Η Ορεστιάδα και το Διδυμότειχο υποδέχτηκαν τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο

Θερμή υποδοχή επιφύλαξαν το πρωί του Σαββάτου οι κάτοικοι της Ορεστιάδας, στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος πραγματοποιεί από σήμερα τετραήμερη επίσκεψη στη Θράκη. Στην πλατεία της Ορεστιάδας τον κ. Βαρθολομαίο υποδέχθηκαν με τις δέουσες τιμές

Θερμή υποδοχή επιφύλαξαν το πρωί του Σαββάτου οι κάτοικοι της Ορεστιάδας, στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος πραγματοποιεί από σήμερα τετραήμερη επίσκεψη στη Θράκη.

Στην πλατεία της Ορεστιάδας τον κ. Βαρθολομαίο υποδέχθηκαν με τις δέουσες τιμές, ο Μητροπολίτης Διδυμότειχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου Δαμασκηνός, ο Μητροπολίτης... Σερρών και Νιγρίτης Θεολόγος εκπροσωπώντας τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο, οι Εβρίτες Υφυπουργοί, Κυριάκος Γεροντόπουλος, Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος και Γιώργος Ντόλιος, ο Δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης που τον καλωσόρισε στην πόλη, ο Περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας - Θράκης Γιώργος Παυλίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς, εκπρόσωποι της πολιτικής, εκκλησιαστικής και στρατιωτικής ηγεσίας, πολιτιστικοί σύλλογοι, μαθητές σχολείων και πλήθος κόσμου, οι οποίοι τον έραιναν με άνθη.


Ο Δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης υποδεχόμενος τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τη συνοδεία του αναφέρθηκε στην ιστορικότητα της πόλης και τους ισχυρούς δεσμούς των κατοίκων της, με τη γη της Θράκης.

Στον χαιρετισμό του, ο κ. Βαρθολομαίος αναφέρθηκε στην πλούσια εκκλησιαστική ιστορία της περιοχής και στους διαχρονικά ισχυρούς και άρρηκτους δεσμούς της με το Φανάρι. «Η Κωνσταντινούπολη, η έδρα του μαρτυρικού μας Πατριαρχείου, είναι τμήμα της Θράκης όπως και η φιλόξενος πόλις σας. Τοιουτρόπως, είμεθα και συμπατριώται και συντοπίται και αισθανόμεθα ότι δεν ευρισκόμεθα εις άλλον τόπον αλλά εις στην πατρίδα μας» ανέφερε με φωνή συγκινητική ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην αντιφώνησή του.


Ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας ευχαρίστησε τον επιχώριο Επίσκοπο Μητροπολίτη Διδυμοτείχου Δαμασκηνό, καθώς και τον Δήμαρχο για την υποδοχή, τονίζοντας ότι η ολιγοήμερη επίσκεψη στην Θράκη δεν θα διαψεύσει τις πρώτες εντυπώσεις.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στο τέλος της ομιλίας του αναφέρθηκε στην ποικίλη πολιτιστική κληρονομιά της βόρειας Ελλάδας εκφράζοντας τον θαυμασμό του για τις αποκαλύψεις από τις εν εξελίξει ανασκαφικές εργασίες στην Αμφίπολη. «Η γη της Θράκης και της ευρυτέρας Ελλάδος συντηρεί και κρύπτει την κληρονομιά μας, την οποία σταδιακώς μας αποδίδει, ως μετά θαυμασμού και εγκαυχήσεως παρακολουθούμεν τας ημέρας ταύτας στην ιστορική Αμφίπολη της πλησιοχώρου της Ανατολικής Μακεδονίας», τόνισε κλείνοντας ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος.


Νωρίτερα, καθ’ οδόν προς την Ορεστιάδα, ο Πατριάρχης σταμάτησε σε συνοριακό φυλάκιο της 16ης Μεραρχίας Πεζικού και ευλόγησε τον διοικητή της Μεραρχίας, τους αξιωματικούς και τους οπλίτες, ευχόμενος στους τελευταίους καλή θητεία.

Ο κ. Βαρθολομαίος αναγορεύτηκε, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, επίτιμος δημότης της Ορεστιάδας.


