Η αποτυχία του Τζιτζικώστα να εκφράσει το "νέο και άφθαρτο"

Όταν ξεκινούσε η μάχη ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας, και ο Απόστολος Τζιτζικώστας ανακοίνωνε αιφνιδιαστικά, βράδυ Σαββάτου, σε ώρες... Γιώργου Παπανδρέου, την υποψηφιότητά του, αρκετοί θεώρησαν ότι ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας

Η αποτυχία του Τζιτζικώστα να εκφράσει το "νέο και άφθαρτο"
Όταν ξεκινούσε η μάχη ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας, και ο Απόστολος Τζιτζικώστας ανακοίνωνε αιφνιδιαστικά, βράδυ Σαββάτου, σε ώρες... Γιώργου Παπανδρέου, την υποψηφιότητά του, αρκετοί θεώρησαν ότι ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας θα μπορούσε να… καθαρίσει το ματσάκι...

Ποντάροντας στη διάθεση της ελληνικής κοινωνίας να αναζητήσει το νέο και άφθαρτο, κατ’ αντιστοιχία με τη θυελλώδη διαδρομή του Αλέξη Τσίπρα προς την πρωθυπουργία και την πολιτική ηγεμονία την οποία απολαμβάνει σήμερα.

Η παραπάνω επιφανειακή προσέγγιση, οδήγησε πολλούς να συγχέουν τη “φασαρία” γύρω από την υποψηφιότητα Τζιτζικώστα με την τελική προτίμησή του από τους ψηφοφόρους. Υποτιμώντας την πραγματικότητα της πολιτικής και της επικοινωνίας: Υπάρχει μεγάλη απόσταση από το “μου αρέσει” κάποιος υποψήφιος, μέχρι το να σηκωθώ από τον καναπέ και να πάω στην κάλπη για να τον ψηφίσω.

Σχεδόν έναν μήνα αργότερα, η υποψηφιότητα του Απόστολου Τζιτζικώστα δείχνει ήδη “τσουρουφλισμένη”. Ρεύμα δεν διαμορφώθηκε ποτέ υπέρ του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, πολύ περισσότερο ρεύμα νίκης και προσέλκυσης νέων ανθρώπων στην κάλπη της 22ας Νοεμβρίου, οι παρουσίες του ήταν υποτονικές, αποχαρακτηρίζοντάς τον από ηγετικά γνωρίσματα που θα μπορούσαν να τον κάνουν να ξεχωρίσει, και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν άνετη επικράτηση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη από τον Α' γύρο.

Ακόμη χειρότερα για τον Απόστολο Τζιτζικώστα, οι ίδιες δημοσκοπήσεις καταγράφουν σκληρή μάχη ανάμεσα στον ίδιο και τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη 2η θέση, με ποσοστά πέριξ του 20%. Μόνο που, σε αντίθεση με τη δομημένη και πολιτικά άρτια καμπάνια του πρώην υπουργού των κυβερνήσεων Σαμαρά, η καμπάνια Τζιτζικώστα έχει έντονα απολιτίκ χαρακτηριστικά. Με εύλογο αποτέλεσμα τα προγνωστικά για την τελική κατάληψη της 2ης θέσης να είναι υπέρ του Κυριάκου Μητσοτάκη, όσο περνάει ο καιρός.

Το σημείο καμπής που “βούλιαξε” την υποψηφιότητα Τζιτζικώστα ήταν τα... αποκαλυπτήριά της. Όσο περισσότερο εκτέθηκε στη δημόσια σφαίρα ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, τόσο περισσότερο απογοήτευσε, και έδειξε ότι “δεν το έχει”.

Έτσι, δεν κατάφερε να διαμορφώσει “πολιτική φασαρία” γύρω από την υποψηφιότητά του σε νέα κοινωνικά ρεύματα και ομάδες, που θα έφταναν στην κάλπη για να ψηφίσουν το “νέο και άφθαρτο”, αν τους έπειθε ο Απόστολος Τζιτζικώστας ότι μπορεί να το εκφράσει.

Δεν τους έπεισε. Γιατί δεν μπορεί να το εκφράσει. Γιατί η πολιτική διαδρομή του έχει έντονα συστημικά χαρακτηριστικά, ως γόνος πολιτικής οικογένειας και μάλιστα με φιλοβασιλικές ρίζες, που ξυπνούν εφιαλτικές μνήμες του παρελθόντος.

Δεν μπορεί να το εκφράσει, γιατί δίπλα του αθροίστηκαν “τοξικά” στοιχεία της Κεντροδεξιάς, με πρωταγωνιστικό ρόλο στον κομματικό μηχανισμό τα τελευταία χρόνια. Πώς να πείσει ότι μπορεί να αλλάξει τη Νέα Δημοκρατία με εκείνους που δεν κατάφεραν να την αλλάξουν τα τελευταία χρόνια, ενώ είχαν τη θεσμική εξουσία να το κάνουν;

Δεν μπορεί να το εκφράσει επειδή αδυνατεί να διατυπώσει καινοτόμο και ουσιαστικό λόγο. Ακόμη και το σύνθημα του περί... τόλμης και αλλαγής, έμεινε χωρίς φυσική συνέχεια και υποστηρικτικά υποσυνθήματα, κάτι που μαρτυρά ότι σε επίπεδο πολιτικής επικοινωνίας η καμπάνια του και η στρατηγική που ακολουθήθηκαν ήταν... last year.

