Οι χειρότερες προβλέψεις του 2015

Λένε ότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον, πράγμα που αποδείχθηκε απολύτως αληθές για το 2015. Το Politico ρίχνει μια ματιά στις χειρότερες προβλέψεις του έτους που φεύγει

Οι χειρότερες προβλέψεις του 2015
Λένε ότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον, πράγμα που αποδείχθηκε απολύτως αληθές για το 2015. Το Politico ρίχνει μια ματιά στις χειρότερες προβλέψεις του έτους που φεύγει.

Τα πράγματα θα καλυτερεύσουν στην Ελλάδα

Στο τέλος του 2013, ο ΟΟΣΑ ήλπιζε ότι τα χειρότερα πέρασαν. "Κοιτάζοντας μπροστά, αναμένουμε ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί και πάλι από το επόμενο έτος, καθώς και ότι η ανάκαμψη θα επιταχυνθεί μέχρι το 2015", δήλωνε ο Ανχελ Γκουρία, γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ. Προέτρεψε τους Έλληνες να "απελευθερώσουν τη δύναμη ενός δυναμικού, ανταγωνιστικού ιδιωτικού τομέα".

Αντ' αυτού η χώρα πέρασε ένα θλιβερό έτος - με το πρώτο εξάμηνο να κυριαρχεί η οικονομική κρίση και το δεύτερο η εισροή των προσφύγων και των μεταναστών, που την συγκλόνισε εξαιτίας της ανύπαρκτης υποδομής. Η κυβέρνηση απέφυγε την πτώχευση μετά από μήνες αμφισβητούμενων διαπραγματεύσεων, συμφωνώντας σε μια σειρά διασώσεων που συνοδεύτηκαν από σκληρές συνθήκες οι οποίες απαιτούσαν περισσότερη λιτότητα και δύσκολες μεταρρυθμίσεις.

Από την άλλη πλευρά, η Ελλάδα κατάφερε να αποφύγει την έξοδο από την ευρωζώνη, κάτι που πολλοί προέβλεπαν σε τακτά χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια του έτους. Τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, 1 στους 4 επενδυτές προέβλεπε "Grexit" μέχρι το τέλος του 2015. Ο Δείκτης Euro Break-up, που υπολογίζεται από τη γερμανική ερευνητική ομάδα Sentix, έφτασε σε υψηλό δύο ετών από το 38 τοις εκατό τον ίδιο μήνα, από περίπου 24 τοις εκατό τον Ιανουάριο, στο υψηλότερο επίπεδο μετά το σχέδιο διάσωσης της Κύπρου τον Μάρτιο του 2013.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης σίγουρα δεν θα παραιτηθεί

Ο Βαρουφάκης απέτυχε ακόμη και να προβλέψει τη μοίρα του. Ο πρώην Έλληνας υπουργός Οικονομικών και επικριτής της λιτότητας, που εξαγρίωσε τους πιστωτές της χώρας του συγκρίνοντάς τους με τρομοκράτες, φρόντισε να τονίσει ότι δεν θα έφευγε στο τέλος του Μαΐου. Παραιτήθηκε στις 6 Ιουλίου.

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα έχει μια ακόμα κυβέρνηση συνασπισμού

Σχεδόν κανείς δεν προέβλεψε το εκλογικό αποτέλεσμα στο Ηνωμένο Βασίλειο - ούτε καν ο Ντέιβιντ Κάμερον. Το βράδυ των εκλογών έζησε μερικές από τις "πιο ευτυχισμένες ώρες" της ζωής του, δήλωσε στο Spectator. Εκεί που καθόταν και παρακολουθούσε τα αποτελέσματα των εκλογών, συνειδητοποίησε ότι δεν θα πρέπει να δώσει την ομιλία που είχε προβάρει. Ούτε θα έπρεπε να αντιμετωπίσει ημέρες διαπραγματεύσεων για κυβέρνηση συνασπισμού. Σε αντίθεση με όλες τις προβλέψεις των δημοσκοπήσεων και των αναλυτών, το Συντηρητικό Κόμμα κέρδισε μια απόλυτη πλειοψηφία με 330 έδρες.

Ποιος Κόρμπιν;

Το βρετανικό Εργατικό Κόμμα υπέστη τη χειρότερη εκλογική ήττα του από την τελική νίκη της Μάργκαρετ Θάτσερ το 1987 και ο αρχηγός τους, Εντ Μίλιμπαντ, έπρεπε να φύγει. Ο Τζέρεμι Κόρμπιν, ένας βετεράνος αριστερός ενάντια στα μέτρα λιτότητας, εξασφάλισε τις 35 υποψηφιότητες που απαιτούνται για να γίνει ο επόμενος ηγέτης του κόμματος. Πολλοί από τους βουλευτές που πρότειναν τον Κόρμπιν ισχυρίστηκαν ότι το έπραξαν προκειμένου να "διευρύνουν τον διάλογο".

