Ομιλία Νατάσας Γκαρά στη Βουλή για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ

Ομιλία της βουλευτή Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ, Νατάσας Γκαρά, επί του νομοσχεδίου για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ: Θα μου επιτρέψετε να ξεκινήσω την τοποθέτησή μου περιγράφοντας μία μικρή ιστορία, καθώς μία συζήτηση για τη δημόσια ενημέρωση

Ομιλία Νατάσας Γκαρά στη Βουλή για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ
Ομιλία της βουλευτή Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ, Νατάσας Γκαρά, επί του νομοσχεδίου για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ:

Κυρία πρόεδρε, Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Θα μου επιτρέψετε να ξεκινήσω την τοποθέτησή μου περιγράφοντας μία μικρή ιστορία, καθώς μία συζήτηση για τη δημόσια ενημέρωση δεν μπορεί να περιοριστεί στα πλαίσια ενός νομοσχεδίου.

Πριν χρόνια, όταν ήμουν στις πρώτες τάξεις του δημοτικού, παρακολουθούσα τη γνωστή παιδική σειρά «καρουζέλ», δεν ξέρω αν τη θυμάστε. Σε μία σκηνή, η δασκάλα της σειράς συναντά τον πατέρα ενός μαθητή, του προτάσσει το χέρι γεμάτο κιμωλίες κι αυτός διστάζει να τη χαιρετήσει λέγοντας πως τα χέρια του είναι γεμάτα λάδια από τη δουλειά του. Τότε η δασκάλα του σφίγγει το χέρι και του λέει πως «ο καθένας στα χέρια του έχει τα σημάδια της δουλειάς του».

Η σκηνή αυτή έχει καρφωθεί για χρόνια στο μυαλό μου, θεωρώντας πως είναι ο καλύτερος τρόπος για να μεταφέρεις σ' ένα παιδί αντιρατσιστικά μηνύματα. Και αυτό το αξιακό μήνυμα πέρασε στα παιδιά της γενιάς μου από τη συχνότητα της ΕΡΤ. Όπως και πολλά άλλα μηνύματα, καταδεικνύοντας τη μεγάλη αξία και επιτελεστική λειτουργία ενός δημόσιου μέσου, που έχει στραμμένο το βλέμμα στην ποιότητα έναντι του κέρδους και του άκρατου καταναλωτισμού.

Όταν στις 11 Ιουνίου του 2013 σίγησε η φωνή της ΕΡΤ, έφυγε και η κιμωλία από τα χέρια. Όταν έπεσε το μαύρο στην ΕΡΤ, με πραξικοπηματικές και αντιδημοκρατικές διαδικασίες, καταλάβαμε όλοι και όλες πολύ καλά, πως οι μαχαιριές στη δημοκρατία δε γίνονται πλέον με το στιλέτο αλλά με τη ματσέτα.

Το Χαμένο Σήμα της ΕΡΤ καταδεικνύει μία από τις πιο συμβολικές στιγμές της αντιλαϊκής και αντιδημοκρατικής πολιτικής που άσκησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, προκαλώντας πολλαπλές επιπτώσεις.

Δεν ήταν μόνο χτύπημα στη Δημοκρατία, αλλά και στην εργασία χιλιάδων ανθρώπων, στα εργασιακά δικαιώματα όλων των εργαζομένων στα ΜΜΕ, χτύπημα στη δημόσια ενημέρωση, την εκπαίδευση και τον πολιτισμό.

Με το παρόν νομοσχέδιο βέβαια, δεν επιθυμούμε να ξαναστήσουμε μία ΕΡΤ στα πρότυπα των προηγούμενων ετών. Μία ΕΡΤ κομματική, συντεχνιακή και γεμάτη σκάνδαλα.

Το δηλώνουμε κατηγορηματικά: θέλουμε μια «Νέα ΕΡΤ». Ένα δημόσιο Μέσο που θα υπηρετεί τις ανάγκες του λαού και των εργαζομένων, στην υπηρεσία της ποιότητας, της ενημέρωσης και της ψυχαγωγίας.

Γι' αυτό η επανασύσταση της ΕΡΤ θα πρέπει να γίνει ταυτόχρονα με την ποιοτική ανασυγκρότησή της.

Κυρίες και κύριοι,

Όταν έπεσε το μαύρο στην ΕΡΤ ξεκίνησε παράλληλα μία νέα διαδικασία για όσους βρισκόμασταν στο προαύλιο των περιφερειακών σταθμών.

Οι εργαζόμενοι της ΕΡΑ σε συνεργασία με τους πολίτες, ήταν αυτοί που κράτησαν ζωντανή και ηχηρή τη φωνή της ΕΡΤ, αλλά κι τις αξίες της Δημοκρατίας. Ήταν αυτοί που μετέτρεψαν την ΕΡΤ σε ένα κύτταρο ενημέρωσης, πολιτισμού και κοινωνικής δράσης μέσα από σχήματα αυτοδιαχείρισης.