Στη συνέχεια, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος τέθηκε στην κεφαλή της λαμπρής πομπής την οποία αποτελούσαν τα μέλη της συνοδείας του, οι Μητροπολίτες Καρπάθου και Κάσου Αμβρόσιος, Πριγκιπονήσων Ιάκωβος, Νέας Υερσέης Ευάγγελος, ο Μέγας Αρχιμανδρίτης Βησσαρίων, ο Μέγας Αρχιδιάκονος Ανδρέας και ο Δευτερεύων των Διακόνων Γρηγόριος, και συνοδεία του Μητροπολίτη Διδυμοτείχου Δαμασκηνού, του Μητροπολίτη Σερρών Θεολόγου και επισήμων, κάτω από τις επευφημίες του πλήθους που είχε κατακλύσει τους δρόμους, κατευθύνθηκε από την κεντρική πλατεία της Ορεστιάδας όπου έγινε η επίσημη υποδοχή στον Ιερό Ναό των Αγίων Θεοδώρων, όπου τελέστηκε πανηγυρική δοξολογία.


Ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας κάλεσε τους πιστούς να οπλιστούν με υπομονή και καρτερία, φέροντας τις δυο αυτές αρετές του Αγίου Ευσταθίου, τη μνήμη του οποίου τιμά σήμερα η Εκκλησία, ως πυξίδα για τη σημερινή εποχή. «Η υπομονή και η καρτερία του Αγίου Ευσταθίου, αλλά και το έμπονον παράδειγμα των αμέσως προ ημών γενεών, ας εμπνέουν όλους μας κατά την δυσχερή αυτήν περίοδον, την οποίαν διέρχεται η ευλογημένη Ελλάς και ο μαρτυρικός και δοξασμένος λαός της, ας μας οπλίσουν με δύναμιν και θάρρος δια να ανταπεξέλθωμεν εις τας δυσκολίας και να εξέλθωμεν νικηφόροι εκ της παρούσης δοκιμασίας, την οποίαν επέτρεψεν ο Θεός δια τας αμαρτίας και δια τα λάθη μας, δια να μας παιδαγωγήση και να μας οδηγήση κατά το άγιον Θέλημά του εις σωτηρίαν» ανέφερε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.


Νωρίτερα, ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός προσφωνώντας τον Οικουμενικό Πατριάρχη χαρακτήρισε την Θράκη και την εκκλησιαστική του επαρχία ως αναπόσπατο τμήμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου. «Είμεθα τέκνα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και θεωρούμε τούτο προνόμιο» δήλωσε με ιδιαίτερο νόημα ο κ. Δαμασκηνός.


Ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην ιστορία της πόλης και του τόπου που έγινε το καταφύγιο των εκτοπισμένων Ελλήνων της Αδριανούπολης και του Καραγάτς, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «Η πόλη αυτή ανδρώθηκε και μεγάλωσε με το αίμα των προσφύγων που άφησαν τις εστίες και τους τάφους των προγόνων τους» για να συμπληρώσει πως «Η αναπνοή σας γίνεται πνοή μας και αυτό το προνόμιο αυτήν την ευλογία δεν μπορεί κανείς να μας την στερήσει».


Το απόγευμα του Σαββάτου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης έγινε θερμά δεκτός από τον κλήρο και το λαό του Διδυμοτείχου. Ο υφυπουργός Εξωτερικών Κυριάκος Γεροντόπουλος, ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος, ο υφυπουργός Εσωτερικών Γιώργος Ντόλιος, ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου Παρασκευάς Πατσουρίδης, ο Μουφτής Διδυμοτείχου, οι τοπικές αρχές και πλήθος κόσμου επιφύλαξαν θερμή υποδοχή στον κ. Βαρθολομαίο.


Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή που έγινε η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου με όλους τους παρισταμένους να ψάλουν τον Ύμνο στην Ελευθερία.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης πριν ανέβει στην εξέδρα για την τελετή της επίσημης υποδοχής είχε ολιγόλεπτη συνάντηση με τον Πρόξενο της Τουρκίας στην Κομοτηνή, ο οποίος βρέθηκε στο Διδυμότειχο για να εκφράσει τα σεβάσματά του στον Προκαθήμενο της Ορθοδοξίας.


Ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου Παρασκευάς Πατσουρίδης καλωσόρισε με θέρμη τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τον αναγόρευσε σε επίτιμο δημότη της πόλης. Στη συνέχεια ο κ. Βαρθολομαίος τέθηκε στην κεφαλή της πομπής που ξεκίνησε από την πλατεία του Διδυμοτείχου μέχρι τον καθεδρικό ναό της Παναγίας Ελευθερώτριας, όπου τελέστηκε πανηγυρική δοξολογία.


Μηνύματα με πολλαπλούς αποδέκτες έστειλε από το Διδυμότειχο, την πόλη των κάστρων και των βυζαντινών αυτοκρατόρων, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας στην ομιλία του, μετά πανηγυρική δοξολογία στον Καθεδρικό ναό της Παναγίας Ελευθερώτριας, απευθυνόμενος στον Μητροπολίτη Διδυμοτείχου Δαμασκηνό και το εκκλησίασμα τόνισε με ιδιαίτερο νόημα ότι «Η Εκκλησία μας η Ορθόδοξος είναι πηγή ενότητας, ελευθερίας και ειρήνης δια την Θράκην διδάσκουσα τον σεβασμόν εις τας ιδιαιτερότητας των χριστιανικών και μη κοινοτήτων και την καλλιέργειαν σχέσεως αρμονικής συνυπάρξεως και εμπιστοσύνης και συνεργασίας απαραίτητον δια την πρόοοδον και την ευημερίαν».


Απευθυνόμενος προσωπικώς προς τον Μητροπολίτη Δαμασκηνό ο Οικουμενικός Πατριάρχης έπλεξε το εγκώμιό του για την εκκλησιαστική διακονία του λέγοντας ότι «η υμετέρα μετριότης επηύξησε και καλλιέργησεν επιπλέον το κλίμα αυτό με τας αμοιβαίας επισκέψεις εκ και προς τα γειτονικάς χώρας αι οποίαι επισκέψεις και συναναστροφαί ανοίγουν νέας οδούς φιλίας και συνεργασίας εκατέρωθεν των συνόρων».


Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε ευχές για ένα καλύτερο αύριο στο λαό του Έβρου και της Θράκης «υπό το φως του σωτηριώδους Ευαγγελικού μηνύματος όπως το εβίωσε, το βιώνει και θα το βιώνει ανόθευτον μέχρι τέλους των αιώνων η Μήτηρ μας Εκκλησία το Ιερόν κέντρον της Ορθοδοξίας το οποίο σας περιβάλει με στοργήν, αγάπην, τιμήν και σας ευλογεί από καρδίας σήμερα δια του Πατριάρχου σας».

Αναλυτικά ρεπορτάζ και πλούσιο φωτογραφικό υλικό από την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στη Θράκη στο www.amen.gr

Το αναλυτικό πρόγραμμα της επίσκεψης του Οικουμενικού Πατριάρχη στη Θράκη εδώ

Φωτογραφίες: Νικόλαος Μαγγίνας

ΣΧΟΛΙΑ

Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω

Ακολουθήστε το Alexandroupoli Online
Google News | Facebook | Twitter | Instagram | Linkedin | Pinterest

[ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ]$type=three$count=6$meta=0$snip=0$cate=0$rm=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$show=page$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