"Ούτε στα πιο τρελά μου όνειρα δεν νομίζω ότι θα μπορούσε να κερδίσει", δήλωσε ο Φρανκ Φιλντ, ένας από εκείνους που τον προώθησαν. Τα γραφεία στοιχημάτων συμφώνησαν: ξεκίνησε την εκστρατεία ως αουτσάιντερ με απόδοση 100/1. Tο Σεπτέμβριο o Corbyn είχε κερδίσει με σχεδόν 66 τοις εκατό των ψήφων.

Η δοκιμασία της Μαρίν Λεπέν

Η ηγέτης του γαλλικού κόμματος Εθνικό Μέτωπο ανακοίνωσε τον Ιούνιο ότι θα είναι υποψήφια στις περιφερειακές εκλογές της χώρας στο τέλος του έτους, μια εκστρατεία που θα ήταν μια δοκιμασία πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2017. Μια δημοσκόπηση λίγο πριν αναγγείλει την υποψηφιότητά της, προέβλεψε ότι θα κερδίσει. Παίρνοντας ώθηση από το αντι-μουσουλμανικό συναίσθημα μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, λίγο πριν από τις περιφερειακές εκλογές, το κόμμα της Λεπέν εμφανίστηκε θριαμβευτής μετά τον πρώτο γύρο των εκλογών, κερδίζοντας περισσότερο από το ένα τέταρτο των ψήφων και καταλήγοντας πρώτο σε έξι από τις 13 περιφέρειες. Στο δεύτερο γύρο, ωστόσο, οι γάλλοι ψηφοφόροι κατέστησαν σαφές ότι δεν θέλουν το Εθνικό Μέτωπο να πάρει στα χέρια του την εξουσία και δεν κατάφεραν να κερδίσουν ούτε μια περιοχή.

2015: μια σπουδαία χρονιά για την VW

Ο επικεφαλής πωλήσεων της Volkswagen, Κρίστιαν Κλίνγκερ, ξεκίνησε τη χρονιά γεμάτος αισιοδοξία, γιορτάζοντας την πρώτη φορά που η εταιρεία είχε πουλήσει περισσότερα από έξι εκατομμύρια επιβατικά αυτοκίνητα σε ένα χρόνο. "Αναμένουμε ότι οι υπάρχουσες δύσκολες συνθήκες της αγοράς θα συνεχιστούν το 2015. Ωστόσο, πιστεύουμε ότι είμαστε πολύ καλά προετοιμασμένοι για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις", είπε.

Δεν θα μπορούσε να κάνει μεγαλύτερο λάθος. Τον Σεπτέμβριο, οι αρχές των ΗΠΑ ισχυρίστηκαν ότι ορισμένα αυτοκίνητα Volkswagen και Audi ντίζελ ήταν εξοπλισμένα με συσκευές σχεδιασμένες για να εξαπατήσουν τις δοκιμές εκπομπών καυσαερίων.

Η εταιρεία παραδέχθηκε αργότερα ότι τέτοιες συσκευές έχουν εγκατασταθεί σε 11 εκατομμύρια αυτοκίνητα σε όλο τον κόσμο και ο διευθύνων σύμβουλος Μάρτιν Βίντερκορν παραιτήθηκε. Η VW έκλεισε το έτος αντιμετωπίζοντας πιθανό πρόστιμο 18 δισ. δολάρια στις ΗΠΑ, με έρευνες να διεξάγονται σε όλη την Ευρώπη και κατακόρυφη πτώση των τιμών των μετοχών της.

Η ΕΕ μπορεί να διαλυθεί "μέσα σε λίγους μήνες"

Η ΕΕ υπέστη αρκετές δυσοίωνες προβλέψεις το 2015, πολλές από τις οποίες επικεντρώθηκαν σε μία από τις ιδρυτικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων. "Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να διαλυθεί" δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν τον Σεπτέμβριο. "Αυτό μπορεί να συμβεί απίστευτα γρήγορα, όταν η απομόνωση αντί της αλληλεγγύης γίνει κανόνας εσωτερικά και εξωτερικά... Μπορεί να έχουμε μόνο έναν-δυο μήνες".