Κάπως έτσι, ο Απόστολος Τζιτζικώστας στραβοπάτησε. Και αντί για το “νέο και άφθαρτο”, έδωσε στους αντιπάλους του την ευκαιρία να μιλήσουν για “το χθες που υπάρχει σε κάθε γενιά”. Και να οδηγηθεί η υποψηφιότητά του σε αποδρομή.

Ο τίμιος αγώνας Κυριάκου - Άδωνη και η διχαστική καμπάνια Τζιτζικώστα


Στο ξεκίνημα της προεκλογικής περιόδου για τη μάχη ηγεσίας στη Νέα Δημοκρατία, τα δεδομένα ήταν λίγο-πολύ ξεκάθαρα για το πώς επρόκειτο να κινηθούν οι τέσσερις υποψήφιοι.

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης κατά πρώτο λόγο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά δεύτερο, με μακρά και συνεπή ιστορική διαδρομή στον χώρο της Κεντροδεξιάς, ήταν βέβαιο ότι θα έκαναν τα πάντα για να μην πληγώσουν την ενότητα. Και αυτό έκαναν, αποφεύγοντας τους κραδασμούς.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης, με τον παρορμητικό χαρακτήρα του και τα λίγα χρόνια παρουσίας στη Νέα Δημοκρατία, γεννούσε αμφιβολίες. Και εκείνος όμως έκανε έναν τίμιο και αξιοπρεπή αγώνα, τιμώντας τους οπαδούς της ΝΔ, και αποφεύγοντας διχαστικές πρακτικές.

Οι μεγάλες ανησυχίες υπήρχαν για τον Απόστολο Τζιτζικώστα. Και επιβεβαιώθηκαν. Ως εξωθεσμική υποψηφιότητα, που ακούγεται έντονα ότι έχει τη στήριξη μεγάλων συμφερόντων, εντός και εκτός Νέας Δημοκρατίας, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας επέδειξε από την αρχή μηδενική παραταξιακή συνείδηση.

Η καμπάνια Τζιτζικώστα ήταν ακραία διχαστική, με το επιτελείο του να χάνει το μέτρο, να λοιδορεί και να μιλάει απαξιωτικά, όχι μόνο για τους Μεϊμαράκη, Μητσοτάκη, Γεωργιάδη, αλλά και τους πρώην ηγέτες της Νέας Δημοκρατίας και τέως πρωθυπουργούς, Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά.

Επίσης, με τα τηλεοπτικά σποτ που προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων για τα χαρακτηριστικά πολιτικής χυδαιότητας που τα συνόδευαν, αλλά και με non-papers που έφταναν στα δημοσιογραφικά γραφεία, και χαρακτηρίζονταν από γλώσσα υβριστική για τους συνυποψηφίους Τζιτζικώστα, θυμίζοντας πολιτευτή... άγονης γραμμής, έδωσαν έναν δείγμα γραφής της διχαστικής προσέγγισης που τους διακρίνει για το μέλλον της Νέας Δημοκρατίας.

Τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων που δείχνουν ότι μόνο το 10% θεωρεί ότι με αρχηγό τον Απόστολο Τζιτζικώστα η Νέα Δημοκρατία θα παραμείνει ενωμένη, είναι εξόχως αποκαλυπτικά.

Και ίσως όλο αυτό το κλίμα που απέπνεε η καμπάνια Τζιτζικώστα την οδήγησε στα βράχια, καθώς απομόνωσε ψυχικά τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας από τους Μεϊμαράκη, Μητσοτάκη και Γεωργιάδη, και ανάγκασε το επιτελείο του να καταφεύγει σε σπασμωδικές κινήσεις.

Όπως για παράδειγμα την απόπειρα να χτίσει στρατό από... τρολς στο Twitter, που έβριζαν τους άλλους υποψηφίους αλλά και δημοσιογράφους όπως τον Νίκο Χατζηνικολάου, χωρίς ωστόσο αποτέλεσμα, μιας και το επίπεδο των επιχειρημάτων ήταν εξαιρετικά χαμηλό, οι λογαριασμοί των τρολ είχαν μερικές εκατοντάδες followers, και... καρφώνονταν, καθώς απλώς αναπαρήγαγε ο ένας τις ατάκες του άλλου.

Σε αντίθεση λοιπόν με την παραταξιακή συνείδηση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, και την τίμια και αξιοπρεπή στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Άδωνη Γεωργιάδη, ο Απόστολος Τζιτζικώστας έδειξε πόσο διχαστικός μπορεί να αποδειχθεί.

