Το ΔΝΤ ζητά κι άλλες υποχωρήσεις από την Ελλάδα

Ενώ η κυβέρνηση και το Μέγαρο Μαξίμου επιμένουν στις διαρροές για επικείμενη συμφωνία και ο Γιάνης Βαρουφάκης στοχοποιεί το ΔΝΤ κάνοντας λόγο για "σκοτεινή πορεία", το Ταμείο απαντά δια του εκπροσώπου του Γουίλιαμ Μάρεϊ

Το ΔΝΤ ζητά κι άλλες υποχωρήσεις από την Ελλάδα
Ενώ η κυβέρνηση και το Μέγαρο Μαξίμου επιμένουν στις διαρροές για επικείμενη συμφωνία και ο Γιάνης Βαρουφάκης στοχοποιεί το ΔΝΤ κάνοντας λόγο για "σκοτεινή πορεία", το Ταμείο απαντά δια του εκπροσώπου του Γουίλιαμ Μάρεϊ.

Ο κ. Μάρεϊ τονίζει ότι η Ελλάδα πρέπει ακόμη να κάνει πολύ δουλειά, ευθυγραμμιζόμενος με τον υπουργό οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, προσεγγίζοντας παράλληλα τους σκληρούς της Ευρωζώνης και παγώνοντας την ελληνική κυβέρνηση.

Σε σχετικές του δηλώσεις ο αναπληρωτής εκπρόσωπος William Murray επεσήμανε πως απαιτούνται περισσότερες προσπάθειες ώστε να βρεθεί η "χρυσή τομή" ανάμεσα στις δυο πλευρές. Αναγκαία θεωρείται από το Ταμείο η ανακούφιση του χρέους, καθώς δεν θέλει να συμμετάσχει σε ένα πρόγραμμα που θεωρεί ότι δεν είναι βιώσιμο.

Ο χρονισμός και το ύφος των δηλώσεων καθιστούν σαφές ότι η επίτευξη συμφωνίας άπτεται πολύ περισσότερων παραγόντων από αυτούς που μπορούν να συζητήσουν τα τεχνικά κλιμάκια στο Brussels Group, στη δουλειά του οποίου αναγνωρίζεται πρόοδος.

Από τις αντιδράσεις των θεσμών και των εταίρων αποκαλύπτεται η προσπάθεια της Αθήνας να δημιουργήσει τετελεσμένα και να πετάξει την απασφαλισμένη -πλέον- "χειροβομβίδα" στα χέρια των εταίρων, όταν χθες με non paper το Μέγαρο Μαξίμου ενημέρωνε ότι η συμφωνία έχει ήδη αρχίσει να γράφεται.

Στην πραγματικότητα μια συμφωνία απέχει ακόμη πολύ καθώς -σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση- οι θεσμοί και κυρίως το ΔΝΤ θέτουν διαρκώς νέα ζητήματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Εμβόλιμα ζητήματα εγείρει και η Κομισιόν, όπως αποκάλυψε το πρωί και το sofokleousin.gr, επαναφέροντας το θέμα της αγοράς γάλακτος καθώς και το ζήτημα της χρηματοδότησης των κομμάτων από τον προϋπολογισμό.

Η κουβέντα βέβαια γύρω από ενδεχόμενο haircut σε ομόλογα του δημοσίου τομέα είναι απαγορευτική λέξη για το Βερολίνο και το σκληρό πυρήνα του ευρώ. Γι αυτό τον λόγο, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, με προεξέχοντες τους Γερμανούς αντιπροτείνουν τη μερική αναδιάρθρωση του χρέους, μέσω της επιμήκυνσης των ωριμάνσεων και της μείωσης των επιτοκίων αποπληρωμής.

Καμία απάντηση δεν έδωσε επίσης ο κ. Murray όσον αφορά ένα τρίτο πακέτο βοήθειας. Σε κάθε περίπτωση το Ταμείο επιδιώκει μια συνολική συμφωνία και όχι κάτι αποσπασματικό με 2-3 μέτρα. Παράλληλα επανέλαβε ότι το ΔΝΤ είναι ευέλικτο και ανοιχτό σε εναλλακτικές προτάσεις για τα μέτρα που πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα, αλλά παραμένει σταθερό στο ότι πρέπει να επιτευχθεί η πλήρης ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, ώστε να μην ξαναβρεθεί η χώρα στο ίδιο σημείο.

Αισιόδοξος ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί έκρινε σήμερα ότι είναι «δυνατή» η επίτευξη μιας συμφωνίας με την Ελλάδα, όμως, σε αντίθεση με αυτά που υποστηρίζει η Αθήνα, «δεν είναι ακριβές να λέμε ότι έχουν διανυθεί τα τρία τέταρτα του δρόμου».

«Αρχίζουμε να βλέπουμε σχέδια μεταρρυθμίσεων που έχουν ουσία», είπε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό France Culture στο περιθώριο της συνόδου της G7 στη Δρέσδη.

