτερη λίστα των Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος της Ε.Ε., με καινούριο όνομα: New LNG Terminal in Northern Greece, ενώ το αντίστοιχο της ΔΕΠΑ εξαιρέθηκε. Να σημειωθεί ότι στην πρώτη λίστα των PCI's ήταν μέσα και τα δύο έργα.

Τι απομένει να γίνει; Να κλείσει και επίσημα η συμφωνία με ΔΕΠΑ και τον τρίτο εταίρο, για να δρομολογηθούν οι προσπάθειες για το κλείσιμο εμπορικών συμφωνιών. Χρηματοδοτικά επιδιώκεται να στηριχθεί μέσω του προγράμματος Connecting Europe Facilities (CEF) με ποσοστό μέχρι 50%, ή εναλλακτικά από το νέο ΕΣΠΑ (Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς). Ενδιαφέρον χρηματοδότησης, όπως αναφέρεται, υπάρχει και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (European Bank for Reconstruction and Development, EBRD) και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), χωρίς, όμως, να έχουν οριστικοποιηθούν οι σχετικές συμβάσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες του liberal.gr, στο επιχειρηματικό σχήμα επιδιώκεται να υπάρχει συμμετοχή και από τη Βουλγαρία, έστω και με δέσμευση δυναμικότητας. Ήδη, η γειτονική χώρα έχει υποστηρίξει επίσημα το έργο στην Ε.Ε., με την αρμόδια υπουργό Ενέργειας να το στηρίζει, για την ένταξη του στη δεύτερη λίστα των PCI's.

Πηγή: liberal.gr (Αθηνά Καλαϊτζόγλου)

ΣΧΟΛΙΑ

Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω

Ακολουθήστε το Alexandroupoli Online
Google News | Facebook | Twitter | Instagram | Linkedin | Pinterest

[ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ]$type=three$count=6$meta=0$snip=0$cate=0$rm=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$show=page$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

Όνομα

Αγγελίες,10,Αγροτικά,601,Αγωγοί,117,Αθλητικά,2040,Αλεξανδρούπολη,8406,Άμυνα,341,Ανακύκλωση,33,ΑΝΕΛ,58,Απεργίες,144,Άρθρα - Απόψεις,3009,Αστυνομικά,486,Αυτοδιοίκηση,3283,Αυτοδιοικητικές Εκλογές,859,Αυτοκίνητο,5,Αφιερώματα,235,Βαλκάνια,31,Βουλευτικές Εκλογές,484,Γελοιογραφίες,6,Γενικά,97,ΔΗΜΑΡ,22,Δημόσια Έργα,57,Δημόσιο,43,Διαδίκτυο,182,Διαμαρτυρίες,89,Διασκέδαση,38,Διδυμότειχο,680,Δράμα,114,Έβρος,18250,Εθελοντισμός,251,Εκδηλώσεις,2508,Εκκλησία,1218,Εκπαίδευση,1464,Ελλάδα,1298,Ελληνισμός,31,Ελληνοτουρκικά,347,Ενέργεια,69,Επιστήμες,13,Επιχειρήσεις,630,Εργασία,23,Εργασιακά,289,Ερευνα αγοράς,11,Ευρωεκλογές,39,Ευρώπη,119,Ζωή και Υγεία,324,Θράκη,743,Ιστορία,228,Καβάλα,191,Καιρός,34,Καταγγελίες,70,Καταναλωτικά,196,ΚΙΝΑΛ,29,ΚΚΕ,568,Κοινωνία,88,Κοινωνική Προσφορά,170,Κόσμος,670,ΛΑΕ,8,ΛΑΟΣ,19,Λήμνος,9,Μειονότητα,24,Μεταναστευτικό,146,Μουσική,197,ΝΔ,461,Ξάνθη,211,Οικολογία,338,Οικονομία,586,Ορεστιάδα,1468,Πανταζίδου,164,Παπανικολόπουλος,274,ΠΑΣΟΚ,271,Περιβάλλον,416,Περίεργα,9,Περιφέρεια ΑΜ-Θ,3850,Πολιτική,1463,Πολιτισμός,220,ΠΟΤΑΜΙ,24,Πρόσωπα,80,Προτεινόμενο,9,Πρώτο Θέμα,6112,Ροδόπη,410,Σαμοθράκη,665,Σαρσάκης,42,Σάτιρα,62,Σουφλί,544,Σπίτι,23,Συγκοινωνίες,286,Σύλλογοι,301,Συνέδρια,136,ΣΥΡΙΖΑ,411,Σχολείο,9,Τέχνες,116,Τεχνολογία,52,Τουρισμός,255,Τρίγωνο,57,Τυχερό,52,Υγεία,1077,Φέρες,389,Lifestyle,8,Media,304,Showbiz,19,
ltr
item
Alexandroupoli Online: ΔΕΠΑ και Gastrade δίνουν τα χέρια για το LNG Terminal της Αλεξανδρούπολης
ΔΕΠΑ και Gastrade δίνουν τα χέρια για το LNG Terminal της Αλεξανδρούπολης
Ζήτημα χρόνου είναι η υπογραφή συμφωνίας ΔΕΠΑ (Δημόσια Επιχείρηση Αερίου) και Gastrade (του ομίλου Κοπελούζος) για την από κοινού κατασκευή του τέρμιναλ LNG, στην Αλεξανδρούπολη
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhnbrXsixNLWbUUkVtH-nCawzxhwS32FgkelvywfeTLCP9EYyPzJCgfs5v_WxxccQ7Z49u4tEeQETrInU48d5jody29Vj4PzhzZJfABVsPIKxPb8FwY2FQwL5cm_M62xKihlnmbCpjIHdQ/s640/GASTRADE.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhnbrXsixNLWbUUkVtH-nCawzxhwS32FgkelvywfeTLCP9EYyPzJCgfs5v_WxxccQ7Z49u4tEeQETrInU48d5jody29Vj4PzhzZJfABVsPIKxPb8FwY2FQwL5cm_M62xKihlnmbCpjIHdQ/s72-c/GASTRADE.jpg
Alexandroupoli Online
https://www.alexpolisonline.com/2015/12/lng-terminal-alexandroupolis.html
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/2015/12/lng-terminal-alexandroupolis.html
true
1602981175067084807
UTF-8
Loaded All Posts Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Περισσότερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Δείτε περισσότερα ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα. Να βάζετε τόνους στις λέξεις για καλύτερα αποτελέσματα. Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαΐου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαϊ Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα πριν 1 λεπτό πριν $$1$$ λεπτά πριν 1 ώρα πριν $$1$$ ώρες χθες πριν $$1$$ μέρες πριν $$1$$ εβδομάδες σχολίασε Ακόλουθοι Ακολουθήστε THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Πίνακας Περιεχομένων