Πηγή: ysterografa.gr

ΣΧΟΛΙΑ

Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω

Ακολουθήστε το Alexandroupoli Online
Google News | Facebook | Twitter | Instagram | Linkedin | Pinterest

[ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ]$type=three$count=6$meta=0$snip=0$cate=0$rm=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$show=page$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

Όνομα

Αγγελίες,10,Αγροτικά,601,Αγωγοί,117,Αθλητικά,2040,Αλεξανδρούπολη,8405,Άμυνα,341,Ανακύκλωση,33,ΑΝΕΛ,58,Απεργίες,144,Άρθρα - Απόψεις,3009,Αστυνομικά,486,Αυτοδιοίκηση,3282,Αυτοδιοικητικές Εκλογές,859,Αυτοκίνητο,5,Αφιερώματα,235,Βαλκάνια,31,Βουλευτικές Εκλογές,484,Γελοιογραφίες,6,Γενικά,97,ΔΗΜΑΡ,22,Δημόσια Έργα,57,Δημόσιο,43,Διαδίκτυο,182,Διαμαρτυρίες,89,Διασκέδαση,38,Διδυμότειχο,679,Δράμα,114,Έβρος,18249,Εθελοντισμός,251,Εκδηλώσεις,2506,Εκκλησία,1218,Εκπαίδευση,1464,Ελλάδα,1298,Ελληνισμός,31,Ελληνοτουρκικά,347,Ενέργεια,69,Επιστήμες,13,Επιχειρήσεις,630,Εργασία,23,Εργασιακά,289,Ερευνα αγοράς,11,Ευρωεκλογές,39,Ευρώπη,119,Ζωή και Υγεία,324,Θράκη,743,Ιστορία,228,Καβάλα,191,Καιρός,34,Καταγγελίες,70,Καταναλωτικά,196,ΚΙΝΑΛ,29,ΚΚΕ,568,Κοινωνία,88,Κοινωνική Προσφορά,170,Κόσμος,670,ΛΑΕ,8,ΛΑΟΣ,19,Λήμνος,9,Μειονότητα,24,Μεταναστευτικό,146,Μουσική,197,ΝΔ,461,Ξάνθη,211,Οικολογία,338,Οικονομία,586,Ορεστιάδα,1468,Πανταζίδου,164,Παπανικολόπουλος,274,ΠΑΣΟΚ,271,Περιβάλλον,416,Περίεργα,9,Περιφέρεια ΑΜ-Θ,3849,Πολιτική,1463,Πολιτισμός,220,ΠΟΤΑΜΙ,24,Πρόσωπα,80,Προτεινόμενο,10,Πρώτο Θέμα,6111,Ροδόπη,410,Σαμοθράκη,665,Σαρσάκης,42,Σάτιρα,62,Σουφλί,544,Σπίτι,23,Συγκοινωνίες,286,Σύλλογοι,301,Συνέδρια,136,ΣΥΡΙΖΑ,411,Σχολείο,9,Τέχνες,116,Τεχνολογία,52,Τουρισμός,255,Τρίγωνο,57,Τυχερό,52,Υγεία,1077,Φέρες,389,Lifestyle,8,Media,304,Showbiz,19,
ltr
item
Alexandroupoli Online: Η αποτυχία του Τζιτζικώστα να εκφράσει το "νέο και άφθαρτο"
Η αποτυχία του Τζιτζικώστα να εκφράσει το "νέο και άφθαρτο"
Όταν ξεκινούσε η μάχη ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας, και ο Απόστολος Τζιτζικώστας ανακοίνωνε αιφνιδιαστικά, βράδυ Σαββάτου, σε ώρες... Γιώργου Παπανδρέου, την υποψηφιότητά του, αρκετοί θεώρησαν ότι ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiHuytIdgyaosrXO49R_4W5XpAkuCAY8_C_KXSLhV4vDZZHAWMlRlOoBJ2ig2xzymK11PON51a4GzBVMZYVtNDs7tRFM_AmSMaee9ZK29YDo6eOs3gk7cOjGsaleEX-2M9kIM1TxjWmzms/s640/tzitzikostas1.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiHuytIdgyaosrXO49R_4W5XpAkuCAY8_C_KXSLhV4vDZZHAWMlRlOoBJ2ig2xzymK11PON51a4GzBVMZYVtNDs7tRFM_AmSMaee9ZK29YDo6eOs3gk7cOjGsaleEX-2M9kIM1TxjWmzms/s72-c/tzitzikostas1.jpg
Alexandroupoli Online
https://www.alexpolisonline.com/2015/11/blog-post_24.html
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/2015/11/blog-post_24.html
true
1602981175067084807
UTF-8
Loaded All Posts Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Περισσότερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Δείτε περισσότερα ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα. Να βάζετε τόνους στις λέξεις για καλύτερα αποτελέσματα. Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαΐου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαϊ Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα πριν 1 λεπτό πριν $$1$$ λεπτά πριν 1 ώρα πριν $$1$$ ώρες χθες πριν $$1$$ μέρες πριν $$1$$ εβδομάδες σχολίασε Ακόλουθοι Ακολουθήστε THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Πίνακας Περιεχομένων