Υπάρχει πρόοδος και οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται με έντονους ρυθμούς όπως αναφέρει ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπροβόσκις, αναφερόμενος στην κατάσταση των διαπραγματεύσεων της ελληνικής πλευράς με τους θεσμούς.

Το Βrussels Group συνεχίζει τη δουλειά του, ανέφερε ο Επίτροπος, επαναλαμβάνοντας ότι στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων βρίσκονται ζητήματα, όπως ο ΦΠΑ, το συνταξιοδοτικό, η αγορά εργασίας και η δημόσια διοίκηση.

«Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι πολύ, πολύ σκληρό σε όλα τα θέματα και δεν συμμετέχει πραγματικά σε μια συζήτηση», εξήγησε σε συνέντευξη του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στoν Guardian προσθέτοντας πως εξετάζουμε τώρα μια μεσοπρόθεσμη συμφωνία, ίσως για ένα χρόνο, ώστε να μας δοθούν κάποια μακροοικονομικά περιθώρια για να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας.

Αναφορικά με το ζήτημα που έχει προκύψει και αφορά το ενδεχόμενο να ενοποιηθούν οι δόσεις προς το Ταμείο, ο κ. Murray επισημαίνει πως η Αθήνα δεν έχει ζητήσει από το Ταμείο την «ομαδοποίηση» όλων των δόσεων του Ιουνίου και την αποπληρωμή τους συνολικά στο τέλος του μήνα.

«Πρέπει να εστιάσουμε στην ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης»

Τη σκληρή γραμμή εναντίον της Ελλάδας διατηρεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αποσαφηνίζοντας πως δεν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία, δίχως να παρουσιαστεί ένα αναλυτικό πακέτο μέτρων.

Ειδικότερα, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου, William Murray κατέστησε σαφές πως δεν πρόκειται να υπάρξει ολοκλήρωση της αξιολόγησης του τρέχοντος προγράμματος, δίχως την παρουσίαση ενός αναλυτικού και διεξοδικού πακέτου μέτρων.

«Δεν θα υπάρξει συμφωνία, δίχως ένα αναλυτικό πακέτο μέτρων» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο αξιωματούχος του ΔΝΤ απέφυγε κάθε συζήτηση για τη χορήγηση ενός νέου πακέτου βοήθειας, τονίζοντας πως είναι πρόωρη οποιαδήποτε διαπραγμάτευση για ένα τρίτο πρόγραμμα.

«Πρέπει να εστιάσουμε στην ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης» επανέλαβε ο W. Murray. «Πρέπει να γίνουν περισσότερα προκειμένου να υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα» σημείωσε εν συνεχεία.

Όσον αφορά τις πληρωμές του Ιουνίου, εξέφρασε τη βεβαιότητα πως η Αθήνα θα αντεπεξέλθει πλήρως στις υποχρεώσεις της προς το ΔΝΤ.

Ας σημειωθεί πως η πρώτη από τις συνολικά τέσσερις δόσεις του Ιουνίου πρέπει να καταβληθεί στις 5 Ιουνίου (300 εκ. ευρώ).

Παράλληλα, διευκρίνισε πως η Αθήνα δεν έχει υποβάλλει αίτημα συγχώνευσης των τεσσάρων δόσεων του Ιουνίου.

Αναφερόμενος τέλος, στον κίνδυνο του Grexit, ο W. Murray διέτεινε πως η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ είναι απίθανη.

Νωρίτερα, πηγές του Ταμείου εξήραν την αναγκαιότητα έναρξης της συζήτησης για την περαιτέρω «ανακούφιση» του ελληνικού χρέους. Η περαιτέρω αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους συνιστά πάγιο αίτημα του ΔΝΤ, το οποίο θεωρεί πως βρίσκεται σε μη βιώσιμα επίπεδα.

Πολλάκις, η Christine Lagarde έχει καταστήσει σαφές πως το ΔΝΤ δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε ένα μη βιώσιμο πρόγραμμα, υπαινισσόμενη την αναγκαιότητα διευθέτησης του φλέγοντος ζητήματος.

Ωστόσο, τροχοπέδη στις αξιώσεις του ΔΝΤ συνιστά η Κομισιόν, και κυρίως η Γερμανία, καθώς δεν αποδέχονται το haircut στα ομόλογα του επίσημου τομέα.

Γι αυτό τον λόγο, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, με προεξέχοντες τους Γερμανούς αντιπροτείνουν τη μερική αναδιάρθρωση του χρέους, μέσω της επιμήκυνσης των ωριμάνσεων και της μείωσης των επιτοκίων αποπληρωμής.