Οι ανεξέλεγκτες ροές προσφύγων και μεταναστών ασκούν πίεση στη συμφωνία της Σένγκεν, που επιτρέπει τα ταξίδια χωρίς διαβατήριο σε 400 εκατομμύρια Ευρωπαίους. Η Γερμανία επέβαλε εκ νέου έλεγχους στα εσωτερικά σύνορα, στις 13 Σεπτεμβρίου, μια κίνηση που αργότερα ακολούθησαν και άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Αυστρίας και της Σουηδίας. Η Γαλλία θέσπισε επίσης αυστηρότερους ελέγχους μετά τις επιθέσεις της 13ης Νοέμβρη στο Παρίσι.

Τον Δεκέμβριο, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε: "Η Σένγκεν υπάρχει και θα παραμείνει". Οι ηγέτες έκλεισαν το έτος με διαφωνίες σχετικά με τα αμφιλεγόμενα σχέδια για τη δημιουργία ενός πιο ισχυρού οργανισμού για τα σύνορα, με σκοπό την ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων της Σένγκεν. "Χωρίς αυτό, η Σένγκεν έχει τελειώσει", δήλωσε ο Βέλγος ευρωβουλευτής Γκι Φερχόφστατ, επικεφαλής της ομάδας των Φιλελευθέρων Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Πολλές κυβερνήσεις εξέφρασαν την ανησυχία ότι αυτός ο νέος οργανισμός θα μπορούσε να υπονομεύσει την εθνική κυριαρχία τους, αλλά συμφώνησαν στην τελική σύνοδο κορυφής του 2015 ότι θα συνεχίσουν να εξετάζουν την πρόταση με περισσότερες λεπτομέρειες.

Έτσι η Σένγκεν - και η ΕΕ γενικότερα - αψήφησε τις προβλέψεις και ζει για ένα ακόμη έτος.

Μπους εναντίον Κλίντον... και στη μέση ο Τραμπ

Οι πολιτικές προβλέψεις για το 2015 ήταν γεμάτες συζητήσεις για ακόμα έναν προεκλογικό αγώνα Μπους εναντίον Κλίντον, για το Λευκό Οίκο. "Ο Μπους θα τελειώσει το 2015 ως ο πρωτοπόρος των Ρεπουμπλικάνων - αλλά με μικρή διαφορά", έγραψε ο Μπιλ Σνάιντερ, καθηγητής Δημοσίων και Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο George Mason. "Οι υπόλοιποι ψήφοι θα μοιραστούν μεταξύ των πέντε ή έξι υποψηφίων από τις διάφορες συντηρητικές φατρίες". Και μετά ήρθε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο μεγιστάνας ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του, τον Ιούνιο, δηλώνοντας ότι θα ήταν "ο καλύτερος Πρόεδρος που δημιούργησε ποτέ ο θεός". Η Washington Post έγραψε: "Μέσα στο αμφιθέατρο του Trump Tower - πάνω από το Μπαρ Τραμπ, το Γκριλ Τραμπ, το Τραμπ Καφέ και το Παγωτατζίδικο Τραμπ, δίπλα από τις γυάλινες βιτρίνες που πωλούν κασκόλ Ντόναλντ Τραμπ και βιβλία - ο ίδιος μπήκε μέσα στο πλήθος, κατέβηκε από μια χρυσή κυλιόμενη σκάλα και στάθηκε σε ένα βήμα, μπροστά από οκτώ αμερικανικές σημαίες την Τρίτη. Ήρθε για να μεταφέρει ένα μήνυμα. «Είμαι πραγματικά πλούσιος», είπε".

Στο τέλος του χρόνου, ο Τραμπ ήταν ο πρωτοπόρος των Ρεπουμπλικάνων, μέσα σ' ένα κύμα αντιπαραθέσεων, καθώς ζήτησε να απαγορευτεί η είσοδος των μουσουλμάνων στις ΗΠΑ και η Αμερική να βομβαρδίσει το ISIL και προειδοποιώντας ότι οι Μεξικανοί μετανάστες είναι βιαστές και έμποροι ναρκωτικών, ενώ χλεύασε έναν δημοσιογράφο των New York Times για την αναπηρία του.