Όνομα

Αγγελίες,10,Αγροτικά,606,Αγωγοί,117,Αθλητικά,2045,Αλεξανδρούπολη,8472,Άμυνα,347,Ανακύκλωση,34,ΑΝΕΛ,58,Απεργίες,146,Άρθρα - Απόψεις,3014,Αστυνομικά,486,Αυτοδιοίκηση,3306,Αυτοδιοικητικές Εκλογές,859,Αυτοκίνητο,5,Αφιερώματα,235,Βαλκάνια,31,Βουλευτικές Εκλογές,484,Γελοιογραφίες,6,Γενικά,95,ΔΗΜΑΡ,22,Δημόσια Έργα,57,Δημόσιο,43,Διαδίκτυο,182,Διαμαρτυρίες,89,Διασκέδαση,38,Διδυμότειχο,687,Δράμα,114,Έβρος,18352,Εθελοντισμός,253,Εκδηλώσεις,2526,Εκκλησία,1218,Εκπαίδευση,1482,Ελλάδα,1305,Ελληνισμός,31,Ελληνοτουρκικά,347,Ενέργεια,69,Επιστήμες,13,Επιχειρήσεις,632,Εργασία,23,Εργασιακά,294,Ερευνα αγοράς,11,Ευρωεκλογές,42,Ευρώπη,119,Ζωή και Υγεία,326,Θράκη,750,Ιστορία,228,Καβάλα,191,Καιρός,35,Καταγγελίες,70,Καταναλωτικά,196,ΚΙΝΑΛ,29,ΚΚΕ,576,Κοινωνία,90,Κοινωνική Προσφορά,170,Κόσμος,672,ΛΑΕ,8,ΛΑΟΣ,19,Λήμνος,9,Μειονότητα,24,Μεταναστευτικό,146,Μόδα,8,Μουσική,197,ΝΔ,463,Ξάνθη,213,Οικολογία,340,Οικονομία,586,Ορεστιάδα,1482,Πανταζίδου,164,Παπανικολόπουλος,274,ΠΑΣΟΚ,274,Περιβάλλον,421,Περίεργα,9,Περιφέρεια ΑΜ-Θ,3872,Πολιτική,1472,Πολιτισμός,221,ΠΟΤΑΜΙ,24,Πρόσωπα,80,Προτεινόμενο,8,Πρώτο Θέμα,6139,Ροδόπη,413,Σαμοθράκη,666,Σαρσάκης,42,Σάτιρα,62,Σουφλί,552,Σπίτι,23,Συγκοινωνίες,286,Σύλλογοι,303,Συνέδρια,138,ΣΥΡΙΖΑ,411,Σχολείο,9,Τέχνες,116,Τεχνολογία,52,Τουρισμός,256,Τρίγωνο,61,Τυχερό,53,Υγεία,1089,Φέρες,391,Lifestyle,8,Media,305,Showbiz,19,
ltr
item
Alexandroupoli Online: Η Ορεστιάδα και το Διδυμότειχο υποδέχτηκαν τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο
Η Ορεστιάδα και το Διδυμότειχο υποδέχτηκαν τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο
Θερμή υποδοχή επιφύλαξαν το πρωί του Σαββάτου οι κάτοικοι της Ορεστιάδας, στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος πραγματοποιεί από σήμερα τετραήμερη επίσκεψη στη Θράκη. Στην πλατεία της Ορεστιάδας τον κ. Βαρθολομαίο υποδέχθηκαν με τις δέουσες τιμές
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgGoOunONQR9xSlYD5ojugGG0vDWFPR_MXUlUiWORhpIAgFEJZt1fzkepB-8bbtN3awISlLhaNi4gOtIwmH1b3W3t_sL8XX-MWtykFDNnBKx15qumcQfa60TWG2t-sNeO2uiwT2t0Q0fqXW/s1600/728.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgGoOunONQR9xSlYD5ojugGG0vDWFPR_MXUlUiWORhpIAgFEJZt1fzkepB-8bbtN3awISlLhaNi4gOtIwmH1b3W3t_sL8XX-MWtykFDNnBKx15qumcQfa60TWG2t-sNeO2uiwT2t0Q0fqXW/s72-c/728.jpg
Alexandroupoli Online
https://www.alexpolisonline.com/2014/09/blog-post_21.html
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/2014/09/blog-post_21.html
true
1602981175067084807
UTF-8
Loaded All Posts Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Περισσότερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Δείτε περισσότερα ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα. Να βάζετε τόνους στις λέξεις για καλύτερα αποτελέσματα. Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαΐου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαϊ Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα πριν 1 λεπτό πριν $$1$$ λεπτά πριν 1 ώρα πριν $$1$$ ώρες χθες πριν $$1$$ μέρες πριν $$1$$ εβδομάδες σχολίασε Ακόλουθοι Ακολουθήστε THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Πίνακας Περιεχομένων