Πηγή: sofokleousin.gr

ΣΧΟΛΙΑ

Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω

Ακολουθήστε το Alexandroupoli Online
Google News | Facebook | Twitter | Instagram | Linkedin | Pinterest

[ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ]$type=three$count=6$meta=0$snip=0$cate=0$rm=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$show=page$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

Όνομα

Αγγελίες,10,Αγροτικά,606,Αγωγοί,117,Αθλητικά,2043,Αλεξανδρούπολη,8464,Άμυνα,346,Ανακύκλωση,34,ΑΝΕΛ,58,Απεργίες,146,Άρθρα - Απόψεις,3014,Αστυνομικά,486,Αυτοδιοίκηση,3304,Αυτοδιοικητικές Εκλογές,859,Αυτοκίνητο,5,Αφιερώματα,235,Βαλκάνια,31,Βουλευτικές Εκλογές,484,Γελοιογραφίες,6,Γενικά,97,ΔΗΜΑΡ,22,Δημόσια Έργα,57,Δημόσιο,43,Διαδίκτυο,182,Διαμαρτυρίες,89,Διασκέδαση,38,Διδυμότειχο,687,Δράμα,114,Έβρος,18340,Εθελοντισμός,253,Εκδηλώσεις,2524,Εκκλησία,1218,Εκπαίδευση,1479,Ελλάδα,1304,Ελληνισμός,31,Ελληνοτουρκικά,347,Ενέργεια,69,Επιστήμες,13,Επιχειρήσεις,632,Εργασία,23,Εργασιακά,293,Ερευνα αγοράς,11,Ευρωεκλογές,42,Ευρώπη,119,Ζωή και Υγεία,326,Θράκη,748,Ιστορία,228,Καβάλα,191,Καιρός,35,Καταγγελίες,70,Καταναλωτικά,196,ΚΙΝΑΛ,29,ΚΚΕ,576,Κοινωνία,90,Κοινωνική Προσφορά,170,Κόσμος,672,ΛΑΕ,8,ΛΑΟΣ,19,Λήμνος,9,Μειονότητα,24,Μεταναστευτικό,146,Μουσική,197,ΝΔ,463,Ξάνθη,212,Οικολογία,340,Οικονομία,586,Ορεστιάδα,1482,Πανταζίδου,164,Παπανικολόπουλος,274,ΠΑΣΟΚ,274,Περιβάλλον,418,Περίεργα,9,Περιφέρεια ΑΜ-Θ,3868,Πολιτική,1472,Πολιτισμός,220,ΠΟΤΑΜΙ,24,Πρόσωπα,80,Προτεινόμενο,9,Πρώτο Θέμα,6135,Ροδόπη,411,Σαμοθράκη,666,Σαρσάκης,42,Σάτιρα,62,Σουφλί,552,Σπίτι,23,Συγκοινωνίες,286,Σύλλογοι,303,Συνέδρια,138,ΣΥΡΙΖΑ,411,Σχολείο,9,Τέχνες,116,Τεχνολογία,52,Τουρισμός,256,Τρίγωνο,61,Τυχερό,53,Υγεία,1087,Φέρες,390,Lifestyle,8,Media,305,Showbiz,19,
ltr
item
Alexandroupoli Online: Το ΔΝΤ ζητά κι άλλες υποχωρήσεις από την Ελλάδα
Το ΔΝΤ ζητά κι άλλες υποχωρήσεις από την Ελλάδα
Ενώ η κυβέρνηση και το Μέγαρο Μαξίμου επιμένουν στις διαρροές για επικείμενη συμφωνία και ο Γιάνης Βαρουφάκης στοχοποιεί το ΔΝΤ κάνοντας λόγο για "σκοτεινή πορεία", το Ταμείο απαντά δια του εκπροσώπου του Γουίλιαμ Μάρεϊ
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh-jB01q70JmYlxy24aPFJGIxYXk4KxjPchxWNf66lgDAQES6XtCMDGgDzi8ttuE5CLh32FGjcn-bOyx88nm6t9MLif5Xv6mRnc9jHFLhjhujISRiHKuPzF-k-zvMTN3GbqKYLKKH_Gnpc/s640/579.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh-jB01q70JmYlxy24aPFJGIxYXk4KxjPchxWNf66lgDAQES6XtCMDGgDzi8ttuE5CLh32FGjcn-bOyx88nm6t9MLif5Xv6mRnc9jHFLhjhujISRiHKuPzF-k-zvMTN3GbqKYLKKH_Gnpc/s72-c/579.jpg
Alexandroupoli Online
https://www.alexpolisonline.com/2015/05/blog-post_880.html
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/2015/05/blog-post_880.html
true
1602981175067084807
UTF-8
Loaded All Posts Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Περισσότερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Δείτε περισσότερα ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα. Να βάζετε τόνους στις λέξεις για καλύτερα αποτελέσματα. Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαΐου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαϊ Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα πριν 1 λεπτό πριν $$1$$ λεπτά πριν 1 ώρα πριν $$1$$ ώρες χθες πριν $$1$$ μέρες πριν $$1$$ εβδομάδες σχολίασε Ακόλουθοι Ακολουθήστε THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Πίνακας Περιεχομένων