Άνοιξε τις πύλες, δέχτηκε τους πολίτες, συμμετείχε σε κινηματικές δράσεις, διοργάνωσε συζητήσεις και εκδηλώσεις, διεκδίκησε, ενώθηκε με τα υπόλοιπα κομμάτια του πληττόμενου και αγωνιζόμενου λαού, ενώ παράλληλα συνέχισε να αναδεικνύει τοπικά ζητήματα με πολύ πιο δημιουργικό τρόπο.

Ο τίτλος «ανοιχτή ΕΡΤ» απέκτησε πραγματικό νόημα για μας, ενώ αναδείχθηκαν αξίες συλλογικότητας, συμμετοχής, συντροφικότητας.

Συμβάλλοντας λοιπόν στην ανασυγκρότηση της ΕΡΤ από το βήμα της Βουλής, θα ήθελα να επιμείνω στη σημασία που έχουν οι περιφερειακοί σταθμοί της ΕΡΑ για τις τοπικές κοινωνίες, αλλά και στις δυνατότητες ανασυγκρότησής τους, παίζοντας έναν διαφορετικό και παραγωγικό ρόλο, συνιστώντας ένα ενεργό κομμάτι της κοινωνίας. Άλλωστε, είναι η φωνή των τοπικών κοινωνιών καλύπτοντας κάθε γωνιά και ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτών.

Στο νομοσχέδιο που συζητάμε είναι ευδιάκριτο ότι χρειάζονται περισσότερο δεσμευτικές διατάξεις για τη λειτουργία των περιφερειακών σταθμών. Εξάλλου, η επαναλειτουργία όλων των Περιφερειακών σταθμών της ΕΡΑ, με το απαιτούμενο προσωπικό και την υλικοτεχνική ενίσχυση, καταδεικνύει τη δυνατότητά τους να αναδείξουν τα προβλήματα, αλλά και τις επιτυχίες των τοπικών κοινωνιών.

Για περιοχές όπως ο Έβρος, όπως και άλλες περιοχές, που βρίσκονται στα σύνορα της χώρας, η δημόσια ραδιοτηλεόραση αποτελεί τον συνδετικό κρίκο ενημέρωσης με το κέντρο, φέρνοντας την αίσθηση της ισότητας.

Παράλληλα, θα πρέπει οι περιφερειακοί σταθμοί της ΕΡΑ, να έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε εμπλουτισμό του προγράμματος τους, να αποκτήσουν αυτονομία στη διαμόρφωση του τοπικού προγράμματος με βάση τις εκάστοτε ανάγκες ανά περιοχή, ταυτόχρονα όμως να μπορούν να συνδράμουν ως νησίδες έκφρασης των ενεργών πολιτών.

Συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά τον Νομό μου, η ΕΡΑ Ορεστιάδας έχει επιπλέον δυνατότητες, μια και προσφέρεται λόγω γεωπολιτικής θέσης της περιοχής, για ανάπτυξη και υλοποίηση διασυνοριακών συνεργασιών και προώθησης σε επίπεδο πολιτισμού, ανταλλαγής απόψεων και κοινές δράσεις με τις γείτονες χώρες.

Παράλληλα, στο σύνολό τους οι Περιφερειακοί Σταθμοί πρέπει να βασίζονται στη λογική λειτουργίας τους, ως Περιφερειακών πολυδύναμων κλιμακίων (Ραδιόφωνο, Τηλεόραση, Ίντερνετ) με πλήρη αξιοποίηση του προσωπικού, με στόχο η ΕΡΤ να αποτελέσει παράδειγμα πραγματικού δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα που θα ενημερώνει, θα ψυχαγωγεί και θα αναδεικνύει τον πολιτισμό, την ιστορία και τον αθλητισμό σε συνεργασία με την κοινωνία των πολιτών για μια πλουραλιστική, πολυγλωσσική και πολυπολιτισμική ελληνική κοινωνία.

Κυρίες και κύριοι,

Οφείλουμε από κοινού -κυβέρνηση, εργαζόμενοι, πολίτες- να δουλέψουμε για να αποδείξουμε στην κοινωνία αλλά και σε όσους έχασαν την πίστη τους νωρίς, ότι η ανεξάρτητη, ακηδεμόνευτη, πολυσυλλεκτική και δημιουργική ΕΡΤ είναι εφικτή.