Πηγή: politico.eu

ΣΧΟΛΙΑ

Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω

Ακολουθήστε το Alexandroupoli Online
Google News | Facebook | Twitter | Instagram | Linkedin | Pinterest

[ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ]$type=three$count=6$meta=0$snip=0$cate=0$rm=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$show=page$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

Όνομα

Αγγελίες,10,Αγροτικά,606,Αγωγοί,117,Αθλητικά,2043,Αλεξανδρούπολη,8464,Άμυνα,346,Ανακύκλωση,34,ΑΝΕΛ,58,Απεργίες,146,Άρθρα - Απόψεις,3014,Αστυνομικά,486,Αυτοδιοίκηση,3304,Αυτοδιοικητικές Εκλογές,859,Αυτοκίνητο,5,Αφιερώματα,235,Βαλκάνια,31,Βουλευτικές Εκλογές,484,Γελοιογραφίες,6,Γενικά,97,ΔΗΜΑΡ,22,Δημόσια Έργα,57,Δημόσιο,43,Διαδίκτυο,182,Διαμαρτυρίες,89,Διασκέδαση,38,Διδυμότειχο,686,Δράμα,114,Έβρος,18338,Εθελοντισμός,253,Εκδηλώσεις,2523,Εκκλησία,1218,Εκπαίδευση,1479,Ελλάδα,1304,Ελληνισμός,31,Ελληνοτουρκικά,347,Ενέργεια,69,Επιστήμες,13,Επιχειρήσεις,632,Εργασία,23,Εργασιακά,293,Ερευνα αγοράς,11,Ευρωεκλογές,42,Ευρώπη,119,Ζωή και Υγεία,326,Θράκη,748,Ιστορία,228,Καβάλα,191,Καιρός,35,Καταγγελίες,70,Καταναλωτικά,196,ΚΙΝΑΛ,29,ΚΚΕ,576,Κοινωνία,90,Κοινωνική Προσφορά,170,Κόσμος,672,ΛΑΕ,8,ΛΑΟΣ,19,Λήμνος,9,Μειονότητα,24,Μεταναστευτικό,146,Μουσική,197,ΝΔ,463,Ξάνθη,212,Οικολογία,340,Οικονομία,586,Ορεστιάδα,1482,Πανταζίδου,164,Παπανικολόπουλος,274,ΠΑΣΟΚ,274,Περιβάλλον,418,Περίεργα,9,Περιφέρεια ΑΜ-Θ,3868,Πολιτική,1472,Πολιτισμός,220,ΠΟΤΑΜΙ,24,Πρόσωπα,80,Προτεινόμενο,10,Πρώτο Θέμα,6135,Ροδόπη,411,Σαμοθράκη,666,Σαρσάκης,42,Σάτιρα,62,Σουφλί,550,Σπίτι,23,Συγκοινωνίες,286,Σύλλογοι,303,Συνέδρια,138,ΣΥΡΙΖΑ,411,Σχολείο,9,Τέχνες,116,Τεχνολογία,52,Τουρισμός,256,Τρίγωνο,61,Τυχερό,53,Υγεία,1087,Φέρες,390,Lifestyle,8,Media,305,Showbiz,19,
ltr
item
Alexandroupoli Online: Οι χειρότερες προβλέψεις του 2015
Οι χειρότερες προβλέψεις του 2015
Λένε ότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον, πράγμα που αποδείχθηκε απολύτως αληθές για το 2015. Το Politico ρίχνει μια ματιά στις χειρότερες προβλέψεις του έτους που φεύγει
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhDWiqW6VwXVlhp2TpuVo7ENSrOS5ftjOojR2BA3WAfZobh412eF6olXGMtVgHbcpq4139XoIdxqPPIQCf4vE0fEjdNczcE981GuS5aqVF2U21-5WiUd2jTOs1a1SpIVw-jkZaZlLm24oA/s640/Crystal-ball.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhDWiqW6VwXVlhp2TpuVo7ENSrOS5ftjOojR2BA3WAfZobh412eF6olXGMtVgHbcpq4139XoIdxqPPIQCf4vE0fEjdNczcE981GuS5aqVF2U21-5WiUd2jTOs1a1SpIVw-jkZaZlLm24oA/s72-c/Crystal-ball.jpg
Alexandroupoli Online
https://www.alexpolisonline.com/2015/12/2015.html
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/2015/12/2015.html
true
1602981175067084807
UTF-8
Loaded All Posts Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Περισσότερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Δείτε περισσότερα ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα. Να βάζετε τόνους στις λέξεις για καλύτερα αποτελέσματα. Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαΐου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαϊ Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα πριν 1 λεπτό πριν $$1$$ λεπτά πριν 1 ώρα πριν $$1$$ ώρες χθες πριν $$1$$ μέρες πριν $$1$$ εβδομάδες σχολίασε Ακόλουθοι Ακολουθήστε THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Πίνακας Περιεχομένων