Είναι στο χέρι μας. Είναι στο χέρι μας να ξαναζωντανέψουν τα μηνύματα, τα χρώματα και οι μουσικές. Να ζωντανέψουν τα παιδικά μας όνειρα. Να γεμίσουν και πάλι τα χέρια μας με κιμωλία…

Δείτε το βίντεο:



ΣΧΟΛΙΑ

Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω

Ακολουθήστε το Alexandroupoli Online
Google News | Facebook | Twitter | Instagram | Linkedin | Pinterest

[ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ]$type=three$count=6$meta=0$snip=0$cate=0$rm=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$show=page$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

Όνομα

Αγγελίες,10,Αγροτικά,601,Αγωγοί,117,Αθλητικά,2040,Αλεξανδρούπολη,8406,Άμυνα,341,Ανακύκλωση,33,ΑΝΕΛ,58,Απεργίες,144,Άρθρα - Απόψεις,3009,Αστυνομικά,486,Αυτοδιοίκηση,3283,Αυτοδιοικητικές Εκλογές,859,Αυτοκίνητο,5,Αφιερώματα,235,Βαλκάνια,31,Βουλευτικές Εκλογές,484,Γελοιογραφίες,6,Γενικά,97,ΔΗΜΑΡ,22,Δημόσια Έργα,57,Δημόσιο,43,Διαδίκτυο,182,Διαμαρτυρίες,89,Διασκέδαση,38,Διδυμότειχο,680,Δράμα,114,Έβρος,18250,Εθελοντισμός,251,Εκδηλώσεις,2508,Εκκλησία,1218,Εκπαίδευση,1464,Ελλάδα,1298,Ελληνισμός,31,Ελληνοτουρκικά,347,Ενέργεια,69,Επιστήμες,13,Επιχειρήσεις,630,Εργασία,23,Εργασιακά,289,Ερευνα αγοράς,11,Ευρωεκλογές,39,Ευρώπη,119,Ζωή και Υγεία,324,Θράκη,743,Ιστορία,228,Καβάλα,191,Καιρός,34,Καταγγελίες,70,Καταναλωτικά,196,ΚΙΝΑΛ,29,ΚΚΕ,568,Κοινωνία,88,Κοινωνική Προσφορά,170,Κόσμος,670,ΛΑΕ,8,ΛΑΟΣ,19,Λήμνος,9,Μειονότητα,24,Μεταναστευτικό,146,Μουσική,197,ΝΔ,461,Ξάνθη,211,Οικολογία,338,Οικονομία,586,Ορεστιάδα,1468,Πανταζίδου,164,Παπανικολόπουλος,274,ΠΑΣΟΚ,271,Περιβάλλον,416,Περίεργα,9,Περιφέρεια ΑΜ-Θ,3850,Πολιτική,1463,Πολιτισμός,220,ΠΟΤΑΜΙ,24,Πρόσωπα,80,Προτεινόμενο,9,Πρώτο Θέμα,6112,Ροδόπη,410,Σαμοθράκη,665,Σαρσάκης,42,Σάτιρα,62,Σουφλί,544,Σπίτι,23,Συγκοινωνίες,286,Σύλλογοι,301,Συνέδρια,136,ΣΥΡΙΖΑ,411,Σχολείο,9,Τέχνες,116,Τεχνολογία,52,Τουρισμός,255,Τρίγωνο,57,Τυχερό,52,Υγεία,1077,Φέρες,389,Lifestyle,8,Media,304,Showbiz,19,
ltr
item
Alexandroupoli Online: Ομιλία Νατάσας Γκαρά στη Βουλή για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ
Ομιλία Νατάσας Γκαρά στη Βουλή για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ
Ομιλία της βουλευτή Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ, Νατάσας Γκαρά, επί του νομοσχεδίου για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ: Θα μου επιτρέψετε να ξεκινήσω την τοποθέτησή μου περιγράφοντας μία μικρή ιστορία, καθώς μία συζήτηση για τη δημόσια ενημέρωση
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiQEJIpySogJfOF4wR0RNpaNq4xItCdHajM6UL0-ilveRpZaOiCyfumC_PX_aiN-d4BS2EGG8w-ehNfVOXvVQEgpLTnIyajst3FpYeFUYttGNMSlKrIBTKGeQMfsRfPdy2c9JLJ3FiRJ8U/s1600/gara.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiQEJIpySogJfOF4wR0RNpaNq4xItCdHajM6UL0-ilveRpZaOiCyfumC_PX_aiN-d4BS2EGG8w-ehNfVOXvVQEgpLTnIyajst3FpYeFUYttGNMSlKrIBTKGeQMfsRfPdy2c9JLJ3FiRJ8U/s72-c/gara.jpg
Alexandroupoli Online
https://www.alexpolisonline.com/2015/04/blog-post_623.html
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/2015/04/blog-post_623.html
true
1602981175067084807
UTF-8
Loaded All Posts Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Περισσότερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Δείτε περισσότερα ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα. Να βάζετε τόνους στις λέξεις για καλύτερα αποτελέσματα. Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαΐου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαϊ Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα πριν 1 λεπτό πριν $$1$$ λεπτά πριν 1 ώρα πριν $$1$$ ώρες χθες πριν $$1$$ μέρες πριν $$1$$ εβδομάδες σχολίασε Ακόλουθοι Ακολουθήστε THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Πίνακας Περιεχομένων